Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś eksploatuje granpala z automatycznym systemem odpopielania?

Czy warto zamówić z tą opcją.Może kilka słów jak to działa, czy często trzeba wynosić popiół.

Pzdr.

Jeśli ktoś eksploatuje granpala z automatycznym systemem odpopielania to bardzo proszę o podanie zalet i ewentualnych wad tego systemu

Z pozdrowieniem

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie Granpalowcy /i nie tylko/

Odnośnie dodatkowej spiralki przy podajniku - Polimet już odpowiadał, że rozwiązanie to się nie sprawdziło - delikatnie napominam, żeby poczytać forum, zanim się coś napisze.

Odnośnie przegrzewania podajnika - opisałem już swoje potyczki z tym problemem jak również zastosowane rozwiązanie. Do dziś nie mam z tym problemu - uważam jednak nadal, że wystarczyłoby zmienić program tak, żeby w cyklu podtrzymania po upływie zadanego czasu przerwy włączała się dmuchawa na rozpalenie żarzącego się pelletu, następnie dmuchawa się wyłączała i następowało podawanie pelletu z regulowanym czasem i następnie nie byłoby już wybiegu dmuchawy, lub chociaż dało się wyłączyć ten wybieg /teraz minimalny wybieg wynosi 10 sec/. W ten sposób pellet byłby rozpalany do płomienia, a następnie zasypywany świeżym pelletem, który żarzyłby się jedynie aż do następnego cyklu podtrzymania. Utrudniałoby to przedostawanie się żaru do ślimaka podajnika.

Teraz jeśli chodzi o zużycie pelletu - jak pamiętamy, wrzesień już był zimny i należało uruchomić ogrzewanie. Jednak wrodzone lenistwo /o czym już pisałem/ nie pozwoliło mi wyczyścić granpala po poprzednim sezonie i jak zwykle odpaliłem rezerwowy piec olejowy. Z czyszczeniem zeszło mi do końca września i kosztowało mnie to 400 l oleju opałowego. Od października do dziś spaliłem prawie /bo kilka worków jeszcze jest/ 5 t pelletu. Ogrzewane ca 190 m2 temp. 22 stC całą dobę /mały dzidziuś/ oraz ok. 60m2 do temp. 13-14 stC /część nie używana na razie do celów mieszkalnych/.

A jeśli chodzi o temat na forum - zniknął jeszcze przed zmianami. Interweniowałem u Administracji i uspokoili mnie, że jako jeden z pierwszych został przeniesiony do nowego serwera - co okazało się prawdą.

Pzdr

Witam Wszystkich na tyn nowym dziwnym forum!

Przełączyłem juz kociołek w tryb lato (20kW PID owies) i okazało sie że kociołek bardzo szybko zarasta. Jakie macie ustawione parametry? Mam podtrzymanie 15m podawanie 12s dmychawa45s moc 22. Powietrze przy spalanie 24przy 20% i co 4 w górę. Min temp kotła 63 histereza 2. Propgram2 tryb lato.

Czy kocioł działa u Was w podtrzymaniu czy automatycznie sie rozpala by tylko naładowac zasobnik? - jaką macie ustawioną temp CWU? Ja mam temp 45 stopni histerezę 2 zasobnik 125l.

pozdrawiam

krzysztof

Wiam Wszystkich.

Jestem posiadaczem granpala 15 od pażdziernika ubiegłego roku. Przez sezon zimowy spaliłem 3 tony pelletu i 2 tony owsa. Temperatura w mieszkaniu stała dziań i noc 21,5 stopnia. ( mam małego szkraba). Palę czarnym owsem, rewelacja. Brak specyficznego zapachu jak przy białym.

pozdrawiam

Wiam Wszystkich.

Jestem posiadaczem granpala 15 od pażdziernika ubiegłego roku. Przez sezon zimowy spaliłem 3 tony pelletu i 2 tony owsa. Temperatura w mieszkaniu stała dziań i noc 21,5 stopnia. ( mam małego szkraba). Palę czarnym owsem, rewelacja. Brak specyficznego zapachu jak przy białym.

pozdrawiam

Jeśli można wiedzieć. Jaką masz powierzchnię i izolację?

Co do zarastania kociołka - będzie zarastał, bo pracuje głównie w podtrzymaniu, a to produkcja sadzy. Ale w sumie na jedno wychodzi, czy będzie pracował w sposób ciągły z podtrzymaniem, czy też rozpalał się każdorazowo po ostygnięciu do temperatury zadanej - i tak będzie zarastał, może trochę wolniej. Cykl pracy z rozpalaniem jest możliwy głównie przy paleniu zbożem lub pestkami - przy pellecie raczej kocioł się nie wygasi i będzie następowało przegrzanie podajnika z wszelkimi tego konsekwencjami /cykliczne zasypywanie palnika/. Każdy kocioł sprawuje się najlepiej, kiedy pracuje z mocą zbliżoną do nominalnej - wtedy praktycznie zarastanie nie występuje, co widać w zimie przy długich mrozach.

Zainteresował mnie ten czarny owies - nie mam żadnej wiedzy w tym temacie - czy mógłbyś olgierd coś bliżej o nim napisać? Co, skąd, po ile i dlaczego tak drogo? ;-)

Pytanie do Granpalowców. Czy macie w swoich kotłowniach kanał nawiewny tzw. Zetkę? U mnie w projekcie była i murarze zostawili mi otwór w ścianie (14x14) na wysokości ok 2 metrów. Czytałem że należy za pomocą kanału z tworzywa lub blachy sprowadzić jego wyjście nad posadzkę. Czy w zimie z takiego kanału nie wieje zbyt mocno?

Pytanie do Granpalowców. Czy macie w swoich kotłowniach kanał nawiewny tzw. Zetkę? U mnie w projekcie była i murarze zostawili mi otwór w ścianie (14x14) na wysokości ok 2 metrów. Czytałem że należy za pomocą kanału z tworzywa lub blachy sprowadzić jego wyjście nad posadzkę. Czy w zimie z takiego kanału nie wieje zbyt mocno?

Wieje i musi wiać. Zetka musi być - kocioł tez musi oddychać. I dodatkowo przy montażu zamontuj sobie regulator ciagu kominowego.

Mam kotłownie o wymiarach jak poniżej. Zastanawiam się czy da radę ustawić granpala wzdłuż tej krótszej ściany której długość to 206 cm. Z tego co wiem długość kotła to 165 cm. Więc teoretycznie zostaje 40 cm. Czy da się w takiej sytuacji normalnie otworzyć drzwiczki i wyczyścić popiół?

http://images35.fotosik.pl/142/bb8ce27889835076.jpg

Jest to typowa pasza dla koni. Jest bardziej kalorczny poprzez większą zawartość białką.

To owies po deszczach czy też po złym przechowaniu czy też taka odmiana?

Ja mam odmianę kasztan - trochę dużo zostawia popiołu i tez kupowałem po 350 (zimą jak peletu brakło). Miałem na próbę worek otartego owsa z łuski (z segregacji przed siewem) i palil sie rewelacyjnie - popiolu prawie tyle jak z pelletu - wniosek - najwiecej popiełuszy łuska ziarna.

Próbował ktoś może żyto?

pozdr.

Kiedyś przy zakupie granpala rozważałem wyposażenie go w odpopielacz lecz w końcu zrezygnowałem.Myślę że to taki wodotrysk bo nie widzę zalet dla których warto wydawać dodatkowo sporo kasy.Przy pellecie popiołu jest tyle że pojemnik wystarcza na 3 do 4 tygodni.gorzej jest przy owsie gdzie popiół trzeba wydobywać codziennie max. co drugi dzień ale i tu myślę że ten koszt mija się z celem...

To moje zdanie.