Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PŁYTKI DREWNOPODOBNE, imitujące drewno - zdjęcia, układanie, jakie wybrać?

iga9

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Krystynajoanna, super podloga - ja tez taki efekt chce uzyskac (jak najmniej widoczny), u mnie na pewno bedzie klej mapei, wiec pewnie fuga tez powinna byc z jednej firmy. Bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz :) Poza tym, nasze plytki sa bardziej "nadziabane" - kilka postow wczesniej pisalam o wyborze plytki legni quercia tinta, ale jednak zmieniamy na quencia naturale (w poniedzialek rano ostateczna decyzja)

tinto.jpgnaturale.jpg

tinto.jpg

naturale.jpg

Co myślicie o kolekcji Cersanit Ancona. Mi na pierwszy rzut się spodobały. Nie wiem jak w realu, cena przystępna ok. 60zł. Rozmiar 15x60 jest też większy 30x60. Jest w czterech kolorach. Szary i ciemny brąz jest super.

[ATTACH=CONFIG]123931[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]123932[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]123933[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]123936[/ATTACH]

Zdecydowanie nie polecam kolekcji "Ancona" Cersanit. Plutki powiginane w tzw banana. Krzywe jak diabli. NIe bylo mozliwosci zeby je dobrze ulozyc. Nie zwrocilem ich tylko i wylacznie gdzyz kupilem je ze sklepu internetowego. Wygladaja tragicznie, choc cieszy mnie tylko jedno, ze nie zdecydowalem sie na ich polozenie w salonie.

Witam. Jeśli mogę doradzić odnośnie płytek drewnopodobnych to moim zdaniem poza konkurencją są płytki Atlas Concorde Etic (noce, rovere) mam takowe u siebie i pomimo wysokiej ceny jesteśmy bardzo zadowoleni. Mogę doradzić komuś kto się na nie zdecyduje ażeby kupywał zawsze większą ilość niż wychodzi z metraża ponieważ jeśłi braknie to później można mieć kłopot z dokupieniem tej samej partii która byłaby idealna jeśli chodzi o odcień. Niestety ja popełniłem taki błąd. Mianowicie kupiłem Etici Noce z niewielką tolerancją i okazało się że teraz brakuje mi 2 płytek i mam problem. Dlatego mam prośbę do forumowiczów jeśli komuś z was pozostało kilka płytek Noce w rozm 15x90 to chętnie odkupie 2 płytki (chodzi mi o numer partii 252). Bardzo proszę o informację na ten temat. 666 872 722

Witam. Jeśli mogę doradzić odnośnie płytek drewnopodobnych to moim zdaniem poza konkurencją są płytki Atlas Concorde Etic (noce, rovere) mam takowe u siebie i pomimo wysokiej ceny jesteśmy bardzo zadowoleni. Mogę doradzić komuś kto się na nie zdecyduje ażeby kupywał zawsze większą ilość niż wychodzi z metraża ponieważ jeśłi braknie to później można mieć kłopot z dokupieniem tej samej partii która byłaby idealna jeśli chodzi o odcień. Niestety ja popełniłem taki błąd. Mianowicie kupiłem Etici Noce z niewielką tolerancją i okazało się że teraz brakuje mi 2 płytek i mam problem. Dlatego mam prośbę do forumowiczów jeśli komuś z was pozostało kilka płytek Noce w rozm 15x90 to chętnie odkupie 2 płytki (chodzi mi o numer partii 252). Bardzo proszę o informację na ten temat. 666 872 722

ja chyba mam płytki z tej firmy więc zerknę czy cos zostało. Ja swoje kupowałam w Gliwicach w sanimexie a z tego co pamiętam to można u nich kupić płytki na sztuki. Nawet jezeli to będzie inna partia to może uda się zobrać taką ktora będzie bardzie bardziej pasowała odcieniem

• 4 weeks później...
Słuchajcie moim zdaniem płytki drewnopodobne w tych kategoriach cenowych o których piszecie i które maja kształt szerokiego prostokąta i kiepski, sztuczny rysunek słojów są z góry skazane na porażkę ;) Po ułożeniu zawsze będą (ze względu na swój kształt wyglądały jak płytki a nie jak deska) Niestety ja mam tak, że muszę dotknąć i położyć obok siebie różne rodzaje płytek wtedy jest najlepsze porównanie, w związku z tym poświęciłam troszkę kasy i zakupiłam lub wypożyczyłam sobie po płytce z różnych firm. Podczas wybierania płytek dla siebie w domu miałam dla porównania baldocera bayur nogal, stargresy, emigresy, cersanita, paradyża, nowa gala. moja subiektywna ocena jest taka że niestety przy szerokości 17 cm i więcej wszystkie moim zdaniem kiepsko imitują drewno. No ale w sumie co się komu podoba. ;)

Najładniejszy z polskich jest Paradyż My Wy, Woodentic, Korzilius. Nowa Gala - ale przy długiej klepce też całkiem nieźle się prezentuje. Bardzo ładna i w całkiem przystępnych cenach jest też płytka z Tubądzina seria Select.

Z tańszych jest jeszcze nowa kolekcja Paradyża o nazwie Woodhaven, tych nie udało mi się zobaczyć - będą pewnie zbliżone do holtzera

Ostatecznie udało mi się znaleźć idealnie pasujące do moich wizji wnętrz jasne dębowe, włoskie, płytki w II gat w super cenie (64zł za m2) do złudzenia przypominające dębowe deski. Nie ukrywam że przy ilości jaką musiałam kupić - 130m2 takich płytek cena była dla mnie bardzo istotna. :)

Każdy kto wchodzi do domku musi dostać do ręki kawałek płytki żeby uwierzyć że to nie drewno - więc chyba jest nieźle z ich prezentacją.

Do tego chyba całkiem dobrej jakości (praktycznie 0 odpadów w związku z np jakimiś skazami itp. na które mógłby drugi gat wskazywać)skoro bez problemu udało się mojemu mężowi (amatorowi jeśli chodzi o kładzenie płytek) uzyskać fugę o szerokości zaledwie 1mm :) Z tego co czytałam na forum i z rozmów ze sprzedawcami z wyżej wymienionymi bywa problem i producenci zalecają min. 2mm i więcej bo nasze rodzime produkcje są niestety naturalnie krzywe albo lubią się wyginać w łódkę.

Dla przykładu tutaj jest Ceramika Gres (2 płytki jasna i ta ciemna) Cersanit ta bardzo jasna bez wyrazu i dwa kolory holtzera.

PA120035.JPG

Tutaj kawałek mojej płytki a u góry zdjęcia widać dla porównania nad nią strukturę tej jasnej płytki Ceramiki Gres a pod nią jasny Holtzer

PA190490.JPG

Bardzo proszę o informację jak dokładnie nazywają się te ciemne płytki. Jeżęli to nie tajemnica to poproszę o namiary sklepu.

Osobiście zwiedziłem kilkanaście sklepów w poszukiwaniu ładnych płytek drewnopodobnych w rozsądnych cenach oczywiście.

Ostatecznie zdecydowałem się na Paradyż Noce Naturale, gdy zobaczyłem je na próbniku, to nie brałem ich pod uwagę do momentu jak dowiedziałem się, że "Naturale" oznacz iż jest robiona wielka płytka, barwiona a potem cięta na mniejsze, przez co jej wzornictwo jest niepowtarzalne. Na nieszczęście ekspozycji próbek, jak się trafi fragment, który akurat zainteresowanemu nie odpowiada, to wiadomo... nie są brane pod uwagę.

By zwiększyć efekt drewna postanowiłem kupić wszystkie rozmiary, układam je mieszając rozmiary ze sobą.

Poniżej ściana i podłoga, co prawda jeszcze nie skończone, nie mają fugi

Jednak fuga będzie w kolorze najciemniejszego fragmentu płytki lub nieco ciemniejsza od niego.

PS. Mimo, ze na obu zdjęciach płytki wyglądają jakby były z innej gamy kolorystyki, to kolory są te same. Zdecydowanie bardziej odpowiadający/wiarygodny jest kolor z pierwszego zdjęcia (podłoga).

Noce Naturale podłoga.jpg

Noce Naturale ściana.jpg

Edytowane przez wingerman

Witam

Kiedy zaczynałem budowę znalazłem w którymś dzienniku budowy takie oto zdjęcia łazienki :

http://magda.histeria.pl/album/domek/budowa/#budowa1112.jpg

Czy ktoś z użytkowników wie co to są za płytki ? Gdzie można je kupić w Krk?

A może jest jeszcze na forum właścicielka tej łazienki ?Jezeli tak ,to proszę o pomoc:)

Witam

Kiedy zaczynałem budowę znalazłem w którymś dzienniku budowy takie oto zdjęcia łazienki :

http://magda.histeria.pl/album/domek/budowa/#budowa1112.jpg

Czy ktoś z użytkowników wie co to są za płytki ? Gdzie można je kupić w Krk?

A może jest jeszcze na forum właścicielka tej łazienki ?Jezeli tak ,to proszę o pomoc:)

Mam te plytki na podlodze to Serenissima Timberlands Country Suede

Edytowane przez kasiakp