Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No cieszę się, że usterka zlokalizowana, co do ustawień i węgla możemy dyskutować do rana :-) bo temat rzeka, mój dobrze się palił na takich nastawach, co do reszty czyli popiołu i syfu w kotłowni to już kwestia indywidualnego podejścia i jakości groszku. Prawdą też jest, że w zeszłym roku miałem kiepski pellet, w tym jest o niebo lepiej i na węgiel bym się nie zamienił.

Oczywiście jestem ciekaw Twoich spostrzeżeń po sezonie.

Pozdrawiam Jacek

Ja na początku też testowałem co się da spalić więc paliłem i węglem, nie było źle ale wolę pelet bądź zboże.

Jednak czyściej i mniej obsługi.

Ja w tamtym roku też musiałem oddać do polimetu mój piec z powodu dziurawego wymiennika, tylko temperatura na zewnątrz była - 20 stopni :(

W pierwszym roku użytkowania też mi ciekło przy rurze w której porusza się podajnik także też jechał do producenta.

:-/ ...ale to chyba nie reguła, czy poza wymianą serwis podał jakąś konkretną przyczynę?

Dokładnie tak to wygladało do polimetu zostało dostarczonie dziadostwo z "atestem" i takie było przez jakiś czas montowane ale teraz już zmieniła sie troche konstrukacja i wiecej takich problemów nie powinno być. Ale kurde ostatnio polimet troche się zaniedbuje na wiosne to do mojego klienta w 2 dni przysłali nowy wymiennik i na 3 dzień został wymieniony. A teraz trzeba zdemontować wpakować na paletę i odesłać do polimetu.

A teraz trzeba zdemontować wpakować na paletę i odesłać do polimetu.

No wlasnie :(

Sam go ciagnolem i powiem szczerze kurde ciezkie bydle :)

A na palete "solo" tez latwo nie bylo ale jakos sie udalo :)

dopiero dzis piec zabrany bo kurier dal d...py ,bo mu auto sie zepsulo.Przez ten jeden dzien piec bedzie pewnie dopiero w przyszlym tygodniu a juz mialem nadzieje ze w sobote bede instalowal a tu ups.

Zyje tylko nadzieja ze bedzie wszystko ok i piec wroci po przegladzie jak objecal Pan Andrzej .Bedzie jak nowy:)

Juz za nim tesknie bo na prund moge nie wydolic jak noce beda tak zimne jak ostatnio.

pozdr Grzegorz

Piec nastawiony na 60 stopni, histereza 0. Powinien się włączyć poniżej 58 stopni a się nie włącza. Włącza się dopiero jak CWU spadnie poniżej zadanej temperatury. O co chodzi? Coś z czujnikiem temperatury kotła?

Nastawy paliwo 1 (pellet). Reszta ustawień fabryczna.

na poczatek wtyczka z pieca ,odczekac kilka chwil i ponownie wlaczyc.

jesli nie pomaga to sprawdz jaka masz ustawiona temp. kotla przy CWU .choc ponizej 60 st ustawic sie nie da .

na poczatek wtyczka z pieca ,odczekac kilka chwil i ponownie wlaczyc.

jesli nie pomaga to sprawdz jaka masz ustawiona temp. kotla przy CWU .choc ponizej 60 st ustawic sie nie da .

Jeśli masz ustawione na paliwo "1" i ustawiony priorytet ciepłej wody "TAK" to kocioł będzie czekał z odpaleniem aż temperatura CWU spadnie poniżej zadanej lub poniżej zadanej na termostacie pokojowym.

Ludzie pracy, użytkownicy kotłów Granpal EKO - łączcie się!!!!

Jeśli masz ustawione na paliwo "1" i ustawiony priorytet ciepłej wody "TAK" to kocioł będzie czekał z odpaleniem aż temperatura CWU spadnie poniżej zadanej lub poniżej zadanej na termostacie pokojowym.

Ludzie pracy, użytkownicy kotłów Granpal EKO - łączcie się!!!!

No to bardzo dziwne, bo na drugim identycznym piecu na tych samych ustawieniach piec uruchamia się jak temp spadnie poniżej 58 stopni.

Też bym tak chciał, bo u mnie przy nastawieniu na 60 spada do 58 i grzeje się aż do 72 nawet jak nie ma potrzeby grzania.

Jeżeli masz ustawione temp. kotła na 60 stopni i histerezę 0 to piec zaczyna działać jak spanie poniżej 58 stopni i grzeje do 67 stopni, ale jak już pracował to może się trochę bardziej nagrzać, czyli w Twoim przypadku = ok.72 stopni.

Czy się mylę?

Gorgyus, jeśli masz temperaturę spalin przy groszku 120 stC to grzejesz niebo nad domem ;) Co prawda przy groszku piec trzeba prowadzić nieco wyżej, ale wg mnie 120 stC to za dużo - zdecydowanie spada sprawność :) I nikt mnie nie przekona /cytując pewnego klasyka/, że czarne jest czarne a białe - białe oraz że Granpal jest stworzony do palenia ekogroszkiem ani nie zmusi pod groźbą użycia broni do ponownego nim palenia. Nigdy więcej!

Pzdr

...nigdy więcej, tym bardziej, że cena groszku wcale nie niższa od pelletu. Artur222 co do wybiegu pomp to sprawdzę u siebie ale wydaje mi się, ze chodzi o dodatkową pracę po tym jak kocioł przestaje grzać. To znaczy, że gdy kocioł przestaje pracować (osiągnie zadaną temperaturę np CWU, CO) to po ustawieniu tego parametru o zadaną wartość pompy jeszcze tak długo pracują. Kocioł też ma funkcje ochrony przed przegrzaniem, jeśli zostanie przekroczona temperatura maksymalna to kocioł przestaje podawać paliwo, ustaje nadmuch, a pracują same pompy w celu obniżenia temperatury kotła.

...nigdy więcej, tym bardziej, że cena groszku wcale nie niższa od pelletu. Artur222 co do wybiegu pomp to sprawdzę u siebie ale wydaje mi się, ze chodzi o dodatkową pracę po tym jak kocioł przestaje grzać. To znaczy, że gdy kocioł przestaje pracować (osiągnie zadaną temperaturę np CWU, CO) to po ustawieniu tego parametru o zadaną wartość pompy jeszcze tak długo pracują.

Ja też sobie nie wyobrażam palenia groszkiem w tym piecu. Po co ustawiać ten dodatkowy wybieg?

Czy to normalne, że jak zasobnik mam prawie pusty to jak piec chodzi i otworze zasobnik to jest cały zadymiony?

I jeszcze pytanie dla palących pelletem. Jakie macie ustawienia "podt. stop"?

Wcześniej ktoś miał 15, inny 30, ja mam fabrycznie 10.

Czy Wy też macie taki bardzo blady wyświetlacz, że ledwo na nim widać?

Edytowane przez Artur222

Ja też sobie nie wyobrażam palenia groszkiem w tym piecu. Po co ustawiać ten dodatkowy wybieg?

Czy to normalne, że jak zasobnik mam prawie pusty to jak piec chodzi i otworze zasobnik to jest cały zadymiony?

I jeszcze pytanie dla palących pelletem. Jakie macie ustawienia "podt. stop"?

Wcześniej ktoś miał 15, inny 30, ja mam fabrycznie 10.

Czy Wy też macie taki bardzo blady wyświetlacz, że ledwo widać na nim?

Co do słuszności ustawienia wybiegu pomp trudno mi się ustosunkować, ja mam fabrycznie ustawioną wartość 00

Czy dym w zasobniku (prawie pustym) to normalne - nie wiem, ja czasem mam. Być może przyczyną tego jest

a) lewe powietrze (było na forum jak również gdzie uszczelniać zasobnik)

b) zapchane zawirowacze i niedostateczny ciąg komina

Ja w podtrzymaniu mam ustawienia 30, 10, 10 (stop, podawanie, dmuchawa)

Blady wyświetlacz - trzeba odkręcić pokrywę programatora (sterownika śruby x 2) poprawić taśmę łączącą wyświetlacz ze sterownikiem - może coś nie kontaktuje. Oczywiście przed tym manewrem odłączyć zasilanie od kotła !!!!

Pozdrawiam