Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam ten piec już drugi sezon i jak dotąd nie miałem problemów z zapaleniem paliwa w zasobniku,czy awari sterownika moi znajomi którzy mają też Granpala też nie.

Ale jest oczywiście taka możliwość jak w każdym kotle ze ślimakiem przy paleniu peletem.Wiem że producent kotła ma jakieś dodatkowe zabezpieczenia na życzenie ale nie znam szczegółów.

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam jeden sezon i jestem bardzo zadowolony, nie jest to całkowicie bezobsługowe ale PRAWIE, i naprawde wygodny piec. Tak nawiasem Panie Andrzeju jak sie przedstawia sprawa nowego dłuższego podajnika który próbowaliście czy to ma jakieś plusy i minusy? Przy paleniu groszkiem przydało by się coś takiego bo ogień blisko zasobnika i nie da się w podtrzymaniu bardzo oszczędnie ustawić bo alarm wyskakuje, a ten dłuższy ślimak by pewnie pomógł. Ja polecam taki piecyk jak ktoś nie jest przekonany to prosze poszukać z kostrzewą jakie ludzie mają problemy a servis się " dupą" wypina , a ludzie zostają z ręką w nocniku, z granpalem nie ma problemów

Zacząłem palić ekogroszkiem /już tydzień palę/ i tak, jak sie spodziewałem - massssakra! Piecyk jakoś sobie radzi, choć bardzo zgrzyta zębami /gdybym miał piec w domu, to pewnie w nocy bym nie spał/, ale ta cała reszta! Sadzy przybywa w takim tempie /mimo, że zastosowałem sadpal/, że jutro pewnie trzeba będzie czyścić. Przy nasypywaniu, przepraszam za wyrażenie, syf, Przy odpopielaniu to samo. Podziwiam ludzi palących węglem - trzeba miec samozaparcie. I cóż z tego, że przez 8 dni poszło tylko niecałe 3 worki po 50 kg, czyli ok. 50 PLN /kupowałem po 400/t/ jeśli na myśl o pójściu do kotlowni aż mnie otrzepuje. Muszę jednak spalić tę tonę, którą nierozważnie kupiłem jeszcze przed zakupem pieca, ale NIGDY WIĘCEJ! Pestka przy ekogroszku to świetne paliwo, a czyszczenie to sama przyjemność /chociaż poprzednio uważałem, że nic gorszego od pestki - jeśli chodzi o sadzę/.

NIGDY WIĘCEJ WĘGLA!!! :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Pzdr

Sorry, do wszystkich użytkowników Granpala, że jestem upierdliwy ale co z tym miałem? Spala czy nie... A w konkurencyjnym Burnerze przy paleniu groszkiem każą zawirowywacze wyjmować...http://www.heatmatix.com[/url]

Tak sobie poczytałem i muszę wam powiedzieć że całkiem ciekawy ten kocioł. Bardzo podobny do granpala ale wydaje mi się o tyle ciekawszy żę :

- ma mniejszą pojemność wodną co się przekłada na mniejsze zapotrzebowanie na paliwo na podtrzymaniu co jesienią i wiosną wg. mnie da oszczędności

- ma duuuuużo ciekawsze klamki (te wkręcane w Granpalu to porażka)

- ma dodatkowe ocieplenie co znowu się przekłada na mniejsze zapotrzebowanie na paliwo na podtrzymaniu

Na pierwszy rzut oka propozycja ciekawa. A jaki koszt zakupu ?

10tys. za 18kw

Wcześniej "napuściłem" na ten kocioł swojego instalatora bo też wydał mi sie ciekawy.Trochę podzwonił i powęszył i okazuje sie że chyba żadnego jeszcze nie sprzedali a firma która go produkuje (nie pamiętam nazwy) dotąd nie robiła żadnych kotłów tylko świadczyła usługi cięcia stali.

Pojawił się też na forum niby użytkownik tegoż kotła ale jak chciałem podjechać i zobaczyć w praniu to odmówił i znikł z forum.

Ale może gdyby ktoś odważył sie go kupić , przetestować i zdać relacje na forum to można by pomyśleć tylko że ja nie będę pionierem.

do maxvong: mniejsza poj wodna nie objawia się mniejszym zużyciem paliwa w podtrzymaniu, kociołek częściej a krócej będzie pracował aby utrzymać zadaną temp a pozatym małą bezwładność będzie miał i dłużej się rozgrzewał ( zużycie te same a komfort gorszy bo wolniej), odnośnie klamek zgoda, a ile tego dodatkowego ocieplenia, bez przesady to prawie żadna różnica

Nie byłbym taki pewny. Weźmy taką sklankę wody i podtrzymujmy tak aby miała określoną temperaturę np 60st. A potem weźmy beczkę 200l. Ze szklanką poradzilibyśmy sobie nawet zapalniczką a z beczką...

... powodzenia. Wydatek energii nieporównywalny. A ocieplenie ma sens - gdyby nie miało to granpal też by go nie miał a ma.

Nie byłbym taki pewny. Weźmy taką sklankę wody i podtrzymujmy tak aby miała określoną temperaturę np 60st. A potem weźmy beczkę 200l. Ze szklanką poradzilibyśmy sobie nawet zapalniczką a z beczką...

... powodzenia. Wydatek energii nieporównywalny. A ocieplenie ma sens - gdyby nie miało to granpal też by go nie miał a ma.

Nie był bym taki pewny czy mała ilość wody w kotle na paliwa stałe jest taka dobra.Zwróć uwagę że kocioł po zatrzymaniu przez sterownik pokojowy jeszcze nabiera temperatury i to czasami dość sporo ,mój potrafił dojść pod 80st. a wynika to pewnie z oddawania ciepła przez ceramikę i nagrzane palenisko.

Obawiam się że mogłoby wystąpić przegrzanie kotła.Poza tym on ma niższą sprawność od Granpala.

Ja pale już ponad dwa miesiące groszkiem i jestem zadowolony. Odnośnie sadzy dużo zależy od gat groszku. Ja czyszcze raz na miesiąc. Ponawiam pytanie do P. Andrzeja odnośnie prób z nowym podajnikiem, jak ta sprawa wygląda?

Koledzy napiszcie może jak wygląda u Was spalanie na jakim poziomie wychodzi jakie paliwo jaka powierzchnia i temperatura w mieszkaniu. :wink:

Patrząc na kotły bez podajnika (mój teść ma taki stalowy i ogrzewa nim dom ok 120mkw a gabarytowo to ma tak na oko 1/3 wielkości mojego granpala nie wliczając zasobnika) to mają one raczej niewielka pojemność wodną a tam jak wiadomo palenisko jest załadowane całą porcją paliwa i spala się raczej bez kontroli porównując z Granpalem.

Patrząc na kotły bez podajnika (mój teść ma taki stalowy i ogrzewa nim dom ok 120mkw a gabarytowo to ma tak na oko 1/3 wielkości mojego granpala nie wliczając zasobnika) to mają one raczej niewielka pojemność wodną a tam jak wiadomo palenisko jest załadowane całą porcją paliwa i spala się raczej bez kontroli porównując z Granpalem.

Ale ma obieg grawitacyjny?A tu sterownik zatrzymuje obieg i nie ma wymiany wody.

Ma obieg otwarty z pompą. W wypadku braku prądu jest na bypasie takie urządzenie z kulą w środku (rośnie ciśnienie kula w górę i ciśnie grawitacyjnie). Prąd wyłączają często i nie ma problemu.

No tak ale w kotłach z pełnym sterowaniem raczej jest nie zalecany obieg samoczynny bo wtedy nie ma sensu regulator pokojowy ale gdyby z niego zrezygnować to myślę że piec mógłby pracować w grawitacyjnym układzie nawet bez pompy tylko wtedy zużycie paliwa wzrasta.

Zresztą napisz do Polimetu bo ja znam się tylko tyle co widzę własny piec :lol:

Mówimy tutaj o sytuacji awaryjnej (zanik zasilania) i w tej sytuacji chodzi o to anb nie wzrosła nadmiernie temperatura kotła - pompy i tak nie pracują. Przy normalnej pracy działa wymuszony obieg (pompa) w układzie otwartym. Jeśli wszystko jest zrobione zgodnie ze sztuką to kocioł ma tylko za zadanie utrzymywać zadaną temperaturę. Regulator pokojowy w takim układzie uruchamia tylko pompę cyrkulacji obiego zamkniętego (za wymiennikiem płytowym).

Mówimy tutaj o sytuacji awaryjnej (zanik zasilania) i w tej sytuacji chodzi o to anb nie wzrosła nadmiernie temperatura kotła - pompy i tak nie pracują. Przy normalnej pracy działa wymuszony obieg (pompa) w układzie otwartym. Jeśli wszystko jest zrobione zgodnie ze sztuką to kocioł ma tylko za zadanie utrzymywać zadaną temperaturę. Regulator pokojowy w takim układzie uruchamia tylko pompę cyrkulacji obiego zamkniętego (za wymiennikiem płytowym).

Miałem już kilka zaników napięcia nawet podczas mojej nieobecności i jak dotąd(odpukać) nie było problemu a nie mam grawitacyjnego krążenia wody.

Pewnie dlatego że podana dawka paliwa nie jest w stanie nagrzać kotła do niebezpiecznej temperatury. Zwłaszcza że w wypadku zaniku napięcia podobnie jak paliwo nie jest podawane powietrze i spalanie tej znikomej dawki przechodzi łagodnie.

Pewnie tak jest ale w czasie pracy można zauważyć wzrost temperatury kotła powyżej zadanej u mnie było nawet 78 st. po zatrzymaniu przez sterownik pokojowy więc gdyby było mniej wody to myślę że gotował by się bo gdzieś trzeba rozładować ten nadmiar ciepła.