Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki za szybko odpowiedź.

Zaraz pozmieniam i zobaczymy czy pomoże, czekam na dalsze spostrzeżenia (zmiany w ustawieniach)

Piec 20 KW, domek 200 m2. zainstalowany programator pokojowy, dzień : 18 st, nocka - 16 st., jeszcze nie mieszkam.

lepiej zanim pozmieniasz, skontaktuj się z p.Andrzejem z Polimetu. Na pewno doradzi Ci wszelkie ustawienia - każdy domek i oczekiwania domownikow są inne , stąd i ustawienia też będa trochę inne...tak jak Ty też szukałem na forum czyichś ustawień. Okazuje się jednak, że nie da sie tego zestawic tak jak ktoś ma - i mieć pewność, że u mnie też będzie działac poprawnie.

I na koniec, ja jak zmieniałem to czekałem ze dwa dni na to co się z kociłkiem działo. W którtszym okresie czasu nie da sie zaobserwować istotnych zmian ( no może poza faktem braku pojawiania sie komunikatu )

pozdrawiam,

jacek

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dwa pytanka do A.K.

1.) Jak rozumieć "zarastanie" ?

2.) Kocioł pracując na podtrzymaniu powinien utrzymywać temperaturę zadaną (lub wyliczoną). Rozumiem że jeśli parametry z czujnika pokojowego oraz z pogodówki wskazywałyby na to że jest wystarczająco ciepło (np. pok-20 st. zew 20 st) to piec i tak nie wygaśnie lecz będzie się starał utrzymywać zadaną/obliczoną temperaturę ?

\

Oczywiście piec nie nie wygaśnie i będzie utrzymywał tem. zadana lub obliczoną dla pogodówki.

Zarastanie to oczywiście pokrywanie komory spalania czarnym nalotem (sadza)

Napisz może co i jak, jakie masz ustawienia, jakie to zużycie, jaka instalacja - może coś doradzimy, Andrzej nie z gumy - nie da rady wszystkim granpalowcom poradzić, choć chęci ma zawsze wspaniałe /to nie jest maślenie się, tylko oczywista oczywistość/. Jeśli koniecznie chcesz telefon - napisz p.w. do A.K - on ten telefon ma, jak również upoważnienie do jego rozpowszechniania. Myślę jednak, że z naszymi doświadczeniami potrafimy doradzić bez pana Andrzeja. Ja już skorzystałem z Twojego ustawienia /częściowo/ na podtrzymaniach i zużycie spadło mi o jakieś 2-3 kg bez utraty właściwych parametrów.

Pzdr

Witam

Dom nie zamieszkały 200m2, cegła (max12+10styropian+max25), piec 20KW, pokojowy regulator, pellets 8mm, (temperatura nastawiona w dzień 18, w nocy 16) instalacja otwarta, zasobnik c.w. wyłączony, ogrzewanie podłogowe+grzejniki

ust.

pod 8

post 5

dm 8

podtrzymanie

pod 10

post 10

wyb. dm 20

czekam na sugestie

Witam

Dom nie zamieszkały 200m2, cegła (max12+10styropian+max25), piec 20KW, pokojowy regulator, pellets 8mm, (temperatura nastawiona w dzień 18, w nocy 16) instalacja otwarta, zasobnik c.w. wyłączony, ogrzewanie podłogowe+grzejniki

ust.

pod 8

post 5

dm 8

podtrzymanie

pod 10

post 10

wyb. dm 20

czekam na sugestie

Witaj,

u mnie domek 120 m2, parterowy, zainstalowany programator pokojowy ( dzien - 21, nocka -19 ), ocieplony 12 cm stropian + tynk akrylowy, cwu-120l. Ustawienia:

pod 9

post 5

dm 8

podtrzymanie

pod 10

post 10

wyb. dm 25

Jak widzisz baaardzo podobne - u mnie zuzycie na poziomie 15 kg/doba.

Próbowałem innych ustawień - ale wtedy pojawiał mi sie komunikat "przegrzanie podajnika". sugestie p.Andrzeja były takie, żeby troche poeksperymentować z ustawieniami. Ale jakoś nie mam do tego przekonania...

A jak u Ciebie ze zużyciem ?

Może jeszcze ktoś sie wypowie na forum o swoich ustawieniach i zużyciu...

pozdrawiam,

Jacek

Witam

kupiłem właśnie granpala 20k z sondą lambda. I właśnie sondy dotyczą moje pytania (palę pelletem). Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.

1. Zgodnie z sugestią A.K. próbowałem ustawić parametry trybu podtrzymania na paliwie 3 (by wykluczyć możliwość automatycznego rozpalania). Niestety po przejściu na rodzaj paliwa "pellet" okazało się, że dmuchawa się nie uruchamia. W związku z tym spalanie jest wolniejsze i do popielnika wpadał niespalony pellet. Zmniejszyłem czas podawania paliwa i teraz wygląda na to, że jest OK. Z jednym wyjątkiem (muszę to jeszcze dokładnie sprawdzić), temperatura na kotle spada (dom mam dobrze ocieplony więc rzadko jest potrzeba uruchomienia pompy) i piec się włącza by utrzymać temperaturę zadaną kotła. Gdy mogłem używać dmuchawy ustawiłem parametry podtrzymania tak by temperatura nie spadała zbyt szybko. Z drugiej strony automatyczne rozpalanie się b. przydaje - dziś przez kilka godzin nie było prądu. Pytanie więc czy brak dmuchawy przy podtrzymaniu na paliwie "pellets" jest zamierzoną funkcjonalnością kotła z czujnikiem lambda, czy to awaria?

2. Jakie jest znaczenie menu "Tlen" i wartości tam podanych? Nie zauważyłem by dmuchawa pracowała z różnymi prędkościami w zależności od wyświetlanej wartości tego parametru.

pozdrawiam

Marek

Witam

kupiłem właśnie granpala 20k z sondą lambda. I właśnie sondy dotyczą moje pytania (palę pelletem). Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.

1. Zgodnie z sugestią A.K. próbowałem ustawić parametry trybu podtrzymania na paliwie 3 (by wykluczyć możliwość automatycznego rozpalania). Niestety po przejściu na rodzaj paliwa "pellet" okazało się, że dmuchawa się nie uruchamia. W związku z tym spalanie jest wolniejsze i do popielnika wpadał niespalony pellet. Zmniejszyłem czas podawania paliwa i teraz wygląda na to, że jest OK. Z jednym wyjątkiem (muszę to jeszcze dokładnie sprawdzić), temperatura na kotle spada (dom mam dobrze ocieplony więc rzadko jest potrzeba uruchomienia pompy) i piec się włącza by utrzymać temperaturę zadaną kotła. Gdy mogłem używać dmuchawy ustawiłem parametry podtrzymania tak by temperatura nie spadała zbyt szybko. Z drugiej strony automatyczne rozpalanie się b. przydaje - dziś przez kilka godzin nie było prądu. Pytanie więc czy brak dmuchawy przy podtrzymaniu na paliwie "pellets" jest zamierzoną funkcjonalnością kotła z czujnikiem lambda, czy to awaria?

2. Jakie jest znaczenie menu "Tlen" i wartości tam podanych? Nie zauważyłem by dmuchawa pracowała z różnymi prędkościami w zależności od wyświetlanej wartości tego parametru.

pozdrawiam

Marek

W tej wersji sterownika dmuchawa w podtrzymaniu załącza się co trzeci cykl.

Aby sonda lambda przejęła kontrolę nad wentylatorem należy tę funkcje aktywować w pod menu "sterowanie sondą lambda" zmienić na TAK

Witam

Po kilku dniach obserwacji doszedłem do wniosku, ze mam za duży ciąg w kominie

Przy większym wietrze co godzinę pojawiał się komunikat "przegrzanie podajnika"

na piecu parę razy miałem "przegrzanie pieca".

Komin ma wysokości około 9m, średnica 14cm.

Dzisiaj zamontuję tzw. "szuber" myślę że pomoże.

O spalaniu nie mogę nic powiedzieć, ponieważ piecyk nie działa jak powinien.

Od 12-10-07 spaliłem około 600kg pellets.

Przed zamontowaniem szybra sprawdź, czy klapa od zasypu paliwa jest szczelnie zamknięta i czy przy wentylatorze nadmuchu "klapka" zamyka się kiedy nadmuch nie działa. Generalnie sprawdź, czy do pieca nie dostaje się "fałszywe" powietrze inną drogą niż przez wentylator. Ciąg kominowy może i jest spory, ale przy ograniczonym dostępie powietrza nic złego nie powinno się dziać. Ja co prawda pelletem nie paliłem, ale takie częste stany awaryjne wydają mi się niezbyt normalne. Przy spalaniu owsa i pestek nigdy nie miałem przypadku przegrzania podajnika. Sprawdź również, czy rzeczywiście podajnik jest gorący - przyczyną może być też zły styk we wtyku do programatora lub gdzieś "po drodze" między czujnikiem a wtykiem. Jeśli wszystkie te przyczyny wyeliminujesz, to rzeczywiście może już tylko szyber.

Pzdr

Witam. Ja mam podawanie 6, postój 6, dmuchawa 8,(gdy miałem 6-7 to piec szybciej zarastał sadzą na 8 jest bardziej szara sadza) podawanie na 4 ,czy 5, za wolno ogrzewało ( dzień 23st, noc 22st) o szóstej dzienna temp się włączała to piec do pierwszej pracował aby o stopień ogrzać, natomiast temp zadana 66st mam, gdy miałem 60 to było do niczego bo gdy pompka za wymiennikiem się włączała to temp spadała dość szybko i piec się włączał nagrzał do 60 , wyłączał i spadała temp i pompki się też wyłączały i tak w kółko to co poszło na grzejniki ciepło to zdążyło wystygnąć póki piec znowu się nagrzał, a na wyższej temp jest dobrze, Spalanie worek owsa na dzień (20kw 180mk, ) codziennie szuflada popiołu

Witam wszystkich Granpalowców.

Ruszyłem wreszcie z ogrzewaniem.

Jak na razie pale peletem. Załatwiłem sobie parę worków na próbę "Barlineckiego" ale diablo drogi bo po 720zł za tone. Szukam taniej.

Jak na razie idę na ustawieniach fabrycznych, ale cos nie gra do końca, i bedę musiał pomieszać. Co jakis czas mam alarm podajnika. Do tego czarna sadza w palenisku. I mega ilości kondensatu z komina. Piec też potrafi zgasnąć sobie.

Piec 25kw. Tryb pogodowy. Zwiększyłem temp z 50 na 55 stopni. Zobaczymy co to da.

Kondensat na początku to normalne, musi się wypalić piec, a odnośnie komunikatu poczytaj sobie pare postów wyżej miał ktoś takie problemy, podawanie pewnie trzeba zwiększyć albo skrócić postój, s sprawdź czy klapka od wentylatora domyka się do koca jest na niej taka nakrętka do przeciwwagi którą możesz opuścić niżej jeśli ci dobrze nie domyka, u mnie jakiś przewód był wciśnięty między obudowę wentylatora a ramie przeciwwagi i dlatego ciasno chodziła

Kondensat na początku to normalne, musi się wypalić piec, a odnośnie komunikatu poczytaj sobie pare postów wyżej miał ktoś takie problemy, podawanie pewnie trzeba zwiększyć albo skrócić postój, s sprawdź czy klapka od wentylatora domyka się do koca jest na niej taka nakrętka do przeciwwagi którą możesz opuścić niżej jeśli ci dobrze nie domyka, u mnie jakiś przewód był wciśnięty między obudowę wentylatora a ramie przeciwwagi i dlatego ciasno chodziła

Witaj,

A dasz rade określić z grubsza hasło " na początku". Odpaliłem piec ( 15 KW ) na początku października - ciekło tak, że na podłodze w kotłowni zrobiła sie spora plama, tak ok 0,5x0,5 m. - teraz jakby rzadziej i mniej. Dodam , że komin mam w ceramiczny, Schiedla. Wyczystka jest sucha - cieknie mi z rury łączacej piec z wyjściem do komina...Da się coś zrobić, żeby nie podciekało ?

pozdrawiam,

Jacek

Witaj,

A dasz rade określić z grubsza hasło " na początku". Odpaliłem piec ( 15 KW ) na początku października - ciekło tak, że na podłodze w kotłowni zrobiła sie spora plama, tak ok 0,5x0,5 m. - teraz jakby rzadziej i mniej. Dodam , że komin mam w ceramiczny, Schiedla. Wyczystka jest sucha - cieknie mi z rury łączacej piec z wyjściem do komina...Da się coś zrobić, żeby nie podciekało ?

pozdrawiam,

Jacek

Ocieplić rurę wylotową od kotła do komina.

Witam!

Od 2 tygodni chodzi u mnie granpal 15kW w układzie z zaworem 4-drogowym, grzejniki + podłogówka, bez regulatora pokojowego i czujnika zewnętrznego, cw chwilowo nie grzeję, bo nie mieszkam, paliwo to odpady użyteczne z rzepaku, czy ktoś z Was pali lub palił takim paliwem?? Jakie macie z nim doświadczenia?? U mnie po 2 tygodniach konieczne było gruntowne czyszczenie kotła (zarasta sadzą), spalanie ok. worka na dobę (czyli sporo) ale ustawienia mam nieruszane, tj. Moc palinka 5 na 5, wydłużyłem tylko czas podawania przy postoju. W jakim kierunku należy iść z nastawami aby zredukować szybkość osadzania się sadzy w kotle??

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam

Ocieplić można ale skoro cieknie to znaczy że rura jest nieszczelna. Jeśli to przy połaczeniu rury z czopuchem albo rury z kominem to złóż to na silikon techniczny do wysokich temperatur, lup uszczelniacz do pieców ale według mnie to silikon będzie lepszy, będzie tak leciało przez około miesiąc góra półtora miesiąca.

Witam!

Od 2 tygodni chodzi u mnie granpal 15kW w układzie z zaworem 4-drogowym, grzejniki + podłogówka, bez regulatora pokojowego i czujnika zewnętrznego, cw chwilowo nie grzeję, bo nie mieszkam, paliwo to odpady użyteczne z rzepaku, czy ktoś z Was pali lub palił takim paliwem?? Jakie macie z nim doświadczenia?? U mnie po 2 tygodniach konieczne było gruntowne czyszczenie kotła (zarasta sadzą), spalanie ok. worka na dobę (czyli sporo) ale ustawienia mam nieruszane, tj. Moc palinka 5 na 5, wydłużyłem tylko czas podawania przy postoju. W jakim kierunku należy iść z nastawami aby zredukować szybkość osadzania się sadzy w kotle??

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam

Moc palnika zostawić na 5 i wydłużyć czas postoju do 7-9s.Wentylator na 8 do 9.W podtrzymaniu zwiększyc czas wybiegu dmuchawy ok. 60 s lub więcej.

Odpady po czyszczeniu rzepaku są problematycznym paliwem ale po dostrojeniu parametrów dają naprawdę "oszczędne" ciepło.

W razie problemów prosze dzwonić.

:wink: