Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

odkręć tą drugą blache bo tam masz zasypaną tą drugą komorę i popiół blokuje klapkę i nie dostaje się do palnika powietrze wtórne ( dopalające).

Faktycznie, mam tę drugą klapkę. Odkręciłem (nawet bez odkręcania kabelków od zapalarki) było pełno brudu wewnątrz. Cała komora zapchana. Wyczyściłem wszystko jeszcze raz złożyłem, rozpaliłem...ale nadal nie dopala owsa. Po otwarciu drzwiczek nie widać ognia w ogóle. Owies się jakby tli. Po chwili dopiero bucha dym i pojawia się ogień jak doleci powietrze przez drzwiczki. Co za czort? Aha i całe wnętrze mam oblepione czarnym kondensatem.

Czopuch jest wyczyszczony, płomiennice nawet wyjąłem

Wygląda dla mnie cały czas jakby nie było powietrza w piecu. Możliwe, że w tej klapce wewnętrznej zacięły się może te drzwiczki wahadłowe i dalej nie wpuszczają powietrza.??

Po otwarciu górnych drzwi widać jak dym wylatuje przez dolne otwory i wpada częściowo do górnych więc nie może być to efekt brudnego komina.

Zresztą dwa miesiące temu był czyszczony

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

odkrecasz wentylator i go rozkrecasz czyścisz tą klapkę na wentylatorze pewnie zalana kondensatem i sie przykleja - trzeba dokładnie oczyścić ze smoły bo inaczej się będzie przyklejała - czyścisz płynem do mycia szyb kominkowych.

Przed chwilą rozmontowałem już rurę od pieca do komina i czysta.

Zaraz rozmontuję w takim razie ten wentylator i zobaczę co widać w środku. Ta klapka obok wentylatora chyba nie sklejona bo mogę ruszać takim pręcikiem z nakrętkami na końcu i ruszam klapką bo słyszę, że jak podniosę ten pręcik do góry to mocniej dmucha.

Niebawem następny raport.

wentylator po odkręceniu wygląda dobrze. Klapka czysta niesklejona. Puściłem go bez podłączania i klapka się podnosi podczas pracy. Kanał dolotowy do palnika również czysty.

Klapka pod palnikiem sprawdziłem rusza się.

Niby wszystko działa i dmucha a powietrza nie ma w palenisku.

Spróbuję jeszcze przeczyścić te dziurki zrobione w palenisku. Może to się zatkało, nie wiem czy to się zdarza

Edytowane przez bolo100

No i okazało się, że to były zapchane te dziurki w palniku. Swoją drogą nigdy tego nie czyściłem od nowości.

Teraz piec działa i pali się w nim jakby dopiero co z fabryki przyjechał. Moc mu chyba ze trzy razy wzrosła. A ja się ostatnio zastanawiałem co się dzieje, że piec ma jakieś słabsze dni ale nic dziwnego jak z 60 procent otworów było zapchane.

Rozebrałem co prawda z pół kotłowni zanim zlokalizowałem przyczynę ale za to mogę prawie świadczyć usługi serwisowe z Granpala w okolicach Łodzi. hehe

A satysfakcja ze w końcu działa jak powinno....bezcenne

Dzięki serdeczne za pomoc

Edytowane przez bolo100

Bolo 100 a jak teraz u ciebie spala się owies, nie robią ci się spieki? i jakie masz zużycie owsa, mamy podobne kotły więc pytam???

Spala się teraz idealnie. Zostaje leciutki jasnoszary popiół bardzo delikatny. Żadnych spieków. Z owsa zresztą spieki nigdy mi się nie robiły. Robiły się jak paliłem kiedyś pelletem ze słomy ponieważ był zanieczyszczony piachem.

Ze spalaniem średnio niecały worek na dobę ale mogę podać całe globalne spalanie przez dwa ostatnie sezony. Zacząłem sobie to zapisywać sam da siebie.

Ogrzewam prawie 300 metrów powierzchni całkowitej

Spala się teraz idealnie. Zostaje leciutki jasnoszary popiół bardzo delikatny. Żadnych spieków. Z owsa zresztą spieki nigdy mi się nie robiły. Robiły się jak paliłem kiedyś pelletem ze słomy ponieważ był zanieczyszczony piachem.

Ze spalaniem średnio niecały worek na dobę ale mogę podać całe globalne spalanie przez dwa ostatnie sezony. Zacząłem sobie to zapisywać sam da siebie.

Ogrzewam prawie 300 metrów powierzchni całkowitej

Jestem nowym użytkownikiem granpala, na razie walczę z ustawieniami kotła bo ciągle tworzą mi się spieki raz większe raz mniejsze

Jeśli to możliwe, to proszę podaj mi swoje nastawienia kotła tzn czas podawania i nastawy dmuchaw oraz ustawienia podtrzymania.Będę bardzo wdzięczny!

Jestem bardzo ciekawy jakie masz to globalne spalanie z poszczegolnych sezonach, ja mam 250m2 do ogrzania ( ale mam stare drewniane okna i zero docieplenia budynku oraz starą instalację z ogromną ilością wody, więc metraż podobny;)) Wczoraj kocioł spalił mi ok.47 kg owsa. pozdrawim

Jestem nowym użytkownikiem granpala, na razie walczę z ustawieniami kotła bo ciągle tworzą mi się spieki raz większe raz mniejsze

Jeśli to możliwe, to proszę podaj mi swoje nastawienia kotła tzn czas podawania i nastawy dmuchaw oraz ustawienia podtrzymania.Będę bardzo wdzięczny!

Jestem bardzo ciekawy jakie masz to globalne spalanie z poszczegolnych sezonach, ja mam 250m2 do ogrzania ( ale mam stare drewniane okna i zero docieplenia budynku oraz starą instalację z ogromną ilością wody, więc metraż podobny;)) Wczoraj kocioł spalił mi ok.47 kg owsa. pozdrawim

więc tak

w sezonie 2012/2013 od 10 października do 10 kwietnia zużyłem 7430 kg owsa - pamiętam że zima była ostrzejsza

w sezonie 2013/2014 od 2 października do 30 marca zużyłem 6020 kg owsa

w sezonie 2014/2015 od 25 października do 26 marca zużyłem 5040 kg owsa

piec do celów c.o. oraz do ciepłej wody dla 4 osób.

W pokojach mam ok 20 stopni a w salonie (to 80 metrowa przestrzeń połączona z kuchnią do tego wysoka aż do końca pierwszego piętra) mam na centralnym programatorze ustawione 19 stopni

Co do tych ustawień wentylatora to ja nigdy tego od nowości nie zmieniałem. Nie wiem nawet za bardzo jak to sprawdzić. Jak mi powiesz jak się tam wchodzi w menu to sprawdzę i podam co tam mam.

Jedyne co czasem zmieniam to czas podawania przy 100 % mocy. Teraz po czyszczeniu tego palnika mam ustawione tak jak zawsze 3,5 sek. TY jak masz 7,4 to jakoś strasznie dużo

Postój przy podtrzymaniu mam 20 minut ale wiem, ze kiedyś zwiększałem aż do 30 min

Rozmawiałem jakiś czas temu z hydraulikiem pewnym i powiedział mi że to nieprawda, że stare instalacje z większą ilością wody są mniej ekonomiczne.

Owszem, że dłużej taka woda się grzeje w instalacji ale za to piec ma dłuższe przerwy w pracy zanim ta woda odda ciepło i wydatek energetyczny pozostaje taki sam. Tak twierdzi. Na logikę biorąc to wydaje się, że ma sporo racji

Edytowane przez bolo100

Bolo100 dmuchawy ustawia się i sprawdza w menu kominiarz, tam podane są dmuchawy dla poszczególnych mocy kotła

coś pamiętam, kiedyś serwis mi tłumaczył coś przez telefon. Pamiętam, że wchodziłem w ten tryb kominiarz tylko, że nie pamietam teraz jak się tam wchodzi. To jest w ustawieniach zaawansowanych chyba?

Wszedłem w zaawansowane, przewinąłem do tryb kominiarz, zaznaczyłem na tak. Wyszedłem do głównego menu i nie wiem co dalej

Edytowane przez bolo100

pojawił się mały wyciek oleju z silnika? Jakieś pomysły co sprawdzić czy ewentualnie wymienić? pozdrawiam

:D

Jak często sprawdzasz poziom oleju? Nigdy nie sprawdzałeś? OK - żartowałem - tam nie ma oleju.

To prawdopodobnie kondensat, czyli skroplona woda z sadzą. Gdzie się pojawił wyciek ?

coś pamiętam, kiedyś serwis mi tłumaczył coś przez telefon. Pamiętam, że wchodziłem w ten tryb kominiarz tylko, że nie pamietam teraz jak się tam wchodzi. To jest w ustawieniach zaawansowanych chyba?

Ustawienia kominiarz masz w zwykłym menu tylko musisz strzałkami zjechać w dół( chyba że masz inny sterownik)

sprawdź jeszcze na tabliczce znamionowej silnika jakie masz obroty. bo jak masz ustawione podawanie na 3,5sek to może masz większe obroty silnika, ja mam 1350obr.

Ustawienia kominiarz masz w zwykłym menu tylko musisz strzałkami zjechać w dół( chyba że masz inny sterownik)

sprawdź jeszcze na tabliczce znamionowej silnika jakie masz obroty. bo jak masz ustawione podawanie na 3,5sek to może masz większe obroty silnika, ja mam 1350obr.

na mojej tabliczce na silniku jest wybita cyfra 1380 (albo 1360 bo jest tak wybite, że wprowadza w błąd)min. Silnik o mocy 0.09 Kw

Z tym kominiarzem to ustawiam go na tak ale nie wiem gdzie wejść potem aby sprawdzić ustawienia wentylatora

Edytowane przez bolo100

Mam tabliczkę na piecu, pod silnikiem i na elemencie gdzie jest zamontowany ślimak. NAjbliższą ilnformacją, którą mogę znaleźć i skojarzyć z obrotami to 1250. JEst to naklejka firmy Nord Napędy sp. z o.o. z Nowej Soli

Z tym kominiarzem to ustawiam go na tak ale nie wiem gdzie wejść potem aby sprawdzić ustawienia wentylatora

Więc obroty mamy podobne, jeszcze jak podałbyś mi te nastawy dmuchaw to byłoby super. pozdrawiam