przemo1 14.01.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Skończ cykl wygrzewania, a potem utrzymuj taką, na jaką Cię stać ( ) (najlepiej powyżej 10 stopni) - pamiętając, że w czasie suszenia więcej wilgoci usuwasz wietrząc/wentylując - samo grzanie bez wentylowania nie wiele pomoże. Kup sobie jakiś niedrogi wilgotnościomierz (albo dwa dla pewności) i obserwuj wskazania, będziesz widział jak zachodzi proces suszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walek54321 15.01.2018 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Skończ cykl wygrzewania, a potem utrzymuj taką, na jaką Cię stać ( ) (najlepiej powyżej 10 stopni) - pamiętając, że w czasie suszenia więcej wilgoci usuwasz wietrząc/wentylując - samo grzanie bez wentylowania nie wiele pomoże. Kup sobie jakiś niedrogi wilgotnościomierz (albo dwa dla pewności) i obserwuj wskazania, będziesz widział jak zachodzi proces suszenia. Mam wilgotnościomierz i na nim się opieram. Nie wiem czy jestem w stanie mieć około 10 stopni celsjusza w domu bo stedy to piec musiałbym ustawić chyba na 50 stopni bo gdy wysuszała się posadzka i było 45 stopni a na dworze około 6 to w domu było 8 lub 9 stopni z tym że były w tym samym czasie i są teraz cały czas okna pouchylane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 14.02.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Witam.W poniedziałek zacząłem wygrzewanie wylewki. Wylewka tradycyjna wykonana na początku listopada. Temperatura zasilania aktualnie 25st, na powrocie jest już 20-22 a w domu temperatura 15st parter 17 st poddasze.Do ilu stopni trzeba podłogówkę wygrzewać? Jeżeli puszczę tam 40 st to w domu będzie ze 25 pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 14.02.2018 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 (edytowane) Przy wygrzewaniu temp w pomieszczeniach jest mało istotna-postępujesz wg harmonogramu (jest ich sporo na forum/w necie - do wyboru) stopniowo podnosząc temp. zasilania podłogówki a następnie stopniowo obniżając. Możesz sobie ew. zanotować poszczególne relacje temu. zasilania do temp. pomieszczenia - przyda się w normalnym sezonie grzewczym. Edytowane 14 Lutego 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 14.02.2018 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Notuję, aktualnie zasilanie 25 a temperatura wewnątrz cały czas rośnie. Podniosę wyżej, dopiero jak przestanie rosnąć. Tylko czy później jak dom będzie już nagrzany te relacje będą takie same? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 14.02.2018 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Notuję, aktualnie zasilanie 25 a temperatura wewnątrz cały czas rośnie. Podniosę wyżej, dopiero jak przestanie rosnąć. Tylko czy później jak dom będzie już nagrzany te relacje będą takie same? Pewnie w 100% się nie pokryją, do tego dojdą jeszcze zyski bytowe, ale będziesz miał orientację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.02.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Do ilu stopni trzeba podłogówkę wygrzewać? Jeżeli puszczę tam 40 st to w domu będzie ze 25 pewnie. Grzej wg procedury (i wypełniaj protokoły) prawdopodobnych producentów Twoich okładzin. Temperatura w domu nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łojniewiem 30.06.2018 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Witam, chciałbym Was zapytać, bo dostaję sprzeczne informacje odnośnie wygrzania wylewki tradycyjnej (nie anhydryt). Wylewka została wykonana w listopadzie 2017 r., czyli minęło 7 miesięcy. Grubość wylewki to 7 cm. W całym domu jest ogrzewanie podłogowe, ułożone na 20 cm styropianu. Pytanie brzmi, czy pomimo upływu 7 miesięcy od wykonania wylewki, należy ją jednak wygrzać??? Obecni fachowcy od wykończenia domu twierdzą, że nie i stąd moja niepewność. Bardzo proszę o poradę i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.06.2018 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Pytanie brzmi, czy pomimo upływu 7 miesięcy od wykonania wylewki, należy ją jednak wygrzać??? Tak. Osuszanie to nawet mniej ważna część wygrzewania. Ważniejsze jest żeby ją poskręcało i żeby naprężenia się rozeszły a jak ma gdzieś pęknąć, to żeby pękła przed ułożeniem płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 30.06.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Ma rację "przedpiśca" trzeba ją poddać terapi szokowej, no nie dosłownie ale stopniowo. Teraz przy takiej pogodzie i wilgotności wygrzanie jest wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 30.06.2018 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Nie słuchaj tych Twoich specjalistów od wykończenia, bo Ci faktycznie dom "wykończą" . Wygrzewaj, trzeba usunąć naprężenia i "rozruszać" wylewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łojniewiem 30.06.2018 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Dziękuję za szybką odpowiedź, bo to dla mnie bardzo istotne, za miesiąc wchodzą malować, kłaść płytki i podłogi. Wiem, że szukając po forum, znalazłbym punkt po punkcie, jak się za zabrać za to wygrzewanie, ale to nie lenistwo, lecz czas mnie strasznie goni, i chciałby jak najszybciej wiedzieć, jak się do tego zabrać, gdyście byli uprzejmi, poproszę o linka do tej czynności wygrzewania, ewentualnie, tak dla laika, w punktach wskazać właściwe postępowanie. Żeby przypilnować tych "FachoFcuf" Serdecznie dziękuję za okazaną pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.06.2018 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 gdyście byli uprzejmi, poproszę o linka do tej czynności wygrzewania Pierwsza strona wątku, w którym piszesz Masz też propozycję na stronie, na której piszesz To jest lenistwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 30.06.2018 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Pierwsza strona wątku, w którym piszesz Masz też propozycję na stronie, na której piszesz To jest lenistwo. A moim zdaniem to brak inteligencji, w 3 minuty znajdzie się odpowiedz na to pytanie używając opcji " szukaj ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łojniewiem 30.06.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Szanowni koledzy, mam mamę po ostrym zawale który przeszła w dniu wczorajszym, obecnie w szpitalu, od której właśnie wróciłem, do tego cały jej dom na głowie włącznie z jej psami i pracowników, jak zdążyliście przeczytać w moim poście, z marną wiedzą więc nie oceniajcie pochopnie ludzi, szczególenie co do inteligencji Panie PaRa. Kaizen, dziękuję za linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 10.07.2018 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Panowie jak to bywa czas goni a posadzki nie wygrzane.Wszędzie podłogowka, posadzka z mixokreta robiona prawie dwa lata temu. Czy czekać i wygrzewac posadzki przed płytkami po takim okresie? Czy panele podłogowe bez wygrzewania mogę kłaść na poddaszu gdzie temp jak to bywa była zawsze większą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 10.07.2018 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Panowie jak to bywa czas goni a posadzki nie wygrzane. Wszędzie podłogowka, posadzka z mixokreta robiona prawie dwa lata temu. Czy czekać i wygrzewac posadzki przed płytkami po takim okresie? Czy panele podłogowe bez wygrzewania mogę kłaść na poddaszu gdzie temp jak to bywa była zawsze większą? Tak, wygrzewać pod płytki. Nie, pod panele ( podłoga pływająca ). Przeczytaj leniuszku od początku stronę 17 to będziesz wiedział dlaczego, tylko uważaj bo to zajmie kilka minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roker 20.08.2018 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Witam Was,proszę o opinię co do wygrzania podłogi. Wylewka zrobiona w pierwszym tygodniu czerwca, wylewka typu suchego. W tym tygodniu wchodzą kafelkarze, ale podłogówka jeszcze nie wygrzana. Czy pomimo tego iż na Śląsku od czerwca są praktycznie non stop upały, dom jest ciągle wentylowany, to mimo wszystko trzeba wygrzewać pod płytki podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.08.2018 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Czy pomimo tego iż na Śląsku od czerwca są praktycznie non stop upały, dom jest ciągle wentylowany, to mimo wszystko trzeba wygrzewać pod płytki podłogówkę? Tak. Nawet, gdyby była sucha (co jest niemal niemożliwe - moja starsza po 5 tygodniach wygrzewania na powierzchni ma >3% wilgotności, głębiej pewnie więcej) to dla likwidacji naprężeń i żeby pękła przed połozeniem kafli, jak ma gdzieś pęknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roker 20.08.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Kaizen - dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts