pawel_l 01.04.2003 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Być może zdecyduję się na minimaxa turbo z zasobnikiem. czy ktoś takiego eksploatuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 04.04.2003 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Dostałem ofertę na 4000 PLN za:- Termet minimax turbo jednofunkcyjny- zasobnik 120 l- sterownik (najwyższy model, z zegarem tygodniowym)- montaż w kotłowni, uruchomienie Nie wygląda źle, może jeszcze coś urwę. Pytanie do tych którzy mają mnimaxa, jak jest doprowadzane powietrze do spalania (przy wejściu do pieca), osobną rurą czy współosiowo (jak w Junkersie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 05.04.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2003 Producent podaje: 2 x 80 lub 125/80, czyli chyba obie możliwości są możliwe. Zadzwoń do fabryki - dane: http://www.termet.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 06.04.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 Witam. Z tą różnicą w zużyciu gazu to pewnie może być tak, że co zyskasz na nominalnym zużyciu Junkersa, stracisz na minimalnej mocy. Cudów nie ma. Przy podobnej konstrukcji zużycie też będzie na tym samym poziomie. Dużo zależy jeszcze od instalacji... Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 06.04.2003 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 Najwięcej to prawdopodobnie zależy zużycie gazu od jego jakości.Podobnie jest z weglem. Gaz GZ-50 powinien mieć ciepło spalania ok. 38 MJ/m sześc. A ile ma ? Tego nie wie nikt. Im bardziej się spala na czerowno to tym bardziej jest zanieczyszczony. Wystarczy że ma ciepło spalania 32 MJ/ m sześc i zużycie gazu wzrośnie o ok 20 %. A to dużo. Warto o tym pamiętać. Większość piecy gazowych jak podają producenci ma sprawnosć pomiędzy 90 a 91 % (nie uwzględniając ciepła które ucieka w ogrzanej parze wodnej - to ciepło odzyskują piece kondensacyjne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 07.04.2003 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 pawel_l, czy to jest cena brutto czy netto, i czy w tym wliczona jest rura spalinowa, naczynie zbiorcze, zawor do zasobnika i inne takie detale ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 07.04.2003 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Czy ktoś spotkał sie już z ofertą / komentarzami na TermoComfort PAB (kocioł żeliwny z zasobnikiem). Na stronie Termetu jest w zapowiedziach na I/II kwartał br. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 07.04.2003 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 To jest cena brutto, bez rury, zawór trójdrogowy ponć do tego kotła nie jest potrzebny, ma jakąś pompkę dwukierunkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.04.2003 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2003 Myślałem o Vaillancie,ale po niektórych wypowiedziach zaczął podobać mi się Termet mini max turbo.Tylko boję się czy podoła ogrzać 140 m2 (200m2 podłogi)na dwóch poziomach.Jak myślicie -podoła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio 2003 19.04.2003 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2003 To byłem ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 20.04.2003 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2003 Mnie dla 150m2 + garaż 20m2, wyszła moc zapotrzebowana 9kW. Więc 13 dla ciebie powinno starczyć. Ale to zależy od izolacji, ja mama 0.25 -0.26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio 2003 20.04.2003 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2003 Ściana z maxa 29cm + 10 cm styropianu daje ok.0,26. Więc myślę, że ten Termet minimax turbo u mnie też zda egzamin. Zobaczy się w zimie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.04.2003 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2003 prawdopodobnie dla 200 m2 i U=0,26 jak podajesz, piec ten nigdy nie będzie pracował pełną parą, no chyba że pootwierasz wszystkieo okna przy -20C. 80% zakresu średnich dobowych temperatur w sezonie grzewczym waha się od -5C do +5C a piec będzie pracował na 1/4 - 1/3 mocy A jeśli zdarzy się czasem na full to będzie średnio