Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ustawiłem parametry kominiarza wg zaleceń Pana Stanisława.K, dam znać po kilku dniach czy jest poprawa. Proszę również o informacje na temat ustawień w menu PALNIK a dokładniej o:

- podt. stop [min] 15

- podt. podaj [sek] 05

- podt. dm [sek] 20

czy takie ustawienia są prawidłowe? jak mogę to ewentualnie zweryfikować? czytałem trochę tutaj na forum i zauważyłem, że każdy ma praktycznie inaczej ustawione te opcje.

Witam, potrzebuję porady, przechodzę z pelletu na owies i mam do Was pytanie - nadmuch powietrza powinienem zwiększyć czy zmniejszyć, podawanie zostawiłem takie samo jak na pelecie, czyli 4,2.

Oprócz tego jeszcze jedno pytanie - jakie macie temperatury spalin przy owsie? Kiedy temperature spalin mialem w granicach 100*C to piec nie mógł osiągnąć zadanej temperatury i owies spadał do popielnika niedopalony.

Witam, ponawiam prosbe czy moze mi ktos podac orientacyjnie swoje nastawy pieca na owsie mam 15 kw i sterownik z pid jakie maja byc ustawienia dmuchawy w trybie kominiarz i podawanie max /10sec bo jak do tej pory to mam duzo sadzy i chyba spalanie wysokie bo 50 kg na dobe dom ocieplony140m2. Jeszcze jedno pytanie czy klapka od dmuchawy przy100% mocy ma sie calkiem otworzyc bo u mnie podnosi obciaznik na około 1cm ogien jest długi i czerwony, podnoszac recznie na maxa klapke ogien jest krótki i żułty,moze mam przestawione obciazniki mam dwie nakretki nakrecone na maxa dzwignia jest w płlożeniu 20 po wzgledem wskazówek zegarka, piec kupiłem uzywany dlatego może byc poprzestawiane, oby nie ale musze czyscic wymiennik co tydzien pale tylko owsem wiec to chyba nie jest normalne prosze o pomoc, nie chce narazie zawracac głowy panu Andrzejowi dlatego prosze was o pomoc. Edytowane przez dawidko5454

Dla zboża musisz dać więcej powietrza ale ile to musisz sam ustalić obserwując płomień.

Robisz to tak: tryb kominiarz na TAK, zadajesz ustawiasz ręcznie moc na 20% i czekasz z 10 minut (kocioł pracuje) po czym otwierasz drzwi dolne, jak pojawi się czarny dym i/lu czerwony płomień to oznacza niedostatek powietrza, zmieniasz ilość powietrza dla tej mocy i testujesz ponownie.

Jak dla 20% będzie ok. to przechodzisz do 40% itd.

• 2 weeks później...

Z tymi namiarami - to nie taka prosta sprawa.Kolega Puławiak najpierw musi uzyskać od właściciela granpala potwierdzenie, że ten wyraża zgodę na wizytę takiego "oglądacza" i dopiero potem może podać namiary na "granpalowaca". Ja przy moim granpalu miałem kilka wizyt ludzi zainteresowanych granpalem, w tym przesympatycznych mieszkańców Lubelszczyzny, którzy podarowali mi dwa worki fasoli celem przeprowadzenia prób spalania /wypadły pozytywnie, jak już to opisywałem/.

Gdybyś był w Świętokrzyskiem, okolice Kielc - to zapraszam do mnie /o ile nie przerazi Cię bałagan w pomieszczeniu służącym mi za kotłownię oczywiście ;)/ - zawsze lubię chwalić granpala, bo to najlepszy kocioł :)

Mam u siebie taką konfiguracje CO:

- podłogówka dół - zawór 4 drogowy sterowany siłownikiem + pompa CO za zaworem (temperatura na podłogówce i pompa sterowana z pieca)

- grzejniki góra - zawór 3 drogowy sterowany ręcznie + pompa CO za zaworem (regulator pokojowy włącza pompę CO jeżeli temperatura w pokoju w którym jest grzejnik spadnie poniżej określonej - styki zwarte)

Nasuwa mi się jedno pytanie / wątpliwość odnośnie rozwiązania z załączaniem grzejników przez regulator pokojowy - jeżeli regulator zobaczy, że temp spadła to załącza pompę od grzejników i zaczyna tłoczyć wodę... grzejniki nagrzewają się i po jakimś czasie wyłączają pompę (regulator rozwiera styki - temperatura osiągnięta). Woda w grzejnikach wychładza się... i znowu zaczyna się cykl - spada temperatura w pokoju i znowu załącza się pompa, piec nagrzewa wodę w grzejnikach i w kółko to samo. Za każdym razem jak załącza się pompa do grzejników i zimna woda idzie do pieca to temperatura powrotu spada do 34 stopni i powoli wzrasta - czyli piec musi od nowa grzać zimną wodę z wychłodzonych grzejników. Zawór 3 drogowy ustawiony jest na maksa czyli całą temperaturę pieca puszcza na grzejniki. Efektem jest oczywiście szybsze uzyskanie temperatury przez grzejniki (również większej temperatury) - szybsze nagrzanie pomieszczenia. Zastanawiam się czy lepiej byłoby ustawić zawór 3 drogowy tak aby puszczał mniejszą temperaturę na grzejniki i żeby chodziły praktycznie non stop (mniejsza temperatura grzejników - wolniejsze nagrzewanie). Czy zostawić tak jak jest teraz czyli zawór na maksa otwarty? Myślę pod kontem zbyt niskiej temperatury na powrocie w przypadku każdego cyklu "rozgrzewania" wody w grzejnikach i o efektywności pieca (z ekonomicznego punktu widzenia).

Co o tym sądzicie?

Od niedawna jestem posiadaczem granpala15kw i nie bardzo wiem czy dobrze zrobiłem kupując ten kocioł, wczesniej miałem palnik kostrzewy podłaczony do zwykłego smieciucha ale że nie za bardzo sobie radził z samym owsem i spalał 80kg na dobe przy 0 st na dworze przy budynku srednio ocieplonym 140 m2 zmieniłem na granpala bo tak niby miał mało spalac a pali 60 kg na dobe owsa moze mam cos nie tak ustawione sam juz niewiem nie mam podłączonych żadnych czujników ani zaworów mieszajacych pompka chodzi 24g nadobe bez przerwy mam tylko termostaty na grzejnikach,wdomu ciepło ok 23 st. doradzcie co mam zrobic zeby spalanie spadło.moje ustawienia to podawanie 4,5 sterownik z pid moc dm 20% 24 i po cztery wyżej( no i popiołu dużo)

Po pierwsze masz bardzo ciepło w domu, a żeby było ciepło piec musi palić. Jak rozumiem w Twoim przypadku cały czas pompujesz gorącą wodę w kaloryfery? Jeśli tak to wydaje mi się, że faktycznie może z tego wynikać takie wysokie spalanie. Ja bym na Twoim miejscu zainwestował w czujnik pokojowy i mieszacz, mam tak zrobione u siebie i dobrze to działa. No i obniżyłbym temperaturę w domu, ja startowełem z 22 stopniami, obecnie przez większość dnia mam 20,5. Po prostu lepiej się czuję jak mam ciut chłodniej. Koszt mieszacza i czujnika w porównaniu z kosztem pieca jest bardzo niski, a zysk bardzo duży.