Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mi wyszło za ostatnie 2 tygodnie niecałe 13kg na dobę. Mam piec 15KW, ogrzewam 200m, temperatura ustawiona na:

dzień - 21 stopni parter, 20 stopni poddasze

noc (od 24:00 do 05:00) - 20 stopni parter, 19 stopni poddasze

2 osoby dorosłe i dwójka dzieci. Generalnie wychodzi bardzo mało ale na zewnątrz jest jednak ciepło jak na tę porę roku.

Ja mam kocioł 30kw, grzeję ok 250m2. Od 6 listopada do 19, średnie spalanie wychodzi mi ok 35kg na dobę owsa. W pokoju mam ustawione 21,4 stopnia cały czas. ( jeszcze dodam że z cwu korzysta 9 osób)

Duże mam spalanie czy małe???Pozdrawiam

Jak na obecne temperatury - trochę sporo :) Chyba, że w domu same czyścioszki i duże zużycie wody :) Mnie owsa wychodził worek na dobę, ale przy temperaturach ujemnych rzędu -5, -10 st.C. Z tym, ze kocioł mam 25 kW, ogólną powierzchnię porównywalną, ale grzeję ok. 200 m2 - w dwóch nieużywanych pokojach termostaty na grzejnikach ustawione na 15 st. C i taka temperatura w nich panuje. Wyrzucasz popiół codziennie/co drugi dzień max? Jak często czyścisz płomieniówki?

ad. electrician:

-popiół wyrzucam co drugi dzień, czasem jak pomięszam popiół to co trzeci( w dni w które spalanie było mniejsze) ogólnie zauważyłem że popiół trzeba wyrzucać max co 70-80 kg spalonego owsa.

-płomieniówki czyściłem do tej pory tylko raz i komorę czopucha ale tam było prawie czysto a kocioł odpaliłem chyba ok. 10 października

- mam jeszcze pytanko do spalających owies. jakie mieliście ustawione dmuchawy do owsa przy jakim podawaniu? mi tworzą się jeszcze trochę spieki na palniku, moje ustawienia pod 7.4 dm przy 20%-22

40%-28

60%-32

80%-38

100%-44

Ja mam chyba ten sam problem z brudem pod paleniskiem. Również zaczął wydzielać mi się ten mazisty kondensat w środku pieca i nie dopala mi owsa pomimo, iż zmniejszyłem czas podawania na 100 procent. Cug jest ok więc to nie ta przyczyna.

Mam go już chyba 5 albo 6 lat i nigdy nie czyściłem tam pod paleniskiem. Nie wiedziałem nawet, że to się robi.

Znalazłem te dwie śruby z tyłu paleniska. Mam tylko pytanie . Jak je odkręce to mam wymontować taką część pomiędzy wentylatorem a tyłem paleniska czy blachę w samym palenisku już tam gdzie następuje spalanie?

Ja mam chyba ten sam problem z brudem pod paleniskiem. Również zaczął wydzielać mi się ten mazisty kondensat w środku pieca i nie dopala mi owsa pomimo,1. iż zmniejszyłem czas podawania na 100 procent. Cug jest ok więc to nie ta przyczyna.

Mam go już chyba 5 albo 6 lat i nigdy nie czyściłem tam pod paleniskiem. Nie wiedziałem nawet, że to się robi.

Znalazłem te dwie śruby z tyłu paleniska. Mam tylko pytanie. 2. Jak je odkręce to mam wymontować taką część pomiędzy wentylatorem a tyłem paleniska czy blachę w samym palenisku już tam gdzie następuje spalanie?

1. Czas podawania to się chyba ustawia w sekundach na 10 sekund. Czyli jak ustawisz 5.5 sek to przy pełnej mocy palnika podajnik będzie podawał 5.5 sek + 4,5 sek przerwy.

2. Jak odkręcisz wentylator to druga blacha z klapką jest w głębi (pod paleniskiem) - też dwie śruby do odkręcenia.

Zdjęcie2336.jpg

Do usunięcia piasku i popiołu będzie potrzebny odkurzacz. Zanim się za to weźmiesz wygaś kocioł przynajmniej kilka godzin przed.

Zdjęcie2336.jpg

Edytowane przez panfotograf

Ja mam chyba ten sam problem z brudem pod paleniskiem. Również zaczął wydzielać mi się ten mazisty kondensat w środku pieca i nie dopala mi owsa pomimo, iż zmniejszyłem czas podawania na 100 procent. Cug jest ok więc to nie ta przyczyna.

Znalazłem te dwie śruby z tyłu paleniska. Mam tylko pytanie . Jak je odkręce to mam wymontować taką część pomiędzy wentylatorem a tyłem paleniska czy blachę w samym palenisku już tam gdzie następuje spalanie?

heh, pomajstrowałem sam i wymontowałem ten element od tyłu paleniska. Wyciągnąłem sporo takiego jakby piasku. Wszystko czyściutko, słychać że wentylator lepiej dmucha ale owies dalej się nie dopala. Zmniejszyłem podawanie już na 2,5 przy 100 % ale i tak widzę bryły czarnego niespalonego owsa i sporo dymu jak otwieram drzwiczki. Już znan ten piec jak własną kieszeń ale takie cudo to pierwszy raz. Może owies jakiś niepalny mi się trafił. Ktoś ma jakąś radę?

1. Czas podawania to się chyba ustawia w sekundach na 10 sekund. Czyli jak ustawisz 5.5 sek to przy pełnej mocy palnika podajnik będzie podawał 5.5 sek + 4,5 sek przerwy.

2. Jak odkręcisz wentylator to druga blacha z klapką jest w głębi (pod paleniskiem) - też dwie śruby do odkręcenia.

[ATTACH=CONFIG]338335[/ATTACH]

Zaraz zaraz, druga blacha? wydaje mi się że tam już nic nie było. Odkręciłem ten główny element przez który dmucha powietrze i wewnątrz miałem taką komorę pod paleniskiem a u góry tej komory był już taki dziurkowany element (czyli już palenisko). Czy ja coś przeoczyłem czy może mam inny model ??

Poza tym jak patrzę na ten element, na Twoim zdjęciu to go nie poznaję. U mnie jest z tyłu taka blacha przykręcona dwoma śrubami do tyłu paleniska. Z tą blachą jest na stałe połączony kanał do powietrza a na końcu tego kanału jest dokręcony czterema śrubami wentylator, który dmucha w ten kanał

Edytowane przez bolo100

Zaraz zaraz, druga blacha? wydaje mi się że tam już nic nie było. Odkręciłem ten główny element przez który dmucha powietrze i wewnątrz miałem taką komorę pod paleniskiem a u góry tej komory był już taki dziurkowany element (czyli już palenisko). Czy ja coś przeoczyłem czy może mam inny model ??

Jak masz 15 KW z przed 5-6 lat, to masz identyczny.

W głębi (pod paleniskiem) jest klapka z zapalarką (wymontowana na zdjęciu) przepuszczająca powietrze do dziurek pod paleniskiem (tych bliżej popielnika). Jeśli jej nie odkręciłeś, to znaczy że wyczyściłeś połowę :(

Jak masz 15 KW z przed 5-6 lat, to masz identyczny.

W głębi (pod paleniskiem) jest klapka z zapalarką (wymontowana na zdjęciu) przepuszczająca powietrze do dziurek pod paleniskiem (tych bliżej popielnika). Jeśli jej nie odkręciłeś, to znaczy że wyczyściłeś połowę :(

Mam z tego okresu tylko że 25 KW. Faktycznie były tam jeszcze kabelki do zapalarki ale już tego nie ruszałem. Myślałem, że zapalarka jest już dokręcona ściśle do palnika od spodu więc nie ma już tam miejsca na brud. Poza tym ten pierwszy element odsunąłem tylko troszkę bo właśnie te kable od zapalarki mi trzymały. To jak te kable odczepić aby ich nie pourywać?

Czy u was w kotłowni nie jest za gorąco?

U mnie kotłownia była najcieplejszym pomieszczeniem. Czy to konieczne? Nie.

Kocioł fabrycznie ma drzwiczki stalowe z betonową wkładką od wewnątrz. Takie drzwiczki spełniają swoją funkcję, ale się mocno nagrzewają i sporo ciepła (zamiast na ogrzewanie domu) idzie na grzanie kotłowni - zupełnie niepotrzebnie.

Dlatego zamówiłem sobie w firmie gdzie robią obróbki dachowe (tzn. mają maszynkę do zaginania blach) drzwi, w kształcie "kuwety", w które włożyłem 3 cm wełny mineralnej (takiej do kominka z warstwą aluminium). Drzwi zamocowałem do kotła za pomocą zwykłych zawiasów.

Za blachę (z wygięciem) dałem 30 zł. Zawiasy i wełna to koszt około 15 zł. Po zamontowaniu w kotłowni zrobiło się nawet chłodno.

Tak się zastanawiam dlaczego producent dobrych kotłów nie robi fabrycznie takich izolowanych drzwiczek ?

[ATTACH=CONFIG]335683[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]335685[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]335686[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]335684[/ATTACH]