Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uważajcie, bo pellet pelletowi nierówny - zwróćcie uwagę na ilośc szlaki powstającej przy spalaniu i po jakim czasie się ona pojawia - u nas np jeden dostawca ma dwa rodzaje ,ale oba średnio czyste , natomiast drugi w tej samej cenie ma jeden, ale syfu w nim jest niewiele.

• 2 weeks później...

Witam Wszystkich użytkowników Granpala

Pisze po raz pierwszy choć użytkownikiem jestem od prawie dwóch lat. Poza tym często czytuję "nasze" forum.

Po pierwsze chcę podziękować A.K. za dostarczenie grzałek do zapalarki.

Ze swoim piecem miałem dużo problemów, ale nie spowodowanych samym piecem tylko jakością "instalatorów" i instalacji przez nich wykonanej. Po ostatniej akcji jaką przeprowadziłem we wrześniu (wymogłem ostatnie poprawki podłączenia do komina) i próbie przeprowadzonej w ostatnich dniach wreszcie jest OK (mam nadzieję, że to nie jest stan chwilowy i gdy zacznę grzać na stałe nie będę żałował tych słów).

Mam tylko jedno pytanie (nigdzie nie znalazłem na nie odpowiedzi) - Próba ognia? jaki parametr (podejrzewam temperaturę spalin ale chodzi mi o jej wartość - jeśli się nie mylę) decyduje o powtórnym załączeniu zapalarki podczas rozpalania?

Poza tym zdążyłem przetestować piec na pelecie, pelecie ze słomy rzepakowej, owsie a nawet łupinach od orzeszków ziemnych. Wszystko sie paliło OK (jak na poprzednie warunki podłączenia mojego piecyka). Można więc - czytając Wasze posty powiedzieć - ten piec pali wszystko i oby przy jak najmniejszym zużyciu.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników

Witam Wszystkich użytkowników Granpala

Pisze po raz pierwszy choć użytkownikiem jestem od prawie dwóch lat. Poza tym często czytuję "nasze" forum.

Po pierwsze chcę podziękować A.K. za dostarczenie grzałek do zapalarki.

Ze swoim piecem miałem dużo problemów, ale nie spowodowanych samym piecem tylko jakością "instalatorów" i instalacji przez nich wykonanej. Po ostatniej akcji jaką przeprowadziłem we wrześniu (wymogłem ostatnie poprawki podłączenia do komina) i próbie przeprowadzonej w ostatnich dniach wreszcie jest OK (mam nadzieję, że to nie jest stan chwilowy i gdy zacznę grzać na stałe nie będę żałował tych słów).

Mam tylko jedno pytanie (nigdzie nie znalazłem na nie odpowiedzi) - Próba ognia? jaki parametr (podejrzewam temperaturę spalin ale chodzi mi o jej wartość - jeśli się nie mylę) decyduje o powtórnym załączeniu zapalarki podczas rozpalania?

Poza tym zdążyłem przetestować piec na pelecie, pelecie ze słomy rzepakowej, owsie a nawet łupinach od orzeszków ziemnych. Wszystko sie paliło OK (jak na poprzednie warunki podłączenia mojego piecyka). Można więc - czytając Wasze posty powiedzieć - ten piec pali wszystko i oby przy jak najmniejszym zużyciu.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników

8 st. różnicy pomiędzy temp. spalin a temp. kotła.

Kupić - raczej nie (chociaż może u producenta orzeszków - np jedne z najtańszych z supermarketów - warto się zastanowić). Miałem je bo preferencje mojej rodziny są wybitnie orzeszkowe :D . Prosiłem i zbierali przez cały rok i uzbierało się tego dwa worki (jak od ziemniaków). Próba wyszła pomyślnie - lepiej niż na owsie. Mam wrażenie że dlatego iż są bardziej suche. Popiołu mniej niż przy owsie a paliło się lepiej (mniejsze zużycie - choć to jest zawsze subiektywne biorąc pod uwagę to, że wpływ na zużycie zawsze mają warunki zewnętrzne, a przy tak małej próbce trudno to uśrednić).

Witam

Mam pytanie do opalających peletem. Jakie macie nastawy kotła dla tego paliwa. Ciągle nie udaje mi się zlikwidować alarmu przegrzania podajnika. Pelet mam raczej dobry bo pali się wyśmienicie, szybko nagrzewa kocioł, nie szlakuje się i zostawia bardzo mało popiołu. Tylko ten alarm...

Jeśli u kogoś z Was nie występuje ten alarm przy pelecie to proszę o nastawy. Może A.K. ma parę przykładów ?

minął już rok użytkowania kotła, nadszedł więc czas na podsumowania :-)

kocioł pracował przez caly rok na co i cwu (zbiornik 300l z 2 wężownicami pod ewentualny kolektor), temperatura zadana kotła to 60 st. C a dla cwu 65 st. C, jedynie przez parę najbardziej mroźnych dni musiałem ustawić T kotła na 65 st. C. W zimie temperatura w domu była ustawiona na 23 st C, temp. cwu cały czas na 45 st. C, kocioł pracuje w układzie z zaworem 4-drogowym i dodatkowo zainstalowany jest sterownik pokojowy. Jedyny przestój był w sierpniu i był spowodowany urlopem. Przez ten cały czas spaliłem prawie 5 ton pozostałości z czyszczenia ziarna rzepaku (prawie, bo jeszcze mam coś ok. 20 worków). Przez cały czas użytkowania dodawałem do paliwa sadpal, bo stwierdziłem, że wymiennik jest czystszy i łatwiej się czyści kocioł przy stosowaniu sadpal-u niz bez niego. Kocioł czyściłem średnio raz na miesiąc i co ciekawe więcej się napracowałem przy tym w lecie niż w zimie a to pewnie dlatego, że w lecie kocioł pracował głównie w podtrzymaniu a moje paliwo mocno brudzi kocioł, gdy pracuje on ze zredukowana mocą. Jedyny mankament jaki zauważyłem to małe wżery na ściankach bocznych kotła (nad popielnikiem) - zastanawiam się, czym to może być spowodowane?? Zakładam, że jest to efekt działania jakichś związków chemicznych zawartych w paliwie. Jestem ciekawy, czy ktoś z użytkowników granpala zauważył podobne objawy, byłbym wdzięczny za info.

Reasumując z kotła jestem bardzo zadowolony wybór był trafny i mam nadzieję że posłuży mi jeszcze długie lata :-)

Jakie macie programy w swoich piecach?

Ja kupiłem piec w styczniu 2007 i program mam Pelets Control 6.B.

Z tego co tutaj przeczytałem większość z Was ma więcej możliwości regulacji w swoim sterowniku niż ja. Stąd moje pytanie.

A jeśli macie nowsze wersje to jak mogę ja również mieć taką wersję?

I jeszcze jedno pytanie:

Czy mieliście kiedyś sytuację, żeby na wyświetlaczu sterownika pojawiły się "krzaczki" - czytaj niezrozumiałe znaczki (piec dalej spokojnie pracował).

Ja w tej sysuacji (troszkę doświadczenia z komputerami) wykonałem "reset" sterownika (wyłączenie z prądu). Pomogło. Ale co zrobić jak się powtórzy?

Jakie macie programy w swoich piecach?

Ja kupiłem piec w styczniu 2007 i program mam Pelets Control 6.B.

Z tego co tutaj przeczytałem większość z Was ma więcej możliwości regulacji w swoim sterowniku niż ja. Stąd moje pytanie.

A jeśli macie nowsze wersje to jak mogę ja również mieć taką wersję?

I jeszcze jedno pytanie:

Czy mieliście kiedyś sytuację, żeby na wyświetlaczu sterownika pojawiły się "krzaczki" - czytaj niezrozumiałe znaczki (piec dalej spokojnie pracował).

Ja w tej sysuacji (troszkę doświadczenia z komputerami) wykonałem "reset" sterownika (wyłączenie z prądu). Pomogło. Ale co zrobić jak się powtórzy?

Nic nie rób - sterowniki Estymy czasami tak mają - albo "krzaczki", albo pusty, podświetlony wyświetlacz-wystarczy zawahanie prądu w sieci energetycznej i masz. Po ok. 60 s efekt zniknie.

Z tym znikaniem różnie bywa - ze sterownikiem Estymy w Granpalu akurat nie miałem kłopotów, ale z tym typem sterownika i owszem. Jeśli nie znikną krzaczki /czasem może tak się zdarzyć/- a sterownik pracuje normalnie /w większości przypadków/ - można temat odpuścić. Można też "wsiąść i wysiąść" - czyli na chwilę wyłączyć zasilanie i włączyć ponownie - pomaga zawsze.

Pzdr

• 2 weeks później...

Witam wszystkich

Mam problem z moim Granpalem! Wykorzystalem ustawienia z tegpo forum, ktore przejrzalem juz wielokrotnie szukajac odpowiednich. Pale pelletami

moc: 08 04 ( w trybie pracy )

moc dmuchawy: 8

temp. kotła: 60 st.

cwu: 40 st.

w podtrzymaniu :

Podtrzym post - 10 min

Podajnik - 10 s.

Wybieg - 25 s.

Spalanie na poziomie 25kg pelletow i czeste przegrzewanie podajnika, czarne sadze obrastaly plomieniowki

Zmienilem na moc: 06 06 ( w trybie pracy )

cwu: 40 st. Jak bym nie ustawil to i tak woda nagrzewa sie do 60st

w podtrzymaniu :

Podtrzym post - 12 min

Podajnik - 10 s.

Wybieg - 35 s.

Popiol szary a spalanie podobne.

Piec w potrzymaniu pracuje tylko 2 cykle i temperatura spada do 57st i znow zalacza sie rozpalanie.

dom 160m2, sciany ytong 40cm, poddasze - welna 15cm w tej chwili, posadzka 20cm styropianu, okna drewniane urzedowski. na parterze 70m2 podlogowki i 2 grzejniki, poddasze w tej chwili nieogrzewane. w domu ok. 22st - nie mam regulatora pokojowego

Problemem jest jeszcze dym w zasobniku, ktory znika po wyjeciu wszystkich blach z plomieniowek( a to rozwiazanie zmniejsza chyba sprawnosc kotla). jesli ich nie wyjme, to wydostaje sie na zewnatrz przy napedzie slimaka, gdzie producent chyba niedopatrzyl i nie zostala skrecona srubami obudowa napedu z korpusem kotla.

Dziwny jest jeszcze fakt, ze caly czas pracuja pompy cw i cwu, kiedy bym nie sprawdzal, to na sterowniku wyswietla sie napis co a sprawdzajac reka pompu ciagle dzialaja. Czy to nie dziwne??

Nie chcialem dzwonic od razu dzwonic do polimetu tylko poradzic sie uzytkownikow A jednoczesnie i fachowca A.K.

Z gory dziekuje z pomoc

Pozdrawiam

Witam wszystkich

Mam problem z moim Granpalem! Wykorzystalem ustawienia z tegpo forum, ktore przejrzalem juz wielokrotnie szukajac odpowiednich. Pale pelletami

moc: 08 04 ( w trybie pracy )

cwu: 40 st.

w podtrzymaniu :

Podtrzym post - 10 min

Podajnik - 10 s.

Wybieg - 25 s.

Spalanie na poziomie 25kg pelletow i czeste przegrzewanie podajnika, czarne sadze obrastaly plomieniowki

Zmienilem na moc: 06 06 ( w trybie pracy )

cwu: 40 st. Jak bym nie ustawil to i tak woda nagrzewa sie do 60st

w podtrzymaniu :

Podtrzym post - 12 min

Podajnik - 10 s.

Wybieg - 35 s.

Popiol szary a spalanie podobne.

Piec w potrzymaniu pracuje tylko 2 cykle i temperatura spada do 57st i znow zalacza sie rozpalanie.

dom 160m2, sciany ytong 40cm, poddasze - welna 15cm w tej chwili, posadzka 20cm styropianu, okna drewniane urzedowski. na parterze 70m2 podlogowki i 2 grzejniki, poddasze w tej chwili nieogrzewane. w domu ok. 22st - nie mam regulatora pokojowego

Problemem jest jeszcze dym w zasobniku, ktory znika po wyjeciu wszystkich blach z plomieniowek( a to rozwiazanie zmniejsza chyba sprawnosc kotla). jesli ich nie wyjme, to wydostaje sie na zewnatrz przy napedzie slimaka, gdzie producent chyba niedopatrzyl i nie zostala skrecona srubami obudowa napedu z korpusem kotla.

Dziwny jest jeszcze fakt, ze caly czas pracuja pompy cw i cwu, kiedy bym nie sprawdzal, to na sterowniku wyswietla sie napis co a sprawdzajac reka pompu ciagle dzialaja. Czy to nie dziwne??

Nie chcialem dzwonic od razu dzwonic do polimetu tylko poradzic sie uzytkownikow A jednoczesnie i fachowca A.K.

Z gory dziekuje z pomoc

Pozdrawiam

Ja też palę peletami i mam takie ustawienia (po kilku testach skończył się problem z przegrzewaniem podajnika - kierunek testów podpowiedział A.K.)

w postoju

Podtrzym post - 20 min

Podajnik - 50 s.

Wybieg - 10 s.

wybieg dmuchawy jest szczególnie ważny - ustaw na minimum (10s)

A jeśli chodzi o zarastanie czarną sadzą i cofający się dym to ewidentnie ciąg kominowy - ja u siebie musiałem ustawić dmuchawę na 10 aby ten problem zlikwidować - i udało się

przy normalnej pracy ustawienia:

tem kotła: 60st

wody 50st

podawanie 4s

postój 10s

Pozdr.

• 4 weeks później...

Wszystkim Granpalowcom

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia

składam najserdeczniejsze życzenia.

Niech nadchodzące Święta będą niezapomnianym czasem

spędzonym w zdrowiu, radości i ciepłej rodzinnej atmosferze.

Kolejny zaś Nowy Rok niech będzie

czasem pokoju oraz realizacji osobistych zamierzeń.

Puławiak

Witam. Dokładnie po dwóch miesiącach użytkowania kotła Granpal Eco 50 kw rozpadł mi się tzw. szamot. Palę owsem, piec jeszcze nie dostał w kość, bo budynek jest w remoncie. Czy to normalne? Czy zastosowany przez producenta szamot na pewno jest dostosowany do spalania owsa? Czy jest jakaś inna forma osłony paleniska?

Cześć. Sam mam podobne zjawisko tylko ze mi powoli odpadają kawałki od szamotu. Do tego mam przyszykowane cztery cegiełki szamotowe zdaje się ze to zastąpi deflektor.

Kociołek pracuje non stop już 3 miesiąc pale tylko zbożem, żyto, owies, jęczmień. Jak na dzień dzisiejszy to najlepsze spalenie to owies, udało się ustawić ze popiół wynoszę raz na piec dni wystarczy co drugi dzień przemieszać w szufladzie. Domyślam się ze to zależy od odmiany owsa, sprowadziłem z Niemiec na probe.

Pozdrawiam :wink:

Cześć. ... jęczmień. Jak na dzień dzisiejszy to najlepsze spalenie to owies, udało się ustawić ze popiół wynoszę raz na piec dni wystarczy co drugi dzień przemieszać w szufladzie. Domyślam się ze to zależy od odmiany owsa, sprowadziłem z Niemiec na probe.

Pozdrawiam :wink:

jakie nastawy zastosowałeś?

ja wybieram popiól raz dziennie?