Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORZECH WŁOSKI - uprawa, pielęgnacja, sadzenie, rozmnażanie

Gość

Recommended Posts

Na działce jest bardzo dobrze owocujący orzech, ale kilka lat temu, podobno od mrozu, popękał a teraz są w nim dziury i tak jakby była pruchnica lub wióry po jakiś stworzonkach :o :o, niechciałbym go wycinać . Czy można to jakoś zabezpieczyć aby go uratować?

:-? :-?

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

We Wrocławiu, pracownicy Zieleni Miejskiej w starych drzewach parkowych, czyścili takie dziury szczotkami metalowymi, do gołego drewna, smarowali porządnie wewnątrz przeciwgrzybicznym opatrunkiem- Funabenem, a potem wypełniali taką dziurę zaprawą cementową.

Czy teraz się taki sposób reanimacji jeszcze stosuje - nie wiem.

MOże Mirek coś na ten temat wie?

Znalazłam coś na ten temat:

"Najstarszy dąb – olbrzym o obwodzie 810 cm wznosi się na skarpie przy trasie Śmigiel – Żegrówko, w pobliżu bramy wjazdowej do parku. Niektóre konary ma już suche. Olbrzymi pień u nasady korzeniowej posiada potężne zgrubienie a do wysokości 8 m, cementowa plomba wypełnia jego spróchniałe od starości wnętrze. Dąb ogrodzony jest płotkiem, na pniu zawieszony jest święty obrazek, a pod nim kwiaty. Do niedawna odbywały się przy nim nabożeństwa majowe. "

http://www.lasypanstwowe.poznan.pl/print.php?muid=33&mid=559&akID=1789&klID=815

i tu :

"Pozostał już tylko jeden jego żywy konar i mała część pnia. A gdy kilkadziesiąt lat temu wzmacniano go stalowymi obręczami, jeszcze wszystkie konary miał żywe. Jednak uschły one wraz z przeważającą częścią pnia, właśnie na skutek dotkliwego braku wody i narastającej presji urbanizacyjnej. Przez dziesięciolecia, od czasu gdy owe wstępne zabiegi pielęgnacyjne (stalowe obręcze na konary, cementowa plomba pnia) zostały zastosowane przez Zjednoczone Zespoły Gospodarcze "Inco"" http://most.org.pl/zb/zb/103/zielen.htm

Wyskrobać co się da spróchniałe tak. Zabezpieczyć preparatem grzybobójczym tak. Ale absolutnie żadnych betonowych plomb. Wilgoć pomiędzy betonem i drewnem spowoduje dalsze gnicie! Tak się kiedyś robiło, a później plomby wykuwało. Niech się wietrzy! jeśli jest dziupla- wywiercić dziurę na odpływ wody, żeby się nie zbierała.

Mirku...

A jakby wypełnić epoksydem?

Kolega ma XIX-wieczną jabłonkę perforowaną i to do tego stopnia, że trzyma się od 10 lat na podpórkach. Rodzi owoce, daje dużo cienia, ale...pozostało jej tylko po 10 cm korowiny i drewna. Reszta to wielka dziura długości 3 metrów, sięgająca nasady korzeni.

Kolega błaga, by coś wymyślić, bo ona MUSI jeszcze postać 2-3 lata, zanim nie urośnie obok drzewko, któreby tę lukę po jabłonce wypełniło.

Na razie poradziłam stalowe odciągi i skrócenie gałęzi, by ją odciążyć.

Ale co ze środkiem????

• 1 month później...
Też się zastanawiam co robić z orzechem. Już drugi wyrósł sam. Najprawdopodobniej wiewiórki zakopały orzechy w korze i teraz rosną. Jednego wyrwałem sądząc że to chwast, ale drugiemu pozwalam na razie rosnąć. Swoja drogą ciekawa sprawa, bo wokół nigdzie nie ma lasu (przynajmniej w odlegości 1000m) a orzechy w korze się pojawiały (dwa wyjąłem całkiem ładne i suche.

Jak najszybciej wyciąć, bo siły wzrostu rozkładają się teraz na dwa pnie :D

I pamiętaj, że po posadzeniu do gruntu, pod orzechem już nic nie urośnie!

To nie jest prawda. U moich rodzicow rosna dwa ogromne orzechy wloskie i mnostwo roslin pod nimi... Trzeci orzech rosnie w miejscu gdzie dawniej byl ogrodek warzywny dokladnie w jego sasiedztwie. Ktos kiedys wylansowal taki poglad i teraz niektorzy tak troche bezmyslnie go powielaja.

Myślałem, że dwa pnie zmniejszą wysokość drzewa, a jego pokrój bedzie bardziej krzaczasty. Łatwiej zrywałoby się wtedy owoce - byłyby niżej. Jednak za sprawą waszych rad chyba odetnę jeden pień.

Słyszałem gdzieś, że podobno muchy nie lubią orzecha włoskiego i dlatego sadzi się je (orzechy) w pobliżu domostw. Czy to prawda?

Myślałem, że dwa pnie zmniejszą wysokość drzewa, a jego pokrój bedzie bardziej krzaczasty. Łatwiej zrywałoby się wtedy owoce - byłyby niżej.

Nic z tego. Widzialam nie jednego orzecha z podwojnym pniem. Jakos nie przeszkadzalo im to rosnac.

Słyszałem gdzieś, że podobno muchy nie lubią orzecha włoskiego i dlatego sadzi się je (orzechy) w pobliżu domostw. Czy to prawda?

Ja tam nie wiem. Mojej mamie galezie z orzecha praktycznie wlaza w okna kuchni a muchom to jakos nie przeszkadza.

Kiedyś czytałem taki artykuł o tym jaK w Izraelu skarla się drzewka w prosty sposób. Nie wiem czy ta metoda jest do zastosowania również i do orzecha włoskiego. Polega to na tym, że drzewo sazi się do ziemi w worku takim tkanym z tworzywa sztucznego, które nie butwieje w glebie. Roślina nie mogąc rozrosnąć się w worku w duży system korzeniowy nie rośnie też i duże do góry.

Ja mam 3 orzechy wloskie. Pod każdy, sadząc wlożylam kamień. Tak powiedziala moja mama. Zastanawiam się , czy dobrze zrobilam, bo myślę, że to ma jakiś związek z rozprzestrzenieniem się korzeni. Gdy będą szly w dól (bez kamienia), to rośliny wokól orzecha nie będą oslabione i będą rosly, gdy kamień polożymy, soki wyciągniete przez korzenie zabiorą soki innym roślinom. Dobrze myslę? :-?

• 3 months później...

Posadziłam orzech włoski. Podobno odstrasza muchy :D :wink: Szczepiony na niskiej podkładce ( 20-30 cm na ziemią) dalej rozgałęzia się na 1 pęd główny i 3 mniejsze boczne. Ma teraz około 170 cm wysokości.

I pytanie: czy takie drzewa się przycina? kiedy i jak? macie jakieś doświadczenia?