Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PŁYTKI DREWNOPODOBNE, imitujące drewno - zdjęcia, układanie, jakie wybrać?

iga9

Recommended Posts

Gość TwojPan

Witam.

Czy ktoś posiada na podłodze Marazzi Treverktrend Larice Avorio?Deska cięta jakby wzdłużnie,bez imitacji sęków,które zawsze w takiej imitacji drewna wyglądają sztucznie.Dodatkowo bez "rustykalnych" imitacji struktury nieheblowanej deski.Subtelna,delikatna,nowoczesna i piękna.....

Pytanie tylko,jak zachowuje się tak jasna kolorystyka w codziennym użytkowaniu salonu?

avorio.jpg

Larice avorio.jpg

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moje - Marazzi Treverkhome Larice 150 x 19 cm

podłoga 1.jpg

podłoga - łódeczki.jpg

Jak widać - mam tez słabsze miejsca... Pozostaje oderwać płytki krzywe i włozyć na ich miejsce prostsze.

Jednak tak długi rozmiar (150 x 19 cm) jest dość ryzykowną sprawą.

Powinnam była stać przy kafelkarzu i sprawdzać czy aby tych najbardziej krzywych nie położy w centralnym miejscu...:oops:

podłoga 3.jpg

no chyba nie mogę tego tak zostawić.... - boję się , że sąsiednie płytki przy wyciąganiu tej krzywej popękają mi....

Edytowane przez Elfir

Gość TwojPan

no chyba nie mogę tego tak zostawić.... - boję się , że sąsiednie płytki przy wyciąganiu tej krzywej popękają mi....

Nikt,oprócz ciebie nie zauważy.Odpuść.

Potrzebuje porady.Jaki wybrać format płytki drewnopodobnej (Marazzi Betula) 15/120 czy 20/120?Wnętrze bardziej nowoczesne,obawiam się czy format płytki 20/120 nie będzie wydawał się za ciężko.Ktoś układał tak płytki w tym formacie? (zał)

wzór ułożenia.jpg

Edytowane przez TwojPan

Witajcie :)

Jestem tutaj nowy , więc wybaczcie jeżeli powtórzę temat.

Jesteśmy z żoną na etapie wykładania łazienki.

Chcemy połączyć jasne białe, lekko beżowe płytki z płytkami imitującymi drewno

podobnie jak tutaj:

http://cdn8.muratordom.smcloud.net/t/photos/t/32530/lazienka-z-drewniana-podloga_1673118.jpg

w przykładzie powyżej, jest to prawdziwe drewno.

Czy macie propozycje płytek drewnopodobnych o kolorze "miodowym" (podobnym jak powyżej)?

Ja osobiście spotkałem się jedynie z Opoczno Allwood Teak oraz Woodentic Honey chociaż ta druga płytka wydaje mi się zbyt blada. Znowy Allwood słabiej imituje drewno.

Jakie są wasze typy, ewentualnie sprawdzone płytki w podobnym tonie kolorystycznym?

Pozdrawiam

Dzięki Elfir za nakierowanie do tego wątku :)

Dom z poddaszem użytkowym i cały parter ma być w płytkach drewnopodobnych z ogrzewaniem podłogowym. Pierwsza wizyta w Castoramie napawała optymizmem (50-100zł/m2), dopóki nie poszliśmy do MaxFliz -a tam festival cenowy :eek:

Budżet nie musi być najskromniejszy, ale rozsądny, nie chcemy przepłacać i stąd mętlik w głowie i powracające pytania pytania:

1. które płytki deskopodobne nadają się do ogrzewania podłogowego?

2. które nie będą zbyt pokrzywione i dadzą ułożyć się ze skromną fugą?

3. w Castoramie za 69.98 widzieliśmy Gres Landwood Beige 20x60cm -co sądzicie o Landwood?

Edytowane przez edif

1. każde

2. rektyfikowane

po pół roku zwiedzania sklepów poleciłbym raczej jakieś włoskie lub hiszpańskie, np.(w kolejności "podobania się" i przy założeniu nieprzekraczania 200 zł/m2):

- Cisa Ceramiche seria Atelier - najbardziej "drewnopodobne" jakie widziałem - kolorystyka, rysunek, faktura - niemal idealne odwzorowanie deski - cena ok. 140-160 pln/m2 https://pl.pinterest.com/sebkli/gres-cisa-ceramiche-atelier/

- Grespania seria Sherwood - rewelacyjny efekt drewna wypłukanego przez wodę (u mnie idą do łazienek) - cena ok. 160-180 pln/m2 https://pl.pinterest.com/sebkli/gres-grespania-sherwood/

- Porcelanosa seria Oxford - dosyć rzadko spotykany efekt cięcia w poprzek usłojenia - cena ok. 160-180 pln/m2 https://pl.pinterest.com/sebkli/gres-porcelanosa-oxford-liston-taco/

- Atlas Concorde seria Etic - najładniejsze "listewki" jakie widziałem, praktycznie nie do odróżnienia od drewna - wada to cena na granicy 200 zł/m2 i słaba dostępność https://pl.pinterest.com/sebkli/gres-atlas-concorde-etic/

z tańszch np. Blustyle seria Arborea - ciekawy rozmiar 10x60, z którego można sobie ułożyć "parkiet" - cena w miarę przystępna - ok. 110-130 zł/m2 https://pl.pinterest.com/sebkli/gres-blustyle-arborea-cloe/

oczywiście na rynku jest milion innych producentów i serii, a każdemu podoba się co innego - bardzo długo moim faworytem było Marazzi i ich seria Treverkhome

z polskich to raczej wyłącznie Paradyż, bo reszta przy długich płytkach (powyżej 100 cm) nie daje rady i ich produkty wypadają słabo

Max-Fliz dla mnie jest w kategorii "pooglądać i uciekać" - nie chcę uprawiać kryptoreklamy, ale zamawiałem w Węgrzcach, w firmie, która też ma "...-Fliz" w nazwie, za to ceny duuuuuużo ciekawsze

im dłuższa płytka tym bardziej łódkuje, bo to kwestia fizyki (skurcz materiału) w czasie wypalania.

W tych droższych cena jest wysoka, bo one są selekcjonowane staranniej niż te tańsze.

Przy długościach ok. 60 cm można dostać niedrogo świetne płytki.

Ja osobiście jestem fanką turecko-hiszpańskej Kale (Kalebodur)

im dłuższa płytka tym bardziej łódkuje, bo to kwestia fizyki (skurcz materiału) w czasie wypalania.

W tych droższych cena jest wysoka, bo one są selekcjonowane staranniej niż te tańsze......

)

Z tym łódkowaniem, to nie zawsze trzeba się przejmować. Ze swego doświadczenia mogę napisać, że rzeczywiście z krótkimi płytkami nic się nie da zrobić w trakcie układania. Ostatnio układałem Domino 60x15 w łazience i Ape Canada Nogal 15x90 nierektyfikowane ( grubość 9 mm) w salonie. Z tymi dłuższymi, był mniejszy kłopot, bo przy łagodnych odkształceniach spokojnie dało się wyrównać podczas klejenia. Na pewno duże znaczenie ma grubość płytek, bo np. przy grubości 11 mm już by się to prawdopodobnie nie udało.

Przy sprawdzaniu jakości płytek warto zwrócić uwagę ( dotyczy to płytek nierektyfikowanych) na odkształcenia w kształcie sierpa. To znaczy, że przy dosunięciu dwóch płytek do siebie krawędzie są równoległe.

Edytowane przez clean fire

Witam ponownie, po rozmowie z fachowcem mam do Was kilka pytań -podpowiedzcie proszę:

1. czy parter rzeczywiście najlepiej wychodzi, gdy kładzie się takie same płytki (wiatrołap, korytarz, salon, kuchnia) -spec tak nam podpowiada, a jak wg Was?

2. czy jednakowa grubość płytek na parterze jest rzeczywiście tak ważna i trzeba tak dobierać?

3. czy możecie polecić jakieś sprawdzone w praktyce i niedrogie płytki do kotłowni i garażu?

Oczywista kwestia gustu, ale podpowiedzcie proszę i naprowadźcie na realizacje -są? , bo jakoś nie widzę. Pozdrawiam!

Ad 1. Ja tak właśnie mam. Poczatkowo chcialam tylko salon i korytarz mieć w jednakowych płytkach, Potem stwierdziłam, ze kuchnia bedzie jednak lepiej wyglądać w tych samych płytkach, na końcu dokupiłam jeszcze do wiatrołapu. Mało tego, chetnie zrobilabym takie same w skrytce i w drugim przedsionku prowadzacym do garazu, ale juz było za późno.Moim zdaniem wyglada to super. Nie mam widocznych łaczeń pomieszczeń, tam gdzie były dylatacje płytki sa wklejone na silikon, także na calej powierzchi tworza jednolita całośc.

Ad2. moim zdaniem jako obserwatorki prac Pana Płytkarza- nie. Podłoga nie jest idealnie równa, nierówności płytkarz wyrównywał sobie klejem, wiec ta drobna róznice w grubości płytki tez wyrówna. Inna sprawa jjest w łazience, jak masz kilka róznych płytek i chcesz łaczyć pod katem prostym, lub tak aby fugi sie zgrywały, to wymaga dobrania płytek o jednakowych wymiarach.

ad3. temat jest Płytki drewnopodobne, wiec nie wiem czy o takie Ci chodzi do garazu, ale ja mam w pralni mam te i jestem zadowolona z wyboru

https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/plytki-scienne-podlogowe-i-elewacyjne/plytki-podlogowe/gres-szkliwiony-stargres-village-31-x-62-cm-soft-grey-1-34-m2.html

Edytowane przez Magdalena74

Witam ponownie, po rozmowie z fachowcem mam do Was kilka pytań -podpowiedzcie proszę:

1. czy parter rzeczywiście najlepiej wychodzi, gdy kładzie się takie same płytki (wiatrołap, korytarz, salon, kuchnia) -spec tak nam podpowiada, a jak wg Was?

2. czy jednakowa grubość płytek na parterze jest rzeczywiście tak ważna i trzeba tak dobierać?

Ja na parterze mam dwa rodzaje płytek. Wiatrołap, korytarz łazienka jedne i salon drugie.

Wysokość płytek podłogowych jest zbliżona (ok. 1 cm) a ewentualny milimetr różnicy da się zniwelować klejem.

Cześć,

posiłkując się w dużej mierze opiniami (i zdjęciami!) wybrałam na cały parter (ponad 70 mkw) Maloe Beige z Paradyża. Przyjechały, czekają na ułożenie, a "na próbę" w najbardziej słonecznym miejscu salonu wyglądają tak:

16491481_10158131817580123_1010150029_o.jpg16523562_10158131817660123_269045376_o.jpg

Na pewno pochwalę się efektem końcowym, jestem w nich zakochana :)

Jeszcze raz dzięki za pomoc w wyborze!

Dzięki za podpowiedzi, super że można tutaj na Was liczyć :)

Co do moich pytań, to wzięły się m.in. stąd, że miały być 3 rodzaje/kolory płytek: 1.wiatrołap/korytarz, 2.salon, 3.kuchnia. Duże jaśniejsze kwadraty z połyskiem w korytarzu -też się podobają. Ale chcemy wejść w delikatny beż, tzn "deski" podobne do dębowych i też chodzi po głowie "deska:" jak zakupiła @olga.dobroslawa, ale czy cały dół w jednolitym kolorze nie będzie zbyt monotonny.: Fakt, że mamy salon całkowicie otwarty na korytarz i schody, podobnie otwarta kuchnia...

Ale rozumiem, że Ci którzy tak zrobili są zadowoleni, więc może dacie jeszcze jakieś dodatkowe argumenty. Pozdrawiam

Edytowane przez edif

W moim przypadku mam 3 rodzaje płytek drewnopodobnych. Z tym, że satina honey mam w dwóch wersjach tzn z faktura i bez czyli na gładko. Nie potrafię powiedzieć które sprawują się lepiej. Trzecia płytka to Serenissima Living Brown Rect. 15x90 cm.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2016/817.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2016/859.jpg