Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a powiedz mi skąd w środku silnika miałby się znaleźć kondensat? Wiem, że to silnik elektryczny ale najwidoczniej ma jakieś smarowanie. Wyciek najprawdopodobniej jest spod śruby, postaram się zdjęcia wrzucić.

Smarowanie przekładni, ale co z tym zrobić to nie wiem. Dużo tego wycieka, czy tylko parę kropel? Może zadzwoń do producenta?

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

udało mi się. Więc u mnie mam tak

moc dmuchawy przy

100 % mocy - 39

80 % mocy - 37

60 % mocy - 35

40 % mocy - 33

20 % mocy - 30

a przy podtrzymaniu mam ustawioną moc dmuchawy na 35

Mam tak od początku i kiedyś tylko pamiętam testowo zmieniałem to ale potem wróciłem do tego co było

Dziękuję za informację, ustawię tak u siebie dmuchawy i zobaczymy jakie będą efekty. Pozdrawiam

mi intuicja podpowiada, że im wyższa temperatura spalin tym gorzej. Zauważyłem, że jak się ładnie pali to temperatura spalin bywa ok 60-70 stopni a jak ostatnio miałem awarię bo pozapychały się kanaliki doprowadzające powietrze do paleniska to temperatura spalin była ok 100 stopni a zużycie owsa 2 razy większe.

Poza tym przecież tzw piece kondensacyjne, które mają dużą sprawność odprowadzają spaliny o niskiej temperaturze.

Nie wiem tylko jak w przypadku granpala do tego podejść, gdyż czujnik temperatury spalin jest umiejscowiony w miejscu jak spaliny przejdą przez dolne płomienice. Potem przecież jeszcze muszą przejść przez drugie płomienice zanim dostaną się do czopucha. Przez to drugie przejście też oddadzą trochę temperatury, więc tak naprawdę temperatura spalin, którą pokazuje czujnik nie jest temperaturą spalin dostającą się do rury kominowej

• 4 weeks później...
Panowie... jest możliwość ustawienia jakoś aby Granpal grzał cały czas? Przyszły mrozy po -15 i chciałbym trochę bardziej dom ogrzać... a przyznam się szczerze, że od kiedy mieszkam w nowym domu to zim praktycznie nie było :) Piec idealnie sprawuje się w okolicach -5 do 0st (ostatnie 3 sezony grzewcze schodziło mi po 2 tony na rok), ale przy niższych temperaturach już cos jest nie tak.

a powiedz mi skąd w środku silnika miałby się znaleźć kondensat? Wiem, że to silnik elektryczny ale najwidoczniej ma jakieś smarowanie. Wyciek najprawdopodobniej jest spod śruby, postaram się zdjęcia wrzucić.

To jest ewidentny wyciek cieczy smarującej przekładnie (I stopień) motoreduktora. Nie z silnika.

Masz na szybko dwa wyjścia:

1. Odkręcić pokrywę i zobaczyć w którym miejscu spod uszczelniacza wykrapla olej. Wyciąć dodatkową uszczelkę i po jej załóżeniu dobrze równo dokręcić śruby.

2. Obrócić cały napęd o 90 st. w lewo, tak aby ta (cieknąca) pokrywka była u góry. Widać, że miejsca w kotłowni masz dość. A silnik w poziomie będzie pracował tak samo. Czyli: odkręć 4 śruby mocujące napęd do podajnika, obróć go o 90 st. i na powrót zakręć śruby. Wszystko.

Pozdrawiam. Mniemam, że rozwiązanie nr 2 szybsze i prostsze.

p.s. Jeśli masz ten kocioł mniej niż 24 m-ce to reklamuj u sprzedawcy lub producenta. Muszą ci przekładnię wymienić. Oni jej sami nie robią tylko kupują, więc mają prawo do rękojmi - ty też.

Edytowane przez boluslolusj23
dopisek p.s.

witam. musisz zwiększyć podawanie paliwa, piec ma za mało paliwa i przy większych mrozach nie może dogrzać domu.

Mój kocioł w te mrozy też nie mół dogrzać mieszkania, zwiększyłem podawanie o 1 sekunde i już daje radę.

Panowie... jest możliwość ustawienia jakoś aby Granpal grzał cały czas? Przyszły mrozy po -15 i chciałbym trochę bardziej dom ogrzać... a przyznam się szczerze, że od kiedy mieszkam w nowym domu to zim praktycznie nie było :) Piec idealnie sprawuje się w okolicach -5 do 0st (ostatnie 3 sezony grzewcze schodziło mi po 2 tony na rok), ale przy niższych temperaturach już cos jest nie tak.

• 2 weeks później...
witam po długiej przerwie bo piec spala owies bezproblemowo a to wszystko dzieki Puławiakowi, doradził co i jak ustawic i jak podłączyć instalacje teraz smiga ale pojawił się problem ze sterownikiem mam pid 8,9 i na wyswietlaczu zacina mi się przycisk on off a dokładniej nie reaguje czasami, dlatego mam pytanie do was czy jest mozliwosc wymiany tylko wyswietlacza czy musze wymienic cały sterownik

• 1 month później...

Witam,

Długo nie zaglądałem na forum bo z granpalem jest wszystko ok :)

Od 3 sezonów mniej więcej zasypuje kocioł 1 lub 2 workami 15kg na dobę. Jeśli wrzucę więcej niż 45kg to podajnik potrafi się zatrzymać i piec wygaśnie.

Muszę wybrać trochę pelletu aby ponownie ruszył.

Przejrzałem kilkanaście ostatnich stron forum ale nie znalazłem odpowiedzi.

Przy okazji jaka powinna być optymalna temp. Zadana kotła 20kw ?

Pomożecie ???

Wygląda na to, że zmniejszyła się moc silnika podajnika. Na ogół wiąże się to ze zmniejszeniem pojemności kondensatora. Odłącz piec od zasilania, odepnij kondensator i pomierz jego pojemność lub - jeśli nie masz czym ani nie masz kolegi elektryka - przeczytaj jaką pojemność ma Twój kondensator /stosowane były różne/ i kup o takiej samej pojemności /różnica może być -10 do +30 % pojemności/ i na napięcie nie niższe niż 300V, w ostateczności może być 250V. Kondensator taki kupisz w sklepie z częściami AGD lub możesz zapytać też w sklepie/hurtowni elektrotechnicznej. Po wymianie powinno być po problemie :)

Jeśli chodzi o temp. zadaną, to wg mnie powinna być między 60 a 70 st C - ale tu są różne szkoły :p

Kondensator na skutek przepięcia może ulec uszkodzeniu niezależnie od czasu pracy. Jeśli nie masz ochrony przepięciowej, to takie uszkodzenie jest wielce prawdopodobne. Innym powodem może być uszkodzenie przekładni. Żeby to sprawdzić po wyłączeniu pieca zdejm osłonę wentylatora chłodzenia silnika i pokręć za ten wentylatorek/oś silnika - powinien się kręcić w miarę swobodnie. Powąchaj także silnik - w przypadku uszkodzenia termicznego uzwojeń czuć jest charakterystyczny, słodkawy zapach. Stawiam jednak na kondensator.

• 2 weeks później...
Kondensator na skutek przepięcia może ulec uszkodzeniu niezależnie od czasu pracy. Jeśli nie masz ochrony przepięciowej, to takie uszkodzenie jest wielce prawdopodobne. Innym powodem może być uszkodzenie przekładni. Żeby to sprawdzić po wyłączeniu pieca zdejm osłonę wentylatora chłodzenia silnika i pokręć za ten wentylatorek/oś silnika - powinien się kręcić w miarę swobodnie. Powąchaj także silnik - w przypadku uszkodzenia termicznego uzwojeń czuć jest charakterystyczny, słodkawy zapach. Stawiam jednak na kondensator.

To napewno kondensator. ja jak zacząłem palić ekogroszkiem to też stawał. wsadziłem troszke większy chyba i jest ok od tamtej pory już 5lat

Możesz zamontować 8 mikrofaradów. Nie będzie to optymalnie, ale może być. Niemniej szukaj 6 mikro i kiedy znajdziesz - zmień. Zwróć tylko uwagę, zeby był na jak najwyższe napięcie, na pewno nie niższe niż 250V - ale w przypadku 250 V też tylko chwilowo, bo jeśli Ci przebiło 400 V to raczej nie masz zabezpieczenia przepięciowego. Na stałe kondensator na napięcie minimum 300 - 400 V. Ale zmierzyłeś ten swój kondensator jaką ma teraz pojemność?