Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czasopisma

ponury63

Recommended Posts

Poczytałam tą dyskusję. Dobrze, że na tym forum jest bardziej zrozumiale.....

Swoją drogą, czy ktoś może polecić jakieś naprawdę dobre pismo dla nastolatki?

Bo ja nic takiego nie znalazłam, chociaż mam zamiar przejrzeć jeszcze te szkolne typu Victor czy Cogito.

No i piszcie jeszcze o Waszych czasopismach, bo jestem ciekawa.

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Swoją drogą, czy ktoś może polecić jakieś naprawdę dobre pismo dla nastolatki? Bo ja nic takiego nie znalazłam, chociaż mam zamiar przejrzeć jeszcze te szkolne typu Victor czy Cogito.

Kksia, Cogito i Victor to b. dobre tytuły, zobacz też tu:

czasopisma dla nastolatków

prasa młodzieżowa

studenckie i młodzieżowe

czasopisma w internecie

gazety on line

Owocnego szukania... :wink:

Ze wzg. na zainteresowania i wykonywany zawód uzbierało mi się w domu już niezłe archiwum.Co miesiąc przybywa mi w domu:

Cztery Kąty

M jak mieszkanie

Moje mieszkanie

Dom i wnętrze

Dobre Wnętrze

Stylowy dom

Villa

Rezydencje

Weranda

Elle Decoration

Świat łazienek i kuchni,Salony i sypialnie

Majster

Ładny Dom, Murator

Ogród

a w ramach rozrywki:POlityka,Wprost,Profit,Fokus i Newsweek

• 2 weeks później...

Nie tylko pozwolę, ale i dzięki za refresh :D

Z małolackich - Świat Młodych (kiedyś 50 gr, potem kolorowy [sic!] 1,50 zł :D ], naprawdę żal mi "Na przełaj", "Radaru", nawet "Razem", "Non Stopu".... ukształtowały mnie, i chwała im za to. Szczygieł, Tochman, wielu innych zaczynało w NP... Jeszcze "Ekspresu Wieczornego" - w tamtych latach prawdziwie warszawskiej gazety codziennej...

Wojtku, "Świat Młodych" kosztował, jako jedyna gazeta 45 gr,\. A le pewnie tego nie pamietasz. A "Express Wieczorny" był gazetą "najwarszawściejszą".

Czy wiesz kto tak napisał?

Pozdrawiam

Tomek

Kurczę , z tą ceną to mnie zastrzeliłeś... ja mówię o "środku" podstawówki, lata jakieś 1974-76, potem już kolor, ale nie mam żadnego numeru archiwalnego...

"Warszawski, bardziej warszawski, najwarszawściejszy" - uwielbiam używać, ale nie pamiętam kto... Podejrzewałbym Tuwima, z jego swadą do neologizmów, ale nie wiem..

Swojego czasu mówiłeś o Tyrmandzie i "Ł"... też jakoś temat upadł... więc zapraszam "Do poetów" - kąciki różne i różniaste, będzie nas więcej...

Pozdrawiam

Hm... Ponury, zabiłeś mi ćwieka. Jak pisałem o "najwarszawściejszym" byłem święcie przekonany, że to Stefan Wiechecki - Wiech.

Chyba jednak on, ale głowy nie dam...

"Świat Młodych" czytałem w pierwszej połowie lat 60. Wychodził we wtorki i chyba w czwartki. Nie wiedziałem, że później był kolorowy.

Ocal swój bezcenny kapitel ciała, Tomaszu !!!

Dam mój durny łeb, bom w swej miłości do Tuwima zapomniał o Wiechu [blamaż i hańba]. Oczywiście że Stefan Wiechecki !

"Świat Młodych", zdaje mi się, za moich czasów wychodził już trzy razy w tygodniu; kolor na pewno kosztował 1,50 zł, bo był tańszy od loda Bambino czy drożdżówki [2 zł] :D

Zachowaj Ponury zwieńczenie Twego ciała, nie tylko do noszenia czapki przydatne, ale i do światłych, i dowcipnych wypowiedzi na Muratorowym Forum przydatne wielce.

Wiech miał swoje felietony na ostatniej stronie u góry, po prawej stronie. Oczywiście w "grubszym" sobotnio-niedzielnym wydaniu.

"Dziś 8 stron!"

Tuwima też uwielbiam

Pozdrawiam serdecznie

Tomek

A ja branżowo - Jazz Forum, na co dzień - Rzeczpospolita.

Z powodów oczywistych - periodyki budowlano-ogrodnicze.

Z półki męża podczytuję Audio i Hi-Fi.

Ostatnimi czasy przerost obowiązków różnego rodzaju nie pozwala mi niestety na przyjemności, którym kilka lat temu oddawałam się systematycznie: Zeszyty Literackie, Kultura, Akcent, Brulion, Fronda...

• 1 year później...

a ja sie wychowałam najpierw na Miś'-iu, Płomyczek, Świerszczyk, Świat Młodych, Filipinka

teraz czytam z racji mojej pracy:

Twój Styl ( odkąd redaktor naczelną została pani z telewizji pismo bardzo sie popsuło)

Elle

Marie Clarie

Dodatek Vivy o modzie

Avanti,

wszystkie gazety branżowe zwiazane z modą ( wyłacznie prenumerata)

od czasu do czasu o wystroju wnętrz w sumie wzystkie pojawiające się na rynku

czasami GW,,lokalnę tygodniówkę

z doskoku tematyka ogrodnicza

Z powodów w miarę oczywistych kupuje i czytam różne okołobudowlane (Twój Dom, Majster itd) i ogrodowe (Działkowiec itd). Kupuję i zwykle nie czytam jakieś z DVD (jeśli ciekawy film).

Do tego dla przyjemności i informacji: różne komputerowe, Angora, Wprost, Przekrój, Fantastyka, National Geografic, Świat Nauki oraz Wiedza i Życie. Trzy ostatnie to jedyne tytuły które prenumeruje.

hm.... ale miło wrócić do starych wątków.... łza się w oku kręci...

a mnie od tego czasu znacznie się zmienił zakres tygodniowych lektur:

nadal Wprost (ale już nieco rzadziej, bo bardzo się bojowi zrobili). Polityka, Newsweek, Przekrój, ostatnio doszlusował Ozon (wejście było baaardzo dobre),

za to zupełnie nie sięgam już do Dziecka, Muratora (no może czasami z sentymentu), Ładnego Domu..... w zamian: Ogrody, Mój piękny ogród.... czasami Charaktery...

żelazną lekturą stały się niespodziewanie Wysokie Obcasy.... lubię się podenerwować... :).... a egzeplamrze mam zawsze od teścia, trzyma dla mnie specjalnie.... i mam dostawę we wtorek - środę.... :)

Pozdrawiam,

gaga2

Od kilku lat jestem wierna "Przekrojowi", jak go komuś zachwalam, to mówię, że jest "najbardziej unisex". Wszystkiego po trochu i w popularyzatorskiej strawnej formie, a odkąd są strony Mosza, to jeszcze bardzo pożyteczny dla przedsiębiorczych (czytaj: osób dbających osobiście o swój budżet). Wkradło się do "P" ostatnio (to już jakaś odmiana grypy chyba) trochę plotkarskich artykułów (nie cierpię takich wątków), ale jeszcze się trzyma.

Dzienników nie lubię (może dlatego, że przez parę lat musiałam pewną gazetę czytać od deski do deski, szpalta po szpalcie, wcale nie dla przyjemności), tzw. gorące tematy często na drugi dzień okazują się tanią sensacją... Informacje wyczytuję codziennie w internecie (i ciekawsze polecane artykuły z różnych pism). A tygodniki wolę, bo zazwyczaj opisują rzeczy z dystansu i z dystansem.

Od lat kupuję też wydawnictwo BN - "Nowe Książki". O wszelkich innych, oczywistych (budowlanych, ogrodniczych itp.), pisać nie będę.

Co miesiąc przybywa mi w domu:

Cztery Kąty

M jak mieszkanie

Moje mieszkanie

Dom i wnętrze

Dobre Wnętrze

Stylowy dom

...

...

...

Elle Decoration

Świat łazienek i kuchni,Salony i sypialnie

Majster

Ładny Dom, Murator

Ogród

Kasiorek jakbym swoje pudla z magazynami widziala! :lol:

Dodatkowo: Ideal Home, Homes and Gardens, Living etc, Beautiful Kitchens... ale tu musze uwazac, bo malzon sie buntuje! Twierdzi, ze za trzy takie magazyny moge miec wiekszosc wymienionych powyzej! :lol:

Ale inspiracje mozna czerpac fantastyczne z tych magazynow...