Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hehehe! Jak pisałeś Alek? Po sezonie grzewczym? No nie żartuj - ja przynajmniej po kilku dniach przerwy ponownie odpaliłem kociołek :lol: . Ale bilans mogę już zrobić - proszę bardzo!

Na wstępie - zmieniły mi się warunki brzegowe - przybył jeden taki mały ludzik, w związku z czym córka zmieniła m.p. i teraz opalam ok. 200 m2. Ok. 40 m2 ma ustawione zawory termostatyczne na 10st, ale temperatura tam panująca to ca 18st C. Również zmieniła się temperatura utrzymywana w domu - teraz jest to na okrągło 22st C temperatury zadanej, czyli 21,5-22,5 realnie.

Jak wiecie jestem człowiekiem leniwym, dlatego strrrasznie nie chciało mi się czyścić pieca po poprzednim sezonie i jakoś tak zeszło lato i jesień. Kiedy termometry trochę spadły wrodzone lenistwo nadal nie pozwalało wyczyścić pieca. Ponieważ mam ten komfort, że nie odciąłem pieca olejowego, a w zbiornikach zostało jeszcze ok. 2700 l oleju - włączyłem piec olejowy i tak jakoś zeszło do połowy grudnia. Wreszcie się zmobilizowałem i wyczyściłem granpala, co pozwoliło go odpalić. Ku mojemu wielkiemu niezadowoleniu w trakcie sezonu piec czyściłem jeszcze 2 razy opisaną już przeze mnie na forum metodą, co zajmuje każdorazowo jakieś pół godziny i czego serdecznie nie cierpię :evil: .

A oto bilans zużytego paliwa i kosztów opalania za cały sezon:

700 l oleju opałowego po ok.2,30 zł/l = ok 1600 zł

1 t pellet Olczyk po 500 zł/t = 500 zł

2,5 t pellet Barlinek po 430 zł/t = 1075 zł

600 kg owsa po 0,40 zł/kg = 240 zł

Razem 3415 zł

Jak widać lenistwo kosztuje - za ok 2 miesiące palenia olejem w warunkach umiarkowanego zimna zapłaciłem prawie połowę całkowitych kosztów ogrzewania.

Jestem winien wyjaśnienia odnośnie ceny pelletu z Barlinka oraz epizodu owsianego. Otóż Barlinek w ilości 5 t odkupiłem od znajomego znajomych, który przestawił się na ogrzewanie gazem z sieci - wyjeżdżał na długi kontrakt, a w domu nikt nie mógł obsługiwać pieca /pracująca żona i nieletnie dzieci/ - stąd taka cena. Jeśli chodzi o owies - zadzwonił do mnie rolnik, u którego rok wcześniej kupowałem owies. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że zadzwonił stojąc z tym owsem u mnie pod bramą wjazdową. I cóż mogłem zrobić? Powiedział, że jeśli nie kupię, to on i tak wysypie te wszystkie worki za moje ogrodzenie, a nie mam kur, żeby to wydziobały. Musiałem wziąć i potem spalić. Cena zaś wydawała mi się adekwatna do determinacji rolnika oraz do faktu, że przywiózł i nawet sam rozładował.

I jak Katon Starszy - będę za każdym razem powtarzał, że granpal najlepszym kotłem jest.

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Electrician.

No jasne zapomnialem o roznicach temepraturowych w kraju. Ja mam w mieszkaniu piec gazowy i sezon grzewczy zakonczylem juz na poczatku maja.

Widze ,ze profesjonalnie podszedles do sprawy i wyprzedziles pytania o pelet z Balrlinka za 400 pln :o . (normalnie z tego co wiem jest za 750).

Twoj wynik ogrzewania i tak jest godny uwagi. U sasiadow jest piec na pelety produkcji belgijskiejzakupiony 3 lata temu i podobno bez problemu zjada 2 tony peletu dobrej jakosci miesiecznie (maja jednak w domu wysokie temperatury nawet 23 C) - zarlok jakis :D .

Ja ciagle jestem za rozdrozu jesli chodzi o wybor pieca. Mam dobra oferte od Kroitza na Granpala choc martwi mnie brak serwisu w moim otoczeniu. Co prawda serwis ustawien mozna znalezc na tym forum jednak jesli mam ganiac serwis z Trojmiasta jak mi sie cos zatnie to bankutctwo mam w kieszeni.

