mac_612 20.02.2017 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Bądź dokładny i podaj jakiego styropianu (lambda). Mówimy o płytach pir, które mają lambda 0.023 Widzę Pan Skrupulatny... 0.023x16/10=0.023x1,6=0.0368. Coś się w sensie wypowiedzi zmieniło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 20.02.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Widzę Pan Skrupulatny... 0.023x16/10=0.023x1,6=0.0368. Coś się w sensie wypowiedzi zmieniło? Zaglądają na forum "początkujący" inwestorzy, którzy budują z tego co tańsze często więc muszą wiedzieć kiedy będą mieli takie a nie inne U. Tylko tyle nie chciałem, aby brzmiało to jak czepialstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.02.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Na czym polega liczenie dla gruntu, że jest inne? Masz w ramce informacje o źródle. Dlatego przy mojej izolacji opłaca się również zainwestować w źródło ciepła, Powtarzasz to jako dogmat. Potrafisz to wykazać na liczbach? Dołożenie X zł na źródło ciepła które wyprodukuje ciepło o y gr taniej za kWh opłaca się bo po X latach koszt łączny nabycia i wytwarzania ciepła (wraz z serwisem) w wariancie A to XXXXX zł, w wariancie B YYYYYzł? Nie sztuka wywalić 200K zł na instalację i izolację i płacić 200zł rocznie za ciepło. Można też wydać 50K na instalację i ocieplenie, i płacić 800zł rocznie za ciepło i już po 250 latach łączne wydatki się zrównają. Oczywiście kwoty od czapy - chodzi o pokazanie zależności - że wcale droższa instalacja nie oznacza niższych kosztów sumarycznych (owszem, oznacza niższe koszty ogrzewania - ale warto policzyć, czy się kiedykolwiek zwróci i czy koszty dodatkowe, np. przeglądów gazowych nie zjedzą znacznej części oszczędności, jak ktoś porównuje ogrzewanie gazowe z elektrycznym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 20.02.2017 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Dlatego jestem za ogrzewaniem prądem w mniejszych domach i lepszej strefie klimatycznej lub ogrzewaniem pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wujekbaniu 20.02.2017 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 OK, a w jaki sposób mogę to wyliczyć? Dom buduję z porotherm dryfix. Parter ma w projekcie o ile dobrze rozumuję 10 cm styropianu, ściany mają 15 cm styropianu, poddasze chwilowo nieużytkowe, ale zamiast ocieplać strop, chcę położyć 12 cm płyt pir na dachu (thermano) - deska boazeryjna, papa, płyty, kontrłaty i łaty. Do czasu kiedy nie bedzie dzieci na górze będzie "sala kinowa" PC z dolnym źródłem. (znajdę gdzieś jakiś godny zaufania kalkulator?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 20.02.2017 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Projekt projektem, jak stać Ciebie na pompę ciepła to dołóż wszędzie conajmniej po 5cm styropianu a zobaczysz, że będzie nie tylko taniej, ale bardziej komfortowo bo mniej będzie się odczuwać spadki temperatur między grzaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.02.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 PC z dolnym źródłem. (znajdę gdzieś jakiś godny zaufania kalkulator?) OZC - http://bdec.builddesk.pl płacisz dopiero za drukowanie. Wiele projektów gotowych można zaimportować. Jak już będziesz wiedział, ile kWh na co potrzebujesz - http://forum.muratordom.pl/entry.php?131352-PC-czy-pr%C4%85d-1-1 A potem możesz testować - zmienić w pierwszym kalkulatorku grubość ocieplenia czy rodzaj materiału i sprawdzić, jak się przełoży na kWh i przeliczyć na złotówki w drugim. Albo kup OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wujekbaniu 20.02.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Zaimportowałem projekt z galerii domów do tego pierwszego programu. Wpisałem ile chcę mieć stopni, zmieniłem na pompę ciepła 1:3,5 wszystko powpisywałem i wypluł zapotrzebowanie 4270 kWh/rok Tyle kWh pobierze z sieci, czy tyle musi wyprodukować pompa?Jako "energię pierwotną" rozumiałbym te z sieci, a pytam, bo jako alternatywne źródło wybrałem piec na biomasę (rozważaliśmy peleciaka) i dla niego pomimo mniejszej sprawności zapotrzebowanie na te energię wynosi około 1500 kWh/rok... Druga sprawa, chciałem pokombinować ze zmianą grubości styropianu w ścianach, jednak mam w zaczytanych danych dwie ściany jedna ze styropianem 15 a druga ze styropianem 20... usunąć jedną? to jakiś przykład czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.02.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Jakie masz Htr i Hve na końcu wyników powinno pisać - strata sumaryczna na przenikanie, oraz na wentylację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wujekbaniu 20.02.2017 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Takie coś mam Co ciekawe dodałem przegrodę jako dach skośny ocieplony pur i nic to nie zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.02.2017 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 (edytowane) Co ciekawe dodałem przegrodę jako dach skośny ocieplony pur i nic to nie zmieniło Dodałeś w przegrodach, jak rozumiem. Tam tylko definiujesz "klocki". Potem ich używasz w strefy budynku --> przegrody zewnętrzne. Dopiero gdy zdefiniowana przegroda stanowi przegrodę zewnętrzną strefy wpływa na wyniki. tutaj masz wyjaśnione, co oznaczają poszczególne "rodzaje" energii. Energia końcowa, to w drobnym uproszczeniu to, co musisz kupić (np. prąd) żeby zaprojektowany system z jego sprawnością wyprodukował tyle ciepła, ile wychodzi z wyliczeń. Edytowane 20 Lutego 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wujekbaniu 20.02.2017 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 W takim razie coś nie gra.System alternatywny to pellet i musze kipić mniej kWh pelletu niż kWh prądu gdzie pompa "pomnaża" pobraną energię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.02.2017 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 (edytowane) System alternatywny to pellet i musze kipić mniej kWh pelletu niż kWh prądu gdzie pompa "pomnaża" pobraną energię? Jak dla mnie to 25 to kilkakrotnie mniej, niż 131. A jeżeli masz na myśli EP (energia pierwotna) to wydumany przez urzędników wskaźnik - wyjaśniałem tutaj: http://forum.muratordom.pl/entry.php?131352-PC-czy-pr%C4%85d-1-1 Dla PC PW jest podzielony przez 3 (bo PC PW taki ma COP wg tabelki) i pomnożony przez 3 (bo tak sobie urzędnik wymyślił dla prądu - niektórzy twierdzą, że dlatego, że 3 kWh węgla trzeba spalić, żeby z gniazdka wyciągnąć 1kWh). Dla biomasy jest podzielony przez sprawność kotła (zależy od rodzaju - patrz tabelka) i pomnożony przez 0,2 (bo tak sobie urzędnik wymyślił - nawet teoretycznego uzasadnienia nie znam). I to ostatnie działanie tak pięknie obniża EP, że aż serce skacze z radości. Edytowane 20 Lutego 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wujekbaniu 20.02.2017 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Fakt mniej, czyli nie potrafię tego odczytać :/ Rocznie z sieci pobiorę 4tys kWh dla pompy i równoważnik ponad 1 tyś kWh pelletu ? To mi nie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.02.2017 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Fakt mniej, czyli nie potrafię tego odczytać :/ Rocznie z sieci pobiorę 4tys kWh dla pompy i równoważnik ponad 1 tyś kWh pelletu ? To mi nie pasuje Jeszcze raz - nie patrz w ogóle na energie pierwotną. To nic nie mówi o zapotrzebowaniu domu na ciepło ani o kosztach ogrzewania. Patrz na energię końcową - w tej tabelce, co wrzucałeś masz przeliczoną tylko na m2, więc musisz pomnożyć przez powierzchnię domu. I tyle kWh musisz kupić w pelecie, prądzie czy innym medium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.02.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Suma 94 W/K daje 1,88kW średniego obciążenia cieplnego.. przez 24 godziny na dobę daje ~45kWh i przez 120 dni 5,4MWh.Do końca nie pasuje mi wielkość strat na wentylację.. jeśli z rekuperatorem, powinno być około 20 W/K..37 W/K dość sporo..a też EU C.O 58 kWh/m2 to jakiś domek.. 72 m2? coś takiego..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wujekbaniu 21.02.2017 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Tak, koło 70 m kw parter, poddasze nieużytkowe. Reku nie ma, będzie robione z adaptacją poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wujekbaniu 21.02.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Jeszcze raz - nie patrz w ogóle na energie pierwotną. To nic nie mówi o zapotrzebowaniu domu na ciepło ani o kosztach ogrzewania. Patrz na energię końcową - w tej tabelce, co wrzucałeś masz przeliczoną tylko na m2, więc musisz pomnożyć przez powierzchnię domu. I tyle kWh musisz kupić w pelecie, prądzie czy innym medium. No to spoko wychodzi przy cenie prądu 60 gr/kWh jakieś 1000zł rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 No to spoko wychodzi przy cenie prądu 60 gr/kWh jakieś 1000zł rocznie jak to policzyłes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wujekbaniu 21.02.2017 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 25kWh/m2rok razy ilosc metrów wychodzi 1750kWh/rok razy 0,6 zł/kWh = 1050zł/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts