Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Długo się zastanawiałem jaki piec kupić Wybierałem pomiędzy granpalem a hetmaxem. W końcu kupiłem heatmax'a. Oczywiście ryzyko zakupu hetmaxa (wiadomo nowa firma) jest niemałe' date=' ale się zdecydowałem. Pewnie będę jednym z pierwszych użytkowników. Wizualnie kocioł podoba mi się bardzo. Wykończenie jest ok a jak będzie działał to okaże się w praniu. Montaż mojej kotłowni będzie pewnie we wrześniu, także coś konkretnego będę mógł powiedzieć później. Wyboru typu kotła dokonałem dzięki wam a głównie dzięki electrican'owi. Mam nadzieję że będę zadowolony.[/quote']

Ja też hyba zamówię ten piec wydaje mi się fajny trzeba spróbować nowosci.

Antonisiek zobacz swoje wcześniejsze posty jak z nich wynika kupiłeś sobie w zeszłym roku Zębaca.Już padł?Coś kręcisz.

:o Antonisiek widać, że z niejednego pieca chleb jadłeś...

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

mam pytanie

tak chwalicie ten piec ale nigdzie nie padla cena

ile on tak naprawde kosztuje i ile zjada tego pelletu? w sezonie

moze ktos kto urzytkuje poda choc spalanie ,jesli to nie tajemnica bo nie ukrywam ze musze kupic piec w tym roku a kiedy czytam formu to zaraz mam nowy pomysl na piec

wiec prosze nie umieszczajcie wiecej postow o piceach na paliwa stale bo i tak nie wiem narazie co kupic za duzo jest marek i typow

jedni pisza ze eko jest cudowny a drudzy ze to syf ,kila i mogila.

jak to sie przeklada na pieniadze bo przeciez o to tu chodzi o tanie grzanie ale prosze nie pisac ze jak chce tanie grzanie to mam malic opony bo sa tanie .nie o to chodzi

wiec czekam na odzew urzytkownikow

pozdr Grzegorz

Saabb

Ja mam zasobnik z dwoma wężownicami i grzałką elektryczną 2 kW. W okresie letnim po wygaszeniu pieca cwu grzeję solarami i takie rozwiązanie uważam za najlepsze. Grzanie wody prądem jest nieekonomiczne, w końcu energia elektryczna to najwyżej przetworzona forma energii, stąd i najwyższy koszt takiego rozwiązania. Grzałka elektryczna pracuje jedynie wtedy, kiedy nie ma słońca przez 3-4 kolejne dni, a takie serie nie zdarzają się w lecie zbyt często. Z pewnością rozwiązanie takie t.j. solary na lato to w inwestycji droższe rozwiązanie, ale policzmy - zasobnik do kotła na paliwa stałe i tak musisz kupić, więc różnica między takim biwalentnym a pojedynczą wężownicą uwzględniając różnicę wielkości zasobnika to jakieś ca 1000 zł. Do tego dwie baterie solarów po 12 rur to ok. 2800 zł, zespół solarny z pompą ca 600 zł /najprostszy/, sterownik do solarów ok. 300 zł, osprzęt do montażu /rury - miedziane, kształtki, ocieplenie/ w zależności od długości przyłącza, u mnie ok. 10m jakieś 800 zł - razem ok. 5500 zł. Koszt tej inwestycji powinien się zwrócić po ok. 3 latach w stosunku do ogrzewania elektrycznego. Do tego trzeba dokupić UPS z sinusoidą na wyjściu - używany w granicach 100-150 zł oraz akumulator o możliwie dużej pojemności /czas podtrzymania pracy pompy/ nowy ok 400 zł. Ale wygoda wielka - bezobsługowo! I aspekt ekologiczny - wzorowo.

Pello

Bardzo lubię z Tobą dyskutować i jak widzę otworzyła nam się nowa płaszczyzna do dyskusji. Niestety, trochę trudno u mnie z czasem, więc przyjemność tę odkładam na nieco później. Na razie pozdrawiam.

Hejka.

witam

mam pytanie

ile on tak naprawde kosztuje [CIACH]

pozdr Grzegorz

Piec Granpal 15kW kosztuje ok 11tys i prawdopodobnie jest to najniższa cena pieca o takich możliwościach (tu głównie chodzi o mozliwość spalania każdego granulatu)

Z powodu chorych warunków zakupu bedę poszukiwał innego, no chyba, że znajdę miejsce gdzie kupie normalnie.

Ja odbierałem bezpośrednio i osobiście i wpłacałem całą kwotę w dniu odbioru.Oczywiście dzięki temu mogłem obejrzeć kocioł na miejscu przed wpłatą.

Spróbuj kupić u dystrybutorów którzy mają Granpala na stanie.

To może mi podasz namiary na to miejsce gdzie kupiłeś piec (no chyba, że kupiłeś inny piec)

Ja odbierałem bezpośrednio i osobiście i wpłacałem całą kwotę w dniu odbioru.Oczywiście dzięki temu mogłem obejrzeć kocioł na miejscu przed wpłatą.

Spróbuj kupić u dystrybutorów którzy mają Granpala na stanie.

To może mi podasz namiary na to miejsce gdzie kupiłeś piec (no chyba, że kupiłeś inny piec)

Kupowałem bezpośrednio u producenta a instalował mi przez nich polecony człowiek.Mam do Kolbud 40km.

witam

mam pytanie

ile on tak naprawde kosztuje [CIACH]

pozdr Grzegorz

Piec Granpal 15kW kosztuje ok 11tys i prawdopodobnie jest to najniższa cena pieca o takich możliwościach (tu głównie chodzi o mozliwość spalania każdego granulatu)

Z powodu chorych warunków zakupu bedę poszukiwał innego, no chyba, że znajdę miejsce gdzie kupie normalnie.

