Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile styropianu w podłogę przy podłogówce

Xena z Xsary

Recommended Posts

• Odpowiedzi 186
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bez reku Hve jest bardzo niskie ...

Serio? 70m2 i Hve=37,26 (czyli 1,5kW uciekające przez samą wentylację przy -20) to ma być bardzo mało bez rekuperatora?

U mnie jest 8,15 przy 115m2 (z reku). Więc dużo mniejszy dom z 5x większymi stratami to zastanawiałbym się, czy to nie za dużo nawet jak na wentylację grawitacyjną.

• 1 month później...

Witam.

Jeśli mielibyście wybierać pomiędzy 15 cm XPS , a 20 cm styropianu eps lub grafitowy, co polecacie.

(Ogrzewanie podłogowe + wylewka anhydrytowa, dom parterowy)

Oczywiście są różnice cenowe, ale nie chciałbym aby w tym przypadku grało to role. Chodzi mi tylko i wyłącznie o techniczne "za i przeciw".

Pozdrawiam.

Syzyf

Gość grend

Przeciez w tym wszystkim o to chodzi aby było taniej, przy tym samym współczynniku ....

jeżeli nie patrzyłbym na cene to wybrałbym XPS-a bo moze kiedys będe chciał zaparkowac samochód w salonie i przy EPS mogła by mi opaść posadzka o 3mm. Druga zaleta XPS jest to ze jak przyjdzie powódx to XPS jest mniej nasiakliwy i jak zrobisz błedy wykonawcze i bedzie ci wilgoć wchodziła spod gruntu to XPS stanowi wiekszy opór

Witam.

Jeśli mielibyście wybierać pomiędzy 15 cm XPS , a 20 cm styropianu eps lub grafitowy, co polecacie.

(Ogrzewanie podłogowe + wylewka anhydrytowa, dom parterowy)

Oczywiście są różnice cenowe, ale nie chciałbym aby w tym przypadku grało to role. Chodzi mi tylko i wyłącznie o techniczne "za i przeciw".

Pozdrawiam.

Syzyf

U mnie jest 11cm grafitu w podłodze

Reszta już lepiej (jak w stopce).

Gdybym dopilnował przy budowie - było by pewnie 20cm białego.

Przeciez w tym wszystkim o to chodzi aby było taniej, przy tym samym współczynniku ....

jeżeli nie patrzyłbym na cene to wybrałbym XPS-a bo moze kiedys będe chciał zaparkowac samochód w salonie i przy EPS mogła by mi opaść posadzka o 3mm. Druga zaleta XPS jest to ze jak przyjdzie powódx to XPS jest mniej nasiakliwy i jak zrobisz błedy wykonawcze i bedzie ci wilgoć wchodziła spod gruntu to XPS stanowi wiekszy opór

Mam po posadzką garażu EPS 100 i jakoś mi posadzka nie opadła o 3 mm. Co za bzdury. Wiesz jaki nacisk na metr kwadratowy wytrzymuje EPS 100?

Mam po posadzką garażu EPS 100 i jakoś mi posadzka nie opadła o 3 mm. Co za bzdury. Wiesz jaki nacisk na metr kwadratowy wytrzymuje EPS 100?

Uwielbiam Twoje porady, do srodka zalecasz eps100 bo eps80 moze byc za slabe. Ale Eps100 do garazu jest ok. Gdzie tu logika? :D

Jakbys mogl wytlumacz mi co znaczy oznaczenie EPS100 jakie jest odksztalcenie przy nacisku na m2 ?

Edytowane przez Busters

Gość grend

Przecież "podkolorowałem" wpis. Przeciez robisz tak aby miec oczekiwany współczynnik i wybierasz jak najtansza opcję. Troche luzu ;)

Gdyby do tego miałoby dojść to możesz się spodziewać, że płyty zdadzą egzamin, to prawda.

Wilgoci same płyty powstrzymać do końca niestety nie będą w stanie, pojawi się na ścianach.

Uwielbiam Twoje porady, do srodka zalecasz eps100 bo eps80 moze byc za slabe. Ale Eps100 do garazu jest ok. Gdzie tu logika? :D

Jakbys mogl wytlumacz mi co znaczy oznaczenie EPS100 jakie jest odksztalcenie przy nacisku na m2 ?

Teraz to już ewidentnie się czepiasz. Dobrze o tym wiesz. Żeby było jasne - wszędzie wewnątrz, nawet między krokwiami mam EPS100 w myśl zasady, że od przybytku głowa nie boli. Wszelkie betony natomiast klasyb B30 i co, też za mocne? A może kiedyś zamarzy mi się postawić zabytkową furę w salonie? A co!

Ja wiem wg PN-EN 13163 zał. D.2 - 30 kPa obciażenie uzytkowe, czyli w przypadku jak auto bedzię stało długi czas to 1 mm osiadania jest możliwy, jak będzie cięzkie auto to i moze byc wiecej, dlatego styropiany typu parking zaczynają się od EPS 150 , tak wiec do konca nie sa to bzudry, ale skąd Ty to mozesz wiedziec .....

Edytowane przez jacentyy
pomyłka w nazwenictwie

Ja wiem wg PN-EN 13163 zał. D.2 - 30 kPa przy 10 % odkształceniu, czyli w przypadku jak auto bedzię stało długi czas to 1 mm osiadania jest możliwy, jak będzie cięzkie auto to i moze byc wiecej, dlatego styropiany typu parking zaczynają się od EPS 150 , tak wiec do konca nie sa to bzudry, ale skąd Ty to mozesz wiedziec .....

Wszystko się zgadza z tym, że mowa o garażu domu jedno rodzinnego, w którym będzie stał stosunkowo lekki samochód. Styropiany typowo parkingowe są dedykowane dla miejsc postoju wszelkiej maści pojazdów o różnej masie.