emjot27 05.04.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 (edytowane) Mi też tak się wydawało. BTW czemu wszyscy stosują fugi Mapei czy mi się tylko wydaje? Nie wiem, ale nasz Majster stwierdził, ze jest najlepsza Rozmawiałem ze znajomymi, którzy mają ją kilku lat i też nie narzekają. W moim starym domu miałem jakąś Atlasa i nie spisywała się zbyt dobrze. W prysznicu pleśń a na ścianach odbarwienia. Edytowane 5 Kwietnia 2011 przez emjot27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 05.04.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Odaro, to serenissima golden saddle, spróbuję zrobić dziś zdjęcie fugi w przybliżeniu. Wybraliśmy czarną, bo żadna brązowa nie pasowała nam odcieniem, a te płytki mają sporo czarnych 'mazów', stwierdziliśmy, że zaryzykujemy i naszym zdaniem źle to nie wygląda A jaką masz grubość fugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basbur 06.04.2011 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Odaro, zbliżenie dla Ciebie: http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/ui/ofjw/iDr34twF4HTJBlsunB.jpg http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/ui/ofjw/FmjrPmhAbY0cuaxhLB.jpg ten taki jaśniutki piaseczek gdzieniegdzie to pył po szlifowaniu belek, nie cecha płytki;) Fugę mamy 2mm, mapei, a jakże;) nasz płytkarz również mówił, że lepszej nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jen77 06.04.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Odaro grubość fugi 2,5mm bo położone na ogrzewaniu podłogowymtak to jest Paradyż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 06.04.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Odaro, zbliżenie dla Ciebie: ten taki jaśniutki piaseczek gdzieniegdzie to pył po szlifowaniu belek, nie cecha płytki;) Fugę mamy 2mm, mapei, a jakże;) nasz płytkarz również mówił, że lepszej nie ma No dzięki ....wygląda bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wnetrzarka.blogspot 08.04.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Pewnie mi nie uwierzysz ale jakieś 2 miesiące temu czytałem Twój blog nawet miałem ochotę podlinkować do tego teksu ale jak widać nie wystarcza mi na wszystko czasu. Powiedz jakie jest Twoje zdanie na temat szerokości fugi w płytkach imitujących drewno. miło mi, że przydał się mój tekst jeśli chodzi o fugę, to moim zdaniem, decydując się na imitacje drewna , powinniśmy "pójść za ciosem" i trzymać się wrażenia desek układanych jak drewno. Co za tym idzie, fuga powinna być minimalna i najlepiej w kolorze zbliżonym jak najbardziej do koloru płytek. Zdarza się jednak, że celowo wkłada się coś pomiędzy płytki tak, żeby było to widoczne - np. aluminiową listwę dekoracyjną, albo wąski pasek gładkiej płytki w kontrastującym kolorze itp. Fuga powinna jednak w wypadku tych płytek zlewać się z nimi kolorystycznie. Ale to jest moje zdanie, a nie jakaś ogólna zasada. W projektowaniu można łamać zasady i Ci, którzy to robią ryzykują, ale jeśli osiągną fajny efekt, to wytyczają nowe kierunki czy płytki drewnopodobne zawsze i obowiązkowo musza być połozone z przesunięciem, czy nie mozna ich połozyć prosto ,mam na myśli płytki w wymiarze 30 X 60 czyli nieco inny wymiar jaki tutaj gości . Chodza mi po głowie płytki Stonewood z NOwej Gali w kolorze jasno szare ,ale zastanawiam się jakby wygladały położone prosto bez przesunięcia, może ktoś ma cos podobnego albo gdzieś coś takiego namierzył płytki drewnopodobne można układać przeróżnie i wcale nie koniecznie "na mijankę". można ułożyć je w kwadraty : http://www.ariostea.it/images/referenze/482/mid.jpg albo jodełkę : http://www.ariostea.it/images/referenze/576/mid.jpg albo z przesunięciem : http://www.ariostea.it/images/materiali/5/ROVERE-ANTICO/ROVERE-ANTICO-01.jpg albo całkiem równo - jak zwykłe płytki : http://www.rex-cerart.it/it/prod-150-1692-ebano.asp nie ma zasady. płytki o formacie 30x60 kładłabym bez mijanki - tutaj efekt imitacji drewna jest mniej istotny. Płytki na podłodze czy ścianie będą bardziej oddziaływać płaszczyzną. Ale wszystko zależy od koncepcji całości oczywiście. nie wiem czy pomogłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 09.04.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Co sądzicie o płytkach Paradyża "Quercja" ? Widziałam u koleżanki i myślę o nich, może jakiś opinie na ich temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 09.04.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 miło mi, że przydał się mój tekst jeśli chodzi o fugę, to moim zdaniem, decydując się na imitacje drewna , powinniśmy "pójść za ciosem" i trzymać się wrażenia desek układanych jak drewno. Co za tym idzie, fuga powinna być minimalna i najlepiej w kolorze zbliżonym jak najbardziej do koloru płytek. Zdarza się jednak, że celowo wkłada się coś pomiędzy płytki tak, żeby było to widoczne - np. aluminiową listwę dekoracyjną, albo wąski pasek gładkiej płytki w kontrastującym kolorze itp. Fuga powinna jednak w wypadku tych płytek zlewać się z nimi kolorystycznie. Też mi się wydaje że najlepiej będzie wyglądać minimalna fuga tylko ja chcę takie płytki położyć na ogrzewanie podłogowe. Teraz jak to pogodzić jedno z drugim czyli wygląd estetyczny z wymaganymi technologii ogrzewania podłogowego. Z tym wiążę się jeszcze jedno pytanie. Nowa Bell ma w swojej ofercie ma takie same płytki w dwóch wersjach jedne są rektyfikowane a drugie nie są rektyfikowane czyli mają fazowane krawędzie. Jeżeli przyjmiemy że na ogrzewanie podłogowe jest potrzebna fuga o grubości 3mm to które płytki lepiej wybrać rektyfikowane czy nierektyfikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 09.04.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 wnetrzarka.blogspot Mam dokładnie takie same zdanie, jeśli ktoś decyduje się na płytki drewnopodobne to wg mnie robi im "krzywdę" stosując fugę znacząco różniącą się od koloru samych płytek. Widziałem ostatnio coś takiego u sąsiada. Owszem, nie wyglądało to jakoś tragicznie. Jednak jak przypomnę sobie moje pierwsze wrażenie po wizycie u innego znajomego, który miał drewnopodobne płytki z fugą w tym samym odcieniu, to pamiętam, że zapytałem się go czy to są panele czy deski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.04.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 No, to są fajne momenty wielokroć powtarzane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mefiko 10.04.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Załączam zdjęcia moich płytek: Rovere by My Way color bianco z białą fugą , wymiary ok. 15x90cm, położone są w łazience, więc na niedużej powierzchni. Zdjęcia były robione pod wieczór z lampą błyskową wiec kolor nie jest dokładnie oddany, na tych zdjęciach wygląda jakby były gdzieniegdzie zółtawe plamy, ale w rzeczywistości tego nie ma. Mogę przesłać zdjęcia w pełnym rozmiarze na maila Płytki nie są wszystkie jednolite, różnią się nieznacznie odcieniami i fakturą miedzy sobą - ale jest to niewielka różnica - dla mnie na plus. http://images37.fotosik.pl/733/a3734014888de477med.jpg http://images46.fotosik.pl/740/4e4062c86f0e6d60med.jpg JEN77 napisz proszę jak z jakością tych płytek, zastanawiam się czy nie będzie z nimi problemu podczas układania (jak w przypadku Woodentic). Czy płytki są równe, nie "łódkują" i trzymają kąty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 10.04.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 A czy ktoś widział na żywo płytki firmy VIVES seria Skandia Orsa i Skandia Basic VIVES - drewnopodobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jen77 18.04.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 JEN77 napisz proszę jak z jakością tych płytek, zastanawiam się czy nie będzie z nimi problemu podczas układania (jak w przypadku Woodentic). Czy płytki są równe, nie "łódkują" i trzymają kąty? Płytki nie są idealnie równe/proste, ale też nie są bardzo krzywe/widocznie krzywe. ja mam położone na niewielkiej powierzchni i jakoś łudkowania specjalnie nie zauważyłam. Ale jak przed położeniem sprawdzałam czy są proste - to nie mogę powiedziec żeby były idealnie proste - wszystko zależy wiec jakie masz wymagania. A i te białe fugi w rzeczywistości są mniej widoczne niż na tych zdjeciach, a fuga jaśminowa pomimo iż jest zbliżona tonacją do tych płytek to jednak jest bardziej żółta, co mi zupełnie nie odpowaidałom zważywszy na resztę wykończenia łazienki. A sporo ciemniejszej od płytek nie chciałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TrumanBB 10.05.2011 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 (edytowane) KWADRO Holtzer Ochra 9,8x40 http://www.e-halo.pl/data/katalog/produkty/oryginal/1659_1305065862_403448.jpg Zalety: cena (46zł za m), efekt ostateczny dostateczny Wady: płytki krzywe, różne wymiary, różnica w szerokości do 3mm, poszarpane krawędzie, Do tych płytek potrzeba dobrego fachowca aby kompensował ich nierówności i różne wymiary. Czasami trzeba szlifować poszarpane krawędzie. Płytki powstają z przecięcia kwadratowej płytki (40/40) na 4 paski. I tak 2 krawędzie na 4 sztuki są ok a pozostałe 6 to już różnie bywa. Reklamacja u producenta nie ma sensu. Procedura trwa około miesiąca. Zazwyczaj gwarancja nie jest uznawana. A nawet jak by była uznana to co mi z tych płytek za miesiąc jak są układane teraz. Poza tym różne partie mają różny odcień. Sprzedawca dał mi do zrozumienia żebym dał sobie spokój z reklamacją. Edytowane 10 Maja 2011 przez TrumanBB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 11.05.2011 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 No ja mam już swoją novabell NaturallWood w łazience z jaśminową fugą. Z płytek jestem bardzo zadowolony, ale co do fugi to chyba lepsza była by ciemniejsza bo rzeczywiście wygląda prawie jak biała :/ W sklepie taka nie była ;P Po za tym szerokość fug miała być max 2.5 a gdy się je wypełniło to nagle zrobiły się szerokie na 3 a miejscami nawet 3.5 mm :/ W tym tygodniu będą układane takie same w kuchni a potem ciemnobrązowe w jadalni i wiatrołapie. Też zastanawiam się ie nad kolorem fugi, czy nie dać czarnej bo ta brąz jest wg mnie za jasna. Dopiero jak się ją zmoczy wodą wygląda efektowniej. Swoją drogą, czy słyszeliście o jakimś środku do fug, który sprawia, że cały czas wyglądają jakby były mokre? Majster coś mi o tym wspominał. Czy ktoś z was zastosował takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 11.05.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 No ja mam już swoją novabell NaturallWood w łazience z jaśminową fugą. Z płytek jestem bardzo zadowolony, ale co do fugi to chyba lepsza była by ciemniejsza bo rzeczywiście wygląda prawie jak biała :/ W sklepie taka nie była ;P Po za tym szerokość fug miała być max 2.5 a gdy się je wypełniło to nagle zrobiły się szerokie na 3 a miejscami nawet 3.5 mm :/ W tym tygodniu będą układane takie same w kuchni a potem ciemnobrązowe w jadalni i wiatrołapie. Też zastanawiam się ie nad kolorem fugi, czy nie dać czarnej bo ta brąz jest wg mnie za jasna. Dopiero jak się ją zmoczy wodą wygląda efektowniej. Swoją drogą, czy słyszeliście o jakimś środku do fug, który sprawia, że cały czas wyglądają jakby były mokre? Majster coś mi o tym wspominał. Czy ktoś z was zastosował takie rozwiązanie? Podobno gęsto często fachowy wypłukują barwnik z fugy jak używają za dużo i za wcześnie wody przy fugowaniu. Każda firma ma specjalne preparaty żeby przywrócić kolor fugi taki jaki jest w katalogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 11.05.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Na rynku pojawiły się nowe płytki drewnopodobne. W Polsce są dostępne od ok. 14dni. Są to Ontario firmy Monocibec. Ontario z Monocibec I to chyba jest ta płytka którą kupię dla siebie po 3 miesiącach poszukiwania Spełnia wszystkie moje kryteria. A zaczynałem od serenissimy resort i obejrzałem wszystkie dostępne płytki w Polsce Widziałem też pierwszy raz Newport z firmy Serenissima ale nie czy są to nowe płytki czy ich po prostu wcześniej nie widziałem to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.05.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Nie powiem, ładna. A cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 11.05.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Nie powiem, ładna. A cena? Ja już zbiłem cenę do 139zł/m2 ale mam zamiar kupić większą ilość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 11.05.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 No to jak za tą cenę wydaje się ciekawą ofertą? Czy one są rektyfikowane? Taką cenę dostaliście w salonie czy w sklepie internetowym?Co do barwnika do fug, to masz na myśli coś takiego? http://www.efugi.pl/p/pl/353/fuga+fresca+130-jasmin+160gr.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts