Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką macie szerokość drzwi wejściowych?

anpi

Jaką macie szerokość drzwi wejściowych?  

51 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką macie szerokość drzwi wejściowych?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przecież coś na prawdę dużego można wnieść przez drzwi balkonowe, które jak widzę anpi ma podwójne... Standard to drzwi 90-ki (światło przejścia) i trudno mi sobie wyobrazić sobie jakiś współczesny mebel czy sprzęt, który nie przejdzie przez taki otwór (wniosłem tym także narożnikową kanapę).

Słuszna uwaga! Nawet o tym nie pomyślałem, mam przecież dzrwi tarasowe o szer. 180 cm. :D

No to pozostaje jeszcze tylko jeden problem - jak zgubić te 10 cm, pianką? Po obu stronach po 5 cm, czy można z jednej strony więcej?

Przecież coś na prawdę dużego można wnieść przez drzwi balkonowe, które jak widzę anpi ma podwójne... Standard to drzwi 90-ki (światło przejścia) i trudno mi sobie wyobrazić sobie jakiś współczesny mebel czy sprzęt, który nie przejdzie przez taki otwór (wniosłem tym także narożnikową kanapę).

Słuszna uwaga! Nawet o tym nie pomyślałem, mam przecież dzrwi tarasowe o szer. 180 cm. :D

No to pozostaje jeszcze tylko jeden problem - jak zgubić te 10 cm, pianką? Po obu stronach po 5 cm, czy można z jednej strony więcej?

Wszystko zależy od rodzaju drzwi, jeśli są to drzwi klasy C to pewnie monażysta będzie chciał obłożyć je betonem z obu stron dla wzmocnienia - a tak między nami wg. mnie to i tak pic na wodę ale tak ich uczono na kursie. Ja osobiście bym podmurował niezbyt grubym lub ciętym siporeksem bo latwy w obróbce a resztę zrobi pianka :wink:

Śmiało może być niesymetrycznie, wszystko zazleży od efektu wizualnego bo technicznie to da sie zrobić. U nas drzwi były celowo przesuwane w jedną stronę bo po otwarciu nie byłoby 90stopni bo klamka "wchodziłaby" w ścianę, stąd konieczne przesunięcie drzwi.

Z Twojej wypowiedzi można się domyślić, że jesteś architektem. Dlaczego tak sądzę? Ostatnio miałem rozmowę z producentem drzwi i okien, który był u mnie na pomiarach. Pomstował na architektów, że rutynowo dają 100 cm surowego otworu zamiast ok. 120 i uniemożliwiają zrobienie szerszych drzwi, które słusznie się należą domowi jednorodzinnemu. Myślę, że miał rację.

Z Twojej wypowiedzi można się domyślić, że jesteś architektem. Dlaczego tak sądzę? Ostatnio miałem rozmowę z producentem drzwi i okien, który był u mnie na pomiarach. Pomstował na architektów, że rutynowo dają 100 cm surowego otworu zamiast ok. 120 i uniemożliwiają zrobienie szerszych drzwi, które słusznie się należą domowi jednorodzinnemu. Myślę, że miał rację.

Misiu Uszatku, z Twojej wypowiedzi mozna się domyslic, ze jestes zainteresowany produkcja i sprzedaża duzych drzwi... dlaczego tak sądze ? ostatnio spotkałem goscia który sobie spacerował w parku ... opowiedział mi (prawie ze łzami w oczach) jak to zamontował sobie w domu duze drzwi, (przez takich Ty, którzy go bajerowali i mamili do tego stopnia ze dał sie przekonac !!!)

ubiegłej zimy okazało sie jaki popełnił bład ... przez te wielkie drzwi wiało mu i mróz sie wciskał do domu .... :( :( :(

bardzo pomstował na lobby produkujace duże drzwi i namawiajace do montazu takich ...

mysle ze miał racje.

pzdr