Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kłaniam się po przerwie. ja także chciałbym kruciutko podsumować prawie roczne użytkowanie kociołka Polimetu. Od września do dzisiaj spaliłem ok 2 ton pelet i 3.5 tony owsa czyli około 2.5 tyś PLN. W porównaniu z olejem opałowym jest to około 50% taniej. Z awarii zdarzyło sie tylko uszkodzenie zapalarki, co nie jest wielkim problemem przy pracy ciągłej kociołka. Jestem więc zadowolony jakniewiemco :).

I przy okazji mam pytanie. Gdzie i za ile można w pomorskim lub ościennych województwach kupić pestkę?

• 3 weeks później...

Witam wszystkich

Sumiennie śledziłem wasze rozważania na powyższy temat i postanowiłem wreszcie się dołączyć do dyskusji. Chwilowo będę chciał dopytać jeszcze o Granpala a niedługo (mam nadzieję :) dzielił się doświadczeniami.

Mam pytanie do stanisława.k: Czy została ci udzielona gwarancja od firmy Polimet przy zamkniętym obiegu co? Z tego co wyczytałem na ich stronie Granpal powinien pracować w obiegu otwartym.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

taurus2000

Witam wszystkich

Sumiennie śledziłem wasze rozważania na powyższy temat i postanowiłem wreszcie się dołączyć do dyskusji. Chwilowo będę chciał dopytać jeszcze o Granpala a niedługo (mam nadzieję :) dzielił się doświadczeniami.

Mam pytanie do stanisława.k: Czy została ci udzielona gwarancja od firmy Polimet przy zamkniętym obiegu co? Z tego co wyczytałem na ich stronie Granpal powinien pracować w obiegu otwartym.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawia

taurus2000

Układ ogrzewania mam zamknięty ale piec pracuje w krótkim obiegu otwartym przekazując ciepło przez wymiennik płytowy.

Myślę że podłączenie do zamkniętego układu nie powoduje utraty gwarancji ale to najlepiej sprawdzić u źródła.

Witam ponownie. Mam pytanie do wszystkich użytkowników Granpala: Czy posiadacie w swoich kotłowniach odprowadzenie kondensatu w kominie spalinowym, który to zaleca firma Polimet? Czy waszym zdaniem, z doświadczenia jest to konieczne?

Pozdrawiam

Witam ponownie. Mam pytanie do wszystkich użytkowników Granpala: Czy posiadacie w swoich kotłowniach odprowadzenie kondensatu w kominie spalinowym, który to zaleca firma Polimet? Czy waszym zdaniem, z doświadczenia jest to konieczne?

Pozdrawiam

Ja też myślałem że niepotrzebnie mam ten odpływ dopóki był mróz ale z nastaniem ciepełka piec pracował większość w podtrzymaniu to płynie trochę.

Do Taurusa

Stanowczo odradzam montowanie granpala w układzie zamkniętym. Każdy piec na paliwo stale POWINIEN BYĆ montowany w układzie otwartym! Jeśli masz już instalację w układzie zamkniętym, najprostszy jest montaż płytowego wymiennika ciepła. Koszt tego elementu jest znikomy w porównaniu z bezpieczeństwem układu - jest to 569 zł na allegro - secespol 20-płytowy. Do tego dochodzi pompa obiegowa za 140 zł - też allegro i trochę rur.

Odprowadzenie kondensatu musi być.

Pzdr

Witajcie!

Mam problem z moim Granpalem. Mianowicie po uruchomieniu (dłuższa przerwa) kocioł osiąga parametry pracy temp. pow. 60 st. i nie załącza się pompa CO ;(

Ogólnie wszystko gra ale CO nie "kręci". Wszystko wskazuje na automatykę bo w trybie serwisowym z menu mogę pompę załączyć. Nie wiem co począć pewno zadzwonię do słynnego Pana Andrzeja po radę ale nie wiem czy jutro (sobota) Polimet pracuje. Wygląda to tak jakby sterownik pracował w trybie grzania wody (lato-pompa się nie uruchamia) choć z menu wynika co innego. Jeśli możecie to proszę o jakąś podpowiedź. Może poprostu po długim nieużywaniu kotła o czymś zapominam... ?

Na stronie http://www.ultraheat.eu/ jest fotka przedstawiająca palnik w kotle. Zastanawia mnie dlaczego w wersji polskiej kotła nie ma takiego niby-mieszadełka (przedłużenie ślimaka) jak na fotce http://www.ultraheat.eu/bilder_online/bild13_kl.jpg

Może wypowie się przedstawiciel producenta ?

W fazie testów.

Rozmawiałem dzisiaj z przedstawicielem firmy instalującej Granpala i oświecił mnie informacją, że kocioł ten powinien raczej pracować w układzie buforowania. Jest to związane z tym, że bez bufora kocioł ulega "perforacji"; w większym stopniu poza okresem grzewczym, kiedy to kocioł pracuje w najniższych temperaturach.

Jak wygląda to u was? Czy macie takowe bufory u siebie a jeśli nie to czy w trakcie dłuższego użytkowania dzieje się coś z kotłem.

Może przedstawiciel firmy wypowie się w tej kwestii?

Rozmawiałem dzisiaj z przedstawicielem firmy instalującej Granpala i oświecił mnie informacją, że kocioł ten powinien raczej pracować w układzie buforowania. Jest to związane z tym, że bez bufora kocioł ulega "perforacji"; w większym stopniu poza okresem grzewczym, kiedy to kocioł pracuje w najniższych temperaturach.

Jak wygląda to u was? Czy macie takowe bufory u siebie a jeśli nie to czy w trakcie dłuższego użytkowania dzieje się coś z kotłem.

Może przedstawiciel firmy wypowie się w tej kwestii?

Dla zapewnienia długiej żywotności kotła zalecamy zastosowanie zaworu mieszającego a bufor to raczej w instalacji "kombinowanej" np. kocioł+kominek z płaszczem+ solary.

Automatyka naszego kotła nie pozwala na pracę w zbyt niskich temperaturach więc bufor może być zbędnym kosztem.

Witam, jest trochę czasu do meczu /pewnie znowu bęcki, obstawiam 3:1 dla Wlochów/, to zrobimy mały remanent.

Po kolei, od najstarszego:

Piotrek, tak, trochę popalę pestką - zostało mi ok. 1 t z zeszłego sezonu, w którym się nie napaliłem za dużo, bo pestka z moich okolic jest z hałdy mokra i o sporej zawartości miąższu - podajnik granpala po pewnym czasie oblepia się mokrą masą i "międli" w miejscu nie podając pestki na ruszt do spalania. To co mam wysuszyłem porcjami w lecie na słoneczku i sprawdzę, jak będzie teraz - powinno być dobrze. Po żniwach kupiłem owies w cenie od 300 do 450 zł/t /ok. 3,5 t/ - jest to cena konkurencyjna do pelletu - mam też jeszcze 1 t ekogroszku kupionego na poprzednią zimę, którym nie paliłem - trzeba będzie to wszystko spalić, żeby nie przeszkadzało. Myślę, że na zimę wystarczy, jeśli nie, to mam też 3200 l oleju opałowego jeszcze z poprzedniego sezonu /przed granpalem/ i mogę się wspomóc w razie potrzeby.

Do Taurusa - granpal jest jeszcze zbyt młodym na rynku kotłem, żeby się wypowiadać o jego trwałości. Pewnie jak każdy kocioł nie lubi być grzany i studzony, dlatego też ja swój na okres letni wygasiłem i przeszedłem na solary, a w przypadku dłuższych okresów bez słońca wodę dogrzewa w zasobniku grzałka elektryczna. Sądzę /na podstawie kotła olejowego, który po siedmioletniej eksploatacji nie ma śladów korozji/, że w przypadku grzania wody granpalem w lecie należy kocioł eksploatować w podtrzymaniu, a nie w cyklach wygaszania i rozpalania kotła, bo każdy taki cykl powoduje przejście przez punkt rosy i wykraplanie się wody wpływającej na przyśpieszoną korozję. Pewnie będziemy musieli wydać dużo więcej na zakup nowego kotła, niż udało nam się zaoszczędzić na paliwie w przypadku pracy w trybie letnim.

IMHO bufor jest dobrym rozwiązaniem jedynie w przypadku wykorzystywania solarów do celów grzewczych, ale wówczas powierzchnia solarów powinna być odpowiednio duża. U mnie pracują dwie baterie solarów po 12 rur i zasobnik dwuwężownicowy 300 l. Dobór jest w/g mnie optymalny, temp. wody w zasobniku nigdy nie przekroczyła 70 st, a grzałka ustawiona na 40 st włącza się dopiero w trzecim dniu bez słońca. Stąd wniosek, że przy używaniu kotła do celów grzewczych, a solarów tylko do cwu - bufor jest zbędny. Tym bardziej zbędny jest przy grzaniu cwu tylko przez kocioł.

Pzdr

Witam, jest trochę czasu do meczu /pewnie znowu bęcki, obstawiam 3:1 dla Wlochów/, to zrobimy mały remanent.

Pzdr

No i wykrakałeś...ale chcialem Wam opisac swoje pierwsze wrazenia z uzytkownia pieca...

Jestem baaardzo początkującym, i baaardzo niedoswiadczonym uzytkownikiem Granopala i...

Własnie wczoraj mi go zainstlowali - najpierw był mały prblem jak wciągnąć ponad 300 kg do kotłowni - udało sie! potem przyjechali instalatorzy podłączyli - potem inny "magik" odpalił...niestetyy nie mam termostatu pokojowego i ....

przez całą nocpiec chodził na 60 stopni, w domu prawie 24 stopnie - można sie ugotowac. telefon do instalatora - rada, wykonaie - piec pracuje w 60 stopniach, czasem załącza sie ( nie wiadomo dlaczego pompka c.o. - mimo, że teoretycznie odłączona - właściwie to nie pompka ale podobno w moja instalacja jest tak skonstruowana ( ze spadkami grawitacyjnymi ) , że jak temp. wody jest wyzsza niz iles-tam, to "włącza" sie grawitayjny obieg c.o. - jesienią i zimą - super - latem...na razie wrzucilem 4 worki pelletu - zostalo tak z pol - co ciekawe pellet nie spala sie na popiol tak jak drewno - tylko tak jakby sie spalal w calosci - tzn to popielnika wpadaja całe , wypalone, czarne pellety...ciekawe zjawisko.

Pelet mam z Pisza...

Hmm, czy tak powinno byc ( w kwestii zalaczania sie / wlaczania grawitaycjnego obiegu c.o. / i czy pellet tak sie spala ?

przperaszam, że aż tyle pisania - ale to poczatki, mysle , że potem bede to p.Andrzeja i po sprawie - a na razie chcialem podzielicsie z Wami swoimi odczuciami i wrazeniami po "pierwszej nocy z Granapaem" - i zeby byla jasnosc - to byl moj w miare swiadomy wybor...

pozdrawiam,

jacek

Ponieważ wykrakałem/choć bęcki tak, ale wynik nie - było 3:2/, to w ramach zadośćuczynienia czuję się zobowiązany do odpowiedzi.

Niestety, na obieg grawitacyjny jedyną radą /chyba, że ktoś zna inną/ jest zastosowanie zaworu na obiegu co. Myślę, że chodzi Ci o grzanie wody przez cały rok, a włączanie co tylko w sezonie - problem można rozwiązać poprzez wstawienie zaworu /mechanicznego lub elektrycznego/ na obiegu co. Jeśli wstawisz elektryczny i podłączysz równolegle do pompy obiegowej co, będziesz miał odcięty obieg grawitacyjny - zawór będzie się otwierał tylko z pompą. Jeśli masz instalację rozdzielaczową i głowice termostatyczne, to możesz ustawić temperaturę na głowicach i po sprawie. Można też zamknąć zawory na rozdzielaczu i efekt będzie ten sam /t.zn. odcięcie, jednak bez regulacji/. Jeśli masz instalację bezrozdzielaczową, czyli połączenie w piony lub poziomy, to trochę gorzej - wtedy bez zaworów termostatycznych trudno jest zbalansować układ grzejny - najlepiej zrobi to fachowiec, który wykonywał Ci instalację. W/g mnie najlepszym rozwiązaniem jest jednak regulator - pokojowy lub pogodowy. Z doświadczeń moich jako użytkownika co wynika , że bez regulatora w okresie przejściowym trudno jest uzyskać komfort cieplny.

Co do pelletu nie mam doświadczenia, paliłem owsem i pestką, wydaje mi się jednak, że pellet powinien się spalać do szarego popiołu - albo jakość pelletu nie jest właściwa /np. zastosowano lepiszcze przy produkcji, co ponoć nasze firmy stosują nagminnie/, albo parametry spalania nie są dobrze dobrane do tego pelletu. Tutaj może wypowiedzą się bardziej doświadczeni "pelleciarze".

Pzdr

Wychodzi na to, że mam instalację bezrozdzielaczową. Głowic na grzejnikach nie mam, bo do tej pory używałem pieca zasypowego na węgiel ( chyba przesadziłem z tym "uzywałem" - paliłem w tamtym piecu przez dwa miesiące i to wszystko ). Teraz bidulek stoi samotnie w garazu i czeka na nowego właściciela.

Ale nie o tym... po kolejnej nocce myśle, że:

- bez programatora pokojowego ani rusz - na szczescie ma być na dniach.

Bo na razie recznie zalaczam pompke c.o. - chce miec cieplo ( albo jest zbyt wysoka temp. na kotle - zwieram styki w kabelkach; mam za goraco - rozwieram kabelki. Kabelki, mam na mysli wyjscie sterownika pokojowego. Z jednej strony sa juz podlaczone do pieca - z drugiej wisza sobie na scianie w domu... ot , taki "polski" wynalazek.

- dzis popół po pellecie wyglada znacznie lepiej tzn. jak popiół, jest szary i sypki

- pelletu poszło jakies 30 kg ( drugie tyle jeszcze jest w zasobniku ). Co do wyniku trudno mi sie wypowiadac - moze ktos z uzytkownikow wyda opinie.

Dodam, ze pierwszą dobe piec chodzil na 60 stopni + cwu. druga juz tylko cwu + okazyjnie c.o.

pozdrawiam,

Jacek

Witam wszystkich. Ja jestem w trakcie ustawiania pieca, miałem podaw-6, postój-8, dm-7, było ok tylko zużycie na podtrzymanie pieca i cw worek owsa na trzy dni, może nad ranem dwa razy się włączył piec bo mam regulator pokojowy( piec 20kw, dom180mk nowy) ,zmieniłem teraz na podaw-4, postój-6, dm-6, jest jakby mniej popiołu troche i chyba ciut mniejsze zużycie też sie nad ranem włączył piec podgrzać mieszkanie, tylko że przy tym ustawieniu na panelu temp spalin max110st, a na poprzednich 140st, więc myśle że te ustawienie będzie lepsze? Na podtrzymaniu mam standartowo jak wszyscy wybieg 45s, podaw-20s, przerwa10min, widze że na to podtrzymanie sporo się zużywa owsa. Czy może ktoś bawił się i próbował oszczędniejsze podtrzymanie?Zapomniałem dodać że układ mam z wymiennikiem. Cw, i co mam podłączone za wymiennikiem