Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czytalem posta posiadacza Austriackiego KWB ecofire na pelety .Zakup i instalacja kotla 2005 ,raz na rok czyszczenie pieca ,kilka razy w roku wywoz popiolu w specjalnym wozeczku gdzie sie ten popiol zbiera i w ciagu calego czasu eksploatacji jedna usterka usunieta telefonicznie i po aktualizacji oprogramowania (za darmo) -zero problemow .

Cena kotla z wyposazeniem Kociol +podajnik 9 500,- Euro :D

Witam Granpalowcow :) ,

Po lekturze forum jestem bliski zakupu Granpala 15kW. Mam pytanie jak macie podlaczony piec w instalacji, tzn. czy caly uklad jest otwarty czy raczej lepiej wykonac instalacje z wymiennikiem ciepla. Potrzebuje podlaczyc do pieca zbiornik cwu, kaloryfery i podlogowke. Moze ktos ma schemat jak taka instalacja powinna wygladac (ile pomp, jakie zawory itp).

Z gory dzieki i pozdrawiam,

Peter74

Peter 74 - Moja instalacja jest otwarta, beż żadnego wymiennika. Czy to dobrze czy źle nie wiem. Wiem tylko że działa całkiem dobrze i nie ma komplikacji układu spowodowanej dodatkowymi elementami (wymiennik i pompy). Co do samego układu, to jest on zgodny z tym co pokazuje na swojej stronie producent kotła: http://www.granpal.pl/automatyka.html

Kocioł służy do podgrzewania wody (cwu) oraz ogrzewania domu (grzejniki i podłogówka). Podłogówka zasilana jest poprzez zestaw mieszający i posiada osobną pompę.

Reasumując nie ma problemu aby kocioł pracował zgodnie z twoimi wymaganiami w układnie jaki sobie wybierzesz (z wymiennikiem lub bez).

Gdzie można kupić GRANPALA (15-20 kW) w rozsądnej cenie. Dostałem wycenę 12 200 ale to chyba dużo.

Ja w ubiegłym tygodniu usłyszałem cenę 11.080 PLN za 15 kW.

Sęk w tym, że na Dolnym Śląsku nie ma ani jednego serwisanta.

Panie Andrzeju, czy Polimet nie mógłby na własny koszt wykształcić 2-3 serwisantów? Bardzo chciałbym kupić Wasz kocioł, ale cokolwiek się wydarzy to będę marzł w oczekiwaniu na serwis.

Pozdrav

Gdzie można kupić GRANPALA (15-20 kW) w rozsądnej cenie. Dostałem wycenę 12 200 ale to chyba dużo.

Panie Andrzeju, czy Polimet nie mógłby na własny koszt wykształcić 2-3 serwisantów? Bardzo chciałbym kupić Wasz kocioł, ale cokolwiek się wydarzy to będę marzł w oczekiwaniu na serwis.

Pozdrav

Niedługo na stronie http://www.granpal.pl pojawi się serwis z Pana okolicy.

Pozdrav

Niedługo na stronie http://www.granpal.pl pojawi się serwis z Pana okolicy.

Super, żeby tylko nie zrezygnował ze współpracy tak jak dystrybutorzy :-(

Jedyna obecnie firma powiedziała mi, że już prosili,żeby ich zdjąć z listy dystrybutorów i nie wie dlaczego jeszcze tego nie zrobiono.

A ile to jest - niedługo? A. do miesiąca B. do pół roku C. do roku

Pozdrav

Oj, dawno się już nie produkowałem na forum - efekt mieszaniny braku czasu i wrodzonego lenistwa.

Obiecuję się poprawić i jako że już chyba po zimie - podać zestawienie sezonu.

Ale na razie krótka odpowiedź na post wyżej - po co serwis? Paliłem trzy sezony, ten kocioł się nie psuje /bo po prawdzie co ma się zepsuć?/. A postawienie pieca i instalację zrobi każdy w miarę dobry hydraulik.

Przystępuję do budowy domu i jestem zdecydowany na kocioł tylko na pelety z automatyczną zapalarką (w lecie podgrzewanie CWU). Mogę jeszcze modyfikować wymiary kotłowni. Dla parametrów mojego domu 120m2 powinien mieć moc ok. 9 kW, więc z ofert handlowych interesuje mnie tylko 15kW (bo mniej i tak nie ma). Ze względu na cenę nie biorę pod uwagę kotłów zagranicznych (zwłaszcza przy obecnym kursie euro). Od dłuższego czasu oglądam to forum i różne oferty pieców na pellety, i dochodzę do teoretycznych wniosków:

1. znaczna część to piece mające palnik retortowy, którego idea polega na wypychaniu ślimakiem paliwa do góry przez kolano, na górze którego znajduje się palnik. I jak widzę po opiniach użytkowników to się zapycha (co mnie nie dziwi) - pelety zawierają drewniany pył, który musi odkładać się na ściankach takiego kolana - taki pomysł wydaje się być z założenia błędny, może przy węglu się sprawdza?

2. zatem sensowne są palniki, gdzie pelet jest wypychany w dół – np. do korytka będącego palnikiem. Jak widzę takie działanie mają m.in. te w kotłach: Granpal, Heatmatix BURNER, ATMOS D, FU-WI na Pellets, Stąporków BIO-MASTER PLUS CERAMIK, SAS BIO-ECO.

3. z tych wymienionych powyżej mnie najbardziej przekonuje Granpal, bo ma już kilkuletnie doświadczenie (a sam producent znacznie dłuższe), niezłą automatykę, duży zasobnik i dużą powierzchnię wymiany ciepła w samym kotle, co w efekcie daje dużą jego sprawność. Wydaje mi się, że jego konstrukcja jest wzorowana na skandynawskich BAXI MULTI-HEAT (może się mylę?) co dla mnie jest dużą zaletą. I w odróżnieniu od np. Kostrzewy nie znalazłem negatywnej opinii o tym kotle-może źle szukam?

Mam do was pytanie, czy moje rozumowanie jest poprawne, czy może ktoś doradziłby mi coś innego?

pozdrawiam M.

Witam. Rozumowanie prawie poprawne.

Kotły Granpal, BAXI Multiheat, Heatmatix są przeznaczone do spalania różnego rodzaju rozdrobnionego paliwa podawanego w trybie automatycznym.

Pozostałe kotły (i parę innych nie wymienionych, np. Komforts, BAXI Bonus, FUNKE, TKU,) to kotly do spalania peletu drzewnego w trybie automatyczym w dołączonych do nich palnikach, na ogół z możliwościa spalania innego rodzaju paliwa ładowanego ręcznie na ruszcie.

Pozdrawiam

Rozumowanie w/g mnie jak najbardziej poprawne z uwagami, jakie napisał Pello /jak to się teraz mówi - wielki szacun dla przedmówcy/. Dodam tylko, że po trzech sezonach palenia różnymi paliwami nie zamieniłbym swojego granpala na żaden inny i uważam tę inwestycję za jedną z najtrafniejszych związanych z budową i modernizacją domu. Dodam jeszcze, że zwróciła mi się ona po niecałych dwóch sezonach palenia /poprzednio olej opałowy/.

• 2 weeks później...

Witam

Chodzi mi myśl czy dałoby się poprawnie spalać pozostałości po wyczyszczeniu zboża a mianowicie to nasiona traw, łuska, posiekane kłosa o wilgotności nie więcej 15 %. Sprawdziłbym sam ależ za swa głowa jesienią wysypałem na śmiecia.

Moze ktoś próbował?

Pozdrawiam z ukończonym sezonem grzewczym prawie :wink:

• 4 weeks później...

Witam Granpalowcow.

Dawno nikt tu nie zagladal - maj juz mamy ale moze ktos odpowie...bylo gdzies zreszta to poruszane na tym forum ale nikt nie pociagnal tematu.

Chodzi o automatyczny system odpopielania - w sumie duzo piszecie o tym ile i po jakim paliwie zbiera sie popiolu a wiec temat ten jest dosc wazny. Czy ktos kupil piec z takim systemem? Dowiadzialem sie , ze jego koszt to ok 2tys. Kurcze 20% wartosci pieca to musi byc jakis super wynalazek. Producent na stronce pisze o tym jako dostepnej opcji i nic wiecej. Ciekawe jak to dziala. Jesli ktos ma wiedze na ten temat to prosze o pomoc.Czy warto wylozyc na ten wynalazek 2 kola?

A tak wogole electrician to juz po sezonie grzewczym chyba a obiecanego bilansu energetycznego sie nie doczekalem. Rozumiem brak czasu ale jak widac mozna cos po nicy skrobnac po co tracic czas na spanie :) zartowalem...spadam spac :wink: dobranoc

Witaj.

Jeśli masz już kupiony kocioł to chyba bez szans zamontować odpopielacz. Ale bez silosa nie jest potrzebny. Mam za soba pierwszy sezon grzewczy, paliłem owsem i pełną szufladę wyciągałem po całym spalonym zbiorniku.

Po paletach zostaje nie wiele popiołu wiec i tak trza popełnić zbiornik a tym samym wybieram popiół.

Tu raczej jest więcej potrzebne przedłużenie podajnika aby popiół był wypychany nie przez podane paliwo a przez sam podajnik. W taki sposób palnik poprawniej wymiesza powietrze przez wszystkie otworka palnika a do tego mniej bedzie kopcenia.

Mam pytanie do Pana Andrzeja czy istnieje możliwość wykonanie tej części podajnika, bo jak kumam to powinno być z odpowiedniego metalu?

Pozdrawiam

Przy małych mocach nie potrzeba odpopielacza. Popiół z peletu można wysypywać co 2 tyg. Chyba ze ma sie 50kW wzyż i dużą halę do ogrzania, to jak najbardziej. Odpopielacz to skrzynka dolączączona z boku kotła połączona z komorą na popiół ślimakiem z motoreduktorem. :)

A co do ślimaka wychodzącego na palenisko niech wypowiedzą się specjaliści:)

Witaj.

Jeśli masz już kupiony kocioł to chyba bez szans zamontować odpopielacz. Ale bez silosa nie jest potrzebny. Mam za soba pierwszy sezon grzewczy, paliłem owsem i pełną szufladę wyciągałem po całym spalonym zbiorniku.

Po paletach zostaje nie wiele popiołu wiec i tak trza popełnić zbiornik a tym samym wybieram popiół.

Tu raczej jest więcej potrzebne przedłużenie podajnika aby popiół był wypychany nie przez podane paliwo a przez sam podajnik. W taki sposób palnik poprawniej wymiesza powietrze przez wszystkie otworka palnika a do tego mniej bedzie kopcenia.

Mam pytanie do Pana Andrzeja czy istnieje możliwość wykonanie tej części podajnika, bo jak kumam to powinno być z odpowiedniego metalu?

Pozdrawiam

Testowaliśmy przedłużenie ślimaka lecz efekty były nie do końca zadowalające.

Jeśli chodzi o palenie odsiewem to osobiście testowałem chyba wszelkiej maści odpady zbożowe i rzepakowe które śmiało mogę polecić.