Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślę, że 15 KW powinno wystarczyć, ale specjalistą nie jestem. Jam mam piec 20 KW dom 170m ocieplony 15cm styropianu. Dodatkowo piec stoi w piwnicy 100m, którą ogrzewa biernie do około 18 st. Piec chodzi na dużej mocy praktycznie przez 30 min kiedy występuje zapotrzebowanie na grzanie i musi rozgrzać wodę w instalacji, a później pyrka na 30% mocy, przy -15 st na zewnątrz chodzi może na 40 % mocy max.

Mam pytanie dotyczące mocy kotła.Sprzedawca dobrał mi kocioł 15kv do powierzchni domu 180m kwadratowych ocieplony 15cm styropianu. Parter + poddasze użytkowe. Ogrzewane będzie co i cwo
Mam podobny dom 140 pow. użytkowej, 15 cm styropian i u mnie obliczone zapotrzebowanie wyszło (z tego co pamiętam) poniżej 10 kW. Mam kocioł 15 kW i nie zdarzyło się żeby nie dawał rady. Przy mrozach - 20`C pracuje połowę czasu.

Panowie... jest gdzieś może jakaś instrukcja jak wymienić zawleczkę bo chyba to ona się zerwała (ułamany kawałek drutu).

Odpaliłem dziś pierwszy raz od kwietnia piec... elegancko się rozgrzał... nagrzał wodę w bojlerze, nawet zdążył raz puścić ciepłą wodę.

Poszedłem skontrolować jak sytuacja się przedstawia przy rozruchu i okazało się, że ślimak stoi w miejscu. Wszystko inne działa.

Czemu tak się mogło stać? Od ponad 6 lat wszystko jest OK. To mój pierwszy "problem". Może za dużo pelletu nasypałem (prawie pełny).

Najpierw sprawdź, czy silnik się kręci a ślimak mimo to stoi w miejscu. Jeśli tak jest, to zawleczka zerwana. Jeśli chcesz zrobić porządną robotę, to musisz wybrać pelet do dna i sprawdzić, czy coś nie zablokowało podajnika ślimakowego. Czasem są to trociny z regranulatu peletu. Jeśli wszystko jest OK i nie zablokowała slimaka np. śruba która była w pelecie /ja tak miałem/ to ja robię to tak: po wyłączeniu napięcia na piec odkręcam osłonę silnika napędowego przekładni ślimaka i kręcąc /delikatnie, żeby nie złamać/ skrzydełkami chłodzenia silnika ustawiam otworek w pierścieniu przekładni na otwór w ośce ślimaka po czym gwoździem o odpowiedniej średnicy wybijam pozostałości zawleczki i zakładam nową. Przy okazji pierwszej takiej operacji naniosłem na ośce ślimaka znacznik gdzie się znajduje ten otworek, ułatwia to potem trafienie. Ot i cała robota. Pamiętaj jednak, żeby jeszcze kręcąc za skrzydełka ręcznie sprawdzić, czy jednak coś ślimaka nie blokuje. Włączasz napięcie - i voila, piec działa. /albo i nie, bo jednak znów zrywa zawleczkę :p / Jeśli masz wybitnego pecha, to ślimak przetarł Ci obudowę i do paleniska dostaje się woda - wtedy najpierw spawanie lub odesłanie kotła do Kolbud. A potem pamiętać trzeba o wymianie tulei /czego ja nie zrobiłem i teraz drżę czy mi się to nie przytrafi. Ale solennie sobie obiecałem granpalowi zresztą też, że wiosną to na pewno zrobię :p /

Dzięki Electrician. Generalnie poradziłem sobie jakoś sam ale Twoja odpowiedź na pewno komuś jeszcze pomoże.

Też opróżniłem całą komorę (pech chciał, że była prawie pod sufit, więc około 100kg musiałem wyjąć)... dodatkowo spiekły się te trociny i to one zablokowały ślimak bo przed ich usunięciem nie byłem w stanie go ruszyć... potem już jakoś poszło. Dodatkowo popsikałem na noc WD40 od strony silnika i komory.

Bez problemu potem ustawiłem wszystko aby włożyć zawleczkę.. na szczęście bo za piecem mam około 20-30cm wolnego miejsca i nie miałbym możliwości mocniej uderzyć młotkiem aby wypchać ślimaka.

To jest t.zw. złośliwość przedmiotów martwych z tym pełnym zasobnikiem. Ja miałem tak samo :p Od tamtej pory dmuchając na zimne nie zapełniam zasobnika, utrzymuję wypełnienie między 1/2 a 2/3 żeby ewentualnie mieć mniej roboty :) Bo jednak miałem już bodajże cztery zerwania zawleczek. Oczywiście muszę częściej dorzucać "do pieca" ale w sumie ilość dorzuconego peletu jest taka sama czy dokładasz częściej, czy rzadziej ;)

• 3 weeks później...
Mam podobny dom 140 pow. użytkowej, 15 cm styropian i u mnie obliczone zapotrzebowanie wyszło (z tego co pamiętam) poniżej 10 kW. Mam kocioł 15 kW i nie zdarzyło się żeby nie dawał rady. Przy mrozach - 20`C pracuje połowę czasu.

Dzieki za odpowiedz, piec kupiłem 15kW. Dzisiaj został skończony montaż, zobaczymy czy będzie dawał rade. Mam tylko problem z potrzymaniem płomienia na przestoju. Może wiecie jakie ustawienia powinny być dla owsa ?

• 3 weeks później...
Pytanie za 100 punktów :) Czy są tu użytkownicy kotła Granpal z najnowszym sterownikiem dotykowym firmy Elta? Mój granpalek ciągnie już trzynasty rok więc czas powoli zacząć się rozglądać na za następnym Granpalem. Interesuje mnie kwestia sterownika Elta i jego funkcji czy rzeczywiście jest dużo lepszy od Estymy i jakie da mi korzyści.

Pod linkiem foty do pobrania. https://share.icloud.com/photos/0qInkhS07pEqssLK4W6DNzimw . Moc kotła to 15kW. Wymiennik poziomy, zastanawiałem sie nad pionowym, ale sprzedawca doradził mi żeby kupić poziomy, ponieważ jest sprawdzony i po co eksperymentować. Po świętach będziemy montować 25kW u Szwagra.

Witam, wiem że się powtarzam ale mam dość, musze zmienić ten sterownik. U mnie piec czy jest mróz czy tak jak dziś plus 5 to pali 50 kg owsa, dom 260m. A wszystko przez to że się zawiesza i chodzi jak by na próbie ognia cały czas, no chyba że jest poniżej 50 lub pow. 88. Niech mi ktoś powie bo nikt z polimetu nie odpowiada czy zakup samego sterownika i wyświetlacza wystarczy? Czy wszystkie czujniki silnik muszę też wymienić? Jaki może być koszt takiej modernizacji. Rozważałem też montaż starego sterownika bez pid ale bardzo przydało by mi się połączenie z internetem by monitorować wszystko i ewentualnie zmieniać parametry. Edytowane przez SJa08

No dla przykładu jak po spadku temperatury kotła do 70 bo tak mam ustawione i histereza na 2 to zaczyna próbę ognia czyli chodzi na ustawionych obrotach 4 minuty i dmuchawa chyba na 27. Po 4 minutach powiem włączyć zapalarka lub zwiększyć obroty a on tak chodzi i chodzi i chodzi i jak temperatura spadnie do ok 60 to zacznie się rozkręcać albo jak jest dość ciepło to TK rośnie do powoli powoli powoli do 85 i zacznie się wygaszać. Kiedyś na początku tak nie robił. Jak pytałem przejazdem w granpalu to mówili że to nie możliwe, komputery się nie mylą a jak mylą to nie działają. i na razie nie zanosi się na to by dostał dziurę czy coś to zamierzam zmodernizować go o lepszy sterowni za wszelką cenę a później ewentualnie sam korpus dokupić jak by miał dostać dziurę.

Witam, wiem że się powtarzam ale mam dość, musze zmienić ten sterownik. U mnie piec czy jest mróz czy tak jak dziś plus 5 to pali 50 kg owsa, dom 260m. A wszystko przez to że się zawiesza i chodzi jak by na próbie ognia cały czas, no chyba że jest poniżej 50 lub pow. 88. Niech mi ktoś powie bo nikt z polimetu nie odpowiada czy zakup samego sterownika i wyświetlacza wystarczy? Czy wszystkie czujniki silnik muszę też wymienić? Jaki może być koszt takiej modernizacji. Rozważałem też montaż starego sterownika bez pid ale bardzo przydało by mi się połączenie z internetem by monitorować wszystko i ewentualnie zmieniać parametry.

Nikt nie odpowiada...czyli standartowo.( bynajmniej jak w moim przypadku)

Jeśli chodzi o sterownik ten Ala tablet to trzymaj się krzesła (też mi przeszła przez głowę wymiana kiedyś )

Sam koszt nowego sterownika to ok. 3500 zł. + koszt wymiany ok. 500 zł.

Wymiany takiej można dokonać tylko w fabryce i istnieje konieczność wysyłki kotła do nas.

Michał Netza

Nie no bez przesady nie jestem instalatorem ale nie takie zeczy montowalem. Piece też sam montuje, taką przeróbkę sam na tuleje zrobiłem bez wysyłania to i sterownik sam zamontuje. Na gwarancji mi nie zalezy. Czyli 3500 to sam sterownik czy komplet, wyświetlacz, okablowanie czujniki jeśli są inne itd? Edytowane przez SJa08