Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile styropianu w podłogę przy podłogówce

Xena z Xsary

Recommended Posts

u mnie 3x5cm czyli 15cm EPS100 i w kotłowni gdzie stoi zasobnik 300l + hydrofor 120litrów czyli w sumie ponad 500KG kotłownia ma 7m2 i podłoga w kotłowni jak by opadła 2-3mm widzę to po fudze silikonowej między podłogą a ścianą. Wylewka zbrojona siatką zgrzewaną + włókna. Grubość wylewki to 5cm + płytki z 1,5cm

• Odpowiedzi 186
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byłem w podobnej sytuacji jak Ty. Zdecydowałem się na podłogówkę bardziej na zasadzie dogrzewania zimnej podłogi. Grzejniki zostawiłem, a zamiast

styropianu zastosowałem płyty PIR, które mają λ= 0,023 [W/mK] .

i jak to sie sprawdza? taka specjalna podłogi? wychodzi 70 pln za metr :/

docieplenie piwnicy to kłopot bo nie do końca mogę to wykonać (cały dom nei jest mój) a i strop tam dośc niski..

i jak to sie sprawdza? taka specjalna podłogi? wychodzi 70 pln za metr :/.

Przy grubości 5 cm będzie dużo mniej, np tu:

http://astrobud.pl/plyty-pir-plyta-pir-2400x1200-0-022-5cm,c96,p124,pl.html

W tym roku kleiłem kafle i dopiero pod koniec sezonu grzewczego włączyłem grzanie. Bardzo przyjemnie chodzi się po podłodze szczególnie w łazience, która ma ok 24 * C . Oczywiście temp. można dowolnie zmienić na zaworze trójdrogowym, a na poszczególnych pętlach rotametrami. Co do strat ciepła w kierunku stropu, to jeszcze nie mogę oszacować, ale komfort ciepłej podłogi wart jest poniesionych kosztów.

Przy grubości 5 cm będzie dużo mniej, np tu:

http://astrobud.pl/plyty-pir-plyta-pir-2400x1200-0-022-5cm,c96,p124,pl.html

W tym roku kleiłem kafle i dopiero pod koniec sezonu grzewczego włączyłem grzanie. Bardzo przyjemnie chodzi się po podłodze szczególnie w łazience, która ma ok 24 * C . Oczywiście temp. można dowolnie zmienić na zaworze trójdrogowym, a na poszczególnych pętlach rotametrami. Co do strat ciepła w kierunku stropu, to jeszcze nie mogę oszacować, ale komfort ciepłej podłogi wart jest poniesionych kosztów.

Ciepła podłoga? Dziwne. Ja mam podłogówkę po całości ale u mnie ona po prostu nie jest zimna.

Co do strat ciepła w kierunku stropu, to jeszcze nie mogę oszacować, ale komfort ciepłej podłogi wart jest poniesionych kosztów.

otóż to, zgodzę się że jest wart kosztów inwestycyjnych ale jeśli wyjdzie mi że z całego interesu zmiany połowy grzejników na podłogówkę (co wymaga skucia obecnej wylewki, położenia nowej, zakupu izolacii, instalacji, dodatkowych rozdzielaczy itp) będę rok do roku płacił więcej niż na grzejnikach to już mi to nie koniecznie tak pasuje.

Do tego wyrównanie stropu Kleina przed położeniem izolacji tez stanowi zagadkę- czym to zorbić aby było szybko i lekko a przy tym równo i nie grubo.

otóż to, zgodzę się że jest wart kosztów inwestycyjnych ale jeśli wyjdzie mi że z całego interesu zmiany połowy grzejników na podłogówkę (co wymaga skucia obecnej wylewki, położenia nowej, zakupu izolacii, instalacji, dodatkowych rozdzielaczy itp) będę rok do roku płacił więcej niż na grzejnikach to już mi to nie koniecznie tak pasuje.

Do tego wyrównanie stropu Kleina przed położeniem izolacji tez stanowi zagadkę- czym to zorbić aby było szybko i lekko a przy tym równo i nie grubo.

Jeżeli docieplisz podłogę, to logiczne, że więcej ciepła zatrzymasz w mieszkaniu.

Strop Kleina równałem keramzytem.

Poczytaj. Są sprawdzone metody, np. tu:

http://www.e-izolacje.pl/a/remont-stropu-kleina-krok-po-kroku-11250.html

• 3 years później...

to ja się zapytam jakie minimum dać pod podłogówkę? mogę dodać że u mnie wygląda to bardzo ciekawie bo dom się modernizuje a warstwy na gruncie wyglądają tak

1. papa

2. folia

3. styropian 4cm

4. wylewka 4-5cm

6. folia

7. styropian 4cm

8. wylewka 5cm

propozycja hydraulika 5cm styropian +5cm jastrych+ 2cm deska ---> z góry dziękuję za pomocne komentarze

to ja się zapytam jakie minimum dać pod podłogówkę? mogę dodać że u mnie wygląda to bardzo ciekawie bo dom się modernizuje a warstwy na gruncie wyglądają tak

1. papa

2. folia

3. styropian 4cm

4. wylewka 4-5cm

6. folia

7. styropian 4cm

8. wylewka 5cm

propozycja hydraulika 5cm styropian +5cm jastrych+ 2cm deska ---> z góry dziękuję za pomocne komentarze

Wybacz ale taka ilość styropianu na gruncie to kpina. Ja mam go 17cm styropianu na gruncie w dwóch warstwach. Oczywiście pod OP.

Na piętrze mam 2×5cm +OP+deska.

1. papa

2. folia

3. styropian 4cm

4. wylewka 4-5cm

6. folia

7. styropian 4cm

8. wylewka 5cm

A ile masz na ścianach styropianu?

Zasada jest taka- najwięcej ciepła ucieka przez dach (ja w przypadku stropodachu dałem tam od 40cm styropianu) potem ściany (ja mam 20cm) i na końcu podłoga (ja mam 15cm).

Jeżeli na ścianach masz np. 10cm to 5 na podłogę wystarczy,. Kup tylko dobry, najlepiej XPS.

5cm jastrychu- przy laniu z miksokreta to mało trochę. 6 to takie minimum. Chyba, że robisz anhydrytową posadzkę, to wystarczy.

...

Zasada jest taka- najwięcej ciepła ucieka przez dach (ja w przypadku stropodachu dałem tam od 40cm styropianu) potem ściany (ja mam 20cm) i na końcu podłoga (ja mam 15cm).

.

Mozna cos o tej zasadzie?, nie znam jej bo nie ma takiej zasady. Kazdy budynek ma inny podział strat, praktycznie zawsze najwieksze są na wentylacje, kolejno okna i sciany zewnętrzne, nastepnie straty do gruntu i przez strop lub czasem odwrotnie. Owszem przy braku izolacji strych, stropu straty mogą byc duze, ale przy izolacji zgodnej lub lepszej od WT podział strat jest ogolnie takie jaki przedstawiłem

Mozna cos o tej zasadzie?, nie znam jej bo nie ma takiej zasady. Kazdy budynek ma inny podział strat, praktycznie zawsze najwieksze są na wentylacje, kolejno okna i sciany zewnętrzne, nastepnie straty do gruntu i przez strop lub czasem odwrotnie. Owszem przy braku izolacji strych, stropu straty mogą byc duze, ale przy izolacji zgodnej lub lepszej od WT podział strat jest ogolnie takie jaki przedstawiłem

Czyli uważasz, że więcej ciepła ucieka przez podłogę niż dach. Ciekawe.....

Czyli uważasz, że więcej ciepła ucieka przez podłogę niż dach. Ciekawe.....

To są wyniki obliczen ozc a nie moje uwazanie. TB twierdzi ze najwieksze są straty do gruntu, tylko tyle ze jego teorie sa mocno naciągane.

Kazdy dom jest inny, inny podział strat bedzie w domu parterowym, inny w piętrowym, inne są powierzchnie scian i stropów w tych dwoch przypadkach. Nie ma zasady która niezaleznie od rodzaju budynku bedzie twierdziła ze podział strat jest stały i niezmienny.

To są wyniki obliczen ozc a nie moje uwazanie. TB twierdzi ze najwieksze są straty do gruntu, tylko tyle ze jego teorie sa mocno naciągane.

Kazdy dom jest inny, inny podział strat bedzie w domu parterowym, inny w piętrowym, inne są powierzchnie scian i stropów w tych dwoch przypadkach. Nie ma zasady która niezaleznie od rodzaju budynku bedzie twierdziła ze podział strat jest stały i niezmienny.

odpowiadając na kilka postów

piana >=22cm krokwie do wysokości jętek + na jętkach to samo powyżej jętek do kalenicy 18cm

ściany z suporexu 24 + 20cm styropianu w 2 warstwach po 10cm + tylnk cementowo wapienny

koledze który dał 2x5cm styropianu na stropie odpowiem tylko że są materiały zapewniające wyciszenie lepsze od styropianu i jeśli to nie był strop nad garażem do 10 jest bez sensu

na podłogówkę mam 12-14cm i plan jest taki żeby dać dobrą 5cm izolację z grafitu folia aluminiowa podłogówka i wylewka na to decha systemowa jakaś klejona etc.

w grę wchodzi jeszcze mata do ogrzewania podłogi podczerwienią jesli te warstwy wyjdą niewystarczające ktoś byłby uprzejmy wrzucić to w termocada i sprawdzić ?

PS ktoś grzeje podczerwienią i może napisać trochę własnych spostrzeżeń?

odpowiadając na kilka postów

piana >=22cm krokwie do wysokości jętek + na jętkach to samo powyżej jętek do kalenicy 18cm

ściany z suporexu 24 + 20cm styropianu w 2 warstwach po 10cm + tylnk cementowo wapienny

koledze który dał 2x5cm styropianu na stropie odpowiem tylko że są materiały zapewniające wyciszenie lepsze od styropianu i jeśli to nie był strop nad garażem do 10 jest bez sensu

na podłogówkę mam 12-14cm i plan jest taki żeby dać dobrą 5cm izolację z grafitu folia aluminiowa podłogówka i wylewka na to decha systemowa jakaś klejona etc.

w grę wchodzi jeszcze mata do ogrzewania podłogi podczerwienią jesli te warstwy wyjdą niewystarczające ktoś byłby uprzejmy wrzucić to w termocada i sprawdzić ?

PS ktoś grzeje podczerwienią i może napisać trochę własnych spostrzeżeń?

Nie to że cię atakuje ,ale czy podczerwień to aby nie ciepło- ,,mata do ogrzewanie ciepłem'' co za chwyt marketingowy ,nie zastanawiało cię to?

Przecie to działa jak kabel rezystancyjny ino droższe jest .Nie czepiał bym się jak produkt nazywał by się ,,mata elektryczna do ogrzewania płaszczyznowego ,ale to tak słabo brzmi. Kosmiczna podczerwień brzmi lepiej:bash:

jeśli nie masz nic ciekawego do zaproponowania na przedstawioną sytuację to zwyczajnie zamilcz chyba że rajcuje Cię nabijanie skila zbędnymi postami

jeśli są tu specjaliści wykonawcy z doświadczeniem i odpowiednią wiedzę proszę o pomoc w temacie laików proszę o czytanie i nie zaśmiecanie forum zbędnymi postami z góry dziękuję