Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z tego co piszą koledzy wynika, że moderator ciągu powinien być chyba montowany fabrycznie na kotle, sprawiłoby to użytkownikom mniej problemów i osoby czytające to forum i zastanawiające się nad zakupem kotła nie były by "odstraszane" problemem przegrzania podajnika.

Druga rzecz to to, że problem występuje w większości przypadków podczas palenia pelletem - czyżby więc kocioł na pellety nie lubił pellet :-).

Zakres tolerancji prawidłowego układu pracy kotła i nastaw powinien być chyba trochę większy dając użytkownikom poczucie bezpieczeństwa, tak aby opuszczając dom nie martwili się o to że jak mocniej dmuchnie wiatr albo zabraknie prądu, to żar cofnie się do zasobnika i może narobić problemów. Faktem jest to, ze paląc owsem mam taki komfort i nie chcę już pellet pomimo tego, że muszę częściej czyścić kocioł :-)

A powiedz, czemu zakończyłęś przygodę z odsiewami rzepakowymi? Bo cenowo wychodziły przecież taniej.

Pozdrav

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odpady z czyszczenia rzepaku były w tym roku niedostępne - kupowałem je przez ostatnie dwa lata w olejarni, a w tym roku ZONK, pani powiedziała, że rzepak był tak czysty że w zbiornikach na "moje paliwo" prawi nic się nie zbiera. Dodatkowo trochę się zmęczyłem codziennym wygarnianiem popiołu z paleniska (piach z tego paliwa zalegał na palniku i nie był spychany do popielnika trzeba to było robić ręcznie). Dlatego palę teraz owsem, niestety 6 razy drożej niż odpadami z rzepaku ale za to do kotła nie zaglądam częściej niż raz na 3-4 dni. Dlatego bardzo nie żałuję braku odpadów z czyszczenia rzepaku - ogrzewanie i ciepła woda i tak wychodzi mnie taniej niż w mieszkaniu w mieście :-)

• 2 weeks później...

Praca pomp:

Po osiągnieciu zadanej temperatury w mieszkaniu, regulator daje sygnał koniec grzania, mieszacz czterodrogowy się zamyka, a pompa c.o. pracuje ciągle, dlaczego ? (pompa c.o. wyłącza się z chwilą żądania c.w.u)

Praca pomp:

Po osiągnieciu zadanej temperatury w mieszkaniu, regulator daje sygnał koniec grzania, mieszacz czterodrogowy się zamyka, a pompa c.o. pracuje ciągle, dlaczego ? (pompa c.o. wyłącza się z chwilą żądania c.w.u)

Oprogramowanie jest tak skonstruowane że do puki jest podłączony czujnik CO pompa pracuje bez przerw, po rozłączeniu przez regulator pokojowy temp. w CO zostanie obniżona o zadany parametr.Jest to bardzo fajna sprawa w ogrzewaniu niskotemperaturowym np. podłogowym.

Gdy nie ma potrzeby regulacji temp. CO (np. w instalacji tylko z grzejnikami) nie podłączamy czujnika CO i po rozłączeniu przez reg.pokojowy pompa się zatrzyma

Witam wszystkich, moje poszukiwania odpowiedniego kotła trwają już długo i nie znalazłem nic godnego o sensownej cenie. Zawsze jest jakieś ale...

W końcu trafiłem tutaj i jakby granpal teoretycznie najbardziej spełniał moje oczekiwania tzn. palenie zboża, pelletu, oraz ekogrochu. Do tego PID odpowiednie gabaryty, sprawnośc, pow. cieplna i nawet rozmiar czopucha.

Jest jednak coś: bezpieczeństwo. Z opinii szanownych forumowiczów wynika, że piec ma problem z cofaniem płomienia na pellecie. Czy komuś faktycznie ogień cofnął sie do zasobnika? Jakie zabezpieczenie chroni przed tą sytuacją?Tu moje pytanie do A.K.

Druga sprawa to mini wybuchy przy rozpałce na owsie bo tak wynika z postów. Czy da się tak ustawic sterownik, załączyc regulator ciągu, itp, żeby wyeliminowac to zjawisko w 100%?

Czy mogę byc spokojnym bedąc poza domem, że w razie przerwy w dostawie prądu piec wygaśnie i odpali się ponownie sam i bezproblemowo, czy jedynym sposobem na braki prądu jest ups+akumulator? Mam kwasówkę 120mm i kamionkę 200x200. W który komin lepiej odprowadzic spaliny dla granpala 25kW?

Proszę o rady

Wystarczy przy montażu zachować wszystkie parametry i kocioł nie będzie sprawiał problemów.W razie zaniku prądu i po ponownym jego załączeniu podejmie pracę, w razie potrzeby rozpali się.Przy owsie w celu uniknięcia "wybuchów" wystarczy odpowiednio wydłużyć czas pracy zapalarki.

Jeśli jest do wyboru kanał 200mm i 120mm zalecał bym podłączenie do 120.

Witam wszystkich! Pisze bo mam dylemat w związku z zakupem pieca na zboże a dokładnie na owies. Przejrzałem już wiele stron internetowych firm sprzedających takie piece. Z tego wszystkiego wybrałem kilka a są to: SAS Agro Eco, Gizex CSI compact, Granpal lub też Link Duo. Dom jest o powierzchni około 300 m kw. + 200 l wody do grzania, grzejniki żeliwne żeberkowe instalacja stalowa. Proszę o dobra rade i opinie. Pozdrawiam.

