Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opinia o Termecie - a co z pogodówką

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dostałem ofertę na 4000 PLN za:

- Termet minimax turbo jednofunkcyjny

- zasobnik 120 l

- sterownik (najwyższy model, z zegarem tygodniowym)

- montaż w kotłowni, uruchomienie

Nie wygląda źle, może jeszcze coś urwę.

Pytanie do tych którzy mają mnimaxa, jak jest doprowadzane powietrze do spalania (przy wejściu do pieca), osobną rurą czy współosiowo (jak w Junkersie).

Najwięcej to prawdopodobnie zależy zużycie gazu od jego jakości.

Podobnie jest z weglem. Gaz GZ-50 powinien mieć ciepło spalania ok. 38 MJ/m sześc. A ile ma ? Tego nie wie nikt. Im bardziej się spala na czerowno to tym bardziej jest zanieczyszczony. Wystarczy że ma ciepło spalania 32 MJ/ m sześc i zużycie gazu wzrośnie o ok 20 %. A to dużo. Warto o tym pamiętać. Większość piecy gazowych jak podają producenci ma sprawnosć pomiędzy 90 a 91 % (nie uwzględniając ciepła które ucieka w ogrzanej parze wodnej - to ciepło odzyskują piece kondensacyjne).

• 2 weeks później...

prawdopodobnie dla 200 m2 i U=0,26 jak podajesz, piec ten nigdy nie będzie pracował pełną parą, no chyba że pootwierasz wszystkieo okna przy -20C.

80% zakresu średnich dobowych temperatur w sezonie grzewczym waha się od -5C do +5C a piec będzie pracował na 1/4 - 1/3 mocy

A jeśli zdarzy się czasem na full to będzie średnio po 2-3 godziny przez 2-3 dni w roku, gdy będziesz wietrzył domek np. po parapetówie w mroźny ziomowy wieczór lub po hucznym Sylwku, czego Ci życzę jak najszybciej, bo straszą 22% vatem :smile:

CZ.

Już prawie zdecydowałem się na Termet, jedyne co mnie powstrzymuje to brak firmowej pogodówki. Dzwoniłem nawet do firmy która robi automatykę dla Temetu ale nie przewidują zrobienia. Trochę kiedyś "robiłem" w automatyce cieplnej (węzły, duże kotłownie), więc znam zalety. Nie mam natomiast doświadczeń w przypadku małych budynków. Chciałbym mieć a jednocześnie nie jestem do końca przekonany czy jest niezbędna dla małego domku. A może można zastosować jakiś sterownik innego poducenta lub jest jakiś uniweralny?

Wydaje mi się że w przypadku domków jednorodzinnych stosowanie automatyki pogodowej ma uzasadnienie tylko jeśli jako podstawowym ogrzewaniem jest podłogówka. Wynika to z bardzo dużej bezwładności cieplnej tego rodzaju ogrzewania. W przypadku ogrzewania grzejnikowego z zastosowaniem grzejników o małej objętości np. płytowych najlepszy jest regulator pokojowy pracujący w sposób ciągły - to znaczy nie dwustawny typu załącz wyłącz. Automatyka pogodowa może mieć jeszcze zastosowanie w przypadku stosowania grzejników żeliwnych bez zaworów i głowic termostatycznych.

Pozdrawiam

Nie mam z tym żadnego doświadczenia i nawet nie próbowałem tego w żaden sposób policzyć, ale mniej więcej 3 na 4 instalatorów, z ktorymi rozmawiałem twierdzi, że sterowanie pogodowe nie przynosi wiekszych korzyści (czytaj oszczędności w zużyciu gazu). Być może świadczy to o ich niewiedzy, a być może faktycznie przy mniejszych obiektach (domki jednorodzinne), różnice w eksploatacji ogrzewania z i bez sterowania pogodowego sa znikome. Dodatkowym minusem jest fakt, że pogodówki często maja problem z dogrzewaniem (kominek). Dlatego odpuściłem sobie pogodówkę.

Według mojej wiedzy (ale jak pisałem zajmowałem się dużymi obiektami) właśnie automatyka pogodowa szczególnie nadaje się do dogrzewania kominkiem. Przede wszystkim dlatego że utrzymuje temperaturę wody w obiegu w zależności od temp. zewnętrznej a nie wprost we wnętrzu. No chyba że producenci stosują jakieś dziwne uproszczenia automatyki - spotkałem się z opinią że dobrze pracuje pogodówka kosztująca min. 2000 zł.

To by się zgadzało z tym co sam zasłyszałem. Główny problem to uproszczenia wymuszone przez rynek (presja na niską cenę). Gdzieś na forum jest kilka wątków na ten temat - np.: o pogodówce Buderusa. Nie pamietam jak sie to skończyło, ale jakiś "szczęśliwy" posiadacz w/w pogodówki nosił sie z zamiarem odłączenia jej i przejścia na sterowanie pokojowe.

Krąży taka opinia, że zmniejszenie zużycia gazu jest niewielkie (max kilka procent), a zachowanie się tańszych systemów gdy następują gwałtowne zmiany temperatur (bywa, że w 12 godzin temperatura na zewnątrz zmienia się o 20C), i okazjonalnie używany jest kominek - bywa bezsensowne. Droższe mają z kolei dłuższy okres zwrotu, a dodatkowo zawężają wybór kotłów, bo nie każdy jest w stanie współpracować z daną automatyką.