Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

00 to zamykanie mieszacza. A na sterowniku kotła sprawdz czy pojawia się napiecie na stykach cw w sterowniku kotła. Możliwe jest to że poprostu pompa ci sie zastała jeśli masz śrubę odpowietrzajacą na pompie to ją wykręć i spróbuj ruszyć wirnik (postukaj srubokretem itd)

Witam.

Pompa nie dostaje sygnalu do pracy. Nie jest uszkodzona bo dałem ja na niezalezne zasilanie i pompa jako pompa pracuje prawidłowo.

Postanowilem byc sprytny i na regulatorze temperatury w domu zwarłem styki - pompa od CO tez nie wystartowała.

Tak sobie mysle ze moze byc namieszane z minimalna temperatura pracy pomp albo inne z ustawien serwisowych ale nie wiem jak wejsc w tryb serwisowy w celu sprawdzenia ustawień.

Na szczescie jest olej co pozwala podchodzic na spokojnie do tych drobnych niedogodnosci.

Pozdrawiam.

Sytuacja opanowana. Pomysłowość człowieka który robił instalację i podłączał piec nie zna granic ale to temat na osobny wątek.

Podziękowania za pomoc dla forumowiczów i specjalne podziękowania dla pana Tomka z firmy Enecom z Sopotu za czas który poświecił pomagając

znaleźć przyczynę problemów i ją usunąć.

Jeśli ktoś chce obejrzeć pracujący piec w kujawsko-pomorskim powiat Radziejów to zapraszam.

przywitał mnie alarm "brak opału", piec wygaszony, zasobnik prawie pełny, wstępna diagnoza: nie obraca się ślimak, silnik chodzi. instrukcja w łapę, każą sprawdzić "kołek zabezpieczający ślimaka" tylko karwiej gdzie on jest?! ;) oczywiście się musiało spsuć w niedzielę mać jego :/ dam radę sam znaleźć ten kołek?

/edit

znalazłem

Edytowane przez coperek

Hello, I think that should be enough to 15KW. For proper combustion of the chimney is mandatory. You can connect the flexible tube boiler to the chimney, but the chimney needs to be. The boiler burns perfectly oats, corn, przenicę, pellets, seeds, in a word, everything that passes through the tray. In the case of oats and other grain combustion is higher by 25 percent compared with the pellet. I have a house of 176 square meters, 15 cm polystyrene foam insulation, roof 25 cm mineral wool. The second year I use the pellets of 8 mm and for the season need to 5t. The boiler is error-free, you only need to take care of it. Smoke can be shown that when the boiler is dirty or chimney does not have the appropriate string.

Regards and sorry for my English.

I confirm - granpal is the best boiler for any grain - rye, wheat, corn etc and bean or pea too. Best burned oat and pellet. IMHO granpal 20 kW will be better than 15 kW - Cluj Napoca that is Transilvania and hard winter

Regards

Granpal forever!

I am really sorry to respond so late, but I wasn't notified in my email that someone responded to my message. Thank you both for your effort of giving me an answer.

I want to buy this boiler soon, I was wondering if there is a water tank included in the boiler, how many liters has this tank.

@Ewajacek, I understand that for 176 sqm you use the 15 kw boiler, right? The winter in Transilvania (at least in Cluj Napoca) shouldn't be harder than in Poland I guess, because you are located north to Transilvania… Anyway, these days cold weather is not the problem, but heat:D

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
W domu zostaje mi sporo papieru. Czy ktoś z was dorzucał papier np. przetrawiony przez niszczarkę do zasobnika? Teoretycznie to czego się obawiam to zapłon tego papieru w zasobniku.
Ja papiery dokładam do kotła bezpośrednio na popielnik. Zimą dokładam drewno i też się spala, kiedy kocioł pracuje pełną mocą.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
To zależy, podobny metraż, rok i jeden miesiąc 4,86 t. :-) Granpal 15KW

Granpal forever

Witam,

Jakie macie zużycie na grzanie wody tylko? Ja mam Granpala 20KW - 6 osób zasobnik 230 litrów , system cyrkulacji wody ciepłej , zużycie peletsu w granicach 6 kg na dobę. Dużo?

Następna sprawa - czy piec w trybie lato przestawi się sam po zwarciu styków na regulatorze pokojowym ( dostaje info o potrzebie grzania) w tryb pracy ręczny( c.o. )?

Pozdrawiam.

Witam,

Jakie macie zużycie na grzanie wody tylko? Ja mam Granpala 20KW - 6 osób zasobnik 230 litrów , system cyrkulacji wody ciepłej , zużycie peletsu w granicach 6 kg na dobę. Dużo?

Następna sprawa - czy piec w trybie lato przestawi się sam po zwarciu styków na regulatorze pokojowym ( dostaje info o potrzebie grzania) w tryb pracy ręczny( c.o. )?

Pozdrawiam.

Dużo niedużo, ja jakoś przestałem liczyć zużycie pelletu na samo podgrzewanie wody faktem jest że jakoś bardzo rzadko dosypuję pellet :D

Co do ciepła w kaloryferach musisz przestawić tryb pracy na ręczny