Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W przypadku domu na wsi - nawet blisko większych miast - takiej pewności zasilania nie ma, bo stan naszych linii średnich napięć jest na ogół opłakany i przy większych wiatrach przerwy kilkugodzinne w dostawie energii są normą.

Mieszkam na wsi od 9 lat. Przez ostatnie 3 lata nie pamiętam braku prądu. Jeśli był to nie dłuższy niż 15 min.

Dzisiaj każdy system grzewczy ( z wyjątkiem kozy) nie działa bez prądu. Granpal bez prądu też nie działa. A jak masz podłogówkę to spadek temperatury w domu zauważysz dopiero po 24 godzinach i będzie to spadek rzędu 1-2 stopnie.

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pompa ciepła ma sens jedynie przy ogrzewaniu niskotemperaturowym, czyli najczęściej podłogowym. W przypadku budowy nowego domu i...

...

W przypadku istniejącego już systemu co z grzejnikami pompa ciepła traci sens, gdyż sprawność pompy drastycznie maleje wraz ze wzrostem temperatury czynnika grzewczego /a dla grzejników tradycyjnych optymalną temperaturą jest 60-70 st. C/ . Tak więc decydując się na pompę ciepła należy dokonać zasadniczej zmiany systemu grzewczego, co wiąże się z kapitalnym remontem

To ciekawe co piszesz, no moje grzejniki (dwupłytowe, nie przewymiarowane) nie wiedzą co to temperatura 50°C i mam w domu ciepło., Chodzę w krótkim rękawie. Dodam że grzejniki włączają się przy obecnych temperaturach co 45 min na 4 minuty, tyle wystarczy by zrobiły się całe ciepłe. Gdy jest zimniej to co 30/20/15 w zależności jak sobie ustawię ciągle na 4 góra 5 minut. Jak świeci słońce to wyłączam pompy co i podłogówki na 4-5 nawet 6h za dnia( tak było pod koniec lutego).

Jest tu na forum parę przykładów przejścia z kopciucha na PC przy instalacji grzejnikowej i też nie marzną w domach . Nie pruli domów by zmienić cokolwiek oprócz kotła.

Np karoka " o takim jednym co wyszedł z szafy"

Edytowane przez cuuube

Cóż, Cuuube, gwoli wyjaśnienia - nie jestem przeciwnikiem stosowania pomp ciepła, a wręcz uważam je za świetne źródło - ale przy zapewnieniu niezawodności zasilania. Być może w Pyrlandii nie występują awarie linii ś/n lub wszystkie wiejskie stacje napowietrzne /chyba, że wnętrzowe?/ mają zasilanie w pierścieniu - ale u mnie, w biednym Świętokrzyskim tak nie jest. Do granpala mam UPS który wystarcza na 8 godzin podtrzymania /to po to, żebym nie musiał w nocy palić agregatu/ oraz agregat Hondy 2,2 KW w zupełności wystarczający dla zapewnienia zasilania w energię pieca wraz z pompami oraz oświetlenia w domu + telewizja, router i komputery. Chociaż moja "wieś" oddalona jest od Kielc o 10 km przerwy w dostawie energii występują dosyć często i bywa, że trwają dłużej niż 24 godziny.

Jak widzę masz w domu nie przewymiarowane grzejniki, które przy temperaturze czynnika grzewczego pewnie ok. 25-30 st.C włączają się co 45 min. na 4 min. i w domu jest 23 st.C /bo chodzisz z krótkim rękawkiem/ - to chyba mieszkasz w kontenerze termoizolacyjnym. Ale wierzę Ci, wierzę oczywiście.

Jeśli chodzi zaś o opusty prosumenckie /mieszasz zresztą opusty z bilansowaniem międzyfazowym/ to każdy ma swoje informacje i wiedzę o działających grupach interesów - nie przeczę, że w najbliższym czasie może dojść do utrzymania a nawet wzrostu współczynnika rozliczeniowego - wszak każdemu rządowi na rękę jest inwestowanie bez zaangażowania pełnych środków własnych, ale przedsiębiorstwa energetyczne dobrymi wujkami nie są i nie będą dopłacać do kosztów magazynowania energii z OZE prosumenckiego /tako rzecze Goździkowa/.

Jeśli zaś chodzi o kopciucha granpala - to jak wynika z danych za rok 2018 z węgla pochodziło ok. 78% a z gazu ok. 7% wyprodukowanej energii elektrycznej w Polsce, czyli pompa ciepła nie jest takim zupełnie czystym źródłem.

Żeby była jasność - moim wpisem nie zniechęcałem do instalowania pomp ciepła, zachęcałem jedynie do rozważenia wszystkich za i przeciw przy podejmowaniu decyzji. Oraz do solidnego rachunku zysków i strat.

Jednak zostaję przy granpalu.

A tak na marginesie - spróbuj przeczytać ze zrozumieniem o czym piszemy w tym wątku. Przepraszam za OT ale poczułem się zobligowany do zabrania głosu. Przypomnę tylko, że w temacie dotyczącym GRANPALA! mieliśmy już jednego trolla który ciągle pisał jak to ładuje swój akumulator ciepła prądem od teściowej i jakoś nie chciał zrozumieć, że tutaj piszemy o "kopciuchu" Granpalu.

Jakoś tak słabo jak na elitę forum.

Jak widzę masz w domu nie przewymiarowane grzejniki, które przy temperaturze czynnika grzewczego pewnie ok. 25-30 st.C
aż , tak dobrze to nie mam, ale idzie poniżej 50 stopni.

Jeśli chodzi zaś o opusty prosumenckie /mieszasz zresztą opusty z bilansowaniem międzyfazowym
nic nie mieszam, jestem prosumentem od dwóch lat, a PV interesuję się od 4. Trzeba przeczytać ze zrozumieniem (całość) i wyłuszczyć to o czym piszemy..co zrobiłem. Niestety skopiowałem całą moją wypowiedz z innego forum i nie usunąłem części o bilansowaniu...mój błąd .

przedsiębiorstwa energetyczne dobrymi wujkami nie są i nie będą dopłacać do kosztów magazynowania energii z OZE
oczywiście, że nie . Zrobi to odbiorca końcowy- każdy . Choć w jednym projekcie jest propozycja opłat za 1kW PV.

czyli pompa ciepła nie jest takim zupełnie czystym źródłem.
owszem, pompę ratuje średniorocznie ~3kWh ciepła z 1kWh pobranego prądu i to ,że nie trzeba przy niej dzwigać co będzie miało znaczenie za jakiś czas...na emeryturce .

A tak na marginesie - spróbuj przeczytać ze zrozumieniem o czym piszemy w tym wątku.
życie też nie jest jedno wątkowe, wszystko się gdzieś przeplata.

Moim zdaniem w XXI wieku i przy tej technologii , którą mamy, kurczowe trzymanie się żywego ognia, jak w zamierzchłych czasach to

masz rację .

Ps mieszkam na wsi 15km od centrum Poznania, ~3500 mieszkańców .

Wszystko fajnie wygląda ale za Granpala czternaście lat temu zapłaciłem coś ok. 10tys.zł, a i koszt paliwa jest niewysoki bo zużywam do 3T marnego peltu na sezon. Jak ten w końcu kiedyś padnie to i tak będzie następny Granpal :)

Bo widzisz, Stanisław, my już tacy jacyś pierwotni jesteśmy i od zamierzchłych czasów używamy Granpala - więc lubimy ten żywy ogień :)

Bo widzisz, Stanisław, my już tacy jacyś pierwotni jesteśmy i od zamierzchłych czasów używamy Granpala - więc lubimy ten żywy ogień :)

Jak to kiedyś napisałeś "Nowe jest wrogiem dobrego" czy jakoś tak :) Granpal był dla mnie najlepszą inwestycją w trakcie budowy i darzę go szczególnym sentymentem.

Za to słodkie pierdzenie dostaniecie chyba następnego gratis od firmy :p , a może tam pracujecie , albo jesteście jedną osobą o rozdwojonej jaźni. Rejestracja 2006 oboje, tak przypadkiem, postów ledwo co , i chyba tylko te zachwalające kocioł...

Ileż się trzeba słodko napierdzieć /vide cytat wyżej, bardzo merytoryczny/ żeby zostać elitą forum :p Zgroza, rozgryzłeś nas! Obaj pracujemy w Polimecie, obaj zdalnie. Stanisław zdalnie bodajże wspawuje płomieniówki, a ja z racji profesji zdalnie łączę kabelki. Próbowałem dojeżdżać codziennie do pracy - mieszkam w Świętokrzyskiem, 10 km od Kielc - ale PKP nie chciało mi wynająć wagonu mieszkalnego, bo nie miałbym już czasu żeby ciągle jeżdżąc tam i z powrotem mieszkać w domu i w sezonie grzewczym obsługiwać swojego Granpala.

Stan umysłu produkującego teorie spiskowe kwalifikuje się raczej do wizyty u specjalisty niż do dyskusji na forum

Ktoś mądry powiedział kiedyś - "nie dyskutuj nigdy z idiotą, bo najpierw ściągnie cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem". Sorry za OT i już stosuję się do rady tego mądrego człowieka.

Ileż się trzeba słodko napierdzieć /vide cytat wyżej, bardzo merytoryczny
jak widać mała ilość postów również nie grzeszy mądrością.

Stan umysłu produkującego teorie spiskowe kwalifikuje się raczej do wizyty u specjalisty niż do dyskusji na forum
skoro nie pracujesz w polimecie, to jesteś jak widzę lekarzem orzecznikiem .

Moim zdaniem w XXI wieku i przy tej technologii , którą mamy, kurczowe trzymanie się żywego ognia, jak w zamierzchłych czasach to

masz rację .

Edytowane przez cuuube

A do tego mając kocioł na biomasę mamy ogrzewanie zeroemisyjne. Pompa ciepła jest napędzana prądem produkowanym w Polsce z węgla.

Wystarczy teraz zainstalować fotowoltaikę i mamy dom zeroemisyjny i to przed 2030 rokiem ;).

Niestety są tacy którzy nakazują myśleć tak jak Oni sobie życzą,a niestety nie każdy chce zmieniać źródło ciepła bo komuś z innym po drodze :)

• 1 month później...
  • 3 weeks później...