Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PŁYTKI DREWNOPODOBNE, imitujące drewno - zdjęcia, układanie, jakie wybrać?

iga9

Recommended Posts

Mi też tak się wydawało.

BTW czemu wszyscy stosują fugi Mapei czy mi się tylko wydaje?

Nie wiem, ale nasz Majster stwierdził, ze jest najlepsza :) Rozmawiałem ze znajomymi, którzy mają ją kilku lat i też nie narzekają. W moim starym domu miałem jakąś Atlasa i nie spisywała się zbyt dobrze. W prysznicu pleśń a na ścianach odbarwienia.

Edytowane przez emjot27

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Odaro, to serenissima golden saddle, spróbuję zrobić dziś zdjęcie fugi w przybliżeniu. Wybraliśmy czarną, bo żadna brązowa nie pasowała nam odcieniem, a te płytki mają sporo czarnych 'mazów', stwierdziliśmy, że zaryzykujemy i naszym zdaniem źle to nie wygląda ;)

A jaką masz grubość fugi

Odaro, zbliżenie dla Ciebie:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/ui/ofjw/iDr34twF4HTJBlsunB.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/ui/ofjw/FmjrPmhAbY0cuaxhLB.jpg

ten taki jaśniutki piaseczek gdzieniegdzie to pył po szlifowaniu belek, nie cecha płytki;)

Fugę mamy 2mm, mapei, a jakże;)

nasz płytkarz również mówił, że lepszej nie ma ;)

Pewnie mi nie uwierzysz ale jakieś 2 miesiące temu czytałem Twój blog nawet miałem ochotę podlinkować do tego teksu ale jak widać nie wystarcza mi na wszystko czasu.

Powiedz jakie jest Twoje zdanie na temat szerokości fugi w płytkach imitujących drewno.

miło mi, że przydał się mój tekst :)

jeśli chodzi o fugę, to moim zdaniem, decydując się na imitacje drewna , powinniśmy "pójść za ciosem" i trzymać się wrażenia desek układanych jak drewno. Co za tym idzie, fuga powinna być minimalna i najlepiej w kolorze zbliżonym jak najbardziej do koloru płytek.

Zdarza się jednak, że celowo wkłada się coś pomiędzy płytki tak, żeby było to widoczne - np. aluminiową listwę dekoracyjną, albo wąski pasek gładkiej płytki w kontrastującym kolorze itp. Fuga powinna jednak w wypadku tych płytek zlewać się z nimi kolorystycznie.

Ale to jest moje zdanie, a nie jakaś ogólna zasada. W projektowaniu można łamać zasady i Ci, którzy to robią ryzykują, ale jeśli osiągną fajny efekt, to wytyczają nowe kierunki :)

czy płytki drewnopodobne zawsze i obowiązkowo musza być połozone z przesunięciem, czy nie mozna ich połozyć prosto ,mam na myśli płytki w wymiarze 30 X 60 czyli nieco inny wymiar jaki tutaj gości . Chodza mi po głowie płytki Stonewood z NOwej Gali w kolorze jasno szare ,ale zastanawiam się jakby wygladały położone prosto bez przesunięcia, może ktoś ma cos podobnego albo gdzieś coś takiego namierzył

płytki drewnopodobne można układać przeróżnie i wcale nie koniecznie "na mijankę".

można ułożyć je w kwadraty :

http://www.ariostea.it/images/referenze/482/mid.jpg

albo jodełkę :

http://www.ariostea.it/images/referenze/576/mid.jpg

albo z przesunięciem :

http://www.ariostea.it/images/materiali/5/ROVERE-ANTICO/ROVERE-ANTICO-01.jpg

albo całkiem równo - jak zwykłe płytki :

http://www.rex-cerart.it/it/prod-150-1692-ebano.asp

nie ma zasady.

płytki o formacie 30x60 kładłabym bez mijanki - tutaj efekt imitacji drewna jest mniej istotny. Płytki na podłodze czy ścianie będą bardziej oddziaływać płaszczyzną. Ale wszystko zależy od koncepcji całości oczywiście.

nie wiem czy pomogłam :)

miło mi, że przydał się mój tekst :)

jeśli chodzi o fugę, to moim zdaniem, decydując się na imitacje drewna , powinniśmy "pójść za ciosem" i trzymać się wrażenia desek układanych jak drewno. Co za tym idzie, fuga powinna być minimalna i najlepiej w kolorze zbliżonym jak najbardziej do koloru płytek.

Zdarza się jednak, że celowo wkłada się coś pomiędzy płytki tak, żeby było to widoczne - np. aluminiową listwę dekoracyjną, albo wąski pasek gładkiej płytki w kontrastującym kolorze itp. Fuga powinna jednak w wypadku tych płytek zlewać się z nimi kolorystycznie.

Też mi się wydaje że najlepiej będzie wyglądać minimalna fuga tylko ja chcę takie płytki położyć na ogrzewanie podłogowe.

Teraz jak to pogodzić jedno z drugim czyli wygląd estetyczny z wymaganymi technologii ogrzewania podłogowego.

Z tym wiążę się jeszcze jedno pytanie. Nowa Bell ma w swojej ofercie ma takie same płytki w dwóch wersjach jedne są rektyfikowane a drugie nie są rektyfikowane czyli mają fazowane krawędzie.

Jeżeli przyjmiemy że na ogrzewanie podłogowe jest potrzebna fuga o grubości 3mm to które płytki lepiej wybrać rektyfikowane czy nierektyfikowane.

wnetrzarka.blogspot Mam dokładnie takie same zdanie, jeśli ktoś decyduje się na płytki drewnopodobne to wg mnie robi im "krzywdę" stosując fugę znacząco różniącą się od koloru samych płytek. Widziałem ostatnio coś takiego u sąsiada. Owszem, nie wyglądało to jakoś tragicznie. Jednak jak przypomnę sobie moje pierwsze wrażenie po wizycie u innego znajomego, który miał drewnopodobne płytki z fugą w tym samym odcieniu, to pamiętam, że zapytałem się go czy to są panele czy deski :)

Załączam zdjęcia moich płytek: Rovere by My Way color bianco z białą fugą , wymiary ok. 15x90cm, położone są w łazience, więc na niedużej powierzchni. Zdjęcia były robione pod wieczór z lampą błyskową wiec kolor nie jest dokładnie oddany, na tych zdjęciach wygląda jakby były gdzieniegdzie zółtawe plamy, ale w rzeczywistości tego nie ma. Mogę przesłać zdjęcia w pełnym rozmiarze na maila

Płytki nie są wszystkie jednolite, różnią się nieznacznie odcieniami i fakturą miedzy sobą - ale jest to niewielka różnica - dla mnie na plus.

http://images37.fotosik.pl/733/a3734014888de477med.jpg

http://images46.fotosik.pl/740/4e4062c86f0e6d60med.jpg

JEN77 napisz proszę jak z jakością tych płytek, zastanawiam się czy nie będzie z nimi problemu podczas układania (jak w przypadku Woodentic). Czy płytki są równe, nie "łódkują" i trzymają kąty?

JEN77 napisz proszę jak z jakością tych płytek, zastanawiam się czy nie będzie z nimi problemu podczas układania (jak w przypadku Woodentic). Czy płytki są równe, nie "łódkują" i trzymają kąty?

Płytki nie są idealnie równe/proste, ale też nie są bardzo krzywe/widocznie krzywe. ja mam położone na niewielkiej powierzchni i jakoś łudkowania specjalnie nie zauważyłam. Ale jak przed położeniem sprawdzałam czy są proste - to nie mogę powiedziec żeby były idealnie proste - wszystko zależy wiec jakie masz wymagania.

A i te białe fugi w rzeczywistości są mniej widoczne niż na tych zdjeciach, a fuga jaśminowa pomimo iż jest zbliżona tonacją do tych płytek to jednak jest bardziej żółta, co mi zupełnie nie odpowaidałom zważywszy na resztę wykończenia łazienki. A sporo ciemniejszej od płytek nie chciałam.

• 4 weeks później...

KWADRO Holtzer Ochra 9,8x40

http://www.e-halo.pl/data/katalog/produkty/oryginal/1659_1305065862_403448.jpg

Zalety: cena (46zł za m), efekt ostateczny dostateczny

Wady: płytki krzywe, różne wymiary, różnica w szerokości do 3mm, poszarpane krawędzie,

Do tych płytek potrzeba dobrego fachowca aby kompensował ich nierówności i różne wymiary. Czasami trzeba szlifować poszarpane krawędzie. Płytki powstają z przecięcia kwadratowej płytki (40/40) na 4 paski. I tak 2 krawędzie na 4 sztuki są ok a pozostałe 6 to już różnie bywa.

Reklamacja u producenta nie ma sensu. Procedura trwa około miesiąca. Zazwyczaj gwarancja nie jest uznawana. A nawet jak by była uznana to co mi z tych płytek za miesiąc jak są układane teraz. Poza tym różne partie mają różny odcień. Sprzedawca dał mi do zrozumienia żebym dał sobie spokój z reklamacją.

Edytowane przez TrumanBB

No ja mam już swoją novabell NaturallWood w łazience z jaśminową fugą. Z płytek jestem bardzo zadowolony, ale co do fugi to chyba lepsza była by ciemniejsza bo rzeczywiście wygląda prawie jak biała :/ W sklepie taka nie była ;P Po za tym szerokość fug miała być max 2.5 a gdy się je wypełniło to nagle zrobiły się szerokie na 3 a miejscami nawet 3.5 mm :/

W tym tygodniu będą układane takie same w kuchni a potem ciemnobrązowe w jadalni i wiatrołapie. Też zastanawiam się ie nad kolorem fugi, czy nie dać czarnej bo ta brąz jest wg mnie za jasna. Dopiero jak się ją zmoczy wodą wygląda efektowniej. Swoją drogą, czy słyszeliście o jakimś środku do fug, który sprawia, że cały czas wyglądają jakby były mokre? Majster coś mi o tym wspominał. Czy ktoś z was zastosował takie rozwiązanie?

No ja mam już swoją novabell NaturallWood w łazience z jaśminową fugą. Z płytek jestem bardzo zadowolony, ale co do fugi to chyba lepsza była by ciemniejsza bo rzeczywiście wygląda prawie jak biała :/ W sklepie taka nie była ;P Po za tym szerokość fug miała być max 2.5 a gdy się je wypełniło to nagle zrobiły się szerokie na 3 a miejscami nawet 3.5 mm :/

W tym tygodniu będą układane takie same w kuchni a potem ciemnobrązowe w jadalni i wiatrołapie. Też zastanawiam się ie nad kolorem fugi, czy nie dać czarnej bo ta brąz jest wg mnie za jasna. Dopiero jak się ją zmoczy wodą wygląda efektowniej. Swoją drogą, czy słyszeliście o jakimś środku do fug, który sprawia, że cały czas wyglądają jakby były mokre? Majster coś mi o tym wspominał. Czy ktoś z was zastosował takie rozwiązanie?

Podobno gęsto często fachowy wypłukują barwnik z fugy jak używają za dużo i za wcześnie wody przy fugowaniu.

Każda firma ma specjalne preparaty żeby przywrócić kolor fugi taki jaki jest w katalogu.

Na rynku pojawiły się nowe płytki drewnopodobne.

W Polsce są dostępne od ok. 14dni.

Są to Ontario firmy Monocibec.

Ontario z Monocibec

I to chyba jest ta płytka którą kupię dla siebie po 3 miesiącach poszukiwania :)

Spełnia wszystkie moje kryteria. :cool:

A zaczynałem od serenissimy resort :) i obejrzałem wszystkie dostępne płytki w Polsce :rolleyes:

Widziałem też pierwszy raz Newport z firmy Serenissima ale nie czy są to nowe płytki

czy ich po prostu wcześniej nie widziałem to nie wiem.