Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORZECH WŁOSKI - uprawa, pielęgnacja, sadzenie, rozmnażanie

Gość

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 6 months później...

Usunięcie drzew lub krzewów z terenu nieruchomości może nastąpić, po uzyskaniu zezwolenia wydanego przez wójta, burmistrza albo prezydenta miasta na wniosek posiadacza nieruchomości (jeśli jest to inna osoba niż właściciel za zgodą właściciela). Z tym, że zezwolenia nie wymaga m.in.:

-ścięcie drzew i krzewów owocowych, z wyłączeniem rosnących na terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków oraz w granicach parku narodowego lub rezerwatu przyrody - na obszarach nieobjętych ochroną krajobrazową,

-na plantacjach drzew i krzewów,

-których wiek nie przekracza 10 lat

Posiadacz nieruchomości ponosi opłaty za usunięcie drzew lub krzewów, które są wyliczone w zezwoleniu na wycięciu, z tym, że nie pobiera się opłat, m.in. za usunięcie drzew, na których usunięcie nie jest wymagane zezwolenie oraz na których usunięcie osoba fizyczna uzyskała zezwolenie na cele niezwiązane z prowadzeniem działalności gospodarczej

Za wycięcie bez zezwolenia grozi kara administracyjna. Karę administracyjną ustala się w wysokości trzykrotnej opłaty za usunięcie drzew lub krzewów. Stawki opłat za usuwanie drzew nie mogą przekraczać za jeden centymetr obwodu pnia mierzonego na wysokości 130 cm i np. wynoszą do 312,22 zł (aktualna stawka na 2011) - przy obwodzie do 25 cm, (dalej ustawa wymienia kolejne stawki, przy wyższych obwodach pnia). Stawka za usunięcie jednego metra kwadratowego powierzchni pokrytej krzewami ustala się w wysokości 231,28.

Jeżeli ustalenie obwodu lub gatunku zniszczonego lub usuniętego bez zezwolenia drzewa jest niemożliwe, z powodu wykarczowania pnia i braku kłody, dane do wyliczenia administracyjnej kary pieniężnej ustala się na podstawie informacji zebranych w toku postępowania administracyjnego, powiększając ją o 50 %.

Podstawa prawna art. 83 do art. 90 ustawy o ochronie przyrody z 16.04.2004r.( Dz.U.09.151.1220 j.t z póź. zm.)

A konkretnie interesujący cię przepis o drzewach i krzewach owocowych, to art. 83 ust. 6 pkt 2 cytowanej ustawy.

Edytowane przez jata

Elfir, jesteś tego pewna? Masz może jakiś link do podstawy prawnej?

Podstawą prawną jest Ustawa o Ochronie Środowiska. Orzech włoski jest rośliną sadowniczą.

Jak mnie nie ufasz, to po co zadajesz pytania na forum? Nie łatwiej po prostu zadzwonić do gminy?

Podstawą prawną jest Ustawa o Ochronie Środowiska. Orzech włoski jest rośliną sadowniczą.

Jak mnie nie ufasz, to po co zadajesz pytania na forum? Nie łatwiej po prostu zadzwonić do gminy?

Podstawą prawną nie jest ustawa o ochronie środowiska, tylko o ochronie przyrody, dziennik ustaw i datę wydania ustawy podalam powyżej. Podałam trakże konkretny artykuł regulujący kwestię roslin sadowniczych. Nie ma ustawy o ochronie środowiska, tylko ustawa "prawo ochrony środowiska" z dnia 27 kwietnia 2001 , ona reguluje nieco inne kwestie.

Jata, dziękuję bardzo.

Jak mnie nie ufasz, to po co zadajesz pytania na forum?

Cóż takiego strasznego widzisz w tym, że zapytałam o podstawę prawną? Forum jest zawsze nieomylne? Zwłaszcza, że napisałam, że PROFESJONALNA firma zajmująca się wycinką drzew stwierdziła, że orzecha wyciąć nie można.

Nie łatwiej po prostu zadzwonić do gminy?

Jasne, łatwiej.

Edytowane przez Gabi.gg

Na to wygląda, niestety. ;)

Nie wiem, może im chodziło, że to orzech ozdobny, bo ten, jak i jablonie, wiśnie ozdobne, nie podlega wylączeniu i rozporządzenie określa stawki opłat za jego wycięcie (te stawki są co roku waloryzowane, maksymalną wysokość podałam, zalezy od gatunku). Ale co to jest " orzech ozdobny" nie wiem, bo nie jestem ogrodnikiem.

Ale....

." O zakwalifikowaniu drzewa do grupy owocowych na gruncie art. 83 ust. 6 pkt 2 ustawy z 2004 r. o ochronie przyrody powinna decydować przydatność towarowa drzewa dla człowieka, a więc możliwość pozyskiwania owoców na jego potrzeby. W tym zakresie nie może być decydujące przyjęcie, iż drzewo wydaje owoce, gdyż prawie każde drzewo należałoby uznać za owocowe, bowiem znaczna ich części wydaje owoce (nie rzadko nawet jadalne). O tym, czy drzewo ma przymiot owocowego, w znaczeniu jaki nadaje mu art. 83 ust. 6 pkt 2 ustawy z 2004 r. o ochronie przyrody, powinien decydować również cel, w którym konkretne drzewo posadzono lub miejsce, gdzie rośnie. Dopuszczalnym jest zatem uznanie tego samego gatunku drzewa, za drzewo owocowe bądź ozdobne zależnie od konkretnych okoliczności sprawy. ( Wyrok Wojewódzkiego Sadu Apelacyjnego w Lublnie z dnia 07.10.2010r. II SA/Lu 580/10)

jata - drzewem uprawnym może być np. miłorząb, kiedy jego liście są pozyskiwane na potrzeby przemysłu. Ale normalnie to jest drzewo ozdobne.

Podobnie może być np. z czeremchą czy orzesznikiem. Maja jadalne owoce, ale nie sa wykorzystywane powszechnie gospodarczo.

Natomiast orzechów jest kilka gatunków, ale tylko orzech włoski jest gatunkiem uprawnym a nie ozdobnym.

Ozdobne to orzech czarny, szary, ajlantolistny

• 4 weeks później...