Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tuleję należy kontrolować. Myślę że co 2-3 lata trzeba ją odkręcić (nie jest to aż tak skomplikowane). Jeśli jest już wyżarta przez korozję można ją tymczasowo obrócić o 180 stopni. Kompletną tuleję można zamówić w Granpalu (koszt około 100zł)

Rysunki dotyczące kontroli i wymiany tulei prowadzącej ślimaka (od producenta)

[ATTACH=CONFIG]366823[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]366824[/ATTACH]

Nie wiem czy wytrzyma płyta palnika, kiedyś gdy musiałem awaryjnie zastosować cegły szamotowe to Polimet twierdził że nie ma problemy tylko by szerokość odsłoniętej części palnika była nie większa niż przy oryginalnej ceramice. Ponoć palnik w takim przypadku może ulec uszkodzeniu przy długiej pracy z pełną mocą.

Zapomniałem dodać, twierdzą też ze można stosować żeliwny wkład pod warunkiem że palisz tylko peletem.Takie wkłady ktoś kiedyś sprzedawał na Allegro.

Edytowane przez stanisław.k

Nie wiem czy wytrzyma płyta palnika, kiedyś gdy musiałem awaryjnie zastosować cegły szamotowe to Polimet twierdził że nie ma problemy tylko by szerokość odsłoniętej części palnika była nie większa niż przy oryginalnej ceramice. Ponoć palnik w takim przypadku może ulec uszkodzeniu przy długiej pracy z pełną mocą.

Zapomniałem dodać, twierdzą też ze można stosować żeliwny wkład pod warunkiem że palisz tylko peletem.Takie wkłady ktoś kiedyś sprzedawał na Allegro.

Paliłem 6 lat na wersji paleniska z cienkiej szamotówki (zdj nr2) i praktycznie zero efektów ubocznych takiego rozwiązania jeśli chodzi o przepalanie blachy , jest zdrowa.

Co mają innego pisać

• 2 months później...
Późno, bo późno - ale lepiej późno niż wcale :) Należy się sprawozdanie z palenia w sezonie - więc składam ;) W sezonie grzewczym 2017/18 znów eksperymentowałem /pogniewałem się na Barlinek za regranulację/ i paliłem trzema rodzajami peletu. W sumie spaliłem 5 ton ze średnią ceną peletu ca 800 zł/t /nawetnieco poniżej/ czyli sezon wyniósł mnie ok. 4000 PLN. W tym sezonie ogrzewałem ok. 210 m2 przy temperaturze 22 st.C oraz ok. 30 m2 grzało się biernie - tam temperatura była w okolicach 15 st.C. Pelet ze wszystkich trzech źródeł palił się dobrze, raz na jakiś czas trafiał się drobny spiek. Jedyną wadą tych peletów była większa ilość popiołu - trzeba było popielnik opróżniać co ok. pół tony. Ogólnie jestem zadowolony ze zmian, na przyszły sezon będę dalej "eksperymentował" ;)

• 4 weeks później...

Witam,

U mnie przy 120m2 domu, i ustawieniach 21,5 st. dzień / 19,5 st. noc - wyszło ok, 3,5 tony.

Paliłem pelletem Olczyk. Dość drogi bo po 960 PLN za tonę, czyli wyszło 3.360 PLN za sezon. Z tym, że w tym roku sezon skończyłem na koniec kwietnia.

Do tego oczywiście cwu ( zasobnik 120l, temp. ok. 45st. ). Przez kominek przeszło jakieś 2,5m3 drewna.

Niestety u mnie w okolicy ciężko z innymi dostawcami pelletu - a jeśli są to ilość zanieczyszczeń i popiołu skutecznie mnie zniechęca do eksperymentów

( kolega sąsiad ma też piec na pellet i brał jakiś z Ukrainy - mówi , że strasznie dużo popiołu ).

Pozdrawiam,