po 2-3 godziny przez 2-3 dni w roku, gdy będziesz wietrzył domek np. po parapetówie w mroźny ziomowy wieczór lub po hucznym Sylwku, czego Ci życzę jak najszybciej, bo straszą 22% vatem CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 21.04.2003 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2003 Już prawie zdecydowałem się na Termet, jedyne co mnie powstrzymuje to brak firmowej pogodówki. Dzwoniłem nawet do firmy która robi automatykę dla Temetu ale nie przewidują zrobienia. Trochę kiedyś "robiłem" w automatyce cieplnej (węzły, duże kotłownie), więc znam zalety. Nie mam natomiast doświadczeń w przypadku małych budynków. Chciałbym mieć a jednocześnie nie jestem do końca przekonany czy jest niezbędna dla małego domku. A może można zastosować jakiś sterownik innego poducenta lub jest jakiś uniweralny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 21.04.2003 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2003 Możesz podać jakiś konkretny typ? I szacunkowy koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 22.04.2003 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 Wydaje mi się że w przypadku domków jednorodzinnych stosowanie automatyki pogodowej ma uzasadnienie tylko jeśli jako podstawowym ogrzewaniem jest podłogówka. Wynika to z bardzo dużej bezwładności cieplnej tego rodzaju ogrzewania. W przypadku ogrzewania grzejnikowego z zastosowaniem grzejników o małej objętości np. płytowych najlepszy jest regulator pokojowy pracujący w sposób ciągły - to znaczy nie dwustawny typu załącz wyłącz. Automatyka pogodowa może mieć jeszcze zastosowanie w przypadku stosowania grzejników żeliwnych bez zaworów i głowic termostatycznych.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 22.04.2003 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 Zapomniałeś dodać o przypadku istotnego (a tak chcę u siebie) udziału dogrzewania kominkiem. Regulator pokojowy 'głupieje", koledze zimą popękały grzejniki w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 22.04.2003 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 Nie mam z tym żadnego doświadczenia i nawet nie próbowałem tego w żaden sposób policzyć, ale mniej więcej 3 na 4 instalatorów, z ktorymi rozmawiałem twierdzi, że sterowanie pogodowe nie przynosi wiekszych korzyści (czytaj oszczędności w zużyciu gazu). Być może świadczy to o ich niewiedzy, a być może faktycznie przy mniejszych obiektach (domki jednorodzinne), różnice w eksploatacji ogrzewania z i bez sterowania pogodowego sa znikome. Dodatkowym minusem jest fakt, że pogodówki często maja problem z dogrzewaniem (kominek). Dlatego odpuściłem sobie pogodówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 22.04.2003 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 Według mojej wiedzy (ale jak pisałem zajmowałem się dużymi obiektami) właśnie automatyka pogodowa szczególnie nadaje się do dogrzewania kominkiem. Przede wszystkim dlatego że utrzymuje temperaturę wody w obiegu w zależności od temp. zewnętrznej a nie wprost we wnętrzu. No chyba że producenci stosują jakieś dziwne uproszczenia automatyki - spotkałem się z opinią że dobrze pracuje pogodówka kosztująca min. 2000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 22.04.2003 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 To by się zgadzało z tym co sam zasłyszałem. Główny problem to uproszczenia wymuszone przez rynek (presja na niską cenę). Gdzieś na forum jest kilka wątków na ten temat - np.: o pogodówce Buderusa. Nie pamietam jak sie to skończyło, ale jakiś "szczęśliwy" posiadacz w/w pogodówki nosił sie z zamiarem odłączenia jej i przejścia na sterowanie pokojowe. Krąży taka opinia, że zmniejszenie zużycia gazu jest niewielkie (max kilka procent), a zachowanie się tańszych systemów gdy następują gwałtowne zmiany temperatur (bywa, że w 12 godzin temperatura na zewnątrz zmienia się o 20C), i okazjonalnie używany jest kominek - bywa bezsensowne. Droższe mają z kolei dłuższy okres zwrotu, a dodatkowo zawężają wybór kotłów, bo nie każdy jest w stanie współpracować z daną automatyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts