Gość 01.04.2003 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 mam zainstalowne okna pcv i zimą zaparowują a nawet spływa z nich woda, rozszczelnienie(4 pozycja)mało pomaga w pomieszczeniach jest wentylacja grawitacyjna. a moze jakieś małe urządzonko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 01.04.2003 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 duzo grzac i niestety, ale pierwsza zima to ze szmatka w reku... no coz u mnie bylo to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_45 02.04.2003 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Witam...a przede wszystkim wietrzyć - musisz usunąć ze swojego domu wilgoć bo to normalne że z silnie wilgotnego powietrza będzie Ci się wykraplać na najzimniejszych powierzchniach w domu: np oknach bądź miejscach mostków termicznych ( a tam grzyba nie chciałbyś chyba mieć ) inny sposób na usunięcie wilgoci z powietrza to osuszacze powietrza, podobno można je wypożyczyć np tu: http://www.rekuperatory.pl/ pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 02.04.2003 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Moim zdaniem jedynie wentylacja mechaniczna rozwiązalaby do końca Twój problem. Wentylacja grawitacyjna nawet w przypadku wyschnięcia domu po pierwszym sezonie może być niewystarczająca bo przy szczelnych oknach wilgoć i tak będzie zatrzymywana w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 02.04.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 rozszczelnienie [4 pozycja] musi być stale otwarte - nawet w nocy i pod nieobecność - co jest niebezpieczne - złodzieje. Wilgoć musi być usuwana stale - okna powinny być rozszczelnione przez uszczelki płaskie [wtedy nawet jak są zamknięte to jest wymiana powietrza. Na ogół w nowych domach wilgoci jest dużo i to co Ci radzą forumowcy powyżej jest słuszne i jedyne - wietrzyć!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 02.04.2003 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Ale czy masz grzejniki pod oknami? One osuszają okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 02.04.2003 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 A jak jesteś w domu, to często je otwieraj na maksa (już nie jest zimno i słoneczko grzeje ) pzdr Hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
D_B 02.04.2003 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Temat wilgoci był już wałkowany na forum, użyj opcji >szukaj< dla hasła "nawiewnik" albo "aereco". Dużo fachowych informacji na temat wentylacji znajdziesz na http://www.wentylacja.org.pl [ Ta wiadomość była edytowana przez: D_B dnia 2003-04-02 10:58 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 02.04.2003 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 zadne rozszczelnianie, wietrzenie i grzanie pomieszczenia nie wystarczaja. Bedac w podobnej sytuacji (splywajaca z okna woda zamarzala zima na parapecie!), kompletnie zdesperowana, w obawie przed grzybem, polozylam na szerokim parapecie okiennym niewielki grzejnik olejowy. Podlaczylam go do zegara, wiec grzeje w cyklu pol godziny grzania na godzine odpoczynku i to daje naprawde dobry efekt. A juz myslalam, ze nie ma na to sposobu.Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.04.2003 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 grzanie nie zmniejsza w zaden sposob wilgotnosci powietrza. grzejnik podnaszac temperature przy oknie osusza w ten sposob okno ale powoduje ze wilgoc "szuka" kolejnego mostka cieplnego czyli miejsca o najnizszej temperaturze w pomieszczeniu i tam sie wykropli. okno bedzie idealnie suche wietrzyc intensywnie i krotko. czasami w mokre dni nie ma sensu otwierac okien ale na to nic nie poradzimy. Mozna wykorzystac urzadzenia do osuszania powietrza ale kosztuja tyle co klima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tito 02.04.2003 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Czy masz wycięte uszczelki w oknach ?Kiedy skończyłeś budowę?Z czego masz ściany ?Jakie tynki wewnętrzne i jakie farby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 03.04.2003 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Wycinania uszczelek bym nie polecał. Lepszy jest montaż nawiewników w oknach. Ja założyłem za około 50 zł do PCV i problem zaparowania jest prawie rozwiazany, za wyjątkiem chwil gdy żona suszy pranie na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.04.2003 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Najlepiej wybić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 03.04.2003 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 nie powiedziałęś jaki maz system ogrzewania, jaka kubatura pomieszczenie gdzie rosieją ci okna,,,podaj wiecej infou mnie sytuacja nie była tak poważna - szybki rosieją mi w nocy przy przymkniętej kratce wywietrznika grawitacyjnego - teraz już nie zamykam kratki wiec nie ma problemu - staram się wietrzyć co dzień przez kilkanaście minut (wiosna już wiec będzie lepiej)snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.04.2003 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 widzę że mój temat jest wciąż aktywny i to mnie bardzo cieszy ze aż tyle porad dostałem a na pytanie "Tito""Czy masz wycięte uszczelki w oknach ? Kiedy skończyłeś budowę? Z czego masz ściany ? Jakie tynki wewnętrzne i jakie farby ?"1 nie2 3lata3 pustak ocieplony 10cm styropian4 zwykły tynk(nie gipsowy tradycyjny 3 warstwowy)pomysł "ma" z grzejnikiem olejowym jest ciekawy ale pewnie sporo kosztujea tak wogule dzięki wszystkim za tak ciekawe propozycje i porady oraz ciekawe linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 03.04.2003 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 prawde mowiac w desperacji nie bralam pod uwage kosztow. Poczatkowo grzalam "na okraglo", a jak wyraznie podeschlo (pare dni, moze nawet tydzien), to podlaczylam zegar i zaczelam zmniejszac czas grzania. Odkad nie ma mrozow, nie grzeje w ciagu dnia, wychodzac z zalozenia, ze wowczas cyrkulacja powietrza musi byc wieksza. I jest spokoj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts