wg39070 31.03.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 ^^ A co w jednorodzinnym garażu nie moge parkowac np fiata Ducato ???? I jeszcze akurat z ładunkiem który akurat jest na pace? Tak więc nie zakładaj, że wszyscy mają tak samo jak Ty .... Jak masz tak wysoki garaż, czemu nie. Teraz to już się czepiasz, wiesz doskonale w jakim aspekcie pisałem o styropianie stricte parkingowym. W myśl Twojego toku rozumowania, na środku salonu można równie dobrze postawić stół do snookera ważący 800 kg, a na nim regał a książkami o masie tony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.03.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Jak masz tak wysoki garaż, czemu nie. Teraz to już się czepiasz, wiesz doskonale w jakim aspekcie pisałem o styropianie stricte parkingowym. W myśl Twojego toku rozumowania, na środku salonu można równie dobrze postawić stół do snookera ważący 800 kg, a na nim regał a książkami o masie tony. Ale o czym w ogóle dyskusja, jak słabsze styropiany podłogowe wytrzymujące "tylko" 80 kPa wytrzymują ponad 8t/m2. To Ductato można postawić nawet dwa jedno na drugi i jeszcze z pełną paką na jednym metrze kwadratowym. A ciężar się rozłoży na kilkanaście metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 31.03.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Ale o czym w ogóle dyskusja, jak słabsze styropiany podłogowe wytrzymujące "tylko" 80 kPa wytrzymują ponad 8t/m2. To Ductato można postawić nawet dwa jedno na drugi i jeszcze z pełną paką na jednym metrze kwadratowym. A ciężar się rozłoży na kilkanaście metrów. Doskonale to rozumiem. Z tegoż właśnie powodu nie ciągnę tej dyskusji dalej. A EPS 80 to 1800 kg/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 31.03.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 (edytowane) Ale o czym w ogóle dyskusja, jak słabsze styropiany podłogowe wytrzymujące "tylko" 80 kPa wytrzymują ponad 8t/m2. To Ductato można postawić nawet dwa jedno na drugi i jeszcze z pełną paką na jednym metrze kwadratowym. A ciężar się rozłoży na kilkanaście metrów. Nie wypowiadaj sie jak sie na tym nie znasz j uż Ci to pisalem ! jakbys postawil dwa Duacto na jednym na najslabszym stryropianie to wylewka by Ci popekała, w skrajnym przypadku nastapilo by przebicie jak masz pojecie co to . Doskonale to rozumiem. Z tegoż właśnie powodu nie ciągnę tej dyskusji dalej. A EPS 80 to 1800 kg/m2. Dla EPS 80 obciazenie uzytkowe wg normy ktora podalem wyzej to 2,6 t/m2, a jedno Ducato o pełnej ładowności w bardzo uproszczonym rachunku daje około 100 kPa czyli 10 t/m2 pod oponą. Tak wiec Kaizenku te Twoje dwa Ducato ropie... by Ci wylewkę i byś tylko płakał .... PS Nie ciagnicie tego tematu bo sie po prostu nie znacie na tzw przeliczaniu obciążeń Edytowane 31 Marca 2017 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.03.2017 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Ale o czym w ogóle dyskusja, jak słabsze styropiany podłogowe wytrzymujące "tylko" 80 kPa wytrzymują ponad 8t/m2. To Ductato można postawić nawet dwa jedno na drugi i jeszcze z pełną paką na jednym metrze kwadratowym. A ciężar się rozłoży na kilkanaście metrów. Te 8t/m2 to przy jakim odkształceniu ? Mýślę, że typowa wylewka mogłaby tego nie wytrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 31.03.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 te 8t/m2 jest przy 10 % czyli to jest parametr CS(10) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.03.2017 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Ja wiem, chciałem tylko, żeby Kaizen to sobie sprawdził i pomyślaĺ jaki ma cel podawanie wartości naprężeń przy odkształceniu rzędu 2cm (w przypadku styropianu grubości 20cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 31.03.2017 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.03.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Doskonale to rozumiem. Z tegoż właśnie powodu nie ciągnę tej dyskusji dalej. A EPS 80 to 1800 kg/m2. A czemu nie 2400kg, jak podaje marketing Swisspor 80? Czy te 1800kg/m2 jest w karcie technicznej? Tak czy inaczej, to dalej duży zapas zważywszy, że niczego nie stawiasz na EPSie, tylko na wylewce, która dosyć słabo się odkształca i rozkłada ciężar. Ja wiem, chciałem tylko, żeby Kaizen to sobie sprawdził i pomyślaĺ jaki ma cel podawanie wartości naprężeń przy odkształceniu rzędu 2cm (w przypadku styropianu grubości 20cm) A znasz inne parametry? Że np. przy 10% deklarowanego obciążenia odkształcenie nie wynosi 90%? Czy odkształcenia są wprost proporcjonalne do obciążenia, czy może logarytmicznie albo jeszcze inaczej? Tak czy inaczej te tony to tylko dowód, jak duży to jest zapas i dawanie jeszcze z większym zapasem nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 31.03.2017 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 ^^ To jest tylko dowód na to, że nie kumasz czaczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.03.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 A znasz inne parametry? Że np. przy 10% deklarowanego obciążenia odkształcenie nie wynosi 90%? Czy odkształcenia są wprost proporcjonalne do obciążenia, czy może logarytmicznie albo jeszcze inaczej? Ja Cię nie rozumiem "Błysnąłeś" tym 8t/m2 i nadal ciągniesz wątek. Miałbyś spora szansę na popękaną podłogę z tymi dwoma Ducato z pełnymi pakami na sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.03.2017 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Miałbyś spora szansę na popękaną podłogę z tymi dwoma Ducato z pełnymi pakami na sobie... A to kwestia podłogi, nie styropianu. Pamiętaj, że DMC Ducato, to co najwyżej 3,5t i masą 7t obciążasz wtedy nie 1m2, a kilkanaście. Więc to z 1/20 obciążenia, które ugnie styropian o 10%. To tak, żeby zobrazować o jakim zapasie nośności mowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.03.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 I tak to sobie liczysz dla nieskończenie sztywnej płyty i dla idealnie (bez pustek) położonego styropianu. W porządku, licz sobie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.03.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 I tak to sobie liczysz dla nieskończenie sztywnej płyty i dla idealnie (bez pustek) położonego styropianu. W porządku, licz sobie dalej Nie liczę. Gdzie widzisz wyliczenia? Szacuję i pokazuję jak duży jest zapas. A Ty jak szacujesz zapas nośności swojego XPSa pod płytą? Ma pewnie dużo x mniejszy zapas, niż EPS pod Ducato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.04.2017 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 (edytowane) No właśnie sęk, że Ty szacujesz i jeszcze biorąc dane dla Cs(10)...Ja nie twierdzę, że tam nie ma zapasu nośnośći, tylko zwracam uwagę na fakt,żebyć nie operował wartością Cs(10) bo wychodzisz na indolenta. nawet wg zwrócił Ci uwagę na wartość, jaka powinna być brana do obliczeń, a jeszcze powinna ona być pomniejszona o współczynnik bezpieczeństwa (np z uwagi na niedokładne wykonawstwo) Edytowane 1 Kwietnia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 01.04.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 Nie liczę. Gdzie widzisz wyliczenia? Szacuję i pokazuję jak duży jest zapas. A Ty jak szacujesz zapas nośności swojego XPSa pod płytą? Ma pewnie dużo x mniejszy zapas, niż EPS pod Ducato. Szacujesz i pokazujesz jakim.... jestes, nie masz pojecia ani o wytrzymalosci materialow, ani jak sie rozklada obciazenia a tym bardziej jak sie liczy tak cienka plyte na podlozu podatnym, nie masz pojecia co to jest przebicie, naprawde przestan chlopie sie osmieszac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 06.04.2017 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Jeżeli chodzi o ilość styropianu to polecam minimum 15cm (10 + 5 w których schowamy rury). Osobiście w ostatnich kilku inwestycjach nie robiłem mniej niż 20cm. Wiadomo że im więcej tym później taniej w eksploatacji, ale droższa inwestycja początkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ichipek 05.06.2017 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Cześć,Czy gdyby przyszło Wam założyć podłogówkę na połowie parteru (40m2: salon+kuchnia +łazienka) 40 letniego nieocieplonego budynku na stropie Kleina nad nieogrzewaną piwnicą i weszło by raptem 5cm styropianu (obecnie wylewka ma ~10cm od cegieł na sztorc i tą warstwę musiałbym/mogę zdjąć ale i jeszcze cegły lezace czyms wyrownac..) to:1 dalibyście sobie spokój, bo- eksploatacja będzie droższa niż zwykłe grzejniki ( pójdzie to w sufit piwnicy. )2 dużo zachodu i kosztów inwestycyjnych a efekt jw. mizerny3 nie będzie tak źle, z pewnością bym robił.4 ... z gory dzieki bo jestem na etapie: kuć posadzkę czy już stawiać ściany GK pod przyszły rozkład pomieszczeń, kupowac piec kondensacyjny czy bez podłogówki to czysta strata.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clean fire 06.06.2017 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Byłem w podobnej sytuacji jak Ty. Zdecydowałem się na podłogówkę bardziej na zasadzie dogrzewania zimnej podłogi. Grzejniki zostawiłem, a zamiaststyropianu zastosowałem płyty PIR, które mają λ= 0,023 [W/mK] . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 06.06.2017 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Proponuję też dołożyć minimum 10cm styropianu na sufit piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts