Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ulżyjcie sobie!

Tedii

Recommended Posts

Proponuję temat mafii : wodnej,energetycznej i gazowej.

Te bandy wysysają z nas krew,każą płacić kilkakrotnie za jedno podłączenie:

1.uzgodnienie

2.projekt

3.wykonanie

4.nadzur

5.odbiór

w tych punktach są jeszcze podpunkty n.p. do gazu muszą być 3 (słownie :TRZY) projekty : do płotu, od płotu do domu i wewnątrz domu.

Monopol się nieźle trzyma. Z naszych pieniędzy pracownicy monopolu mają ulgi na media. Nie wiele możemy z tym zrobić, dlatego proponuję wylać im wiadro pomyj na głowę. W najbliższym czasie opowiem Wam jak podłączali u mnie wodę. Prawdziwy kabaret! Na gaz czekam już parę miesięcy choć rura z gazem leci 30cm od mojego płotu. A o elektrykach już pisałem i jak sobie o nich pomyślę to mi ręce opadają i nie mogę pisać na klawiatur... .. .

Witam :)

Mogę tylko na temat elektryki powiedzieć.

1.uzgodnienie

U mnie kosztuje to 50zł. Nie mam czasu teraz ślęczeć nad taryfą i prawem energetycznym. Ale jeżeli pobierają to bezprawnie, to za 10 lat wytoczę armatę wraz z odsetkami. To może być ciekawe.

2.projekt

Projekt czego?

Jeżeli chodzi o to co po liczniku, to nie ma żadnego nakazu lub obowiązku robić.

3.wykonanie

Do wykonania możesz zatrudnić nawet sprzątaczkę. Najważniejsze aby papiery były.

4.nadzur

Żeby to robić, trzeba miec uprawnienia budowlane. Nie wszyscy je mają.

5.odbiór

Też sobie mogą pogadać.

Witam :)

Ale czasami jest tak, ze zeby nie czekac nie wiadomo ile ( do 2 lat! ustawowo) projekt "mozna" zrobic we wlasnym zakresie, a jak sie chce zamieszkac w miare szybko, to prad chyba musi byc? :wink:

Ale nie można mieć pretensji do ZE że w/g prawa mają tyle czasu. Moża miec jak powiedzą, że może za 10 lat zrobią prąd.

To jak to wszystko juz przejdziecie to dostaniecie ( i dostawać będziecie ) faktury.

A oto co na nich jest:

1. paliwo gazowe - O.K.

2. opłata abonamentowa :o

3. opłata stała za usługi dystrybucji :o

4. opłata przesyłowa stała :o

5. opłata przesyłowa zmienna :o

6. opłata zmienna za usługi dystrybucji :o

To dopiero trzeba nakręcić żeby zgodnie z ustawą wyciągnąć "parę" groszy extra.

Do listy Tedii dodałabym jeszcze urząd gminy. Mojej :evil:

Opłata przyłączeniowa do wodociągu - 1000 zł. A zamiast faktury - papierek z napisem " Darowizna na rzecz gminy " :evil: :evil:

U nas ta "darowizna" wynosi 1600zł. Jednak wspaniałomyślnie nas zwolnili z tego haraczu, bo zrobiliśmy przyłącze na własny koszt, 100m w drodze- 6000zł plus projekt 500 zł :evil:. Gdyby nie to, mielibyśmy wodę za najmniej 2 lata. Teraz żałujemy, że nie zrobiliśmy studni głębinowej, bo latem i tak jest problem z wodą, a tak mielibyśmy swoją :-?

gęguś niezorientowany.

Jest tak:

za przyłącz (tak kretyńsko się to nazywa) prądu płaci się ryczałtowo ,inaczej za napowietrzny inaczej za ziemny i jeszcze dochodzą metry. Ja płaciłem ok.1350,-

Na to musi być projekt.

Energetyka ogłasza przetarg.

W przetargu uczestniczą : Józek Heniek i Zbycho.

Józek daje cenę 3.500,- Henio 3000,- a Zbycho 2.500,-

i Zbycho wygrywa (następnym razem wygra Henio lub Józiu.

U mnie wygrał Zbycho.Projekt rzeźbił pół roku a dotyczył on pociągnięcia kabla ze słupa z góry w dół do skrzynki w sumie ok.5,6m.

Dowiedziałem się o tym przypadkiem gdy robiłem awanturę o prąd.

Panienka z energetyki oznajmiła że i tak energetyka do mnie dokłada.

Próba tłumaczenia że to MY WSZYSCY DOKŁADAMY była dla panienki zbyt skomplikowana.Ona jeszcze jest w głębokim PRLu.

A o elektrykach nie piszę bo mi ręce opadj.. . .

za przyłącz (tak kretyńsko się to nazywa) prądu

Nazywa się to przyłącze, no chyba że w Twoim lokalnym ZE gramatyki nie znają.

płaci się ryczałtowo ,inaczej za napowietrzny inaczej za ziemny i jeszcze dochodzą metry. Ja płaciłem ok.1350,-

Metry dochodzą powyżej 200. Do 200m tylko ryczałt.

Na to musi być projekt.

I na wykonanie całości jest przewidziany czas. Jak ktoś chce mieć prędzej, to niestety trzeba płacić.

Energetyka ogłasza przetarg.

W przetargu uczestniczą : Józek Heniek i Zbycho.

Józek daje cenę 3.500,- Henio 3000,- a Zbycho 2.500,-

i Zbycho wygrywa (następnym razem wygra Henio lub Józiu.

U mnie wygrał Zbycho.Projekt rzeźbił pół roku a dotyczył on pociągnięcia kabla ze słupa z góry w dół do skrzynki w sumie ok.5,6m.

I dobrze sie stało, że wygrał. U mnie były 2 przetargi i co? I nikt sie nie zgłosił.

To jest problem, bo energetyka porobiła sobie listy uprawnionych projektantów, uprawnionych wykonawców. Tyle, że projektanci mają w d.u.p.i.e robić projekty, ganiać z papierami do właścicieli działek, prosić o zgody, jak za większe pieniądze mogą robić nadzory budów i stresu mniej.

Z tym trzeba walczyć.

A o elektrykach nie piszę bo mi ręce opadj.. . .

Jak Wałęsa: wiem ale nie powiem.

Jak coś masz, to pisz. Po to jest ten temat.

W temacie elektryków sie nie wypowiadam, bo kupiłam działkę z przyłączem a do wewnetrznej miałam znajomego :D ale gaz.....to cała historia.

Dołączam się więc do wątku, coby sobie ulzyc :-?

ps. u mnie wszędzie nie znaja gramatyki, na wszystkich protokołach odbioru mediów a nawet w załaczniku do kredytu z banku, o dziennikach budowy nie wspominajac, figutuje przyłącz a nie przyłacze :evil: .

Tez mnie to razi.

Mam prąd i go nie mam.Dlaczego? Bo:

1. w jednym kablu zwarcie neutrala z uziomem (niedawno znalazłem,musiałem rozkuwać ścianę wyjąć kabel ,rozciąć połączyć ,zaizolować i zamurować)

2.w drugim kablu pełne zwarcie,

3.w łazience w gniazdkach brak prądu,

4. wywala różnicówkę przy właczeniu światła w sypialni (to raczej szczegół,pewnie neutrale są skrzyżowane między parterem a piętrem)

5.pociągneli tylko jeden drut między wyłącznikami schodowymi a powinny być dwa.

Mało?

Te barany przy układaniu kabli pod lampy sufitowe wykuwali rowki w stropie żelbetowym.Dopiero górale zwrócili im uwagę że można kable póścić górą i przewiercić dziurkę w odpowiednim miejscu.

A tak w ogóle paprali się z robotą 3 tygodnie.ELEKTRYCY Z PAPIERAMI!!!

Kto im dał te papiery? Chyba ta babcia klozetowa (nie obrażając jej).

Po ułożeniu kabli przegoniłem ich.Tablicę połączyłem z pomocą kuzyna-elektryka (od wysokich napięć).

Czas stracony,pieniądze też i kupa nerwów i jeszcze mnie robota czeka przy tych kablach.

Szkoda miałbym więcej czasu,to zrobiłbym to sam ZDECYDOWANIE LEPIEJ.No ale co zrobić,trzeba przecież kiedyś spać,jeść,zagrać w tenisa ,że o pracy zawodowej nie wspomnę. Dlatego jak pomyślę o elektrykach to mi ręce opadaj.. . .

O energetyce pisałem parę razy i powiem tylko, że to jest jeden wielki skandal żeby na wykonanie 45 m przyłącza (zamiana prowizorki na docelowe przyłącze) trzeba było dwa lata. Miejsce: podwarszawskie miasto ok. 17 km od centrum Warszawy.

Dodam jeszcze, że proponowałem pisemnie energetyce pokrycie kosztów i zrobienie we własnym zakresie projektu- nic nie pomogło.

Proponuję nowe hasło dla obecnej władzy. Władza PIS to obsada wszystkich stanowisk + elektryfikacja kraju.