Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Drodzy koledzy, mam dwa pytanka.

1. Pierwszy raz pale owsem i spala mi go w sumie 20% wiecej niz peletu ale to nie problem, meczy mnie ten popiół. Przy spalaniu 70kg na dobe musze 3 razy popół wybierac na dobe. Normalne to? Moze ilosc powietrza zmienić? ( czas podawania 3.5/10, paliwo 1 - pelet, dmuchawa dla wartosci max 100% mam ustawioną na 55. Coś poradzicie?

2. Druge pytanko to czy zauważyliście u siebie ze sterownik czasami sie zawiesza? Tz. np. prube ogni ma ustawiona na 3 min i gdy piec wybudza sie z postoju nastepuje pruba ognia która powinna trwać 3 min a nieraz trwa i pół godziny.Albo jak juz osiagnie temp zadana 68 stopni z histereza 3 stopnie to powinny obroty dmuchawy spadać i przechodzić w stan wstrzymania a u mnie nieraz jak mu czapka stoi pracujue cały czas na pół gwizdka az temp dojdzie do 80stopni lub jak spadnie ponizej 62 wraca do normalnej pracy. Reklamować sterownik?

Nie masz co reklamować,wszystko jest w porządku, po prostu nie wiesz jak działa sterownik.

Próba ognia trwa 3min plus 3-4 min zapalarki x 3 razy o ile nie wzrosnie odpowiednio temperatura spalin.

W Granpalu jest ukryta histeryza plus 8. Czyli jesli nastawisz kocioł na 68 to leci na 76 stopni ( plus 4 stopnie na bezwladność) i masz 80

jak ustawisz histeryze na 3 to to =68-3 =startuje od 65, pewnie tak mu szybko leci w doł temperatura ze wychodzi ze startuje od 62

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mogę tylko w sprawie owsa, bo jeśli chodzi o sterownik - to mam stary, prosty bez PIDa. Niestety, przy owsie popiół jest "puszysty" i po spaleniu 30 kg owsa zasobnik popiołu jest pełny. Jedyne, co można zrobić, to "przemieszać" popiół w popielniku - wtedy "siada" do połowy objętości. Ale co Ty grzejesz i jakiego masz granpala /moc/ że spalasz 70 kg/dobę? Ja grzeję ca 240 m2 i zużycie owsa miałem max. 40 - 45 kg/dobę :)

Pzdr

A no ogrzewam dom kwadraciak z lat 80. Jeszcze nieocieplony, nowe oka tylko. Ogółem do nagrzania ok 400 litrów wody w 240m2. Utrzymuje tmp 22-23stopnie. Piecyk to klon granpala heatmatix burner 24kw. Zazdroszczę ci takiego spalania :( Moze jak chatkę ocieplę to spadnie do takiej jak twoja:)

Kolego Kroitz, ale po tych faktycznie 3 min próby ognia jeżeli nie ma ognia to zapala się dopiero zapalarka, wentylator ucicha itd a u mnie jest tak ze te 3 min mijają i nic się nie dzieje!

Temp zadana mam na 65 i histerezę na 3. A czy te tajemnicze 8 stopni histerezy ukutej można gdzie przestawić?

witam

ja trochę z innej beczki , przyszła zima i z nią awarie energetyczne ,mieszkam w wielkopolsce gdzie raczej nic się nie dzieje strasznego ale... tu moje pytanie jak się zabezpieczacie lub zabezpieczyć na wypadek braku zasilania krótkotrwałego - kilka godzin lub długiego kilka dni (2-3-4) :confused: UPS czy agregat :confused:

wiadomo że obaw o zagotowanie kotla peletowego nie ma, bo jest zamało paliwa .

