Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prosze o pomoc. Zauwazylem ze modul wykonawczy ma nie wykozystane przylacza ZTP, NC i RXD, TXD, GND do czego sluza?

Pozdrawiam

RXD,TXD,DNG tam nic nie podłączamy, ZTP to pewnie chodzi o ZTK czyli zabezpieczenie termiczne kotła, nie wiem co to NC bo takiego nie ma.

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prosze o pomoc. Zauwazylem ze modul wykonawczy ma nie wykozystane przylacza ZTP, NC i RXD, TXD, GND do czego sluza?

Pozdrawiam

RXD,TXD,DNG tam nic nie podłączamy, ZTP to pewnie chodzi o ZTK czyli zabezpieczenie termiczne kotła, nie wiem co to NC bo takiego nie ma.

W instrukcji obslugi kotla jest dokladnie napisane ZTP niewykorzystane. Chodzi tu o czujnik dodatkowy czy mozliwie dodatkowe jest sterowanie. Tak samo jest na module napisane.

Pozdrawiam

RXD,TXD,DNG tam nic nie podłączamy,

Czy upgrade oprogramowania dokonuje się poprzez ten interfejs (RS-232)?? Podobno POLIMET oferuje już kotły z nowym oprogramowaniem, w którym na okres lata można ustawić tak kocioł aby wyłączał sie po nagrzaniu ciepłej wody - jeżeli jest taka możliwość, to chętnie bym zaktualizował oprogramowanie w sterowniku. przydałoby sie to do współpracy z solarami - po wystudzeniu wody w zasobniku z powodu braku słońca kocioł automatycznie nagrzeje zbiornik i wyłączy się - do tego to chyba ma służyć taka opcja??.

PS

Czy ktoś korzysta z tej funkcji w opisany powyżej sposób??

Pozdrawiam

W instrukcji obslugi kotla jest dokladnie napisane ZTP niewykorzystane. Chodzi tu o czujnik dodatkowy czy mozliwie dodatkowe jest sterowanie. Tak samo jest na module napisane.

Pozdrawiam

Nie wykorzystane to znaczy nie aktywne.

RXD,TXD,DNG tam nic nie podłączamy,

Czy upgrade oprogramowania dokonuje się poprzez ten interfejs (RS-232)?? Podobno POLIMET oferuje już kotły z nowym oprogramowaniem, w którym na okres lata można ustawić tak kocioł aby wyłączał sie po nagrzaniu ciepłej wody - jeżeli jest taka możliwość, to chętnie bym zaktualizował oprogramowanie w sterowniku. przydałoby sie to do współpracy z solarami - po wystudzeniu wody w zasobniku z powodu braku słońca kocioł automatycznie nagrzeje zbiornik i wyłączy się - do tego to chyba ma służyć taka opcja??.

PS

Czy ktoś korzysta z tej funkcji w opisany powyżej sposób??

Można podesłać sterownik do firmy.

Byłbym ostrożny w wykorzystywaniu funkcji wyłączania kotła po nagrzaniu wody. Nic nie służy kociołkowi gorzej, niż wielokrotne przechodzenie przez punkt rosy - każdorazowe skraplanie pary wodnej w połączeniu z bezwodnikami kwasów powoduje przyśpieszoną korozję kotła. Lepiej jest tutaj w przypadku solarów korzystać z grzałki elektrycznej w zasobniku cwu. Moim zdaniem - albo praca kotła w podtrzymaniu i utrzymywanie temperatury kotła powyżej ok. 50 stC, albo całkowite wygaszenie na okres letni. Możliwa jest również opcja z samoczynnym rozpalaniem i wygaszaniem kotła, ale temperatura cały czas powinna być powyżej punktu rosy /co z kolei nie jest opłacalne/.

