Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

heeeey....a to ja też sobie kupię kondensator, a co....wolno mi i stać mnie.... może dwa :) mój Granpal to najlepsza rzecz jaka mi się w życiu przytrafiła....., przedtem żona była....no, ale cóż......może to przez metrykę....ale szaaaaa :)

kocioł ten na prawdę jest dla leniwych, przez ostatnie wiosenno-letnio-jesienne miesiące przy pracy w trybie lato czyściłem go jeden raz i to z grubsza jeno, zawirowacze...biorę kombnerki i robię obrót każdego o 360 stopni. rozluźniony popiół że tak się wyrażę "idzie z dymem". Jedna zasadnicza uwaga co do jakości pelletu: po serii zakupów i eksperymentów, testów laboratoryjnych stosuję pellet o zawartości popiołu max 0,8% jeśli jest to liść, bo dla igły 0,4% to optimum.

pozdrawiam, zaniew

witam

ja testowalem pellet z bodaj 6 firm , kupowalem nawet taki po 900za tone od producenta z Kiszkowa i sie nie sprawdzil . obecnie moj kociol smiga na pelecie produkowanym na wiosce przez syna soltysa na malej peleciarce (jak bylem we wrzesniu to mial zrobione na sezon kolo 50ton -zaledwie , w porownaniu z innymi) kosztuje mnie to 650tona . czyszcze w sezonie co okolo 4 tygodnie .

co do dymu w zasobniku to z moich doswiadczen :

- przy pelecie fi8mm od 1/3 zasobnika - dosc mocno

- przy pelecie fi 6 jak jest w rynience juz w zasadzie zmielony na trocine - slabo

- nieszczelny zasobnik - robilem po zakupie dwa razy i puszczal, za trzecim z aptekarska dokladnoscia z halogenem w srodku i obserwacja z zewnatrz czy widac szpary a pozniej odwrotnie - znalazlem kilka jeszcze

zaczalem ocieplac swoja chalupe(12tka grafit 0,31 frezowany) i od razu widac efekty , ostatni zasyp 135kg starczyl na 10 dni przy temp noc 0 do -4 , dzien 1 do 6 . dokladam czasem drewna bo mam pare m3 a palenisko powiekszone bo betonowy deflektor wyjalem po miesiacu palenia i wlozylem cegly szamotowe o grubosci ok 1,5cm ze starej kuchni weglowej

zdjecia zrobione po wylaczeniu kotla- dmuchawy

http://images49.fotosik.pl/1675/f8c20e166abaca84med.jpg

.

http://images48.fotosik.pl/471/4cd11047444d3f36med.jpg

kolek ze starej wiezby dachowej ma srednice ok 14-15cm i dlugosc prawie calego paleniska

.

tak wyglada po okolo 5 minutach na zwalniajacej dmuchawie

http://images44.fotosik.pl/471/ba42c1a4638d86b8med.jpg

a tak bez lampy blyskowej

http://images39.fotosik.pl/1815/7f249b75e04454d1med.jpg

z 65% mocy na samym pelecie zszedl na 20

Edytowane przez cuuube

1 - to pellets z antyblokadą, 2-3 w zależności jak się wyreguluje różne inne paliwa ( zboże , ekogroszek, jakieś pestki lub coś innego co się pali a przejedzie przez ślimak. Generalnie chodzi o to żeby nie dobierać parametrów przy zmianie paliwa np z pellets na owies tylko przełączyć pomiędzy powiedzmy 1 i 2. Acha pracę antyblokady poznasz po tym że tak jak w trybie podtrzymania jest podawane paliwo a nie następuje przedmuch.

Na wstępie witam wszystkich.

Uruchomiłem piec 15 kw na ustawieniu paliwa 1 i pale owsem. Na razie wszystko niby w normie, ale jak sie dzisiaj doczytałem ze palę z ustawieniami dotyczącymi peletu to mnie trochę zwarło. Wcześniej wertowałem tę instrukcję i nie ma tam dokładnego opisu co oznaczają te numery, ale wydedukowałem, że prawdopodobnie skoro piec na zboże to 1 powinno być owies, a reszta inne. Trzeci dzień forum czytam i dopiero teraz doszedłem do tych niespodziewanek. mam prośbę czy można by dokładnie opisać te nr paliwa i czy na owsie to w końcu powinno być 1 czy 2?

Swoją drogą nie krytykowałem producenta, ale opis paliwa powinien być dokładniejszy. Może wszystkiego jeszcze nie doczytałem i nie wiem do końca ale jestem zbulwersowany. Co do reszty objawów jakie mam to standardowe i wyjaśnienie wszystkiego jest na forum.

Pozdrawiam wszystkich i proszę o pomoc.

z najswiezszych obserwacji... moze juz o tym bylo , ale

za pojawienienie sie dymu w zasobniku odpowiadaja niedrozne kanaly w wymienniku ciepla . dym wybieral latwiejsza droge ale poza zasobnik w zasadzie sie nie wydostal bo ten mam szczelny jak nie wiem co :D . wczoraj poruszalem zawirowaczami i zaraz dym zniknal - ide czyscic kociolek

To, co widać na Twoich zdjęciach może być spowodowane dwoma przyczynami: niedostatek powietrza lub podłej jakości pelet. Moim zdaniem otwarta wyczystka nie ma tu nic do rzeczy, gdyż za ilość powietrza dostarczanego odpowiada dmuchawa. Zobacz, co się dzieje po załączeniu dmuchawy - czy pelet pali się jasnym, przy nasadzie lekko niebieskawym płomieniem i jeśli nie, jeśli płomień jest wyraźnie żółty - zwiększaj wydatek dmuchawy. Otwórz również przy zamkniętych drzwiczkach palnika drzwiczki wymiennika - spaliny powinny być bezbarwne lub lekko "siwe" do białych. Jeśli są ciemne i "sadzaste" - to znów dmuchawa lub pelet. Może być również źle ustawiona moc palnika i kocioł nie dogrzewa do zadanych parametrów. Jeśli mimo zwiększenia wydatku dmuchawy nic się nie zmienia - sprawdź jeszcze raz klapę dmuchawy przy załączonym wentylatorze - czy całkowicie się otwiera, jeśli tak a mimo to powietrza jest zbyt mało - to albo masz zasypaną "drogę" powietrza pod palnikiem, albo też zatkały się otwory palnika.

Pzdr

Dzięki wielkie electrician za zainteresowaniem moim problemem.

Myślę że powinienem iść w kierunku tego powietrza gdzyż pellet Lavy chyba nie jest zły.

Czy klapka dmuchawy powinna się otworzyć całkowicie, bo umnie się tylko uchyla. Płomień jest raczej żółty. Nie widać jasno niebieskiego koloru.

Podawanie mam ustawione na 6 sekund pracy podajnika i 8 sekund przerwy. Co znaczy że kocioł nie dogrzewa do zadanych parametrów ?

Zadane 64 stopnie kocioł osiąga bez problemów.

Palnik u mnie niestety nie działa gdyż padł podczas naprawy w polimecie. Komora palnika to chyba jedyne miejsce którego nie czyściłem w tym piecu :(

Pozdrawiam.

Wiesz, Lavy nie znam, ale wiem jedno - oprócz Barlinka każdemu producentowi może się przydarzyć jakieś potknięcie. Jeśli jednak płomień jest jasnożółty w stronę białego to powietrza powinno być wystarczająco. Proporcje podawania/przerwa są mniej-więcej dobre, wydłuż może trochę czasy zachowując proporcje /np 12/16 sec, ja mam teraz 10/15 sec/ - chociaż to nie pomoże na Twoje problemy, odciąży tylko nieco silnik podajnika. Klapka u mnie nie odchyla się całkowicie, chociaż stopień otwarcia określiłbym organoleptycznie na ok. 80%. Im wyższa wydajność dmuchawy - tym większe otwarcie klapki. Jeśli kocioł osiąga parametry - to nie tutaj pies pogrzebany. U Ciebie pewnie jest sterownik fuzzy logic więc moje ustawienia /mam stary sterownik/ tutaj nie dadzą się bezpośrednio zastosować. W każdym razie manewrując mocą dmuchawy doprowadź płomień do barwy biało-żółtawej i sprawdź spaliny jak napisałem uprzednio. Pisząc o zatkanym palniku nie miałem na myśli zapalarki, bo u mnie dawno ja zdemontowałem jako nieprzydatną tylko te otwory w "korytku" palnika na którym odbywa się spalanie peletu. Natomiast w komorze, gdzie jest zamontowana zapalarka potrafi zgromadzić się dużo popiołu, który przeszkadza powietrzu.

Gdybyś jednak miał taką możliwość, to spróbuj innego peletu - nawet w niewielkiej ilości kilku worków - i ew. zobacz, co wtedy.

Pzdr

Jako że Barlinek moge mieć nie wiele drożej to następna zakupiona tona to będzie właśnie Barlinek.

Sterownik mam też stary także napisz jakie masz ustawienia dmuchawy.

Otwory w korytku palnika mam drożne, tylko naprzykład dzisiaj była na nich gruba warstwa lekko skawalonego popiołu. Kiedy ją usunąłem od razu ogień miał zabarwienie niebieskie u podstawy tak jak pisałeś.

Czy demontaż tej zapalarki jest dość prosty ?

Ustawienia mam następujące:

moc palnika - podawanie 10 przerwa 15

temp. zadana kotła - 65 st

moc dmuchawy - 8

histereza - 4 st

Podtrzymanie - podawanie 40s, przerwa 10 min wybieg dmuchawy 10s

Z tego, co piszesz - że usuwasz spieki - to podejrzewam jednak złą jakość peletu, bo spieki przy dobrym pelecie robią się przy nadmiarze powietrza, a przy pelecie byle jakim - zawsze.

Żeby usunąć popiół spod palnika trzeba po wygaszeniu pieca i WYŁĄCZENIU SPOD NAPIĘCIA odkręcić 6 bodajże śrub mocujących ten kanał, którym powietrze płynie z dmuchawy do palnika /na dole pieca między komorą spalania a zasobnikiem/. Potrafi tam się zebrać sporo popiołu. Ale w Twoim przypadku obstawiam jednak jakość peletu tak, że z tym możesz się wstrzymać do zakupu następnej partii. Pelet kup nie czekając, jeśli to poprawi spalanie to będziesz mógł ten który masz stosować jako dodatek do dobrego. Naprawdę szkoda czekać, bo wiem, jak wkurza zła praca kociołka. Tym bardziej, że nigdy nie jest to wina granpala, bo to świetny kociołek.

Granpal forever!

Pzdr