Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak byli u mnie to słyszałem że maja niedługo jechać w Twoje okolice (maja jakies trzy duże kotły do serwisu) więc może i Twój - przypomnij się im.

Generalnie spoko Goscie - wiadomo jada tam gdzie ich szefo pośle....

pozdr.

Do pracowników nic nie mam, ale szef a przez to i firma dają d...

Panie i Panowie... sezon się powoli kończy a ja dalej nie mogę się zdecydować. Kupilibyście po raz drugi Granpala?

I jakie mieliście zurzycie w tym roku pelletu (podajcie proszę metraż i jak ocieplony dom macie).

Pozdrawiam.

Na 184m + ciepła woda do dziś od 10.09.11 4350kg.Dom ocieplony dość dobrze ale bez szału :)

Spaliłem w sumie rekordową ilość peletu a powodem chyba jest jego kiepska jakość.

Czy bym kupił ponownie?Jasne że tak to była jedna z najlepszych inwestycji.

Kociołek jest prosty w obsłudze i sądząc po temp. spalin ma deklarowaną sprawność na serwis tez nigdy nie mogłem narzekać czy korzystałem bezpośredni z firmy Polimet czy też z usług Tomka z firmy Enecom.

Chciałbym jeszcze poruszyć wątek prądożerności... ;)

Jak mam piec w trybie ręcznym lub pogodowym to jak jest on włączony to cały czas pali się 'co' - czyli cały czas mieli pompkami od 'co' - bez względu na to, czy pracuje aktywnie, czy też jest noc i jest w stanie podtrzymania. Co za tym idzie - żre 120-130 Watt na podtrzymaniu nawet i jak zawór czterodrogowy jest zamknięty też.:(

Jak przełączam na tryb lato to 'co' znika, pompki nie pracują i Watomierz pokazuje mi 0 - czyli jakieś kilka Watt góra.

CW zapala się wtedy, gdy trzeba i wyłącza gdy nie ma potrzeby grzania wody - czyli tu na pewno ok.

Czy zatem te pompki powinny pracować cały czas? Bo mi pracują i cały czas mielą pompki wodę w grzejnikach i w podłogówce.

Jeżeli tak nie powinno być to da się te ustawienie zmienić gdzieś w piecu, czy potrzebny serwis, aby przeprogramować czy coś?

Edytowane przez Pat&Pio

Jak zrobisz obniżenie na 40 to pompa zatrzyma się po osiągnięciu zadanej temperatury w pomieszczeniu oczywiście jak masz sterownik pokojowy.

Tak, mam sterownik pokojowy. Obniżenie miałem 30, zmieniłem na 40 - niestety nic się nie zmieniło.

Moje ustawienia:

Obwód grzewczy:

temp. obliczona 20

Obniżenie 40

Krzywa 1.0

Przesunięcie 0

Kocioł:

Tryb: pogodowy (na ręcznym też 'co' pracuje zawsze')

Temp. obliczona 60 (w ręcznym 65)

Histereza 0

Z pomiarów:

Temp. co.o 30

Temp. powrotu 65

Gdzie tkwi haczyk? ;)

Panie i Panowie... sezon się powoli kończy a ja dalej nie mogę się zdecydować. Kupilibyście po raz drugi Granpala?

I jakie mieliście zurzycie w tym roku pelletu (podajcie proszę metraż i jak ocieplony dom macie).

Pozdrawiam.

Co do zużycia peletu to na razie się nie wypowiadam - sezon grzewczy się nie skończył ;) Odnośnie kupna kociołka - oczywiście, że kupiłbym granpala bo uważam, że jest to najlepszy kocioł do zbóż i peletu na naszym rynku :) Wybrałem go zresztą po obejrzeniu wielu innych i uważam w dalszym ciągu, że była to bardzo dobra decyzja. Jeśli chodzi o serwis, to miałem u siebie tylko raz wizytę serwisu w osobach pana Prezesa i pana Andrzeja zaraz po kupnie kociołka, bo dostarczyła mi go firma kurierska nocą w stanie mocno sfatygowanym i chciałem się upewnić, że mogę go instalować. Byli u mnie po trzech dniach od rozmowy z panem Andrzejem - a muszę podkreślić, że ode mnie do Kolbud jest circa about 500 km :) Poza tą jedną wizytą więcej wizyt nie było potrzebne - uszkodzeniu w transporcie uległ deflektor ceramiczny który po pierwszym sezonie dokończył pękania na dwie części, nowy /oczywiście bezpłatnie/ dosłano mi też w ciągu trzech dni od telefonu. Kociołek kończy szósty sezon grzania, paliłem różnymi paliwami i /odpukać/ - nic zepsuć się nie chce :) I oby tak dalej. Dlatego:

GRANPAL FOREVER!

Pzdr

A może sterownik pokojowy jest podłączony bezpośrednio tylko do jednej pompy zamiast do sterownika kotła?

Do pompy raczej nie - jak włączam tryb lato na kotle to wyłączają się pompki. Nieważne jaki sygnał jest ze sterownika (grzej/nie grzej) pompki pracują non-stop. Jakby nie było przekładni/powiązania informacji ze sterownika do kotła. Albo źle podłączony albo w konfiguracji pieca gdzieś jest myk, który magicznie włączy tą zależność między pompkami, a sterownikiem - bo z tego co piszecie rozumiem, że pompki do "co" nie powinny pracować 24h/dobę tylko wtedy kiedy jest sygnał do grzania ze sterownika.

Do pompy raczej nie - jak włączam tryb lato na kotle to wyłączają się pompki. Nieważne jaki sygnał jest ze sterownika (grzej/nie grzej) pompki pracują non-stop. Jakby nie było przekładni/powiązania informacji ze sterownika do kotła. Albo źle podłączony albo w konfiguracji pieca gdzieś jest myk, który magicznie włączy tą zależność między pompkami, a sterownikiem - bo z tego co piszecie rozumiem, że pompki do "co" nie powinny pracować 24h/dobę tylko wtedy kiedy jest sygnał do grzania ze sterownika.

Wypnij czujniki temperatury c.o. i powrotu wtedy termostat bedzie sterował pompą c.o.

Dzięki za cynk! :) - spróbuję wieczorem.

To po co te czujki zatem są? Jeżeli będą wypięte to znaczy, że żaden sygnał od nich nie przyjdzie i wtedy są bezużyteczne, tak? ;)

Są potrzebne do sterowania zaworem mieszającym, jeśli takowego, sterowanego elektrycznie nie masz to lepiej odpiąć te czujniki.

U mnie podpięte (spięte) są dwie pompy CO na grzejniki i pompa CWU, wszystkie trzy pompy są podłączone do sterownika kotła do odpowiednich wyjść jak na schemacie w instrukcji. Mam jeszcze jedną pompę też sterowaną sterownikiem kotła do podłogówki lecz zasilaną poprzez przekaźnik co by nie obciążać za bardzo sterownika kotła.

Są potrzebne do sterowania zaworem mieszającym, jeśli takowego, sterowanego elektrycznie nie masz to lepiej odpiąć te czujniki.

(...).

Ja mam elektryczny siłownik zaworu mieszającego czwórdrożnego taki jak w poniższym linku.

http://kociolcenowy.pl/zawory-3-4-drogowy-mieszajacy/1102-silownik-zaworu-mieszajacego-esbe-ara-651.html

Jak jest sygnał ze sterownika w pokoju do grzania to zawór ten otwiera się powoli, jak nie ma to zamyka. Jak jest zamknięty całkowicie i piec sobie czuwa tylko to i tak pomki "co" pracują i mielą wodę w swoim obiegu pomijając piec, bo zawór zamknięty.

Pozdrowionka!

Piotr

Edytowane przez Pat&Pio

Nie znam się za bardzo na tej automatyce, zawsze przecież można przejść na sterowanie ręczne :-) Ja nie mam sterowania zaworem czterodrożnym, mam tylko zawór mieszający trójdrożny na podłogówkę, który jest otwarty na maxa. Całość sterowana czujnikiem pokojowym i sterownikiem kotła, który włącza i wyłącza pompy gdy jest taka potrzeba. I właśnie w takim układzie czujniki powrotu i CO są odłączone.

DSC00687_1.JPG

Edytowane przez ewajacek