Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich serdecznie, jestem nowy na tym forum, potrzebuję Waszej pomocy. Mianowicie: zakupiłem GRANPAL'a jeszcze z tym starym sterownikiem, ale właściciel nie miał instrukcji obsługi, mam zatem pytanie do Was:

Za piecem na szynie są kable do podłączenia podejrzewam pomp i sterowników, czy ma ktoś może schemat pokazujący co mam podłączyć do których kabli.

:bye:

To zależy, pogoda zmienna.

Teraz jest ciepło to w granicach 15- 20kg na dobę ale jak są mrozy po kilkanaście stopni to nawet 30kg.

stanisław.k: ale ile kw masz kociołek i jaką powierzchnię ogrzewasz?

dziękuję i pozdrawiam, wszystkiego dobrego w nowym roku!!!

Sorki ale dopiero zauważyłem to pytanie do mnie :)

Mam Granpal 15kW ogrzewam 185m2 temp. w dzień 22st. noc 20st.

Edytowane przez stanisław.k

Najbardziej zależy mi na tym, żeby dowiedzieć się pod który numer podłącza się pompę CO i CWU (na szynie są numerki od 1 do 8 ). Podejrzewam, że na nowym sterowniku jest takie samo podłączenie, ale mogę się mylić.

Najbardziej zależy mi na tym, żeby dowiedzieć się pod który numer podłącza się pompę CO i CWU (na szynie są numerki od 1 do 8 ). Podejrzewam, że na nowym sterowniku jest takie samo podłączenie, ale mogę się mylić.

U mnie, na starym sterowniku są opisy - cw, co, ct. Zgodnie z rysunkiem w instrukcji jest tak:

Listwa górna 13 zacisków - od lewej po 2 zaciski - Tk, Tcwu /tu podłączasz czujnik cwu/, Tpod, Tspal, Tzew /tu podłaczasz czujnik temp. zewnętrznej jeśli go masz/, pojedynczy zacisk +5V, a dwa ostatnie - regulator pokojowy.

Listwa dolna 7-miozaciskowa

od lewej /po jednym zaciku/ : Cw /pompa cwu/, Co /pompa co/, zap /zapalarka, podłączone/, pod /podajnik, podłączone/, ostatnie dwa nie wykorzystane. Następnie bardziej w prawo listwa zacisków neutralnych - interesują Cię tylko dwa pierwsze, gdzie podłączasz pompy cwu i co.

Tak jest na schemacie. Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś wątpliwości, to pójdę i rozkręcę kawałek kotła, bo po renowacji w Polimecie sterownik mam przeniesiony obok wyświetlacza :-)

Pzdr

@electrician Już go podłączyłem hula tylko jak zmienia się nastawy pracy podajnika i dmuchawy. Znalazłem tylko podtrzymanie i postój a nie mogę znaleźć czasu pracy podajnika i dmuchawy podczas normalnej pracy. Podejrzewam ze mam za mała moc dmuchawy bo piec nie może osiągnąć zadanej temperatury i nie mogę tego przestawić. Edytowane przez dawidko5454

Wchodzisz w moc palnika i tam masz podawanie i postój - ustawiasz sobie czas podajnika i czas postoju. Moc dmuchawy ustawiasz w ustawieniach zaawansowanych. Ja mam ustawione podawanie 10s i postój 10s, moc dmuchawy również 10 - ale u siebie musisz dobrać te czasy i moc dmuchawy do swoich warunków tak, żeby temperatura spalin przy nagrzanym kotle była rzędu 95 - 100 st. C.

Rozumiem tylko jak tam wejść nieznając hasła.Ma ktos moze instrukcje obsługi sterownika starego typu, bo poprzedni własciciel wyrzucił a bez niej na poczatku ani rusz.

Ot, cała filozofia poruszania się po menu sterownika wg opisu w instrukcji:

"Urządzenie posiada dwa rodzaje menu: menu główne pisane dużymi literami, w którym poruszamy się za pomocą przycisków "+" i "-" , aby wejść do podmenu należy przycisnąć przycisk "F"

- podmenu po którym poruszamy się w jednym kierunku przyciskając przycisk "F", przyciski "+" i "-" służą do zmiany wyświetlanych wartości.

Tak więc aby zmienić np. moc palnika należy przyciskać przycisk + lub - aż wyświetli się "MOC PALNIKA". Wtedy przyciskamy przycisk "F" i wyświetli nam się "podawanie" i wielkość w sekundach. Przyciskając + lub - ustawiamy żądaną wartość, po czym przyciskamy "F" - wyświetli się czas przerwy w podawaniu w sekundach. Tutaj również przyciskając + lub - ustawiamy wartość przerwy, po czym znów naciskamy "F" - sterownik powróci do wyświetlania "MOC PALNIKA". Aby nastawić np. moc dmuchawy przyciskamy przycisk + lub - aż wyświetli się komunikat "USTAWIENIA ZAAWANSOWANE" - wtedy wciskamy "F" aż wyświetli się napis "moc dmuchawy" /chyba, nie chce mi się iść do kotła/ - wtedy przyciskami + i - ustawiamy potrzebną wartość. Z ustawień zaawansowanych wychodzimy naciskając ciągle "F" aż wrócimy do wyświetlenia "USTAWIENIA ZAAWANSOWANE" - wtedy przyciskami + bądź - zmieniamy do wyświetlenia pozycji, którą chcemy zmienić. I tak wkoło Macieju :-) Prościej już tego wytłumaczyć nie potrafię. Po prostu idź do kotła i poćwicz ;-) Ustawienia serwisowe nie są Ci do niczego na tym etapie potrzebne, kiedy nabierzesz nieco doświadczenia z granpalem możesz tam wejść - chociaż jeśli są ustawione prawidłowo /a pewnie są/ to możesz tylko namieszać i potem mieć kłopoty z kotłem. Jeśli dalej nie będziesz wiedział o co biega - pisz śmiało na forum. Wszyscy /jedni w mniejszych, inni w większych bólach/ przez to przechodziliśmy. Chociaż praca na starym sterowniku jest prosta jak budowa cepów :-)

Pzdr

A tutaj masz instrukcję obsługi bliźniaka granpala z tym samym sterownikiem:

http://www.heatmatix.com/u/file/5_instrukcja_obslugi_kotlow_burner.pdf

W granpalu ta instrukcja jest bardziej rozbudowana, ale nie bardzo mi się chce /ach, to lenistwo :-)/ skanować i wysyłać - ale jeśli sobie nie poradzisz mimo podania w/w instrukcji /sterownik jest identyczny/ - to cóż, podaj na PW swojego maila - może uda mi się przezwyciężyć lenia i zrobię te skany ;-)

Pzdr

Dziękuję za starania, jednakże wciąż mam z tym sterownikiem problem. Robię wszystko według podanej instrukcji, ale pojawia się zgryz, mianowicie:

"Ot, cała filozofia poruszania się po menu sterownika wg opisu w instrukcji:

"Urządzenie posiada dwa rodzaje menu: menu główne pisane dużymi literami, w którym poruszamy się za pomocą przycisków "+" i "-" , aby wejść do podmenu należy przycisnąć przycisk "F"

- podmenu po którym poruszamy się w jednym kierunku przyciskając przycisk "F", przyciski "+" i "-" służą do zmiany wyświetlanych wartości.

Tak więc aby zmienić np. moc palnika należy przyciskać przycisk + lub - aż wyświetli się "MOC PALNIKA". Wtedy przyciskamy przycisk "F" i wyświetli nam się "podawanie" i wielkość w sekundach."

I tu pojawia się problem, kiedy wybieram na ekranie MOC PALNIKA i wciskam F, to nie wyświetla mi się podawanie (próbowałem przytrzymac przycisk, wciskałem wielokrotnie - nie działa) . Przycisk nie reaguje, tak jakby nie były do tego przypisane żadne inne ustawienia. Jedyne co widać na ekranie oprócz napisu MOC PALNIKA to podana obok moc 28%. Piec jest w tym momencie wygaszony, uprzedzam pytanie - tak, robiłem to samo wielokrotnie na rozpalonym kotle.

Dodatkowo w zakładce USTAWIENIA ZAAWANSOWANE nie ma czegoś takiego jak "MOC DMUCHAWY", jest tylko MOC DMUCHAWY PRZY ROZPALANIU.

Możliwe, że przyczyna leży w wadliwie działającym sterowniku.

musisz znaleźć funkcję kominiarz i ją włączyć wtedy będziesz mógł wejść

To masz nowszy sterownik tylko pewnie z małym wyświetlaczem :)

Podawanie ustawisz w trybie serwisowym jednym parametrem tzn. czas podawania w interwale 10s

W trybie kominiarz ustawiasz moc dmuchawy dla 20,40,60,80 i 100%

Witam

Granpal 15 KW (zakup 2012) sterownik wer 13.9 (najnowsza wersja sterownika)

Parametry:

1. Kocioł:

- tryb pracy - ręczny

- temp. zadana - 62 C

- histereza 00 C

2. Obwód grzewczy

- temp. obliczona 32 C

- obniżenie 5 C

- krzywa 04

- przesunięcie -04 C

3. Woda użytkowa

- temp. zadana 43 C

- priorytet tak

- histereza 04 C

- kocioł cwu 60 C

4. Palnik

- aktualna moc 30%

- paliwo 2

- dm rozpalanie 14

- podt, stop [min] 15

- podt. podaj [sek] 05

- podt. dm [sek] 20

5. Kominiarz

- moc dm dla 20% 24

- moc dm dla 40% 29

- moc dm dla 60% 33

- moc dm dla 70% 37

- moc dm dla 100% 41

6. Tryb serwisowy

- min. temp. pomp 55 C

- zapalarka [min] 05

- próba ognia [min] 03

- dm rozpal [min] 05

- Talarm pod. 80 C

- Talarm kotła 90 C

- Tmin kotła 60 C

- postój co/pcw 18

- praca co/pcw 05

- wybieg pomp 02

- antyblok. [sek] 01

- Tmin powrotu 45 C

- T max miesz. co 42 C

- Lambda nie

- pod max/10sek 5.2

Schemat instalacji: podłogówka około 70 m2 za zaworem 4 drogowym z pompką (sterownie z pieca) + grzejniki na oddzielnej pompce która podłączona jest do pieca przed zaworem 4 drogowym + pompka do cwu

Opis problemu:

Od początku mojej przygody z piecem GRANPAL (palę pierwszy sezon) mam problem z czystością pieca. Komorę w której są płomieniówki muszę czyścić praktycznie co 2 tygodnie - otwory płomieniówek są prawie całkowicie zapchane popiołem. Raczej nie sądzę, że jest to normalne. Wstawiłem regulator ciągu ponieważ myślałem, że mam duży ciąg i przez to popiół idzie do górnych części pieca ale to nie wiele pomogło (regulator mam ustawiony na ciąg 10 Pa). Wcześniej paliłem peletem EKOPAL a teraz na próbę kupiłem LAVA ale jest bez różnicy. Może coś mam źle ustawione w sterowniku? Proszę o pomoc