Czy UPS z dużym aku żelowym 100-200ah pociągnie kocioł i 3 pompy kilka godzin czy kilka dni ? Czy jednak na wypadek dlługiej awarii lepszy agregat ? Mam budynek gospodarczy gdzie mógłbym wstawić agregacik co by mi nie smrodził i nie hałasował w piwnicy + agregatu że do powiedzmy takiego 2KW mógłbym podłączyć kilka żarówek (mam ledowe wiec pobór znikomy)

wady i zalety

UPS

+ zasilanie odrazu po zaniku napięcia

# trwałość aku żelowego 10-12 lat

- 200ah kosztuje 1400zl

- co jakiś czas pobór prądu na doładowanie aku

AGREGAT

+ dolewając paliwa praktycznie nieograniczone zasilanie kotła + kilka żarówek

- cena markowego nowego z AVR to 4tyś

# niemarkowy z AVR to znak zapytania koszt 500zl w góre

# wymaga raczej odpalenia po zaniku zasilania kotła (odpalany automatycznie sporo kosztuje)

# przez 10-12 lat napewno też nawali (nawet markowy)

wiem że są tematy o Ups'ach i agregatach jednak interesuje mnie konkretne rozwiązanie do Granpala - mam 15KW , zapalarki praktycznie nie używam ale silnik troche mocy pobiera

Ja ci osobiście polecam kup agregat. Sam kupiłem za 3500zł z AVR diselka dający 6,5kw. A ze lubię grzebać z prądem zamontowałem przełącznik manualny za licznikiem ze prąd z agregatu po przełączeniu idzie na cały dom i daje rade bez problemu. Pali 0,6 ON na godzinę. Po piątkowej wichurze sąsiedzi do dziś nie maja prądu bo mają jedną fazę. W tym wypadku im UPS za dużo by nie pomógł, tylko agregat. Dodam tylko że w pracy mamy ten sam agregat i ma nabite ok 1000 moto godzin i nic sie z nim nie dziej. W domowych zanikach prądu 1000 moto godzin tak zaraz nie nabijesz . Na konic dodam ze to nic markowego tylko chińska podróbka.

Granpal normalnie steruje jedną pompą CO jednym mieszaczem no i CWU ale po konsultacjach z producentem kotła podłączyłem dwie pompy CO czyli od podłogi i grzejników pod jedno wyjście CO.

Pompa podłogówki pracuje bez przerwy jeśli są warunki tzn. odpowiednia temp. kotła a temperaturą podłogówki zarządza sterownik przez zawór mieszający i np. dziś mam na zewnątrz 0st.C to woda na podłogę ma 29st.C, temperatura ta waha mi się zależnie od tego co na zewnątrz w granicach 25 do 34 st.C a gdy temp. w pomieszczeniu osiągnie wartość większą niż 22st.C to rozłączy się regulator pokojowy i spowoduje obniżenie temp. wody na podłogę o 3 st.C (tyle mam ustawione)

Pompa CO na grzejniki zasilana z tego samego wyjścia co podłogowa i jest sterowana przez drugi regulator pokojowy który przerywa obwód pompy po nagrzaniu do zadanej.

To już mi trochę rozjaśniło, rozumiem że sterownik który siedzi w kotle steruje pracą mieszacza i to właśnie przez ten mieszacz (zawór 3-drogowy lub 4-drogowy) podłączona jest podłogówka inaczej mówiąc jeżeli widzisz na wyświetlaczu kotła temperaturę obwodu grzewczego (temp. obliczona) to widzisz jaka temperatura idzie na podłogówkę tak? to w takim razie skąd piec wie, że ma puścić większą temperaturę na grzejniki? - obwód grzejników podłączony jest przed zaworem mieszającym i idzie pełna temperatura na grzejniki?. Natomiast pytanie w jaki sposób jeden sterownik wie kiedy rozłączyć pompę od podłogówki a kiedy pompę od grzejników i jaki sposobem podłączyłeś dwa regulatory pokojowe skoro do granpala można podłączyć tylko jeden? dokupiłeś jakiś dodatkowy sterownik coś na wzór Tech ST-431n lub Tech ST-427i? Pytanie jeszcze czy korzystasz z czujnika temperatury zewnętrznej?

A no ogrzewam dom kwadraciak z lat 80. Jeszcze nieocieplony, nowe oka tylko. Ogółem do nagrzania ok 400 litrów wody w 240m2. Utrzymuje tmp 22-23stopnie. Piecyk to klon granpala heatmatix burner 24kw. Zazdroszczę ci takiego spalania :( Moze jak chatkę ocieplę to spadnie do takiej jak twoja:)

Kolego Kroitz, ale po tych faktycznie 3 min próby ognia jeżeli nie ma ognia to zapala się dopiero zapalarka, wentylator ucicha itd a u mnie jest tak ze te 3 min mijają i nic się nie dzieje!

Temp zadana mam na 65 i histerezę na 3. A czy te tajemnicze 8 stopni histerezy ukutej można gdzie przestawić?

Ten klon o którym piszesz spala owies dużo gorzej od Granpala, mam niedaleko znajomego co posiada to coś i w tej chwili pali tylko peletem.

Panowie da się ustawić piec aby grzejniki grzały przez cały czas? Bo teraz raz są ciepłe raz letnie. Przy podtrzymaniu temperatury w domu to w zupełności wystarczy, ale gdy nie miałem prądu w domu prawie przez 24h i na dworze przechodził "huragan" to w domu spadła temperatura o 3st. Problemu nie było i pojechaliśmy do rodziców (małe dziecko w domu), ale jakby taka sytuacja się powtórzyła to można w jakiś szybszy sposób ogrzać dom?

witam

ja trochę z innej beczki , przyszła zima i z nią awarie energetyczne ,mieszkam w wielkopolsce gdzie raczej nic się nie dzieje strasznego ale... tu moje pytanie jak się zabezpieczacie lub zabezpieczyć na wypadek braku zasilania krótkotrwałego - kilka godzin lub długiego kilka dni (2-3-4) :confused: UPS czy agregat :confused:

wiadomo że obaw o zagotowanie kotla peletowego nie ma, bo jest zamało paliwa .

Czy UPS z dużym aku żelowym 100-200ah pociągnie kocioł i 3 pompy kilka godzin czy kilka dni ? Czy jednak na wypadek dlługiej awarii lepszy agregat ? Mam budynek gospodarczy gdzie mógłbym wstawić agregacik co by mi nie smrodził i nie hałasował w piwnicy + agregatu że do powiedzmy takiego 2KW mógłbym podłączyć kilka żarówek (mam ledowe wiec pobór znikomy)

wady i zalety

UPS

+ zasilanie odrazu po zaniku napięcia

# trwałość aku żelowego 10-12 lat

- 200ah kosztuje 1400zl

- co jakiś czas pobór prądu na doładowanie aku

AGREGAT

+ dolewając paliwa praktycznie nieograniczone zasilanie kotła + kilka żarówek

- cena markowego nowego z AVR to 4tyś

# niemarkowy z AVR to znak zapytania koszt 500zl w góre

# wymaga raczej odpalenia po zaniku zasilania kotła (odpalany automatycznie sporo kosztuje)

# przez 10-12 lat napewno też nawali (nawet markowy)

wiem że są tematy o Ups'ach i agregatach jednak interesuje mnie konkretne rozwiązanie do Granpala - mam 15KW , zapalarki praktycznie nie używam ale silnik troche mocy pobiera

Nie będę radził, ale napiszę jak jest u mnie :)

Postawiłem UPS, bo granpala mam "prehistorycznego" ze starym sterownikiem i palę w trybie podtrzymania żaru. W przypadku zaniku napięcia niestety przy paleniu dobrym peletem granpalowi grozi przeniesienie się żaru do zasobnika, co nie jest specjalnie fajnym zdarzeniem. Do UPS dołączyłem dwa aku zwykłe kwasowe o pojemności po 100 Ah /UPS 24 V/. Czas pracy takiego zestawu można policzyć /w przybliżeniu oczywiście/ dzieląc połowę pojemności akumulatorów przez prąd pobierany przez odbiorniki w przeliczeniu na stronę niskiego napięcia. Praktycznie przybliżony prąd przeliczony na niską stronę wyliczysz dzieląc moc odbiorników /suma/ przez napięcie akumulatora, czyli np. przeliczony prąd odbiornika 120W przeliczony na niską 12 V to 10A. Akumulator o pojemności 100 Ah będzie poprawnie zasilał taki odbiornik przez 5 godzin. To oczywiście duże uproszczenie, ale wyniki są w miarę miarodajne. U siebie wydzieliłem sterowanie tak, że w przypadku braku napięcia piec pracuje wyłącznie w podtrzymaniu i ew. podniesieniu temperatury własnej. Nie pracują pompy co i cwu. W takim układzie raz pracował przez 10 godzin bez problemów /krótsze czasy bywały kilkukrotnie/ - chodziło mi przy takim rozwiązaniu o to, żeby nie zrywać się w nocy przy zaniku napięcia, co szczególnie zimą do przyjemności nie należy, oraz żeby się nie stresować brakiem napięcia w przypadku nieobecności domowników. Dom nawet przy dużych mrozach w ciągu nocy mi się nie wyziębia więcej niż o 3 st.C, czyli spadek z 22 st do 19 st nie grozi nagłym zamarznięciem :) Poza tym UPS niezbędny jest w okresie letnim, kiedy grzeję wodę solarami przy zanikach napięcia. Jako drugie źródło awaryjne stosuję oczywiście agregat - 2,2 kVA Hondy. Zasila gniazda w kuchni /lodówka/, w pokoju /tv, komputer, router/ oraz oświetlenie i oczywiście kotłownię. Przy takiej /porównywalnej/ mocy agregatu proponuję nie używać zapalarki, bo chociaż mocowo jest wystarczający, to prądnice takich agregatów nie lubią nagłych skoków obciążenia jaki występuje przy załączaniu zapalarki. Ważne jest również, żeby agregat miał synchroniczną prądnicę. Najważniejszą zaś sprawą przy używaniu agregatu jest przełącznik sieć-agregat którego konstrukcja uniemożliwia podanie napięcia agregatu na sieć zewnętrzną. Tutaj najważniejsze jest bezpieczeństwo, ale nie bez znaczenia jest też korzyść użytkownika /prądnica raczej nie wytrzyma obciążenia sieci zewnętrznej - mimo zabezpieczenia przeciążeniowego/ - a o powrocie napięcia na sieć w przypadku pracującego na nią agregatu nawet myśleć mi się nie chce :(

Pzdr

Panowie da się ustawić piec aby grzejniki grzały przez cały czas? Bo teraz raz są ciepłe raz letnie. Przy podtrzymaniu temperatury w domu to w zupełności wystarczy, ale gdy nie miałem prądu w domu prawie przez 24h i na dworze przechodził "huragan" to w domu spadła temperatura o 3st. Problemu nie było i pojechaliśmy do rodziców (małe dziecko w domu), ale jakby taka sytuacja się powtórzyła to można w jakiś szybszy sposób ogrzać dom?

Oczywiście, że się da.

Metoda nr 1 ustawiasz n a czujniku pokojowym 30 stopni i grzeje Ci non stop aż dojedzie w chacie do 30 stopni. Możesz też puścić cieplejszą wodę w kaloryfery.

Metoda nr 2 jak nie ma czujnika pokojowego to zapewne trzeba zewrzeć odpowiednie styki w sterowniku czyli zrobić dokładnie to samo co robi właśnie czujnik pokojowy.

Pozdr, tomek

Jak masz zawór mieszający to on raz puszcza cieplejszą, raz zimniejszą, tak aby temperatura powrotu nie była za niska. Można taki zawór przestawić w tryb ręczny i wtedy idzie woda w miarę równa.

Nie mniej ja bym się tym nie przejmował. Ostatniej Wielkanocy wyjechałem z chaty i wtedy nawaliło mnóstwo śniegu i pozrywało linie elektryczne, pradu u mnie nie było prawie 3 dni. Jak wróciłem w domu temperatura była coś koło 12 stopni, puściłem wyższą temperaturę w kaloryfery i chyba gdzieś po około 10 godzinach doszło do 20 stopni.

patol Panowie da się ustawić piec aby grzejniki grzały przez cały czas?

ja mam u siebie zasilanie z bufora bez zaworu 4D , pompe CO mam podlaczona na wtyczke elektryczna ktora czasem jesli trzeba podpinam do gniazda elektrycznego-na stale, a czasem do sterownika (kabel zakonczony kostka elektryczna - to taki moj klon) i chodzi z przerwami+regulacja obrotow zwykle na minimum bo bierze kolo 5W

SJa08 Ja ci osobiście polecam kup agregat. Sam kupiłem za 3500zł z AVR diselka dający 6,5kw. A ze lubię grzebać z prądem zamontowałem przełącznik manualny za licznikiem ze prąd z agregatu po przełączeniu idzie na cały dom i daje rade bez problemu

.

oscyluje raczej na niższym pułapie cenowym jednak koniecznie z AVR-za 3,5 tys można kupić FOGO z Hondą , nie biore też pod uwage zasilania domu jak pisaem w PW bo płyta indukcyjna ma 7,2KW , chce tylko grzać(ale chce być zabezpieczony na dobe lub więcej bez prądu i zapalić żarowke LED

electrician

niestety przy paleniu dobrym peletem granpalowi grozi przeniesienie się żaru do zasobnika

.

u mnie się tak nie dzieje po naprawde konkretnym uszczelnieniu zasobnika

electrician

prąd odbiornika 120W przeliczony na niską 12 V to 10A. Akumulator o pojemności 100 Ah będzie poprawnie zasilał taki odbiornik przez 5 godzin.

.

z tabeli w instrukcji wyszło mi że kocioł potrzebuje cirka 400wat(silnik ,dmuchawa+pompy) dla mnie tak czy siak 5h pracy jest niewsytarczające ponieważ chce się zabezpieczyć na wypadek konkretnej awarii , mam dom ocieplony 12cm grafitu 0,31 . Przy sobotnim braku prądu około 6h temp spadła minimalnie

electrician

chodziło mi przy takim rozwiązaniu o to, żeby nie zrywać się w nocy przy zaniku napięcia, co szczególnie zimą do przyjemności nie należy, oraz żeby się nie stresować brakiem napięcia w przypadku nieobecności domowników.

.

akurat z tym nie mam stresu , kręce się wkoło komina a jak pisałem wyżej dom trzyma ciepełko

electrician

Jako drugie źródło awaryjne stosuję oczywiście agregat - 2,2 kVA Hondy. Zasila gniazda w kuchni /lodówka/, w pokoju /tv, komputer, router/ oraz oświetlenie i oczywiście kotłownię.

.

ja nie uwzględniam raczej zasilania domu bo musiałbym ująć płyte indukcyjną 7,2KW w kuchni + inne sprzęty a taki agregat to już chyba pod 10tyś

electrician

Przy takiej /porównywalnej/ mocy agregatu proponuję nie używać zapalarki, bo chociaż mocowo jest wystarczający, to prądnice takich agregatów nie lubią nagłych skoków obciążenia jaki występuje przy załączaniu zapalarki.

.

a jak UPS znosi zapalarke ? ja nie korzystam z tego ustrojstwa latem odpalam ręcznie

electrician

agregat którego konstrukcja uniemożliwia podanie napięcia agregatu na sieć zewnętrzną. Tutaj najważniejsze jest bezpieczeństwo, ale nie bez znaczenia jest też korzyść użytkownika /prądnica raczej nie wytrzyma obciążenia sieci zewnętrznej - mimo zabezpieczenia przeciążeniowego/ - a o powrocie napięcia na sieć w przypadku pracującego na nią agregatu nawet myśleć mi się nie chce

.

tego się nie obawiam bo domu nie podepne , ewentualnie do drugiego gniazda agregatu na przedłużaczu myśle podpiąć jakąś żarówke LED

dzięki za opisanie swego przypadku choć są bardzo odmienne nasze potrzeby

a jak inni :confused:

znalazłem tabele czasu pracy aku żelowego w zależności od poboru prądu wygląda to kiepsko

http://images64.fotosik.pl/468/09c7936035b507b7med.jpg 200ah to koszt min 1tysiak , agregat wymaga dolewania co kilka godzin

Edytowane przez cuuube

Te potrzeby nie są takie znowu odmienne :)

Jeśli paliłbyś np Barlinkiem, to ręczę Ci, że żar przejdzie do zasobnika w przypadku długotrwałego braku napięcia. Nie ma takiego uszczelnienia, które powodowałoby całkowite odcięcie tlenu do paleniska - musiałbyś mieć zainstalowany zawór na czopuchu odcinający powietrze w przypadku braku napięcia. Przy gorszym pelecie żar się nie przeniesie, bo taki pelet /też owies, pestki, zrębki itp/ ma samoistną skłonność do gaśnięcia. Dlatego mam UPS włączony tak, że piec pracuje wyłącznie w podtrzymaniu - dzięki temu spokojnie może "być pod napięciem" przez długi czas. O zapalarce w przypadku pracy na UPS raczej nie ma mowy - UPS jeszcze bardziej nie lubi prądów udarowych.

Twój bilans mocy pieca również nie jest prawidłowy - obliczyłeś tylko maksymalną moc zainstalowaną, nie uwzględniając nierównoczesności pracy urządzeń - przecież pompy, dmuchawa i podajnik nie pracują cały czas równocześnie. Przy doborze alternatywnego źródła zasilania pod względem mocy należy raczej brać pod uwagę prądy rozruchowe sumy urządzeń w przypadku, gdyby zaszedł przypadek ich równoczesnego rozruchu. Przy dwóch pompach, dmuchawie i podajniku /bez zapalarki/ minimalna moc UPS musi być wyższa niż 700W i UPS musi mieć koniecznie sinusoidę na wyjściu.

Do samego zabezpieczenia pracy pieca wystarczy agregat ok. 1 kVA /nawet nieco mniej/ ale i w tym przypadku z używaniem zapalarki byłbym ostrożny. Również z dolewaniem paliwa :) Żeby zasilać odbiorniki agregatem w sposób ciągły musi to być agregat przystosowany do takiej pracy. "Chińszczyzna" przy takim reżimie pracy raczej długo nie pociągnie. Nie żebym miał coś przeciwko chińszczyźnie - po prostu agregaty powszechnie dostępne w marketach skonstruowane są do pracy cyklicznej o jednym cyklu max 8 - 10 godzin. Do dłuższej pracy ciągłej trzeba stosować agregaty profesjonalne.

Uważam również, że stosowanie agregatu wyłącznie do awaryjnego zasilania pieca mija się z celem - skoro przy niewiele większej mocy można zapewnić sobie "cywilizowane" /w miarę/ warunki życia. W końcu nie musisz przy braku zasilania zewnętrznego używać kuchni indukcyjnej, pralkosuszarki, kuchenki mikrofalowej czy też czajnika elektrycznego. Natomiast prawidłowa praca lodówki z zamrażarką, światło w domu czy też nawet możliwość użycia komputera czy tv robi tę maleńką różnicę która odróżnia dom od kurnej chaty :) Bo zimne piwo z lodówki w trakcie oglądania dobrego meczu w tv - bezcenne :) A drobne zmiany w instalacji z zastosowaniem przełącznika sieć-agregat zajmą dobremu elektrykowi od godziny do kilku. Efekt zaś - nie do przecenienia :)

Pisząc o spadku temperatury o 3 st.C miałem na myśli warunki ekstremalne - u mnie np. wysiadł mój ówczesny piec olejowy w piątek wieczorem przy temp. zewnętrznej bodajże - 23 st i to wtedy do soboty rano było to 3 st spadku temperatury. Od soboty do poniedziałku ratowałem się kominkiem i "prundem" /dopóki też nie wyłączyli :)/

Pzdr

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

mija rok od awarii i co :confused: znowu awaria i znowu to samo ... pompa CW pracuje nawet w trybie kotła OFF :bash:

w listopadzie mineły dwa lata od rozruchu ktoła , ale na sterownik mam nadzieje Polimet poczuje się policzyć 24m-ce od wymiany na nowy czyli od stycznia 2013 i że znowu nie zejdzie półtora miesiąca na reakcje firmy

Pan Andrzej tez zasugerowal zbyt duże obciążenie , ale pompe mam LFP EFEKTA 25/6O ustawiona na połowe mocy ok 30wat przeciez jest ciepło na dworze to nie może mieć za ciężko. Zgodziłbym się z tym że po stronie elektryki gdyby zaraz po zamontowaniu rok temu stałoby się to samo z nową . Po roku owszem jest to dziwne ale jak wytłumaczyć poprawne działanie :confused:

Jeśli będe zmuszony kupić sterownik to raczej nie kupie estymy tylko poszukam innego i wymienie wraz z obudowa i ekranem na ktorym czasem słabo widać i migają napisy, ale tego nie reklamowałem w zeszłym roku bo da się żyć, a czasem wyszedłbym na klienta który chce naciagnąć firme na kase

Może macie jakieś propozycje na nowy sterownik :confused: kiedyś gdzieś na FM czytałem o nadających sie do peleciaków i przedewszystkim nowocześniejszych , jednak nie pamiętam gdzie to było i o czym