Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORZECH WŁOSKI - uprawa, pielęgnacja, sadzenie, rozmnażanie

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 months później...
Dongato, czy miałaś już rosnącego orzecha włoskiego? Jeżeli nie, to musisz wiedzieć, że rośnie on szybko, jest rozłożysty i pod nim nic nie urośnie. Moja pani od biologii w liceum (trochę nawiedzona) mówiła, że orzech włoski wydziela jakieś niezbyt zdrowe substancje (nawet chwasty pod nim nie rosną) i że np. dzieci nie powinny się pod nim bawić. Nie wiem, czy tak jest faktycznie, ale to, że nic nie rośnie sprawdziłam naocznie (u rodziców).

Dongato, czy miałaś już rosnącego orzecha włoskiego? Jeżeli nie, to musisz wiedzieć, że rośnie on szybko, jest rozłożysty i pod nim nic nie urośnie. Moja pani od biologii w liceum (trochę nawiedzona) mówiła, że orzech włoski wydziela jakieś niezbyt zdrowe substancje (nawet chwasty pod nim nie rosną) i że np. dzieci nie powinny się pod nim bawić. Nie wiem, czy tak jest faktycznie, ale to, że nic nie rośnie sprawdziłam naocznie (u rodziców).

UKF - Twoja pani od biologii mówiła prawdę - orzech włoski wydziela z korzeni toksyny nie pozwalające rosnąć koło niego innym roslinom, liście orzecha jesiennią rozkładając się wydzielają podobne substancje - najlepiej więc liście wygrabiać.

• 4 months później...

ja mam tyle siewek orzecha ze kosze je kosiarka bo jest ich wiecej niz mleczy. :D

najlepiej pozostawic jesienia liscie po orzechem, nie zgrabiac ich. Na wiosne gwarantowane jest przynajmniej kilkanascie sadzonek. Wtedy wystarczy je posadzic w odpowiednim miejscu i przez kilka tygodni zdrowo podlewac.

jesli ktos jest gotow przyjechac do poznania sluze sadzonkami.

Szczepienie to po prostu klonowanie . W ten sposób uzyskamy dokładnie taką samą rośline z jakiej wzielismy zrzaz do szczepienia.

Na drzewko wyrosłe z nasiona ma wpływ dwa różne drzewa.To z którego był orzech i to z którego był pyłek.I właśnie na to drugie nie mamy wpływu.Jesli miał dobre cechy będzie dobry orzech.Jeśli złe zły.Oczywiscie może sie udać dobry orzech z orzechów sianych.Ale nie zawsze.Dobry tzn.łatwo sie łuskający.duży,plenny, smaczny.

• 4 weeks później...