Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MaLwY

Gość

Recommended Posts

malwy są faktycznie biedne po deszczu i wichurze, dlatego zazwyczaj sadzone są przy ścianie, podpierane, podwiązywane itp. Ale naprawdę warto je mieć, bo kwitną ślicznie, wielobarwnie, długo i dają dobrą aurę.

Jest z nimi tylko jeden kłopot: są to rośliny dwuletnie, więc kwitną dopiero w drugim roku od wsiania. Dlatego warto sobie przypomnieć, kto ze znajomych je ma w ogródku i wiosną wykopać zeszłoroczne sadzonki. Zazwyczaj, jak ktoś już raz miał malwy, to ich ma zawsze dużo i dzieli się z innymi z radością.

Niestety ja chwilowo nie mam ogródka :sad:

juz nie bedę miała a to nie dlatego ,że niby są "słabe" moje były mocna jak dibli-fakt przywiazałam je do płotu i żaden wiatr i deszcz ich nie tknął.Malwy maja tendencje do ogałacania się od dołu,szczególnie w upały i susze ,wtedy dolne liście usychają,żółkną i nieładnie to wygląda,chyba ,że ktoś by je systematycznie obrywał ,po za tym jesienią jest problem bo tyle sie robi tego badylstwa,sama nie dałam sobie rady z uprzątnieciem tych wiechci,są szorstkie i całą mnie pokłuły .Zresztą ja preferuje roślinność wieloroczną-jest wygodniejsza do uprawy także poprzez nabyte doswiadczenie unikam roslin jednorocznych,fakt malwy rozsieweją sie jak durne ale w takim porządku w jakim wiatr je rozrzuci a że jest ich wiele można te niepotrzebne wyplewić.Dla tych co się nie przerażają tym co napisałam ten kwiat bedzie ok ,bo jest piękny i dostojny.

Wczoraj kupiłam sobie nasiona malwy i w tym roku posieję. W przyszłym na serio wezmę się za urządzanie ogrodu , malwy będa jak znalazł. Z problemem o którym pisała Agnes zamierzam sobie poradzić sadząc na skraju klombu malw np. floksy, które kolorystycznie pasują, są niższe i zasłonią nieestetyczne fragmenty tych pięknych kwiatów.