Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no wlasnie i tu jest problem, zero informacji technicznych od producenta, brak listy dystrybutorów, brak cennika itd; obawiam sie ze te wspaniale piece sa robione w komorce za stodola, dlatego nie mozna sie dodzwonic bo telefon jest w chalupie ;) ...

jedyna pociecha dla tych co juz nabyli to fakt ze maja sprzet prawie jak rolls-royce, robiony recznie tylko ze prawie robi wielka różnicę :D

pozdr

Piotr

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Troszeczkę przesadzacie. Ja dodzwoniłem się bez problemów za każdym razem. Kupiłem kocioł bezpośrednio w Ploimecie i jestem zadowolony. Instalował mój instalator. Nie miałem żadnych problemów z kontaktem do firmy Polimet. Mogę na priva podać telefon kom. do ich handlowca i do pana Andrzeja który jest ich współtkonstruktorem.

hmmm ... jak znaleść dystrybutora? próbowalem kilkakrotnie dodzwonić się do Polimet-u i cisza .... nikt nie odbiera; strach pomyśleć co by było gdybym zdecydował się na ten piec i potrzebował wsparcia technicznego; może się mylę, jeśli tak podajcie mi namairy na dystrybutora w okolicach w-wy lub numer telefonu do Polimet-u który odbierają; jeśli uda mi się dodzwonić po 5 próbach to zacznę go rozważać, jeśli nie to sobie odpuszczam

pozdr

Piotr

Lista dystrybutorów jest na stronie pod http://www.polimet.pl/strona%20granpal/Podstrony/dystrybutorzy.htm

Coś mi tu pachnie zawiścią konkurencji... Każdy, kto trafił na forum Muratora potrafi - mam taką nadzieję - trochę posługiwać się internetem. Po wyszukaniu strony Polimetu lub przez wyszukiwarkę Granpala wchodzi sie na stronę http://www.polimet.pl i tam linki kierują do wszystkich potrzebnych informacji łącznie z listą dystrybutorów. Czyli chyba ktoś tu nam próbuje robić wodę z mózgu... A propos - strona Polimetu juz dużo lepsza, choć jeszcze może nie idealna - czyżby pomogły moje narzekania i krytyka?

Co do serwisu - każdemu życzę takiego serwisu, jak serwis Polimetu. Fachowość i życzliwość Pana Andrzeja są poza wszelką dyskusją. Co do kupna kotła robionego w stodole - najpierw byłem i widziałem firmę, choć to okropny kawał drogi ode mnie, dopiero kupiłem kocioł. Z mało którego zakupu jestem tak zadowolony, jak z kupna kotła Polimetu. I wbrew opinii Piotrka.Mi /który teraz chyba też jest zadowolony/ uważam jak na razie, że jest to Mercedes /moge tak uważać, bo Mercedesem tez jeżdżę :wink: /. Oby tylko tak dalej!

Z tego wynika Piotrek /pozdrawiam/, że kupno granpala nie jest żadną sztuką, a cena w porównaniu do CSI.... sam wiesz. Podane wyżej ceny są brutto z 22% VAT, przy realizacji z kotłownią VAT 7% - to sie opłaca. Z dystrybutorem zawsze można się też potargować... A że trzeba czekać - cóż, na dobre rzeczy poczekać warto.

Gdyby nie analiza profilu, pomyślałbym, że to konkurencja, a tak to myślę, że tylko znajomi króliczka.

Pzdr

nie jestem zawistna konkurencją jak przypuszczałeś ani nikogo nie mam znajomego w konkurencji; czytalem troche o granpalach, a poniewaz szukam pieca z opisów możliwosci wypadł mi bardzo ciekawie; no coz kilka moich prob zdobycia informacji spelzlo na niczym a strona mazowieckiego dystrybutora sie wogole nie otwiera - chyba kurcze mam jakiegos pecha; sprobowalem innego dystrybutora ale tamten wogole nie ma w ofercie tego pieca, no coz nie dzwonilem nie pytalem ale zeby 'mercedesa' na strone nie wrzucic??? no ciagle pojawiajacy sie Pan Andrzej, na wszelki wypadek odpukac, co bedzie jak mus sie cos stanie, wyjedzie na urlop, przejdzie do konkurencji? czy to bedzie oznaczac koniec granpali? moj obecny stan wiedzy pcha mnie w strone tego pieca ale mozliwosci dowiedzenia sie czegos wiecej jakos mocniej mnie odciagaja ....

pozdr

Piotr

Przeciez napisałem Piotr_ok, że po analizie profilu stwierdziłem, że to nie konkurencja. Z drugiej strony jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, że człowiek mający tak szeroki kontakt z elektroniką /strona www/ nie potrafi korzystać z internetu, bo dane techniczne jak również wszelkie niezbędne na etapie wyboru kotła opisy są na podstronach Polimetu. Fakt, nie ma tam cennika /dawniej był/ - co ja uważam za błąd. Szukanie opisów technicznych na stronach dytrybutorów to jak szukanie wody na pustyni - ciężko ją znaleźć i bywa nie najlepszej jakości. Poza tym nie muszę Ci chyba tłumaczyć, co się na własnej stronie reklamuje - czytaj to, na czym się najlepiej zarabia. Interes dystrybutora i klienta to rzadko to samo. Tajemniczy Don Pedro z Krainy Deszczowców czyli Pan Andrzej pojawia się w postach tak często, bo jest niejako ostatnią instancją znającą odpowiedzi na różne dziwne pytania, a jako -jak napisałem wcześniej - człowiek życzliwy jest "nadużywany" przez granpalowców. Przecież dużo wygodniej jest wykręcić do niego numer i uzyskać natychmiast poradę niż skontaktować się z dystrybutorem, który np z naszym problemem mógł się nie zetknąć osobiście i nie potrafi od razu nam odpowiedzieć. W każdej branży zawsze jest ten "jeden najmądrzejszy" i warto mieć jego namiary. Co nie znaczy, że nasz dystrybutor nie poradzi sobie z problemem, choć tego nie sprawdzałem, bo kocioł od grudnia pracuje bez większych problemów a jeden który był związany ze zmianą paliwa właśnie Pan Andrzej rozwiązał kilkusekundowym telefonem.

Zanim wybrałem Granpala analizowałem inne kotły, co zresztą opisałem w jednym z postów. Oglądałem SASA, HEFa, Kostrzewę, Fakorę, Linga i jeszcze kilka innych kotłów, których nazwy już nie pomnę. Wybór oparłem na dość dokładnej analizie wad i zalet.

Uważam, że każdy taką analizę powinien przeprowadzić na własny użytek. To, co dla jednego jest zaletą, dla innego może być wadą - wszak "de gustibus..." - a wybór jak zwykle należy do Ciebie.

Pzdr

• 1 month później...

Melduję się!

Sorry, ale trochę brak czasu, więc na razie króciutko. Wszystko o.k. dalej uważam granpala za świetny piec, sezon grzewczy podsumuję po zakończeniu /to na razie w/g mnie jeszcze nie koniec, kociołek jeszcze popracuje :cry: /. Dokładne podsumowanie za kilka dni, jak już będzie naprawdę wiosna /i będę miał trochę więcej czasu :lol: /

Pzdr

Witam. Jestem zainteresowana piecem Granpal ale mam pytanie do tych którzy go mają ile potrzebuje przestrzeni ten piec.

Z opisów na stronie wynika że głębokość pieca o mocy 25kW to 165 cm, od tylnej ściany musi stać w odległości 70cm a z przodu pieca minimum 1 metr. W takim układzie moja kotłownia jest kwadratem o boku ok 270cm czyli ten piec do niej nie pasuje bo brakuje mi jakieś 50cm? Czy mógłby ktoś napisać jak u niego w kotłowni stoi ten piec.

Witam. Jestem zainteresowana piecem Granpal ale mam pytanie do tych którzy go mają ile potrzebuje przestrzeni ten piec.

Z opisów na stronie wynika że głębokość pieca o mocy 25kW to 165 cm, od tylnej ściany musi stać w odległości 70cm a z przodu pieca minimum 1 metr. W takim układzie moja kotłownia jest kwadratem o boku ok 270cm czyli ten piec do niej nie pasuje bo brakuje mi jakieś 50cm? Czy mógłby ktoś napisać jak u niego w kotłowni stoi ten piec.

Z tyłu wystarczy 5cm luzu.

Czy masz ten kocioł?

Czy masz ten kocioł?

Produkuję :wink:

Ja mam i potwierdzam - z tyłu musi się zmieścić tylko silnik napędzający podajnik, z przodu wystarczy, że otworzą się drzwi od popielnika i do czyszczenia oraz zmieści sie człowiek, czyli ok. 1 m, ale to zależy od usytuowania pieca /np. na wprost drzwi :lol: /. Gdyby było coś z podajnikiem, to podajnik musi wyjść do przodu, ale tu ok. 1 m też powinno wystarczyć - choć na ten temat to już pan A.K może sie kompetentnie wypowiedzieć. Przy odpowiednim ustawieniu sądzę, że 2,7 m może wystarczyć.

Ja mam i potwierdzam - z tyłu musi się zmieścić tylko silnik napędzający podajnik, z przodu wystarczy, że otworzą się drzwi od popielnika i do czyszczenia oraz zmieści sie człowiek, czyli ok. 1 m, ale to zależy od usytuowania pieca /np. na wprost drzwi :lol: /. Gdyby było coś z podajnikiem, to podajnik musi wyjść do przodu, ale tu ok. 1 m też powinno wystarczyć - choć na ten temat to już pan A.K może sie kompetentnie wypowiedzieć. Przy odpowiednim ustawieniu sądzę, że 2,7 m może wystarczyć.

Dzieki za odpowiedź. Czytałam że uzytkujesz ten piec więc jak go oceniasz czy kupujac go rozważałes inne i co przewazyło na jego korzyść. Ile ci poszło paliwa przez zimę?

• 3 weeks później...
Melduję się!

Sorry, ale trochę brak czasu, więc na razie króciutko. Wszystko o.k. dalej uważam granpala za świetny piec, sezon grzewczy podsumuję po zakończeniu /to na razie w/g mnie jeszcze nie koniec, kociołek jeszcze popracuje :cry: /. Dokładne podsumowanie za kilka dni, jak już będzie naprawdę wiosna /i będę miał trochę więcej czasu :lol: /

Pzdr

Ja też zawalony pracą i rzadko bywam w domu, bez przerwy jakies delegacje ale

też jestem zadowolonu z Granpala.

Jesienią kupiłem 5T owsa (szary po 2oo pln) i jeszce go nie zużyłem zostało mi ok.400kg co powinno starczyć na jakiś czas do grzania CWU.

Więcej napiszę jak sie obrobię i znajdę troche wolnego czasu. :-? :-?

Witam wszystkich, jestem też szczęsliwym posiadaczem pieca 20kw granpal, po kilku dniach pracy jestem bardzo zadowolony, naprawdę super sprawa. Mam jeden ciekawy przypadek. Wczoraj po trzy dniowym wygaszeniu pieca postanowiłem rozpalić w piecu, więc włączyłem piec przyciskiem na piecu, piec zaczął podawać , po paru chwilach włączyła sie zapalarka, ale po minutowej pracy zapalarki nastąpiła eksplozja tak silna że aż rurę z czopucha rozerwało, troche się wystraszyłem , czy ktoś miał cos podobnego z użytkowników, dodam że dzwoniłem do producenta, i stwierdzili że to często sie nie zdarza ale może być paliwo wilgotne,. Palę owsem i jest suchy, a tak na marginesie skoro takie przypadki występują można było zalożyć jakiś gwizdek( jakaś klapka ) która by chroniła przed rozerwaniem pieca, przy rozpalaniu owsa dużo dymu się wydziela , i stąd ten gaz. pozdrawiam