Gonzo, zadzwoniłem do firmy sanit system i to polimet ma taki system płatności - 50% zaliczki a później 50% przed odbiorem. Piec jedzie bezpośrednio z fabryki. Niestety trudno znaleźć sklep gdzie mają na stanie ten piec. Trzeba przyznać, że to trochę dziwne podejście do klienta. Można się przejechać na Bartycką w Wawie i może tam mają.

Pan z sanit system bardzo polecał mi heatmatix`a, nawet z dowozem od ręki...

Electrician, zastanowie się jeszcze nad solarami choć już jakiś czas temu je usunąłem ze swoich inwestycji. Rozwiązaniem jest wymiennik cwu z grzałką elektryczną. Od kilku lat podgrzewam w ten sposób wodę (tylko prądem) i stosując czasowy włącznik jest OK.

Ciekawe, co ;) dystrybutor polecany na stronie Polimetu poleca konkurencję.... :o :o :-? :p :lol: :lol:

Zaczynam się rozglądać za innym piecem.... zobaczymy. Do Polimetu nie mogłem sie dodzwonić. System 50 % - 50% jest bardzo chory. Właśnie zamówiłem kominek z płaszczem wodnym i dałem zaliczki 300zł, a reszta (czyli parę tys) po dostawie i obejrzeniu.

Ciekawe, co ;) dystrybutor polecany na stronie Polimetu poleca konkurencję.... :o :o :-? :p :lol: :lol:

Zaczynam się rozglądać za innym piecem.... zobaczymy. Do Polimetu nie mogłem sie dodzwonić. System 50 % - 50% jest bardzo chory. Właśnie zamówiłem kominek z płaszczem wodnym i dałem zaliczki 300zł, a reszta (czyli parę tys) po dostawie i obejrzeniu.

Może polecać co chce jak współpracuje z różnymi firmami. Po odpowiedzi o systemie płatności zapytałem co innego poleca i padło na Heatmatixa... pewnie ze względu na podobną budowę... BTW może ktoś z Polimetu się zastanowi nad sposobem płatności bo ten zniechęca. Ja też raczej nie zapłace 100% ceny za coś co jeszcze nie jest u mnie i nie będę jeździł po całej Polsce za piecem. Jest konkurencja na rynku i można wybierać.

Witam

Jestem dystrybutorem i serwisantem kotłów c.o. , oczywiście sprzedaję i serwisuję też kocioł Granpal firmy Polimet. Ostatnio odnotowuję coraz wiecej zapytań odnośnie kotła Granpal. Warunki płatności sa nastepujące 50% w dniu złożenia zamówienia i kolejne 50% wartości kotła w przeddzień wysyłki kotła do klienta np. na budowę. Kocioł jest dostarczany na nasz koszt bezpośrednio z firmy Polimet firmą kurierska (oczywiście przed odbiorem kotła należy sprawdzić jego stan wizualny jeśli zostaną stwierdzone jakieś uszkodzenia to proponuję spisać protokół i kotła nie odbierać. Inne ew. uszkodzenia są naprawiane w ramach gwarancji). Jest też możliwość zakupu w inny sposób czyli zadatek w wysokości 50% i reszta należności po dostawie kotła płatne gotówka u kierowcy. Ale niestety w tym wypadku doliczam koszt transportu z firmy tj. Puławy do np Warszawy samochodem ciężarowym z windą ok 140 km w jedna stronę co nam daje 280 km * 1,90 zł za kilometr = 532 zł. Jeśli cena paliwa dalej będzie na tak wysokim poziomie to cena transportu też się zmieni. Kotły uruchamiamy bezpłatnie ( pierwsze rozpalenie). Inne warunki nie wchodzą u mnie w grę, jest dystrybutor w Płocku i może on będzie proponował inne warunki. Niestety na chwilę obecna nie posiadamy egzemplarza ekspozycyjnego kotła Granpal. A co do kotła Heatmatix to taki kocioł posiadam, i można go bezproblemowo obejrzeć, co też proponuję. Jeśli z Polimetu otrzymam egzemplarz ekspozycyjny to również bedzie można kocioł sobie zobaczyć.

Wszystkich obecnych i przyszłych uzytkowników kotłów Granpal bardzo serdecznie pozdrawiam i życzę samych ciepłych dni.

Trudno się dziwić takiemu sposobowi sprzedaży skoro to chyba najbardziej chodliwe i najlepsze kotły w Polsce na biomasę.Reszta to modyfikowane retorty lub podróbki Granpala :D

Popularność i dobra marka nie wymuszają takiej formy sprzedaży. Chcę zauważyć, że takie postępowanie z klientami skończy się na tym, że piece granpal zostaną tylko najlepszymi (i to też nie jest powiedziane na 100%) bo chodliwymi już nie...

Reszta z czasem dorówna do jego wysokości Granpala a łatwiejszy dostęp i elastyczność uczyni tą resztę lepszą (i nie mówie tu tylko o Heatmatix)...

A ja sie coraz bardziej zastanawiam nad piecem Kostrzewy Pellets Fuzzy Logic. Poza "rozmyta logiką" :o :lol: ma jeszcze ciekawy szczegół - można zawalić go szczapami drewna (przynajmniej wg producenta), a kocioł dalej będzie kontynuować spalanie pelletem.... Ponieważ planuję dużą drewutnie to może być przydatna funkcja.

BTW - Na czym głównie polega przewaga palnika rynnowego (taki jak w Granpalu) nad retortą?