W kazdym razie po przeczytaniu forum w moim rankingu stanwoczo prowadzi Granpal zwlaszcza,ze jego nietypowe jak na piec na paliwo stale z zasobnikiem wymiary idealnie pasuja do mojej kotlowni.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Po przejrzeniu i przeczytaniu wielu dyskusji na temat kotłów na pellety praktycznie się już zdecydowałem na Grapala. Za jakieś dwa tygodnie zacznę szukać dobrej oferty. W środę lub w czwartek wybieram się do Bydgoszczy na Pellet-Expo, może wie ktoś czy Polimet będzie miał tam stanowisko?

Mam również pytanie do forumowiczów – specjalistów od Granpala jaką moc kotła powinienem wybrać, waham się pomiędzy 25 a 30 KW. Kocioł będzie ogrzewał

budynek o powierzchni użytkowej 210 m2 , do tego garaż 36 m2 który na początku nie będzie ogrzewany ale z czasem może jakiś grzejniczek powieszę. Do tego zasobnik z wężownicami na 300 litrów, ogrzewanie po części podłogowe a po części grzejniki. Planuję również kominek z płaszczem wodnym o mocy 18 – 22 kw z którego na pewno będę korzystał bo lubimy z żoną popatrzeć w ogień.

Proszę doradźcie co z tą mocą? Jaka moc będzie optymalna?

Pozdrawiam

Witam

Polimet nie będzie się wystawiał w Bydgoszczy.

A moc tak jak wspomniał Puławiak 20-25kW.

Witam, Panowie dzięki za informacje, w takim razie szukam 25kW,

ale jeszcze proszę podpowiedzcie jakie dodatkowe wyposażenie uważacie

za niezbędne a które pewnie nie będzie w cenie kotła, a pomoże w lepszym

sprawniejszym uzytkowaniu takiej "zabaweczki".

Z góry wielkie dzięki.

• 2 weeks później...

Na wstępie chciałbym pozdrowić Szanownych Forumowiczów i dołączyć się do pytania Zigo7. Ja z uwagi na mniejszą pow. użytkową 176m2 planuję zakup Granpala? 20kW, a wszystko zależy od ceny zaoferowanej, bo są na rynku znaczne rozbieżności. Zamieszkam pod Warszawą w Sadowej gm. Łomianki, a tu w okolicy jest jeden dystrybutor firma TRADECO z Sochaczewa, która oferuje Granpala 20 kW w cenie 12222 zł brutto.

Może ktoś z Was zna sprawdzonego dostawcę i może polecić?

Pozdrawiam Jacek

Witam.

Znajomy proponuje mi prawie darmowe trociny (tylko mój transport). Napewno są suche i podobno są z liściastego drzewa.

Wiem ze palnik poradzi z tym rodzaju paliwa ale czy nie będzie kłopotu z podawaniem trocin. Myślę ze po jakimś czasu pracy podajnik utworzy nad sobą tunel i będzie w pusto kręcił. Trociny są ledziutkie i może się okazać ze nie spadają samodzielnie w dół.

Musze na dniach dać odpowiedz znajomemu czy zabieram trociny czy rezygnuje.

Prawdę mówiąc to nie mam ochoty odpalać granpala na próbę bo jest wyczyszczony i zakonserwowany.

Może ktoś z Was próbował tego rodzaju paliwa?

witam

juz probowalem palic trocinami i odpowiem z cala swiadomoscia

NIE DA SIE NIMI PALIC

dwie sprawy

1. pala sie za szybko

2.za malo ich slimak podaje ( nawet na 100% palnika)

tez mialem okazje dostac trociny wiec sie najaralem jak byk na krowe

bo za darmo bo suche bo ..........

ale jak zasypalem i odpalilem to zaczely sie palic owszem ale dmuchwa za mocna ( fruwaly po calej komorze) palily sie jak zapalki -szybko zapalaly i szybko gasly ,wiec zaczolem je ugniatac ,wrecz wpychac na slimak ale bez skutecznie ,za malo sie ich dostawalo na palnik

moja przygoda z trocinami umarla tak szybko jak sie zaczela

odradzam trociny bo pozniej tylko klopo co z nimi zrobic ,ja swoje (a bylo ich ca. 4m3 wysypalem do lasu :))

noszę się z zamiarem zakupu kotła granpal . mam zamiar spalać owies. powierzchnia do ogrzania ok 260 m kw. dom kilkunastoletni, cegła , styropian "piątka" w środku i max w poprzek. z zewnątrz nieotynkowany. okna szczelne. zastanawiam się, czy 25 kw to nie będzie za mało? jaka jest nastepna moc kotła? i jeszcze jedno: mam stara instalacje co. tzn grube rurki stalowe( dużo wody w obiegu). Proszę o radę fachowców. dz za odp.

Witam.

Znajomy proponuje mi prawie darmowe trociny (tylko mój transport). Napewno są suche i podobno są z liściastego drzewa.

