Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PŁYTKI DREWNOPODOBNE, imitujące drewno - zdjęcia, układanie, jakie wybrać?

iga9

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie podłogówka, fuga 1,5 mm. Fachura nie chciał się zgodzić na bezfugowo a nawet 1 mm. Jeszcze nie grzejemy więc dopiero zobaczymy jak to będzie. Cokołów nie robiłem, będą listwy.

Powiedz, a przed polozeniem plytek, nie wygrzewales podlogi? Nam powiedzieli, zeby przed polozeniem plytek wygrzewac podloge przez 2 tygodnie (rozne temperatury) i dopiero klasc plytki...

Zdecydowalismy sie na cokoly z plytek, bo podobno inne (a szczegolnie przy ogrzewaniu podlogowym) po pewnym czasie "odlaza"...(znamy jeden przypadek, gdzie wlasciciel klnie strasznie, ze mu nikt o tym nie powiedzial i musi zmieniac). Co do fugi, to tez nam powiedzili, ze 3mm, ale moze da sie mniej....na pewno przy wiekszej fudze da sie zgubic nierownosci plytek, wiec na to tez trzeba zwrocic uwage :).

Ja mam woodentic duży kładziony bezfugowo na podłogówce i nic się nie dzieje, a podłogówka zimą jest nawet gorąca - bo ja jestem typowym zmarźluchem ;) Klej był oczywiście elastyczny. Hol ma ponad 30m2, listwy bedą z mdf, ze wzgl. właśnie na temp. podłogi. Kładliśmy 2 gat. i jak się je dobrze położy to nierówności nie ma. Nie mam aktualnych zdjęć dlatego wkleję stare:

http://www.bajkowydworek.mojabudowa.pl/pliki/bajkowydworek/image/dsc09093.jpg

http://www.bajkowydworek.mojabudowa.pl/pliki/bajkowydworek/image/dsc09089.jpg

ewa72_krakow Zanim położyliśmy płytki to robotę do wykonania oglądało trzech róznych fachowców i każdy mówił że nie trzeba jej wygrzewać, bo moje wylewki suszą się już dwa sezony letnie - wylewki robione w 2011. Więc wszystko dobrze obeschło i co miało popękać to juz popękało. No ale jak masz podłogi świeżo robione to wygrzanie ich jest jak najbardziej wskazane.

No, chyba tak... Kładł mi tato i mówiłam mu że są takie kłopoty z tymi płytkami, ale jak zaczął układać to nie narzekał, może 2-3 płytki wyrzucił, ze względu na to że z żadnej strony nie dało się ich równo położyć (a w końcu to był 2 gat). Chyba miałam szczęście bo niektórzy 1gat. dostali taki, że nic tylko płakać. Krzywe na pewno są, bo przy długości prawie 1m trudno żeby nie było, im większa płytka tym trudniej żeby była idealnie prosta. Dużo zniwelował klejem, przy szorowaniu po gładziach i farbach znalazłam jedno miejsce, gdzie jeden brzeg płytki lekko wystaje, pozostałe są równiutko - a specjalnie sprawdzałam bo tez dużo się naczytałam o tych nierównościach przed zakupem płytek i strasznie się bałam co przyjedzie :rolleyes:

Liakon, my też nie wygrzewaliśmy, a niedługo po wylewkach kładliśmy płytki. Wygrzewanie ma duże znaczenie przy kładzeniu parkietu i innych drewnianych elem. jak np. schody, bo wilgoć w wylewkach potrafi narobić wiele szkód, ale płytki - nic im nie będzie ;) By niwelować niewielkie różnice, kurczliwość wylewek używa się kleju elastycznego. Sami mierzyliśmy wylewki i m.in. dla tego nie mamy nadal parkietu. A jak widzę na swoim przykładzie, przez te 2 lata nic się z płytkami nie stało.

Hihi, zabronił nawet dawania nr tel a co dopiero wypożyczenia:rolleyes: Teraz go morduję, żeby mi położył parkiet w salonie i mugatową łazienkę na dole :p I chyba będzie wszystko :) A nie jeden taras został do ułożenia, no i listwy przypodłogowe ;) Aaa i jeszcze drzwi mi musi ładnie wylakierować, bo leżą już ruski rok :( Tak więc widzisz, nawet jakbym chciała to nie ma wolnego terminu :lol2:

Sprawdziłam w dzienniku i wylewki mieliśmy robione w listopadzie 2011 a pierwsze płytki (woodentic) kładliśmy w lutym 2012, więc też długo nie czekaliśmy. Piec działał od grudnia, więc i tak było przepalane, ale do kładzenia płytek wylewka musi być zimna! Z tym odpadaniem płytek to chyba nie do końca, w górnej łazience mam jeszcze cieplejszą podłogówkę (czyt. gorącą), bo jest doprowadzona od grzejników a nie tak jak na dole oddzielny układ i też nic się nie dzieje, a podłoga czasem jest tak gorąca jak grzejniki. Ja bardzo lubię ciepło, więc w moim domu jest trochę jak w saunie (mąż się wścieka, bo on przeciwnie :p), jedyne co od wysokiej temp. zmienia swoją obj. to schody, zwłaszcza na ścianie gdzie filar - na zgięciu listwa na ścianie się rozszczelniła na łączeniu... Zresztą widziałam kilka razy na forum jak Panowie kładli płytki, kilka dni po wylewkach. Ja też uważam że trzeba odczekać przynajmniej 28dni - tyle wiąże cement. Pamiętam jak po wylewkach woda ciekła po oknach, tak parowała, więc na pewno jest w nich dużo wilgoci. Ewa, jeśli Ci nie spieszno, to pewnie powygrzewaj trochę, może płytkom to nic nie zaszkodzi ani nie pomoże, ale pozbędziesz się wilgoci z domu, a to już ważny argument :)

To jedno pomieszczenie masz 65m2? Myślę że nie, zresztą płytki to nie panele, nie przemieszczają się. Ja jestem zdania, że jak coś zacznie pękać, bo dom osiada, bo wylewki pracują itd. to i fuga nie pomoże bo się wykruszy. Nie jestem specjalistką, ale z własnego doświadczenia wiem, że nic się z tymi płytkami nie dzieje: 16m2 kuchni, 33m2 hollu i 16m2 łazienki (tyle mam podłogówki - połowa parteru) i nie podobają mi się płytki z fugami, więc wszędzie (poza górną łazienką) mam kładzione bez fug, a grzejemy, tak jak już pisałam dość mocno... A po to daje się klej elastyczny, żeby właśnie te pęknięcia wyeliminować :cool:

Mam 65m2 jednego pomieszczenia, tzn jadalnia, korytarz i salon. W sumie to caly dół (85m2) to praktycznie jedno pomieszczenie. Tylko kuchnie klade w innych plytkach no i toalete. Budynek juz nie siada raczej. Stoi od 5 lat. Wylewki byly robione jakos w kwietniu. Zastanawiam sie nad fuga 2mm i mam metlik w glowie

Mam 65m2 jednego pomieszczenia, tzn jadalnia, korytarz i salon. W sumie to caly dół (85m2) to praktycznie jedno pomieszczenie. Tylko kuchnie klade w innych plytkach no i toalete. Budynek juz nie siada raczej. Stoi od 5 lat. Wylewki byly robione jakos w kwietniu. Zastanawiam sie nad fuga 2mm i mam metlik w glowie

Nasz stał 3 lata, jak kładliśmy płytki, więc tym bardziej. To zależy od preferencji - dla mnie te płytki kładzione z fugą, w dodatku ciemną wyglądają jak płytki, a ja chciałam osiągnąć wygląd paneli i mi się udało :) Zastanów się co wolisz, 65m2 to nie jedna powierzchnia, masz ścinki, w kuchni będą inne płytki itd. U nas holl ma wymiary w najdł. rogach 9x4,6m, odchodzą schody i ścianki wiatrołapu, a tak też jest po całości płytka. Nie wiem co Ci doradzić, bo nie jestem specjalistką, też czytałam, że na podłogówkę trzeba dać fugę, ale tata mnie uspokoił, że nic się nie będzie dziać i ja mu wierzę :) Póki co jest super! A podłogówka chodzi na najwyższych obrotach ;)

Witam, ja przy szukaniu fugi kierowałam się najciemniejszym kolorem jaki występuje na płytce, oraz moje założenie było aby fuga "zlała się" z płytką, żeby była jak najmniej widoczna.

Niestety :), nie znalazłam idealnego odcienia fugi , więc wybrałam najbardziej zbliżony. Może to śmieszne, ale takim moim testem wyboru, było "zmrużenie oczu" :) i wtedy widzę :) czy widzę :) między płytkami inny kolor czy wszystko się "zlewa" w jeden.

A wybór Mapei wynika z wcześniejszego użytkowania fug tej firmy z których jestem zadowolona.

Oto mój wybór na zdjęciu, woodentic z fugą jeszcze nie umyty niestety, remont dalej trwa:

http://i40.tinypic.com/vf8t28.jpg

tu zdjęcie , trochę z bałaganem remontowym:

http://i39.tinypic.com/2qur85l.jpg