Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zadzwoniłem, ponoć znają ten problem i pewnie będzie konieczna wymiana procesora sterującego na nowy z nowym oprogramowaniem. Tymczasowo ma pomóc zmiana histerezy z 0 na 10.

Chyba zbyt wcześnie pochwaliłem mojego czerwonego drania... w nocy przy -3 się wyłączył... oczywiście brak ognia opału... Mam zbyt niską temp. spalin... ehh.

Witam!

Od kilku dni mam problem z dymem w zasobniku - kocioł grzeje ok ale ten dym jest denerwujacy (podczas uzupełniania paliwa cała kotłownia w dymie), po za tym powoduje on "uwędzenie" peletu - jest wtedy ciemno brązowy i zanieczyszczenie ścian zasobnika. Zauważyłem że dym w zasobniku pojawia się wraz ze wzrostem temperatury podajnika - gdy ma powyżej 60 stopni. Co zrobić by temu zaradzić?

Moje obecne ustawienia:

Moce dmuchawy odpowiednio:

przy 100% - 33

80% - 29

60% - 26

40% - 23

20% - 19

Podawanie paliwa na 100% - 4,5s

Podtrzymanie postój 7min

podtrzymanie podajnik 8 s

wybieg dmuchwawy30s

moc dmuchawy 10

Może coś mam zle ustawione? - napiszcie prosze jakie macie ustawienia?

Piec 20kw z zaworem 4drogowym z siłownikiem, pogodówką, termostatem pokojowym.

No i pozbyłem się już dymu z podajnika ;-D !!!!!!

Rozszczelniłem okno w kotłowni - widać kociołek dusił się z powodu braku dopływu swieżego powietrza.

Teraz temepratura podajnika oscyluje w granicach 45-55stopni.

pozdrawiam

To nie masz kanału doprowadzającego powietrze do kotłowni? :o :o :o Z tego co kojarzę to powinien to być otwór o przekroju co najmniej 200cm2.

No i pozbyłem się już dymu z podajnika ;-D !!!!!!

Rozszczelniłem okno w kotłowni - widać kociołek dusił się z powodu braku dopływu swieżego powietrza.

Teraz temepratura podajnika oscyluje w granicach 45-55stopni.

pozdrawiam

To nie masz kanału doprowadzającego powietrze do kotłowni? :o :o :o Z tego co kojarzę to powinien to być otwór o przekroju co najmniej 200cm2.

Tak jakoś wyszło - po za tym myslalem ze będzie z niego ciągnąć...

Zawsze otwór mogę wyciąć ale chyba pozostanę przy rozszczelnieniu.

Tak jakoś wyszło - po za tym myslalem ze będzie z niego ciągnąć...

Zawsze otwór mogę wyciąć ale chyba pozostanę przy rozszczelnieniu.

Pewnie, że będzie z niego "ciągnąć" takie jest jego zadanie. W kotłowni i tak nie jest zimno, bo grzeje chociażby rura kominowa, wszelkie pompy, zawory redukcje i inne ustrojstwa których się nie zabezpieczyło piankową otuliną. Tak właściwie to czy w kotłowni musi być +20? przecież tam się nie mieszka tylko bywa....

Chciałbym Wam przedstawić moje pierwsze wnioski wynikające z obserwacji zachowania kotła sterowanego algorytmem z PID.

Na początek dodam, że palę owsem dopiero od połowy października z czego miesić na starym sterowniku.Podczas prawie 3 tygodniowej pracy z PID mogę powiedzieć że cały wymiennik kotła jest znacznie czystszy i nadal nie wymaga czyszczenia (przy starym sterowniku raz w tygodniu obracałem płomieniówkami i wyciągałem z nich sadzę). Kocioł znacznie dłużej jest w trybie pracy a nie w trybie podtrzymania a przechodząc w tryb podtrzymania prawie całe paliwo jest spalone - dzięki temu właśnie kocioł się nie brudzi. Zastanawia mnie tylko jaki ma to wpływ na żywotność osprzętu kotła tj. motoreduktor i dmuchawę. Chodzi głównie o to, że motoreduktor znacznie częściej się włącza i wyłącza a nie wiem czy "to go boli".

Zużycie paliwa na 100% nie wzrosło a wydaje mi się, że jest mniejsze - piszę że mi się wydaje, bo nie mogę tego jednoznacznie stwierdzić bo zarówno ze starym jak i z nowym sterownikiem zasypywałem zasobnik raz na tydzień i wystarczało a temperatury są teraz trochę niższe.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z PID-a, choć nastawiony byłem sceptycznie ;-)

Moim zdaniem warto przynajmniej z jednej przyczyny - kocioł wymaga mniejszej uwagi, gdyż czyści się go rzadziej a dla mnie to istotny czynnik. Dodatkowo spalanie jest raczej niższe. Przy pracy z PID nie widziałem jeszcze aby temperatura spalin była wyższa niż 90 stopni, co świadczy o dobrej sprawności co teoretycznie powinno obniżyć spalanie. Dodam, że nie zauważyłem wzrostu wykraplania się kondensatu w kominie - może dlatego że komin i połączeni komina z kotłem jest zaizolowane, w każdym bądź razie nie martwi mnie to ;-)

Przed Świetami będę wykonywał próby na torfie, czy ktoś z Państwa ma nastawy na torf, ułatwiłoby to start z moimi próbami....

sterownik 8.A PID

mgal widzę że masz ten sam sterownik (chyba to najnowszy) napisz proszę jakie masz obecnie nastawy i dla jakiego paliwa.

Ja mam granpala 20kW i mam wrazenie żedeko duzo pali mi peletu - zasobnik starcza na tydzień.

Czy podajnik pracuje u Ciebie ciągle czy też po osiągnięci żadanej temepratury w pokojach kocioł przechodzi w podtrzymanie?

Jaką masz ustawiona krzywą grzewczą i ile sekund podawania paliwa? U mnie mam krzywą 1,0 i podawanie 4,5s - kocioł chodzi ciągle jak by nie mógł się "zebrać" dopiero po 22-iej mam ustawiony termostat na 20stopni przechodzi w stan podtrzymania.

pozdr.

4,5s to trochę mało, fabrycznie jest 6,5s co odpowiada mocy tego kotła.

No to muszę to podawanie zwiększyć.

Mam jeszcze kilka pytań:

1. Czy dobrze mam ustawione powietrze:

100% 36

80 34

60 30

40 26

20 22

Pelet sie dopala ale mam wrażenie że płomienice i drzwiczki od nich szybko zarastają - może jest za niska temperatura na palenisku?

2. Czy kocioł winien pracować ciągle na "małych obrotach" czy też szybko uzyskiwać zadana temperaturę i przechodzić w podtrzymanie? - co jest bardziej ekonomiczne?

3. Czy pompy CO nie powinny się wyłączac gdy kocioł jest w podtrzymaniu?- a termostat nie daje sygnału grzania?

z góry dziekuje i pozdrawiam

Kochani, jako użytkownicy już z doświadczeniem czy możecie polecić mi jakiś dobry punkt sprzedaży kotła Granpal? Może jakieś sugestie, wszystkie info są ważne. Mamy budowę we wsi Sadowa gm. Łomianki (woj. Mazowieckie), dom 170m dość dobrze docieplony więc powinno wystarczyć 15kW.

Pozdrawiam :D

Mam jeszcze kilka pytań:

100% 36

80 34

60 30

40 26

20 22

Pelet sie dopala ale mam wrażenie że płomienice i drzwiczki od nich szybko zarastają - może jest za niska temperatura na palenisku?

2. Czy kocioł winien pracować ciągle na "małych obrotach" czy też szybko uzyskiwać zadana temperaturę i przechodzić w podtrzymanie? - co jest bardziej ekonomiczne?

3. Czy pompy CO nie powinny się wyłączac gdy kocioł jest w podtrzymaniu?- a termostat nie daje sygnału grzania?

Powietrze wygląda trochę nisko ale tego nie da się ustawić "wg.tabelki"

Bardziej ekonomiczna jest ciągła praca na małej mocy.

Gdy jest podłączony czujnik CO pompa się nie wyłączy a nastąpi obniżenie temp. w CO o zadaną "obniżenie CO"

Mam jeszcze kilka pytań:

100% 36

80 34

60 30

40 26

20 22

Powietrze wygląda trochę nisko ale tego nie da się ustawić "wg.tabelki"

Bardziej ekonomiczna jest ciągła praca na małej mocy.

Gdy jest podłączony czujnik CO pompa się nie wyłączy a nastąpi obniżenie temp. w CO o zadaną "obniżenie CO"

1. Do ilu proponuje Pan zwiększyc powietrze? (w ustawieniach jest też program pellets - tam jest dla 100% 50 - chyba duzo? - ja mam obecnie program paliwo2).

2. Jakie obniżenie CO ustawić?

3. Jakiej temepratury spalin nie przekraczać? - żeby nie wywiewać ciepła do komina?

4. Mam jeszcze problem z przegrzewaniem podajnika w nocy gdy od 22 do 5 mam termostat ustawiony na 20stopni. Przy podtrzymaniu 8minut i podawaniu 11s podajnik osiąga ponad 75stopni a nawet włącza się alarm. Przyczyną jest za duzy ciąg komina - jednak po wyciągnięciu wyczystki by puścić trochę lewego powietrza zaczyna sie zbierać dym w zasobniku.

pozdr.

Pozostawić na paliwo 2 powietrze ustawić tak aby w każdym zakresie mocy płomień był jasno żółty ew. może być leciutko niebieskiej poświaty na samym dole

Obniżenie ustawić trzeba do własnych potrzeb i tu trudno mi wyrokować.

Jeśli chodzi o temp. spalin to przy sterowniku z PID i z racji tego że moc jest płynna raczej nie należy kombinować.Wystarczy właściwe ustawienie powietrza.

Wyczystkę uchylić minimalnie ale to jest tylko rozwiązanie tymczasowe należy zastosować regulator ciągu