Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Witam. Dopiero się zarejestrowałem na forum, więc wybaczcie ewentualne nie zręczne pytania.

Niedługo czeka mnie adaptacja lokalu na cele mieszkaniowe i stoję przed wyborem ogrzewania. Nie lubię przepłacać, ale także nie chcę się narobić przy ogrzewaniu i kotły na pellet wydają się dobrym rozwiązaniem. Początkowo Kostrzewa wydawała się ciekawa, ale po przeczytaniu historii z serwisem oraz dowiedzeniu się o kotłach Granpal rozważam poważnie właśnie zakup tego drugiego. Bardzo pasuje mi wąska budowa, czyli pojemnik z tyłu, bo nie mam wiele miejsca na kotłownię na szerokość.

Moje pytanie dotyczy minimalnej powierzchni kotłowni. Zachowując wszelkie minimalne wymiary (z jedenego boku 20cm z drugiego 50 - by móc przejść) wychodzi niecałe 3,5 m2. Czy to wystarczy? Czy pozostawiona szerokość przejścia z boku 50cm i odsunięcie z tyłu 70cm jest wystarczająca by mieć odpowiednie dojście do komina będącego w samym narożniku? (wyczytałem, że trzeba mieć jakieś dojście)

Jakie macie opinie na temat Pellets Fuzzy Logic? O samej Kostrzewie opinie znam, ale czy ich najnowszy produkt warty jest uwagi? Przy niestabilnych cenach wszystkiego wydaje się rozsądne mieć możliwość palenia drewnem. Czy bez zasilania palenie drewnem jest możliwe?

Jak ma się sprawa czyszczenia obu tych kotłów. Który łatwiej, szybciej i rzadziej się czyści?

Widzę, że jest tu wielu specjalistów, którzy znają się na wielu piecach, więc liczę na rzetelną odpowiedź.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Witam.

Poproszę o poradę. W którym miejscu najlepiej zamontować pompę CO, czy za zaworem na zasilaniu, czy może przed zaworem na powrocie. Jak miałem starego miałowca to pompa była przed zaworem na powrocie do pieca a różnica temperatury pomiędzy zasilaniem a powrotem była w granicach 8-12 C. Bardzo było zdrowe dla kotła. Teraz mam za zaworem, różnica temperatury jest 27C przy ustawionej 68C na kotle. :roll:

• 2 weeks później...
Nowy sterownik działa na zasadzie " logiki rozmytej", jednak został specjalnie opracowany do Granpala.

btw.

Co do wymiarów kotła to może nie każdy wie ale od 20kW istnieje możliwość skrócenia kotła o 20 cm (kosztem zasobnika)

Nie bardzo chce mi się wierzyć, że do kotła o identycznym przeznaczeniu producent automatyki wyprodukuje coś innego..

Jak /prawie/ zwykle masz rację. Nie widziałem tego sterownika, ale z grubsza znając potencjał Estymy /przynajmniej sądząc po poprzednim sterowniku/ przypuszczam /na granicy pewności/, że nowy sterownik fuzzy logic /wg mnie raczej pseudo fuzzy/ jest fizycznie dokładnie taki sam. Z uwagi na różnice w budowie kotłów mogą się różnić jedynie softem, a właściwie ustawieniem parametrów. Zresztą w środku i tak siedzi ta sama chińszczyzna /nie jest to absolutnie określenie pejoratywne/ - więc opowieści o specjalnie opracowanym sterowniku można spokojnie między bajki włożyć.

A tak ogólnie /to do Kroitz/ - bardzo fajne są linki, które prowadzą donikąd.

Pzdr

Napisałem cały elaborat, ale mój wspaniały komp go se zeżarł :evil: .

W skrócie - produkt Polimetu (oblookany - dzięki A-K) to całkiiem niezła "zabawka".

Oprogramowanie rózni się w rzeczywistości... napisem na sterowniku.

Więc tu pole do popisu ma producent "kadłuba", a tu zauważyłem spore doswiadczenie. Mimo kilku drobiazgów, całość przedstawia się naprawdę solidnie.

Tyle, że to "wyjdzie w praniu".

Proponuję testy w rozpalaniu ekogroszku (co bywa zmorą części klientów), a w przepadku G-p może być dużym plusem.

Sterowanie? Ano przy F-L i sondzie lambda zarówno serwisowi jak i klientowi/inwestorowi niewiele zostaje do regulacji, więc za dużo wpływu na pracę mieli nie będziemy.(PS- warto w razie częstego zużycia poszukać na "motoszrocie" zatepczej sondy-taniej).

Swoja drogą ciekaw jestem co nam producenci zapoponują za x lat? Kotło-zmywarkę? ;)

Panie Andrzeju, a może więcej o tym sterowniku na stronce Polimetu? Bo, jak mniemam, sterownik nie jest już ściśle tajny? Na stronie Estymy link na temat PID również prowadzi donikąd. Interesujące głównie jest, jakie parametry sterownik analizuje, na ilu i jakich czujnikach się opiera oraz kompatybilność wersji poprzedniej i PID.

pzdr

Panie Andrzeju, a może więcej o tym sterowniku na stronce Polimetu? Bo, jak mniemam, sterownik nie jest już ściśle tajny? Na stronie Estymy link na temat PID również prowadzi donikąd. Interesujące głównie jest, jakie parametry sterownik analizuje, na ilu i jakich czujnikach się opiera oraz kompatybilność wersji poprzedniej i PID.

pzdr

To ten sam sprzęt co w Kostrzewie. Wyjścia te same, podłączenia również - a więc:

czujniki temp.zasilania., powrotu. , spalin, kotła, zewnętrzna, podajnika, pomieszczenia (termostat zworkowy np Euroster, Auraton), zasobnika

We/wy - pompa co, cwu, zasilanie zaworu 4d, stb(zworka zabezp. termicznego), wentylatory * 3(nadm, zapalarka,wyciąg), zapalarka, podajnik, sonda lambda(opcja z modułem)

Ten sam co w kostrzewie, ale sie sprawdza. Kostrzewa z tym sterownikiem i nowym palnikiem w porównaniu ze starym to niebo i ziemia. jestem przekonany ze granpal z tym nowym sterownikiem będzie jeszcze lepszy. Mi w granpalu bardzo brakowało sterowania mieszaczem, a teraz juz jest :D cieszę się bardzo. A estyma szykuje nam jeszcze cos fajnego ale o tym później.