clean fire 03.05.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Płytki rektyfikowane muszą być naprawdę równe, aby na podłodze nie było uskoków pomiędzy płytkami. W praktyce te nierektyfikowane pozwalają na zatuszowanie nierówności płytki, czy samej podłogi. Mam np. w łazience rektyfikowane Domino asch. Nie jestem zadowolony z tych płytek, bo niestety widać nierówności płytek. Z kolei w salonie położyłem gres Canada Nogal Ape 15x90 nierektyfikowane. Stosunkowo równe, ale wszelkie niedoskonałości łatwiej zgubić przy płytkach nierektyfikowanych. Dlatego gdybym jeszcze raz wybierał, to bym wybrał nierektyfikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.05.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 tylko nierektyfikowane nie dają efektu wąskiej fugi. też mam nierektyfikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clean fire 03.05.2017 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 W płytkach nierektyfikowanych warto zwrócić uwagę, jak wykonane jest obrzeże płytki. Może być mniej lub bardziej zaokrąglone.Podobało mi się wykonanie np. płytek Cerrad Calatea 17.5x90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 03.05.2017 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 tylko nierektyfikowane nie dają efektu wąskiej fugi.... No tak, ale chodziło o długie (np. 120cm), one chyba ze względu na rozmiar muszą mieć szerszą fugę na ogrzewaniu podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 03.05.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Ludzie nie piszcie takich bzdur, czy wiecie na czym polega rektyfikacja płytek i po co się ją robi? Widać, że nie wiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 03.05.2017 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 No tak, ale chodziło o długie (np. 120cm), one chyba ze względu na rozmiar muszą mieć szerszą fugę na ogrzewaniu podłogowym. Szerszą fugę czyli jaką, 3, 4, 5 mm? Aleś się i uparł. Ja mam fugę 2 mm przy rozmiarze kafli 20x120 cm na ogrzewaniu podłogowym i jest ok. Płytki w takim rozmiarze z szeroką fugą wyglądają, delikatnie mówiąc, jak pół dupy zza krzaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clean fire 03.05.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Szerszą fugę czyli jaką, 3, 4, 5 mm? . Zgadza się. Zazwyczaj zaleca się przy ogrzewaniu podłogowym fugę min. 2 mm. Ja zastosowałem fugę 1.5 mm. W praktyce przy płytce nierektyfikowanej szczelina na dole płytki jest jeszcze mniejsza. Wcale się tym nie przejmuję. Płytka i tak jest zblokowana na dole podpływającym klejem, więc czemu ma służyć ta fuga min. 2 mm.? Płytki i tak nagrzewają się razem z wylewką. Ważniejszą sprawą jest zadbanie o to, aby na etapie klejenia płytek zastosować dylatację na obwodzie płyty grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 03.05.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 ja się dziwię że nie boicie sie dawać fug poniżej 3mm na płytkach które mają ponad 90cm długości. Producent przy tej dlugosci zaleca zwykle min 3 a nawet 4mm. Wy dajecie nawet 1.5mm na podłogówce... niby nic nie pęka ale poczekałbym pełny sezon zimowy i pełny letni żeby cieszyć sie brakiem szkód. Może być tak że pęknie kilkanaście płytek w jednym czasie. Jeśli ktoś ma na podłogowce pełny rok takie płytki i fuge mniejszą niż 2mm to prosze o potwierdzenie że nic nie pękło.Żaden klei elastyczny tego nie uratuje, beton pracuje pod wpływem temepratury, płytka zmienią długość w sposób pomijalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 03.05.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 ja się dziwię że nie boicie sie dawać fug poniżej 3mm na płytkach które mają ponad 90cm długości. Producent przy tej dlugosci zaleca zwykle min 3 a nawet 4mm. Spojrzałem z ciekawości w katalog producenta - zaleca fugę min. 2 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 04.05.2017 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 wg39070 - skoro zaleca się fugę 2 mm, to nie wykorzystam rektyfikacji do zejścia na 1mm. Nie chodzi mi wcale o 3-5mm, ale o to co piszą inni, że z rektyfikacją można zejść do 1mm, a to przy desce 120cm i ogrz. podłogowym jest niemożliwe. Oczywiście są jeszcze inne zalety rektyfikacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.05.2017 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 wg39070 - skoro zaleca się fugę 2 mm, to nie wykorzystam rektyfikacji do zejścia na 1mm. Nie chodzi mi wcale o 3-5mm, ale o to co piszą inni, że z rektyfikacją można zejść do 1mm, a