Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Duża kotłownia to jest to co tygryski lubią najbardziej.

Człowiek jak buduje dom to z radości zapomina o takich sprawach jak właściwa kotłownia a projektanci najczęściej wydzielają klitki 1,5x2m albo mniejsze i męcz się...ech...

Taaaak....taaaak....to fakt, ja miałem wizję gazu, na szczęście nie zmiejszyłem powierzchni jak chciał projektant. Teraz trzymam w garażu pellet, z uwagi na gabaryty (5t) to i kotłownia troszkę zawalona. :-(

witam wszytskich po dlugiej przerwie

wraca sezon grzewczy wiec trzeba sie troszke dowiedziec o tym i tamtym.

mam wiec pytanie do szanownego Grona czy ktos z Was palil otrebami?(czym sie roznia orteby od otrab?)

owies w tym roku drogi a otreby/otrab tani ,z tego co sprawdzilem mam takie same parametry jak owies wiec czy da sie tym palic?

cena jak mi czlowiek zaproponowal to 430 zl/t z dowozem a owies kupuje po 500zl/t wiec 70 zl w kieszeni ale czy warto?

bede wdzieczny za rady bo w ta zime podobno mam byc wiekszy mroz niz w zeszla a i sniegu wiecej tez.

a jak u Was czyszczenie?

u mnie cala sobota jak gornik ,\

i go z przodu ,boku z dolu az odkurzacz sie zepsuł .

piec jak nowy a i spalin jak w nowym na poziomie 80 st.

jak zawsze ukłony dla Pulawiaka za dobry piec:)-dziekuje

pozdr Grzegorz

mam wiec pytanie do szanownego Grona czy ktos z Was palil otrebami?(czym sie roznia orteby od otrab?)

owies w tym roku drogi a otreby/otrab tani ,z tego co sprawdzilem mam takie same parametry jak owies wiec czy da sie tym palic?

cena jak mi czlowiek zaproponowal to 430 zl/t z dowozem a owies kupuje po 500zl/t wiec 70 zl w kieszeni ale czy warto?

bede wdzieczny za rady bo w ta zime podobno mam byc wiekszy mroz niz w zeszla a i sniegu wiecej tez.

a jak u Was czyszczenie?

pozdr Grzegorz

No to mnie Kolego zmartwiłeś z tą zimą :-) ja obraziłem się na owies i kupiłem pellet :-) Czyściłem raz i jakoś nie było tak strasznie.

Pozdrawiam Jacek

witam. jak ustawić piec aby współpracował z regulatorem pokojowym. u mnie to jest tak piec żyje własnym życiem nie zwracając uwagi na sugestie regulatora, tzn. regulator 19 st. a w pokoju 21 st. czy jest sens stosować regulator? piec oczywiście "widzi" regulator.

Przesłać na adres podany wyżej wszystkie aktualne ustawienia obwodu CO.

a jak u Was czyszczenie?

pozdr Grzegorz

Otręby mogą się zawieszać w zasobniku oraz będzie problem z mocą kotła.

Dziękuję za odpowiedź, w takim razie zakupię dwa przekaźniki, jeden do pompy CO, drugi do pompy ogrzewania podłogowego.

Mam jeszcze jedno pytanie, a w zasadzie 2.

1) w czasie grzania CWU w trybie lato pellet nie wypala się do końca i powstaje dość spora gruda spieczonego popiołu i niedopalonego pelletu. Ustawienia to przerwa 10, podawanie 10, dmuchawa 10. Zmiejszyć podawanie i zwiększyć dmuchawę?

2) w trybie ręcznym kocioł rozgrzewa się do ustawionej temperatury np 65 stopni w taki sposób, że najpierw z maksymalną mocą dochodzi do 60 stopni potem stopniowo moc spada i te ostatnie 65 stopni z mocą 38%. Następnie spada moc i zarazem temperatura o kilka stopni i kocioł nie wchodzi w stan podtrzymania. Czy to normalne?

Zamontować siłownik zaworu oraz czujniki i powinno być ok.

Proszę jeszcze podesłać aktualne ustawienia na skrzynkę.

Mam propozycję - piszmy o takich rzeczach na forum a nie na priv - ponieważ kazdemu się ta wiedza przyda - a można czasem jakieś ciekawe wnioski dla siebie wyciągnąć porównując do swoich ustawień.

Owszem możecie sobie porównywać ustawienia ale dla każdego kotła trzeba dobrać indywidualne więc jeśli mam pomagać w ustawieniach to na [email protected] szczególnie że czasem nie bywam na forum klika dni.

Zamontować siłownik zaworu oraz czujniki i powinno być ok.

Proszę jeszcze podesłać aktualne ustawienia na skrzynkę.

Siłownika montować raczej nie będę, a co do czujników - mam podłączony tylko do CWU, można podłączyć resztę (np. Tpow). nie mając siłownika, czy raczej nie ma sensu?

Edytowane przez ewajacek

Dlaczego nie podłączać, mogą powodować jakieś błędy? Ale pogodówkę mogę wywalić na dwór i podłączyć pod sterownik?

Jeśli będzie zamontowana czujka CO to sterownik kotła uzna że jest zamontowany siłownik i pompa CO nie będzie się zatrzymywać.

Czyli nie montować czujnika CO i powrotu a czujnik zewnętrzny śmiało..