Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WItam,

U mnie Granpal rozpoczyna 14 sezon. Cały ten czas piec działa bezawaryjnie, włączony jesienią wyłączony wiosną. Profilaktycznie  jakieś 4 lata temu wymieniłem tuleję ślimaka, ale nie była specjalnie wytarta. Ostatnie 3 sezony tylko na owsie z własnego pola i na razie to się nie zmieni.   Mam też nowy dom gdzie zawitał granpal ale przy okazji nadwyżki prądu z fotowoltaniki  zainstalowalem samemu pompę ciepła powietrzną Panasonic.  Dom nowy, 180mkw, temp w domu 22 stopnie, zużycie prądu z podlicznika to było około 2600-2700kwh od października do końca marca.  ( dół domu podłogówka, góra grzejniki - grzanie na niskim parametrze ). Mam pytanie, taki granpal jak jest teraz jako piec zapasowy, nie używany -  czy lepiej żeby był zalany wodą czy bez wody? 

Witam,

W związku problemami zdrowotnymi zmuszony byłem zmienić ogrzewanie na gazowe, przez co od dziś  mam na sprzedaż  Granpal'a 15KW.

Rok produkcji 2007.

Ma jeszcze zainstalowany starszy , prostszy w obsłudze model sterownika od Estymy. Do ustawienia raptem kilka danych.

Jeśli jest ktoś zainteresowany - zapraszam.

Odbiór - raczej osobisty.

Cena : 1.750 PLN

Pozdrawiam,

Jacek

tel: 533 600 752

W dniu 2.10.2024 o 12:21, Tomasz_birne napisał:

WItam,

U mnie Granpal rozpoczyna 14 sezon. Cały ten czas piec działa bezawaryjnie, włączony jesienią wyłączony wiosną. Profilaktycznie  jakieś 4 lata temu wymieniłem tuleję ślimaka, ale nie była specjalnie wytarta. Ostatnie 3 sezony tylko na owsie z własnego pola i na razie to się nie zmieni.   Mam też nowy dom gdzie zawitał granpal ale przy okazji nadwyżki prądu z fotowoltaniki  zainstalowalem samemu pompę ciepła powietrzną Panasonic.  Dom nowy, 180mkw, temp w domu 22 stopnie, zużycie prądu z podlicznika to było około 2600-2700kwh od października do końca marca.  ( dół domu podłogówka, góra grzejniki - grzanie na niskim parametrze ). Mam pytanie, taki granpal jak jest teraz jako piec zapasowy, nie używany -  czy lepiej żeby był zalany wodą czy bez wody? 

Bez wody szybko skoroduje.

W dniu 2.10.2024 o 12:21, Tomasz_birne napisał:

Mam pytanie, taki granpal jak jest teraz jako piec zapasowy, nie używany -  czy lepiej żeby był zalany wodą czy bez wody? 

Jeśli chodzi o korozję, to tę powoduje tlen zawarty w powietrzu rozpuszczonym w wodzie. W miarę upływu czasu tego tlenu jest coraz mniej /zdążył już wejść w reakcję z metalem/ stąd wniosek, że wymieniać wodę należy jak najrzadziej, a najlepiej wcale. Tym bardziej jeśli masz granpala włączonego bezpośrednio do obiegu ciśnieniowego, bez wymiennika ciepła. Zużycie energii elektrycznej masz rewelacyjnie niskie.

U mnie jak na razie chodzi/grzeje jedna klima i jest OK. Będę się starał jak najdłużej grzać klimą /mam w każdym pokoju/ a granpala będę uruchamiał tylko przy większych mrozach. Pompę ciepła będę raczej oszczędzał, bo kiedy ja ją oszczędzam, to i ona oszczędza mój portfel /grzanie klimą jest jednak mniej drenujące kieszeń :p /