to przy desce 120cm i ogrz. podłogowym jest niemożliwe. Oczywiście są jeszcze inne zalety rektyfikacji... A przeczytaj jaką szerokość fugi zalecają producenci "desek" w rozmiarze 20x120 cm. Właśnie 2 mm. Przypadek? Nie sądzę. Jaki interes miałby producent aby zalecać fugę np 4 mm a nie 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.05.2017 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Spojrzałem z ciekawości w katalog producenta - zaleca fugę min. 2 mm. Czyli można? Można. Jedyne w co nie jestem w stanie uwierzyć, to system bez fugowy. A może po prostu jestem nie douczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 04.05.2017 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Fuga ≥ 2mm to bez łaski i nierektyfikowana sobie poradzi i w tym kontekście była moja uwaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 04.05.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Większość kafelkarzy dłużej robiących w zawodzie stanowczo odradza fugi poniżej 3mm przy długich płytkach gresowych. Przerabialem to u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clean fire 05.05.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Większość kafelkarzy dłużej robiących w zawodzie stanowczo odradza fugi poniżej 3mm przy długich płytkach gresowych. Przerabialem to u siebie. Odradza, ze względu większe możliwości ukrycia własnych błędów i nierówności samych płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 05.05.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Odradza, ze względu większe możliwości ukrycia własnych błędów i nierówności samych płytek. I tu jest pies pogrzebany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.05.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 ja się dziwię że nie boicie sie dawać fug poniżej 3mm na płytkach które mają ponad 90cm długości. Producent przy tej dlugosci zaleca zwykle min 3 a nawet 4mm. Wy dajecie nawet 1.5mm na podłogówce... niby nic nie pęka ale poczekałbym pełny sezon zimowy i pełny letni żeby cieszyć sie brakiem szkód. Może być tak że pęknie kilkanaście płytek w jednym czasie. Jeśli ktoś ma na podłogowce pełny rok takie płytki i fuge mniejszą niż 2mm to prosze o potwierdzenie że nic nie pękło. Żaden klei elastyczny tego nie uratuje, beton pracuje pod wpływem temepratury, płytka zmienią długość w sposób pomijalny. Ja mam gres 90x45 z fuga 2mm na obudowie kominka. Część płytek (nad kratką) nagrzewa się do 45C i nic się nie dzieje... Klej SoproS1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 06.05.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Każdy może uważać inaczej, ale jestem na kupnie i dzisiaj sprawdziłem i np. gres 60x60 ma zalecane 3mm fugi! Sam sprzedawca zasugerował, że przy 3 mm lepiej wygląda to przy nierektyfikowanej, bo rektyfikowane są do układania bezfugowego lub do 1mm. Przy szerokiej fudze ostry brzeg rektyfikowanej drażni, bo fuga jest obniżona. Jednym słowem -płytki rektyfikowane (bezfugowe) na pewno nie dla ogrzewania podłogowego.Jednego jednak nie rozumiem -jak można zalecać te same fugi 3mm dla 60cm i 120cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.05.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Każdy może uważać inaczej, ale jestem na kupnie i dzisiaj sprawdziłem i np. gres 60x60 ma zalecane 3mm fugi! Sam sprzedawca zasugerował, że przy 3 mm lepiej wygląda to przy nierektyfikowanej, bo rektyfikowane są do układania bezfugowego lub do 1mm. Przy szerokiej fudze ostry brzeg rektyfikowanej drażni, bo fuga jest obniżona. Jednym słowem -płytki rektyfikowane (bezfugowe) na pewno nie dla ogrzewania podłogowego. Jednego jednak nie rozumiem -jak można zalecać te same fugi 3mm dla 60cm i 120cm? Nie powtarzaj bzdur z płytkami bezfugowymi. Rektyfikacja płytek podwyższa ich cenę, za swoje płaciłem 100/m2 a to nie jakaś wysoka półka. Jak kupisz bez rektyfikacji to jednocześnie zgadzasz się na gorszą jakość. Twoja sprawa i pieniądze ale płytek nie będziesz raczej zmieniał co kilka lat. A system bezfugowy to taki sam mit jak oddychające ściany ...szczelnie obłożone styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 08.05.2017 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Oj, oj, przecież mówię jak jest - płytki rektyfikowane są super i mają zastosowanie do położenie bezfugowego i dla małej fugi. Jeżeli fuga jest większa (a ogrzewanie podłogowe tego wymaga) to ostry kant po rektyfikacji może przeszkadzać... -gdzie tu są bzdury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts