Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kilka razy pisałem już o kondensatorze, więc powtórzę jeszcze raz ;) - kondensatory padają głównie od przepięć, więc dobrze jest mieć ochronę przepięciową. Przy wymianie należy stosować kondensatory o pojemności takiej, jak były zamontowane z tolerancją -10 +40 % czyli zamiast 6 mikrofaradów może być 5 lub nawet 8 mikrofaradów. Mniejsze będą miały mniejszy moment rozruchowy a większe są niezdrowe dla uzwojenia. Najważniejsze - żeby były na napięcie przekraczające napięcie znamionowe sieci, a więc minimum 250V, lepiej 300-400V a najlepiej 600V i więcej. Kondensatory są do kupienia w sklepach z częściami AGD lub hurtowniach/sklepach elektrycznych /nie w każdym/.

Jeśli chodzi o blokowanie podajnika, to jeśli nie zerwało zawleczki można podejrzewać kondensator, ale niekoniecznie. Najlepiej zmierzyć pojemność kondensatora, oczywiście po uprzednim odłączeniu zasilania. Każdy elektryk z tym sobie poradzi. U mnie natomiast raz zablokowała mi podajnik śrubka przemyślnie ukryta w pelecie, raz kiedy paliłem owsem - słoma i razy kilka trociny z powodu regranulacji peletu /z tego powodu w tym sezonie zrezygnowałem z Barlinka/ kiedy musiałem wygruzić cały zasobnik. Najłatwiej jest ręcznie uruchomić podajnik poprzez zdemontowanie osłony wentylatora silnika i pokręcanie /z zachowaniem odpowiedniej ostrożności żeby nie połamać skrzydełek/ wentylatorem bo wtedy działamy poprzez potężną przekładnię. Ja osobiście teraz nie zasypuję pełnego zasobnika kiedy zmieniam pelet i dopiero po sprawdzeniu przez kilka dni zasypuję więcej /ale już nigdy do "pełnego pełna" nauczony smutnym doświadczeniem kiedy o drugiej po północy musiałem opróżnić pełny zasobnik i uruchomić podajnik, a rano miałem pilny i daleki wyjazd :( /

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pojemność kondensatora nie zależy od mocy kotła, a od typu zastosowanego silnika podajnika. U mnie np przy mocy kotła 25 kW kondensator ma pojemność 6 mikrofaradów. Dlatego najlepiej zobaczyć jaki kondensator był zastosowany fabrycznie do silnika i trzymając się zasady, którą podałem wyżej taki kondensator zastosować.

...Dlatego najlepiej zobaczyć jaki kondensator był zastosowany fabrycznie do silnika i trzymając się zasady, którą podałem wyżej taki kondensator zastosować.

U mnie fabrycznie był 6 mikrofaradów, ale ponieważ producent kotła stwierdził że powinien być od 7 do 9 więc wziąłem 8 mikrofaradów. Czy powinienem go zamienić na 6 mikrofaradów?

U mnie fabrycznie był 6 mikrofaradów, ale ponieważ producent kotła stwierdził że powinien być od 7 do 9 więc wziąłem 8 mikrofaradów. Czy powinienem go zamienić na 6 mikrofaradów?

Nie, 8 mikro jest też OK - jak pisałem pojemność może być większa do + 40 % więc 8 mikro mieści się w tej tolerancji. Producent pewnie bierze pod uwagę stopniową utratę pojemności kondensatora i w ten sposób kondensator dłużej spełnia swoją funkcję, a wielkiego wpływu na żywotność silnika takie przekroczenie do 50 nawet procent pojemności - nie ma. Niemniej nie radziłbym przy 6 mikro znamionowej przekraczać przy zamianie 10 mikrofaradów.

Dzień dobry, mam problem, dla mnie nowy, być może błachy ale przy tych temperaturach bardzo odczuwalny i problematyczny ...

Piec pracuje stabilnie, natomiast od kilku dni grzeje cwu ale za mieszalnikiem c.o rura zimna i na kotle temperatura 22 stopnie. Cały czas jest komunikat 00 tzn zamknięty siłownik mieszalnika c.o... (?) mam taki problem pierwszy raz co to oznacza? Czy to kwestia kotła , ustawień, nie otwiera mieszalnika? Czy wina owego siłownika i kwestia hydraulika i wymiany / naprawy? Jak temu zaradzić? Jak Panowie sądzicie? Dziękuję za pomoc

Może masz w trybie "lato"

:-) nie ... jest w trybie pogodowy, zmieniłem też na ręczny... żeby sprawdzić..... :-( pracował bez zmian ustawień i ... ni stąd ni zowąd taka sytuacja ... a kaloryfery zimne ... zmieniłem też ustawienia krzywej ... zadana temperatura na kotle jest powyżej 40 stopni a za mieszaczem nest wciaz 22 ... ?

Sprawdziłem czujniki, programator pokojowy ... i nic ... nieco zdesperowany nie wierząc w sens i tak naprawdę nie wiedząc czego szukać (żaden ze mnie elektryk czy hydraulik) odkreciłem pokrywę sterownika ... Sprawdziłem styki , podmuchalem, ogarnąłem pędzelkiem kurz i skrecilem ... i czary czy mary :-) ... wszystko wrocilo do normy ... czyli sterownik tez sie brudzi :-) ?

P.s. wyżej nie zadana a obliczona temp. C.O.:-) po zwiększeniu krzywej grzania :-)

• 1 month później...

Taka mała ciekawostka. Jakiś czas temu hobbistycznie założyłem sobie kilka czujników temperatury w kotłowni. I tak na zdjęci prezentuje się temperatura spalin przed wyczyszczeniem pieca i po czyszczeniu. Tak więc jak widać piecyk trzeba czyścić regularnie, bo inaczej ciepło idzie w komin.

kotlownia_spaliny.jpg

Dzień dobry, mam problem, dla mnie nowy, być może błachy ale przy tych temperaturach bardzo odczuwalny i problematyczny ...

Piec pracuje stabilnie, natomiast od kilku dni grzeje cwu ale za mieszalnikiem c.o rura zimna i na kotle temperatura 22 stopnie. Cały czas jest komunikat 00 tzn zamknięty siłownik mieszalnika c.o... (?) mam taki problem pierwszy raz co to oznacza? Czy to kwestia kotła , ustawień, nie otwiera mieszalnika? Czy wina owego siłownika i kwestia hydraulika i wymiany / naprawy? Jak temu zaradzić? Jak Panowie sądzicie? Dziękuję za pomoc

Ja bym na początek zmienił ustawienia pieca na:

Kociał:

typ pracy: ręczny

temp zadana 67 stopni, albo 70 stopni

histereza 0

Obwód grzewczy:

Obniżenie 35 stopni

krzywa 1.0

przesunięcie 0

Sprawdź też czy czujnik pokojowy daje sygnał na grzanie. Na moje jak masz za niską tmperature pieca i duże obniżenie to Ci się nie włączy grzanie.

Koledzy specjaliści.

Mam takie dosyć proste zapewne pytanie odnośnie granpala. Ja w swojej instalacji mam podpięty czujnik pokojowy, który steruje mi piecem. I to działa bardzo ładnie. Nie mniej jak w sezonie wyjeżdżam na kilka dni, to zwyczajowo ustawiam temperaturę na 15 stopni, żeby spalić mniej pelletu i nie fatygować sąsiada z prośbą o dosypanie. No i oczywiście idealnie byłoby, aby gdzieś na 12 godzin przed powrotem piec zaczął mi grzać chałupkę. I moje pytanie jest takie. Czy można podłączyć do pieca, równolegle, w to samo miejsce co jest podłączony regulator pokojowy, przełącznik, który mogę załączyć przez interenet, który spowodował by zwarcie styków nawet jeśli regulator pokojowy dawał by sygnał rozwarcia? Chodzi o wymuszenie grzania pieca nawet w sytuacji rozwarcia styków od regulatora pokojowego. Byłbym wdzięczny o jakieś wskazówki, bo nie chcę sfajczyć sterownika.

Tak, można to wyklikać na regulatorze przy wyjazdach do 7 dni. Nie mniej jest to trochę upierdliwe bo trzeba wszystko przeprogramować na wyjazd. Tzn. ja u siebie mogę ustawić tylko 2 temperatury, ekonomiczną i komfortową. Zwyczajowo ekonomiczna jest ciut niższa, na noc i na czas kiedy nikogo nie ma w domu. Ja mam prosto u siebie: od poniedziałku do piątku jeden schemat, weekend drugi schemat. I teraz musiałbym na wszystkie dni wyjazdu ustawić na każdy dzień tylko temperaturę ekonomiczną na 15 stopni a na dzień powrotu komfortową na 20. Da się to zrobić mi tak robiłem ze 2 razy, ale dużo tego klikania jest niestety, po powrocie trzeba znowu klikać oryginalne ustawienie. Widziałem takie sterowniki, które mają tryb wyjazdowy i umożliwiają ustawienie 3ciej temperatury na czas wyjazdu, ale to dodatkowy wydatek. Przełączenie się przez net praktycznie za parę złotych bym zrobił więc takie podejście wydaje mi się najfajniejsze.

Moja instalacja CO z granpalem jest spięta nietypowo...nie będę się rozpisywać. Zamiast regulatora pokojowego mam włącznik jak do światła na zasadzie on/off(fabrycznie była zworka w sterowniku) , ale jakiś czas temu przeciąłem ten kabel i zrobiłem wtyczkę jak na przedłuzaczu w to wcisnąłem gniazdko wifi i teraz że smartfona sobie robię on/off . Zamiast regulatora pokojowego który pilnuje temperatury w jednym pomieszczeniu(kiepsko sterowalne strefowo rozwiązanie) steruję termostatami grzejnikowymi eq3 max na grzejnikach w poszczególnych pomieszczeniach . Na nich mogę też zrobić off lub tryb urlop z poziomu smartfona co zajmuje chwilę

Ten sam manewr można zrobić na przewodzie CO ze sterownika kotła do pompy Co - przeciąć , wstawić sterowanie po wifi i już. Uwaga na prąd - najlepiej odłączyć kocioł od zasilania.

Edytowane przez cuuube