Tez zastanawiam się nad nowym sterownikiem Pid

bo coraz częściej użytkownicy innych kotłów pozytywnie omawiając te sterowniki Pid.

Miałem możliwość ustawienia sterownika Perfekt Z bez lambdy i powiem że sterownik bardzo przezwoicie dobiera podawanie postój i co mi najbardziej spodobało się że rzadko wchodzi w potrzymanie co poprawia sprawność kotła.

Także zaletą sterownika jest sterowanie zaworem co jest ważne aby powrót był odpowiedniej temperatury i obniżenie temp c.o (lekko ciepłe grzejniki).

Ale chyba nowy sterownik nie jest tany....?

Tez zastanawiam się nad nowym sterownikiem Pid

bo coraz częściej użytkownicy innych kotłów pozytywnie omawiając te sterowniki Pid.

Miałem możliwość ustawienia sterownika Perfekt Z bez lambdy i powiem że sterownik bardzo przezwoicie dobiera podawanie postój i co mi najbardziej spodobało się że rzadko wchodzi w potrzymanie co poprawia sprawność kotła.

Także zaletą sterownika jest sterowanie zaworem co jest ważne aby powrót był odpowiedniej temperatury i obniżenie temp c.o (lekko ciepłe grzejniki).

Ale chyba nowy sterownik nie jest tany....?

Mnie już jakiś czas korci ten PID jak będę w domu to chyba zadzwonię do Polimetu i się dowiem co i jak.

Witam!

Dostałem od znajomego układ scalony z programem PID wewrsja 8.a (oprogramowanie zapisane jest na uC Atmega32 firmy Atmel - jest to mały kombajn z RAM,EPROM, ADC, UART itp itd). Po wymianie mikrokontrolera w moim starym sterowniku wszystko ładnie działa, algorytm PID steruje palnikiem i działa to całkiem całkiem - na chwile obecną testowałem go jedynie przez kilka godzin, bo sterownik wymaga pewnych nieznacznych przeróbek aby wszystko ładnie zadziałało. Dokładnie chodzi o to, że w nowym sterowniku do przekaźnika, który steruje pompą CWU podłączone jest wyjście mikrokontrolera sterujące zaworem 4-ro drogowym (M1), dziś postaram się wprowadzić małe poprawki (nie będą wymagały ingerencji w ścieżki sterownika - mam zamiar wstawić nowy scalak w podstawkę DIP40 z której wyprowadzę kabelkiem odpowiedni sygnał do drugiej podstawki DIP40 we właściwym miejscu i dopiero taka "kanapkę" wstawię we właściwe miejsce w sterowniku i powinno działać :-)

Dodatkowo, aby mieć odczyt czujników temperatury CO i Powrotu z CO wykonałem układ do którego dołączyłem czujniki (które też zresztą zrobiłem sam z termistorów NTC 10kohm, dokładnie takie same stosuje estyma :-), swoja drogą dokładnośc pomiaru z takich czujników jest słaba +/- 4 stopnie) i po podłączeniu mam już odczyty temperatury CO i Powrotu z CO (wszystko przetestowałem wczoraj i działa) . Miejsca do których podłączone są te dwa dodatkowe czujniki w starym sterowniku są wolne i można bezproblemowo je podłączyć poprzez układ dzielnika napięciowego w którym jeden rezystor ma wartość 5,6k ohm a drugi to właśnie czujnik temperatury na termistorze NTC 10k. Zasilanie 5V niezbędne do zasilenia dzielnika bierzemy z wyjścia regulatora pokojowego (wystawione jest tam +5V), a "masę" z wyjścia RS-a oznaczenie GND.

Ze względu jednak na to, co napisła A.K. odłączę czujnik CO, żeby wyłączały mi się pompy CO jak regulator pokojowy da sygnał na ich wyłączenie (jeden problem mniej, bo miałem już dziś kombinować układ rozłączający pompy co poprzez dodatkowy przekaźnik :-) ). Pozostaje jeszcze kwestia sterowania zaworem 4-ro drogowym, którego nie mam i raczej nie będę kupował, aczkolwiek spokojnie można dorobić układzik sterujący tymże zaworem - potrzebujemy 2 przekaźnika na 12V , dwa tranzysory NPN, dwa rezystory 1K, dwie diody ogólnego przeznaczenia, dwa kondensatory 10nF odpowiednio to polutować i będzie działać.

dodatkowo testując wyjścia "nowego" steronika widać, że ma on również wyjścia na elementy wykorzystywane w kotłach Kostrzewy, tj. wentylator wyciągowy i jakiś element czyszczący wymiennik, aczklowiek dostęp do tych wyjść jest zablokowany programowo (nie ma ich konfiguracji w menu).

Myślę, że dziś odpalę już na stałe sterownik z PID i dam znać jakie są moje subiektywne odczucia obserwując pracę kotła z tym algorytmem.

Kupę ciekawej roboty wykonałeś. Jak już dłużej popracuje na tym algorytmie to opisz wszystkie plusy i minusy.

Piszesz że sterownik ma dodatkowe funkcje jak wentylator wyciągowy i możliwie dałoby się uaktywnić tą funkcję.

Mam taki zamontowany tuz za wyjściem czopucha i bardzo dobra rzecz przy rozpalaniu nie ma wybuchów a przy otwarciu drzwiczek nie cofa się dym na kotłownię. Tylko że mój wentylator załącza i wyłącza się razem z zapalarką a chciałbym aby po wyłączeniu zapalarki jeszcze trochę pokręcił.

Pozdrawiam