Pzdr

Byłbym ostrożny w wykorzystywaniu funkcji wyłączania kotła po nagrzaniu wody. Nic nie służy kociołkowi gorzej, niż wielokrotne przechodzenie przez punkt rosy - każdorazowe skraplanie pary wodnej w połączeniu z bezwodnikami kwasów powoduje przyśpieszoną korozję kotła. Lepiej jest tutaj w przypadku solarów korzystać z grzałki elektrycznej w zasobniku cwu. Moim zdaniem - albo praca kotła w podtrzymaniu i utrzymywanie temperatury kotła powyżej ok. 50 stC, albo całkowite wygaszenie na okres letni. Możliwa jest również opcja z samoczynnym rozpalaniem i wygaszaniem kotła, ale temperatura cały czas powinna być powyżej punktu rosy /co z kolei nie jest opłacalne/.

Pzdr

Popieram w 100%.Funkcji wygaszania latem nie należy nad używać.

Witaj electrician i AK

A może jednak nie ????

Kotły z zapalarkami ( i całkowicie pozbawione układów podtrzymania paleniska) pracują latem w dokładnie taki sam sposób jak zimą. Temperatura wody nie schodzi poniżej punktu rosy, czyli poniżej 50 stopni. Jeśli temperatura spada w okolice tej temperatury, to kocioł się włącza, tak jak każdy inny kocioł gazowy, czy olejowy. Różnica jest tylko taka, że latem kocioł ma mniejszy rozbiór ciepła, a więc rzadziej się włącza.

Jednakże zagrożenie zwiększoną korozją jak najbardziej występuje. Lecz nie w kotle, tylko bardziej w kominie. Wyższe ryzyko kondensacji pary występuje tam zwłaszcza w górnych partiach komina i to - niestety, ale w właśnie kotłach z podtrzymaniem paleniska, które utrzymują ograniczoną moc, a więc i ograniczoną temperaturę spalin.

Stosowanie zapalarek latem (jak i zimą) ogranicza korozję, bo w chwili uzyskania temperatury zadanej kotła, stała emisja źródła problemu zanika.

Pozdrawiam

Pello mnie nie interesują inne kotły, dla naszego wskazana jest praca w podtrzymaniu.Utrzymywanie tem. 50 st. raczej mija się z celem bo nie wiele różni się od pracy w podtrzymaniu i wynika raczej z kłopotliwej pracy palnika w trybie podtrzymanie w "tych" kotłach.

Witam,

ufff... przeczytałem cały wątek i jestem bardzo bliski kupienia pieca Granpal. Mam jedno pytanie (electrician Ty masz chyba takie rozwiązanie):

Chce aby zimą piec był na co i cwu, latem natomiast piec chcę wygaszać i podgrzewać wodę prądem. Czy da sie zastosować jeden zbiornik na wodę jeśli tak to jaki, czy np do ogrzewania wody użyc przepływowego ogrzewacza wpiętego oddzielnie w obieg???? Będę wdzięczny za pomoc.

Ja jestem zdecydowany na zakup pieca Granpal 15kW.

Jest tylko jeden problem. Wysłałem zapytanie ofertowe do dystrybutora na mazowsze i odpowiedź jaką otrzymałem delikatnie mówiąc mnie nie zadowala.

Głównie chodzi o to, że trzeba wpłacić 50% orzy zamówieniu i kolejne 50% przed dostawą. Wychodzi na to, że płacę ponad 10tys bez zobaczenia pieca na oczy. :o :evil:

Nie podoba mi się to. :evil: :evil: :evil: :evil:

Wolę wpłącić jakąś zaliczkę np 20-30% a resztę po URUCHOMIENIU pieca.

Jaką wy macie opinię i gdzie najlepiej zamówić?

ps. dom pod Warszawą.

Długo się zastanawiałem jaki piec kupić Wybierałem pomiędzy granpalem a hetmaxem. W końcu kupiłem heatmax'a. Oczywiście ryzyko zakupu hetmaxa (wiadomo nowa firma) jest niemałe, ale się zdecydowałem. Pewnie będę jednym z pierwszych użytkowników. Wizualnie kocioł podoba mi się bardzo. Wykończenie jest ok a jak będzie działał to okaże się w praniu. Montaż mojej kotłowni będzie pewnie we wrześniu, także coś konkretnego będę mógł powiedzieć później. Wyboru typu kotła dokonałem dzięki wam a głównie dzięki electrican'owi. Mam nadzieję że będę zadowolony.

Ja jestem zdecydowany na zakup pieca Granpal 15kW.

Jest tylko jeden problem. Wysłałem zapytanie ofertowe do dystrybutora na mazowsze i odpowiedź jaką otrzymałem delikatnie mówiąc mnie nie zadowala.

Głównie chodzi o to, że trzeba wpłacić 50% orzy zamówieniu i kolejne 50% przed dostawą. Wychodzi na to, że płacę ponad 10tys bez zobaczenia pieca na oczy. :o :evil:

Nie podoba mi się to. :evil: :evil: :evil: :evil:

Wolę wpłącić jakąś zaliczkę np 20-30% a resztę po URUCHOMIENIU pieca.

Jaką wy macie opinię i gdzie najlepiej zamówić?

ps. dom pod Warszawą.

Gonzo93 a może napisz do innego przedstawiciela??? Nie ma chyba nigdzie przymusu kupowania u tego. Wydaje mi się, że forma płatności zależy od dystrybutora.

Gonzo93 a może napisz do innego przedstawiciela??? Nie ma chyba nigdzie przymusu kupowania u tego. Wydaje mi się, że forma płatności zależy od dystrybutora.

Taaaa, tyle to i ja wiem. :-?

Napisałem, czekam na odpowiedzi.

Po prostu nie chciałbym strzelać na oślep i może już ktoś ma sprawdzonego dostawcę i instalatora.

Taaaa, tyle to i ja wiem. :-?

Napisałem, czekam na odpowiedzi.

Po prostu nie chciałbym strzelać na oślep i może już ktoś ma sprawdzonego dostawcę i instalatora.

Ja odbierałem bezpośrednio i osobiście i wpłacałem całą kwotę w dniu odbioru.Oczywiście dzięki temu mogłem obejrzeć kocioł na miejscu przed wpłatą.

Spróbuj kupić u dystrybutorów którzy mają Granpala na stanie.

Długo się zastanawiałem jaki piec kupić Wybierałem pomiędzy granpalem a hetmaxem. W końcu kupiłem heatmax'a. Oczywiście ryzyko zakupu hetmaxa (wiadomo nowa firma) jest niemałe' date=' ale się zdecydowałem. Pewnie będę jednym z pierwszych użytkowników. Wizualnie kocioł podoba mi się bardzo. Wykończenie jest ok a jak będzie działał to okaże się w praniu. Montaż mojej kotłowni będzie pewnie we wrześniu, także coś konkretnego będę mógł powiedzieć później. Wyboru typu kotła dokonałem dzięki wam a głównie dzięki electrican'owi. Mam nadzieję że będę zadowolony.[/quote']

Ja też hyba zamówię ten piec wydaje mi się fajny trzeba spróbować nowosci.

Długo się zastanawiałem jaki piec kupić Wybierałem pomiędzy granpalem a hetmaxem. W końcu kupiłem heatmax'a. Oczywiście ryzyko zakupu hetmaxa (wiadomo nowa firma) jest niemałe' date=' ale się zdecydowałem. Pewnie będę jednym z pierwszych użytkowników. Wizualnie kocioł podoba mi się bardzo. Wykończenie jest ok a jak będzie działał to okaże się w praniu. Montaż mojej kotłowni będzie pewnie we wrześniu, także coś konkretnego będę mógł powiedzieć później. Wyboru typu kotła dokonałem dzięki wam a głównie dzięki electrican'owi. Mam nadzieję że będę zadowolony.[/quote']

Ja też hyba zamówię ten piec wydaje mi się fajny trzeba spróbować nowosci.

Antonisiek zobacz swoje wcześniejsze posty jak z nich wynika kupiłeś sobie w zeszłym roku Zębaca.Już padł?Coś kręcisz.