inwestor 22.04.2003 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 To byłem ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 23.04.2003 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 W normalnych warunkach jesli ktos nie ma podlogowki regulacja temp. wody CO jest zbedna. Ustawia sie temp. np. na 65C i automatyka pokojowa wlacza kociol gdy wewnatrz temp. spadnie ponizej zadanego poziomu. Kociol wlacza sie na ok. pol godziny - godzine aby doprowadzic temp. do zadanego poziomu i nastepnie sie wylacza. Dzieki temu spada zuzycie gazu bo kociol WCALE nie pracuje i nie ciagnie gazu, nawet z moca minimalna. W przypadku pogodowki i sterowania temp. CO kociol moze miec problem z nagrzaniem pomieszczenia bo np. przyjmie temp. zasilania za mala i w efekcie bedzie zmuszony do CIAGLEJ pracy (nawet z moca minimalna) ciagnac caly czas gaz... W dodatku jesli w takiej sytuacji ktos wlaczy dodatkowe zrodlo ciepla - np. rozpali kominek to kociol tego nie dostrzeze i bedzie grzal dalej - zuzycie gazu bedzie duze a w domu zrobi sie zbyt cieplo wskutek grzania z dwoch zrodel. W takiej sytuacji regulacja pokojowa jest idealna - kociol praktycznie sie nie wlacza jesli wystarczy grzanie kominkiem aby uzyskac odpowiednia temperature. Gdyby ktos w moim domu (160m2 grzewczej) usilowal mi wcisnac pogodowke - to dopiero bym go poszczul psami. Dzieki temu ze mam sterowanie pokojowe praktycznie od ponad miesiaca kociol w ogole sie nie wlacza - jak sie robi chlodniej to rozpalam kominek i temp. wewnatrz jest powyzej ustawionej. Gdybym mial pogodowke to kociol caly czas by grzal a rachnki za gaz bylyby kolosalne... D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.04.2003 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 i to był właśnie przykład gościa któremu instalator bzbur nakład do głowy. Każdy start i wygaszenie kotła zuzywa duzo więcej gazu niż praca ciagła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 23.04.2003 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 I to mnie właśnie najbardziej wnerwia - niedouczeni albo wciskający kit instalatorzy i serwisanci. A ja taki juz jestem że lubię wiedzieć jak coś działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 23.04.2003 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Ale faktem jest, że przy sterowaniu pogodowym i kominku z DGP dwa systemy grzewcze będą pracować jednocześnie, niepotrzebnie zwiększając temperaturę pomieszczenia. Ja nadal się zastnawiam nad sterowaniem pogodowym. W sumie będę miał tylko około 80 m2 podłogówki (a tam to sterowanie najbardziej się przydaje), reszta - grzejniki + kominek z DGP rozprowadzonym prawie po całym domu. [ Ta wiadomość była edytowana przez: radex dnia 2003-04-23 14:43 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 23.04.2003 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Otworzyłem nowy wątek - proponuję się tam przenieść ale tylko z merytoryczną wymianą informacji. [ Ta wiadomość była edytowana przez: pawel_l dnia 2003-04-23 14:30 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafek 23.04.2003 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 O ile wiem to kociol mierzy temperature powrotu nie tylko po to aby zabezpieczyc go przed zamarzaniem ale rowniez jest to dla niego znak czy ma sie wlaczyc czy nie. Bo gdy powrot jest zimny to wiadomo ze zapotrzebowanie na cieplo jest duze (cieplo calkowicie jest oddawane przez grzejniki), jesli jest cieply to piec sie nie wlaczy (tak wlasnie teraz mam - temp na zewn +10, powrot jest odpowiednio chlodny, piec sie nie wlacza). Glowice termostatyczne tylko koryguja temperature wewn, gdy zapalimy kominek to wlasnie one odetna grzejniki natomista reszta domu bedzie grzana. Nie bedzie tak jesli bedziemy mieli czujnik pokojowy. Pozatym pogodowka uruchomi piec zanim zimno przeniknie przez sciany. Gdy mamy czujnik pokojowy zimno dotrze do czujnika pokojowego po pewnym czasi i wowczas bedzie zwiekszone zuzycie gazu bo bedzie wieksz roznica temperatur (taniej jest utrzymac stala temperature niz podgrzewac co jakis czas o pare stopni). Najwiekszym klopotem przy pogodowce jest prawidlowy dobor krzywej czego niektorzy instalatorzy a tym bardziej sprzedwacy nie potrafia i dlatego opowiadaja takie bzdurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 23.04.2003 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Tak anonimowy - kazdy start i wylaczenie kotla to zwiekszone zuzycie gazu. Ale jesli u mnie kociol wlacza sie raz dziennie na pol godziny to zapewniam cie ze zuzycie gazu bedzie nieporownywalnie mniejsze od sytuacji gdy kociol bedzie pracowal z moca minimalna przez wiele godzin. Nie jest tez prawda ze utrzymanie temp. na okreslonym poziomie przez regulator pokojowy oznacza koniecznosc mocniejszego grzania - z reguly histereza grzania wynosi od 0,2 do 1C a to oznacza ze jak tylko temp. spadnie o mniej niz 1C to kociol sie wlaczy i chwile podgrzeje wode az temp. wroci do zadanego poziomu. W tym czasie w wiekszosci przypadkow bedzie pracowal z moca modulowana. Ale po uzyskaniu odpowiedniej temperatury kociol zostanie wylaczony a nie bedzie zuzywal gaz pracujac z moca minimalna. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 23.04.2003 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Zwróćcie tylko uwagę, że wyłącznie kotły wiszące mają modulację - niektóre tylko dwustopniową. Stojące żeliwne jej nie posiadają wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 24.04.2003 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Bartt, co w takim razie może oznaczać następujący opis kotła (Termet TERMOCOMFORT) "Główne podzespoły kotła: żeliwny, członowy wymiennik, automatyka gazowa z modulacją palnika ..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 24.04.2003 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Może jest to modulacja wyłącznie "na ulotce reklamowej"? Najlepiej zadzwoń do termetu może się postarali i coś dołożyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2003 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Ludzie!!! Ja w 1998 r. zainstalowałem dwuobiegowy piec Termet. Do dupy!!! Nigdy w życiu!!!! Albo ja miałem wyjątkowego pecha, albo te piece są do dupy. Zawsze staram się kupować polskie produkty. Ale to były pieniądze wyrzucone w błoto. Do dzisiaj pracuje źle. Ciągle się wyłącza. Nie polecam zwłaszcza na terenie Opola, bo tu serwis jest wyjątkowo do dupy. Jeden facet (przedstawiciel firmy) po 5 wizytach dostał olśnienia i odkrył usterkę. Zgodziłem się na naprawę w niedzielę, bo to była późna jesień, a ja mam małe dzieci i trzeba było czymś chałupę grzać. Było to 5 lat temu i faceta nie ma do dzisiaj. Przymierzam się do zmiany pieca. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 28.04.2003 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Anonimie-Podaj konkretny typ kotła. A co do wyłaczania- u kolegi serwis 2 miesiące walczył z podobnym objawem w Junkersie (niemiecka jakość), wymienili połowę kotła, w końcu on sam znalazł przyczynę. Był źle ustawiony czujnik minialnego ciśnienia gazu, podkręcił śrubkę o 5 stopni i działa mu bez awarii od 2 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts