Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja z puntku 2 sezonowego użytkownika:

po co używać zapalarki kiedy kocioł musi byc w użyciu w sezonie grzewczym???? - co za różnica czy się dogrzeje w podtrzymaniu czy rozpali od nowa?? - rozpalenie paliwa satłego nie jest takie proste..... a i tak nie osiąga oszczędności.... - czyli tylko podtrzymanie!!! - zapalamy na początku a gasimy na koniec sezonu grzewczego.....

chociaż ja garzałem jeszcze CWU przez lato - bo i tak miałem kocioł i tak miałem opał....

pozdr.

krzy

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki :)

U mnie paliwo 2 też nie wyłącza zapalarki, ale skoro piec chodzi w podtrzymaniu to zapalarka nigdy się nie włącza bo nie potrzebuje. Poza tym Puławiak tak sugerował aby mu napisać, żeby koniecznie było paliwo 2. Tak naprawdę najlepiej chyba po prostu rozłączyć elektrykę do tej zapalarki i już. Z tego co mówił Puławiak wnioskuje, że sterownik działa inaczej w zależności od wybranego rodzaju paliwa, więc dla pelletu powinien być pellet.

Pozdr

Dlatego nie mogłem sam odpowiedzieć Serse - nowy sterownik pracuje na innych algorytmach niż mój stary. Stary sterownik nic nie robił programowo, realizował tylko nastawy użytkownika. Na pewno inne są algorytmy pracy nowego sterownika w zależności od rodzaju ustawionego paliwa. Obawiam się tylko, że w przypadku np zaniku napięcia i wygaszenia się pieca pomimo pracy w podtrzymaniu piec będzie próbował rozpalenia z użyciem zapalarki. Dlatego rzeczywiście wyłączyłbym zapalarkę elektrycznie - chociaż być może się mylę i próby rozpalenia nie będzie - jak już pisałem, nie znam tego sterownika.

Pzdr

Te, waflosik, o co chodzi. Przecież wszyscy wiemy, że prąd jest najlepszym i najtańszym paliwem na świcie. Tabletek zapomniałeś dzisiaj zjeść czy co?

Te, waflosik, o co chodzi. Przecież wszyscy wiemy, że prąd jest najlepszym i najtańszym paliwem na świcie. Tabletek zapomniałeś dzisiaj zjeść czy co?

Telelewy: nigdy nie pisałem że nocny prąd jest lepszy - chociaż teraz kWh taniej jest po 0,22zł.

Wychodzi na to że KWh nawet v/s gazu jest tańsza....

Telewy - ty masz jakieś potężne kompleksy!!! Nic nie pisałem wcześniej o prądzie....

Edytowane przez waflos

Witam.

Może komuś się przyda w przyszłość o spalaniu gryki. Otóż kilka dni kocioł spala grykę. Jakie są plusy i minusy danego paliwa. Z strony plusów jest szybkie osiągniecie temperatury, brak jakikolwiek spieków i palnik jest czysty. Nie ma potrzeby zgarniać popiół jak np przy pelecie czy owsie, mówię tu o spalenie całego zasobnika. Z minusów, jest dużo popiołu nawet przy 0 tem. na zewnątrz pełna szuflada na dzień. W dodatku popiół jest na tyle lekki że zanieczyszcza wymiennik a także komin czego nie było przy paleniu owsa.

2014-03-15 22.41.10.jpg

2014-03-16 15.18.26.jpg

2014-03-16 15.19.20.jpg

2014-03-16 15.29.46.jpg

• 2 weeks później...

Tomasz, Electrician and forum colleagues,

Thank you for your efforts and involvement! I really appreciate your advices, as you are the only ones that can really help me.

I tried the settings suggested by Tomasz and everything went well. The boiler started OK, with automatic ignition, no explosion and no problem.

I haven't put the spirals back into their place yet...

Until now I had set fuel to "fuel 1", I thought that this would be normally pellets. The problem is that in the English version of the instruction manual, this is not clear at all. It says pellets, fuel 2 and fuel 3. In my menu it is not specified pellets, only fuel1, fuel2, fuel3, so I assumed that fuel1 is pellets.

In this case what is fuel 1, then?

Anyway, I have another problem now, the feeder temperature is very high, going to 80-85 degrees, when the boiler is in stand by mode.

What settings should I change, in order to have a normal feeder temperature?

Thank You.

• 3 weeks później...

Witam

Na poczadku roku otrzymaliscie do reklamacji kocial granpal 15 kw. Kociol przyjechal z Kobylarni. W czasie transportu powrotnego uszkodzeniu ulegly grzwiczki popielnika oraz pokretla.

Prosze o wycene drzwiczek popielnika oraz pokretel od drzwiczek. Wyceny tej oczekuje ubezpieczyciel w celu pokrycia kosztow.

Rozmawialem przed swietami telefonicznie z panez z serwisu i wszystko mu wyjasnilem - odpowiedzial ze ne bedzie problemu przeslanie na emaila wyceny.

Z gory dziekuje za odpowiedz

Stefan Gurtatowski

Pisze tu gdyz mam nadzieje ze tutaj czesciej zagladaja niz na swoja skrzynke mailowa

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Trochę późno, ale sprawozdanie z sezonu być musi ;-) W tym sezonie, który nie był mroźny ale za to długi /w maju dwa razy odpalałem jeszcze kocioł po wygaszeniu/ nie eksperymentowałem, spaliłem 4 tony Barlinka po 880 pln/t - czyli całkowity koszt sezonu grzewczego to 3520 złotych. Kocioł czyszczony 4 razy /na początku i po każdej tonie oprócz tej ostatniej /oj, to lenistwo!/. Popiół wyrzucany też 4 razy po niepełnej szufladzie /przed każdym czyszczeniem/. Granpal - jak zwykle, bezawaryjny i bezproblemowy. Oby tak dalej :-)

Pzdr

Co jeszcze czyścicie przy piecu oprócz komory spalania i zawirowaczy?

Ja spaliłem dokładnie 2175kg pelletu (kupiony miejscowy pellet w Świdnicy po 760zł/t ) od 20.10.2013 do 24.04.2014.

Niby dobrze się palił, ale Barlinek lepszy i w tym roku kupie raczej Barlinka jak gdzieś znajdę w dobrej cenie bo wydawanie prawie 1100zł/t to lekka przesada.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Witam.

Po wcześniejszej negatywnej opinii dotyczącej firmy GRANPAL/POLIMET muszę teraz napisać, że po rozmowie z Panem Andrzejem K. jestem zadowolony z wyników rozmowy i udzielonej pomocy. Właściwie to nie muszę, ale chcę. Wyżej wymieniony jest osobą spokojną, rzeczową i w miarę posiadanych możliwości rozwiązującą problemy z naszymi Granpalkami. Wielki pozytyw dla tego człowieka.

A teraz tak w ramach pomocy klubowej:

- jaka zapalarka jest w 25kW (jeden otwór w blaszce czy dwa otwory)?,

- jaki regulator pokojowy polecacie do tego pieca?,

- czy mi się wydawało, czy ktoś na forum wspominał, że ma "zdolności" do zrobienia deflektora?

Pozdrawiam