Wiem ze palnik poradzi z tym rodzaju paliwa ale czy nie będzie kłopotu z podawaniem trocin. Myślę ze po jakimś czasu pracy podajnik utworzy nad sobą tunel i będzie w pusto kręcił. Trociny są ledziutkie i może się okazać ze nie spadają samodzielnie w dół.

Musze na dniach dać odpowiedz znajomemu czy zabieram trociny czy rezygnuje.

Prawdę mówiąc to nie mam ochoty odpalać granpala na próbę bo jest wyczyszczony i zakonserwowany.

Może ktoś z Was próbował tego rodzaju paliwa?

Wcześniej w tym wątku było mówione o możliwości kupienia chińskiej peleciarki za nie takie wielkie pieniadze. Jeśli te dostawy trocin miałyby byc stałe to moze się to opłacić.

To wyjście z trocinami to tylko dodatkowe inwestycje. Możliwie ze da się załatwić więcej tych trocin. Jak sobie policzyłem transport, choć mam swój ale tez zeta trza wydać, pleciarka i do tego za pól dnia chyba 6 m3 nie przerobie.

Wiec pozostaje przy owsie, to nadal dla mnie najtańsze paliwo :)

Pozdrawiam

Witam

Mam problem z notorycznie pojawiającym sie komunikatem o przegrzaniu podajnika w moim Granpalu 25kw. Kocioł jest zakupiony w br. Zimą, podczas remontu kocioł pracował ok 3 m-cy bez żadnych problemów, obecnie po przerwie uruchomiłem go w trybie lato dla podgrzewania CWU i praktycznie codziennie po nagrzaniu się kotła do temp pow 70 st włącza się wspomniany alarm o przegrzaniu podajnika. Za radą serwisanta nic nie zmieniałem w nastawach- mam ustawioną temp. kotła na 60 st. i temp CWU 45st., serwisant zmienił jedynie temp alarmu podajnika z 80 na 90 st. co jednak nie przyniosło żadnej zmiany i w dalszym ciągu pojawia się ów komunikat. Co dla mnie dziwne, temp. podajnika, nie przekroczyła nigdy, choć wielokrotnie to sprawdzałem, przy pojawiajacym sie komunikacie 50 st, daleko więc do osiągnięcia 80 czy tym bardziej 90 st, przy których jak rozumiem powinien dopiero załączać się ten alarm ...

W związku tą sytuacją de facto co dziennie rozpalam a nast gaszę po ok 3 godz kocioł (dochodzi problem z wygarnianiem żaru z paleniska - inaczej kocioł kontynuuje pradcę z włączającym się w dalszym ciagu alarmem o przegrzaniu podajnika) . Wody mi spokojnie wystarcza na dobę (zasobnik 400l) ale jak wyczytałem na forum to jest najkrótsza droga do wyekspoatowania kotła i wkładu kominowego.

Będe wdzięczny za radę co powinienem w tej sytuacji zrobić.

Ciekaw jestem jak inni forumowicze używają Granpala latem do grzania CWU, na jakich ustawieniach i jak to sie sprawdza ?

Dziekuje za odp, jednak mam już temp zadana kotła dla CWU 60 st. Kocioł nagrzewa się nawet do 80 st ( raz nawet do 86st kiedy to zadział system schładzania pompami Co i CWU - przynajmniej wiem, że to działa :) ponieważ jak twierdzi serwisant pobór ciepłej wody jest u mie stosunkowo niewielki (przy zbiorniku 400l korzysta z CW na razie tylko 2-3 osoby dziennie) a bezwładnośc kotła duża, stąd mimo ze się wyłącza po osiągnięciu 67% (nastawa fabryczna podobno) to i tak "dobija do tych ok 80 st. nie wiem czy to jest normalne ...

Ale nie zbaczając z tematu - problem z przegrzewaniem podajnika trwa - choć przypomnę, nie potwierdza tego temperatura podajnika wyświetlana na sterowniku, która wacha sie w przedziale 42-50 st. w momentach kiedy pojawia się komunikat o przegrzaniu (?)

AK - b.proszę o dalsze intrukcje - jak donoszą liczne posty, lista tych, którym odmienił sie los na lepsze po Pana uwagach jest długa ... :)

Na 12 str. forum jest omówiony przypadek przegrzewania podajnika spowodowany prawdopodobnie zaniczyszczenie kotła / przewodów dymnych, lub też zbyt małym ciagiem kominowym. Do powiem więc, że u mnie wszytsko jest świeżo wyczyszczone, nie mam problemów z wydobywaniem sie dymu ani z pieca a ni z podajnika, a parametry komina (cegła + wkład) to wys 12 m, fi 130cm.

Pozdrawiam